Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm. Feltettem a szoftverét, még rendesen tetszik. Amit te használsz vezérlőt, engem is érdekelne. Ahogy nézem, I/O pontok is bőven vannak a kártyán, nem annyi mint egy LPT portban.
Van ilyen kártyám is: Bővebben: Link
És egy másik fajta is (holnap ha el nem felejtem készítek képet róla) Áramkörileg szerintem egyformák, kialakításban különböznek kicsit. IO-k vannak bőven, bizony. Ha építesz és letöltöd a HEX-et (mert van DIY verziója is), akkor is elhanyagolható összegű a hivatalos licensze. Engem nagyon rövid idő alatt meggyőzött. Ára is, a program tudása is, az egyszerűsége, a számos IO (PWM, 0-10V, JOG-ok, Limit bemenetek, zérók, frekiváltó vezérlő kimenetek, stb.)
Az USB-s oldalon van az a narancssárga 9-es sorkapocs. Jól értelmezem, hogy az a kézi jog funkciónak van? Szóval arra elég kötnöm nyomógombokat, és tudom a tengelyeket kézzel mozgatni?
Erre a DIY verzióra gondolsz?
Azt, hogy elhanyagolható a licensz ára ha építesz, azt hol lehet látni? Én csak egy árat látok a szoftverre...
Igen, erre a DIY verzióra gondoltam.
Bővebben: Link
Hmm... A program ára kb 20 pénz.
Mint írtad a kínaiak a vezérlő mellé adják a programot is, kulccsal együtt, ha jól számolom kb 9 pénzért. Jól gondolom?
Jól gondolod, így van. Tökéletes működik. DE! Soha ne update-eld a kártya firmware-ét, bár fizikailag lehetőség van rá, én egyszer véletlen megtettem. Rohangálhattam a kínai gyártóhoz (hamisítóhoz) aki persze aztán adott új kulcsot (az így új HW ID-hez), de hetekbe tellett.
USB-s program frissíthető bátran, bár én azt is kikapcsoltam.
Értem, akkor nekünk is jó lesz ez.
Ha már itt tartunk motor meghajtóra mit javasolsz, vagy te mit használsz?
Saját és FPGA alapú teljes FET-es híd alapú motor meghajtókat használok, ám most szert tettem pár TB6560 alapú csodára is, ezeket hamarosan kipróbálom. Egyszer régebben próbáltam egy szintúgy TB6560 alapú meghajtót, de működés közben egyszer csak elkezdett az egyik melegedni és gyakorlatilag folyamatosan nyitva maradt a TB egyik híd oldala. Dobtam ki, én inkább visszaálltam a bevált FPGA-s verzióra. Ezzel ki tudom vezérelni akár az 1/256-ot is, ha a motor alkalmas rá. (Méréseket csak 1/64-ig végeztem, de elviekben 1/256-ot is ki tudom vezérelni).
Most a beültető gép fejlesztése kapcsán körbe vettem magam rengeteg meghajtóval, csak időm lenne kipróbálni őket... Allegro, Toshiba, Leadshine, JV, stb. Oda meg kell találnom a kisméretű és olcsó meghajtót, mert több mint 20 motort kell vezérelni. Saját vezérlőm egy lekapuzott microsteppes IR21xx-es FET meghajtós IRF fetes állat... 10A-ig szépen megy. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
Ha már úgyis ennyire a tesztelésre adtad a fejed később megosztod a tapasztalataidat velünk? Engem főképp a TB6600 érdekelne...
A te tapasztalataid is jöhetnek.
A motorok nekem is onnan vannak, de csak 1.9Nm-esek.
Én is a TB6560-as kék kínai meghajtóval kezdtem. Alapvetően nem volt vele semmi gondom, csak őrült lassú volt, később beruháztam 3 db Leadshine MSD 50 4.2 - es meghajtókra. Hát mit mondjak ég és föld a két meghajtó.
Nemrég én is szereztem 3 db TB6560-as meghajtót csak még nem volt időm kipróbálni őket. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan működnek. Most pedig szemezek a korábban linkelt USBCNC meghajtóval. Szerintem A TB6560-as meghajtóknak jó párja lesz.
A Leadshine-os meghajtók nagyon jók (azok is FPGA alapú külön hidasok), ám a magyar forgalmazó nagyon drágán adja őket sajnos, bár abszolút megérik a pénzüket (lézer gépemet azok hajtják)
Valóban nem olcsó, de ha van vele valami gond így talán egyszerűbb érvényesíteni a garanciát. Magánszemélyként tudok a gyártótól is vásárolni?
Idézet: „Egyszer csináltam egy tesztet. 528KHz-ig bírta a vezérlő fogadni a jeleket a bemenetére. Ekkor 1/8 lépés volt beállítva. Rátettem egy Nema17-es motort üresen és függőlegesen elhelyezett tengellyel. Aztán jelgenerátorról lassan emelkedő frekvenciával mentem fölfelé.” Ezt tudnád egy kicsit részletezni? Én is csinálnék ilyen tesztet, de nem tudom, hogyan fogjak neki.
Szerintem ilyesmi. Én is hasonló tesztet akarok majd csinálni, közben fordulatszámot, és áramot mérnék. Természetesen ez mind üresjáratban lesz. Ezen a videón nagyon jó hangja van a mocinak.
Ez oké, de nekem nem tiszta egy-két dolog. Pl. a step bemenetre kell egy négyszögjel aminek a frekijét növelem. Ez idáig rendben van. De a dir bemenettel mit kell tenni? Gondolom az enable bemenetre csak simán 5 V kell.
Az irány szerintem lényegtelen, merre forog a motor. Magas, vagy alacsony jel. Szabadon választott.
Ez valószínűtlenül jól hangzik... Fel kellett volna szállnia!
8 mikrolépés 1,8°/lépéses motornál 19800 fordulat/perc... nyomatékot mértél? A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
Ez nem én voltam, csak idéztem abból amire válaszoltam, de ott írja is, hogy gyakorlatilag 0 a nyomaték.
Csak simán magas vagy alacsony? Azt hittem oda is valamilyen változó jel kell.
magas = egyik irány, alacsony = másik irány
Ez szerencsére ilyen egyszerű. Ezt ugye szoftverből lehet minden tengelyen invertálni, hogy a + - irányok jók legyenek.
Találtam a fiókban egy 2*25v os kapcsitápot (kb1éve csereberéltem ) és kipróbáltam vele a marómotort . Igaz hogy még csak manuálisan
de egészen jól dolgoznak együtt. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Megérkezett a TB6600 motor vezérlő. Próbálgattam, mekkora léptető frekvenciát bír, elég jónak tűnik, csak a funkciógenerátort nem tudtam 121kHz-től fentebb tekerni. ha 100kHz-es skálát választok, akkor meg nem tudok olyan alacsony frekivel indulni, hogy a motor elinduljon. No mindegy, az nem is érdekes. Amit nem értek, hogy alacsony fordulaton valamiért remeg a motor. Ha az áramkorlátot lentebb tekerem, akkor jó, de ott már nincsen nyomatég. A motor névleges árama 2,8A a remegés kb 1A-nél szűnik meg. De ilyen kevés árammal nincsen fordulat sem. Itt egy videó a jelenségről. Valaki tapasztalt már ilyet, mi lehet a megoldás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

de egészen jól dolgoznak együtt.