Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 433 MHz adóvevő modul tapasztalatok
Lapozás: OK   1 / 11
(#) robotech hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Helló Kollégák!

Még nem nyitottam témát, úgyhogy egy kicsit most izgatott vagyok

Azt szeretném kérdezni,hogy már valaki dolgozott-e a fentebb említett,és Chipcadnél vásárolható telecontrolli által gyártott RXQ1-433-as adóvevó félduplexes modullal, ill. mi volt a tapasztalat?!

Nekem egy igen komoly problémám lenne vele:

Csak ismerkedés képpen fogtam,és rátettem egy MAX232-re, ami meg belemennt a pc-be. Gondolam elméletileg ha nincs forgalmazás a sávban , úgy terminál programban nem jön semmilyen karakter, ha meg van valami forgalmazás, akkor hülye karakterek fognak jönni.

NNa most, a gondd az az, hogy iszonyatos adatáradat érkezik állandóan a Pc-be, 600Baudra állítva a vételt másodpercenként kb. 6-8 karakter.

Azt hittem,hogy baj van a modullal,és nem is érzékel semmit csak hülyeségeket írkál, de nem, mivel ha megnyomom a vezetéknélküli ajtócsengőm gombját, akkor arra úgy reagál, hogy még több karakter érkezik a megnyomás ideje alatt. (KB: 10-12 char/sec).
Tehát úgy néz ki,hogy a modul vevő része működik (csak azt tudtam próbálni), de valami iszonyatos forgalom van a 433.92-es sávon, amit viszont nem hiszek, mivel nekem nincs más rádiós kellékem, ami forgalmazna,és kertesházban lakom főként idősek a szomszédaim, és azért van kert is körbe meg stb... kizártnak tartom, hogy ennyi adat jönne.

Mi a véleményetek?

Topi tutorialjában azt mutatta,hogy ha az adóra csak egy gombot köt,és azt nyomja meg,akkor kivillan a led a vevőn, azt ő sem írta,hogy a LED szinte állandóan világít, mert annyi a forgalom ezen a sávon.

Szóval igen hálás lennék, ha meg tudnátok velem osztani tapasztalataitokat, főleg mivel inkább csak digitális elektronikához konyítok valamicskét, a rádiós dolgokhoz főtt hülye vagyok. köszi!

ui: mellékelem az adatlapot, de nem túl beszédes.
(#) Lucifer válasza robotech hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Ne foglalkozz vele, hogy mit kapsz alapból. Így nem lehet nyers átvitelre használni a cuccot. Állíts üzembe egy adómodult is, és toljál kifelé rajta egy szöveget. Nézd meg, hogy néha hiba nélkül meg fog érkezni. Ezt viszont neked kell kódolással beállítani, hogy mikor érkezett a helyes adat.
(#) fg hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
Sziasztok!

A kérdésemmel nem merek új topikot nyitni.
Az elektronika területén meglehetősen kezdő vagyok, (de gyorsan tanulok ). Általában jön sok ötlet, aztán semmit nem csinálok meg lustaság ill. időhiány miatt.
A legújabb:
Van egy kültéri-beltéri hőmérőm, ahol a külső hőmérő szenzor 433MHz-n küldi a belső egységnek a hőmérsékletet. A kinti hőmérsékletet szeretném naplózni, hogy statisztikát, grafikonokat, stb. készíthessek. Az eszköz számítógéphez nem csatlakoztatható. A terv az, hogy egy 433MHz-n működő, készen kapható vevő modullal (pl. a topik címében szereplővel) venném a szenzor jelét. A soros adatfolyamot aztán AVR/számítógép dolgozná fel, és tárolná a mért értékeket.
Mielőtt pénzt költök vevő modulra, szeretném felmérni, hogy mennyire megvalósítható a tervem.
Amiben bizonytalan vagyok:
1. Az adó szenzor - vevő központ több (3) csatornán kommunikálhat. Az adón kis kapcsolóval választhatok csatornát, a vevőn gombnyomással. A rádiós dolgokhoz nem értek. A csatorna értelmezésem szerint az jelenti, hogy a 433,92MHz-től +-0,5MHz-vel eltérnek. Ezek a csatornakiosztások szabványosak? Ha veszek egy vevőmodult, akkor azzal tudom majd venni a 3 csatorna valamelyikét?
Sajnos részletes specifikációt (fr. értékeket) nem adtak a készülékhez.
2. Ha a fenti dolog működik, az azt jelenti, hogy a vevő modul RxD vonaláról leolvashatom a szenzor által küldött soros bitfolyamot. Mekkora eséllyel tudom belőle megfejteni a hőmérséklet értékét? Van erre bármilyen szabvány, vagy majd a gyártó önkényesen kitalált protokollját kell megfejtenem? Ez utóbbitól tartok. Bár ilyen kisérletezgetésbe szívesen belevágok.

De még sok feladat várna rám ilyen téren. Meg akarom tanulni az AVR-ek használatát (rengeteg segédanyag van, csak idő és türelem kérdése), illetve az USB kommunikációt akarom megismerni mindkét oldalról. (Úgymint hogyan illesszek USB-porthoz AVR-t, illetve C-ben, C++-ban hogyan olvashatok az USB portról adatot.)
Tudom, ott a google, de azért tudtok nekem ajánlani valamilyen hasznos segédanyagot az utóbbihoz?

Azt hiszem, még sok nehézségem lesz addig kezdőként, míg megjelenik a kinti hőmérséklet a monitoron De pezsgőt azt bontanék.
Sajnos most jön a vizsgaidőszak, így érdemben még nem tudok ezzel foglalkozni, de nem bírtam ki, hogy ne vessem fel itt a témát már most .
(C-t, C++-t, digitális technikát, így a soros kommunikáció alapjait tanultam, ill. tanították, ezért merek belevágni.)

Bocs, ha rossz helyre írtam.

üdv:
Gábor
(#) Kera_Will válasza fg hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
A csatorna váltást inkább csak kódsorozat beli különbségként kéne értelmezned mert olyan finoman nem fognak 433as eszközt hangolni mivel egyetlen csatiról frekvenciáról szól az engedélyük. Erre tömegével gyártják a vivő freki meghatározó SAW rezgő elemeket 433.xyz Mhzre és kész. Erre csak 1 tranzisztort raknak és oszcillátorként berezgetik őket ezen a fix frekin.Egyben az adó is 1 kis hurok vagy rövid vezeték darabon keresztül sugároznak . Persze a sávszélesség lehet kicsit tágabb max +/- 5-20 Khz ami a moduláció löketétől függ de ezek leginkább keskenysávú NBFM modulációban dolgoznak.

Vevő oldalon meg egyszerű rádiók vannak szupreg vevő vagy jobb esetben meg szuperheterodin.
Ezek vételi sávszélességesokkal tágabb mint amennyire az adók elmásznak .. legalábbis erre törekednek így a rádiók nem csúsznak el egymástól.

Pl.: 1 szupreg vevő leglább 100-500 kHz sávban vesz 433 Mhzen . Ekkorát a SAW mint adó nen mászhat el mert akkor engedélynálküli frekvenciákra tévedne.



A kód sorok "fejléce" tartalmaz más más "csatorna" számot címet ezzel válogatják szét ha több rádió van a környezetben.

Ez arra jó hogy a közelben lévő szomszédos mérőművek ne zavarják egymást digitális kiértékelés szempontjából, na jó rádiós analóg szempontból mint idegen jel zavarhatják persze 1mást .. de jobb esetben véletlen időnként küldik a csomagokat, esetleg adott periódusban. ez függ a bekapcs pillanatától ezért véletlennek tekinthető több esetén .... najó vannak közös töbszörös esetek mikor az időzítések kiadnak 1 2 ilyen pillanatot órák esetleg napok alatt.Ez időpillanatban egyszerre fognak adni .


Sajnos esélyes lehet hogy saját komunikációt alkalmaznak ezek a rendszerek .

Érdemes venni 1 2 "kínai" olcsóbb vez nélküli csengőt a boltban ugyan az a lelki világuk (1-2ezer Ft és nem 3 4 ezer mint másutt ) belsőségüket tekintve nincs különbség ... csak a kódoló/dekódoló + dallam ICket kell leakasztani a rádiós részről .

Érdemes egyik felesleges vevőt átépíteni kontroll vevőnek .

Csak 1 erősítőt és hangerőpotit kell akasztani a vevő kimenetére ami a dekodoló IC-re megy meg 1 hangszórót/fejhallgatót . Van mivel csekkolni az adód vonyítását ... jó nem nagy élvezet de legalább tudod milyen zajt eszik a digitális feldolgozód és mikor sikít valós adatot az adód.

PC / monitor egyébb "elektromos szmogot" generáló berendezés közelében csökkenhet a vevőd érzékenysége is . Tehát minél távolabb ezektől.
Erre is jó a kontroll vevő ilyet keresni .
Pl.: vevődben a zajnak csitulnia kell ha lekapcsolsz , konnektórból kihúzol mindent körülötte PC monitor
videomagnó dvd jáccó TV stb ..stb ... ami kapcsolóstáppal rendelkezik azok még nagyobb zajt csinálnak. esetleg egyre távolabb mész tőlük.

Szerencsétlen esetben saját mikrógéped oczcija is zavarhatja a 433as veőd működését !
Nem biztos de előfordulhat .

Árnyékolás, zavarszűrés sokat segithet ezen.
Vevőd és uP táp ágaiba 10-100uH soros fojtó tekercsek
segithetnek a tápfeszen keresztül járó nagyfrekis jelek akadályozásában. plusz 1-10 n kondik a tekercsek előtt / után a föld fele.
(#) fg válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Szia!

Idézet:
„A csatorna váltást inkább csak kódsorozat beli különbségként kéne értelmezned”

Eredetileg ilyen megoldásra gondoltam, abban a hitben voltam, hogy van egy 433,92MHz-s szabványos frekvencia, és puktum.
Csak beleolvastam a 4 hozzászólással ezelőtt csatolt .pdf-be, az sugallta a másik megoldást.
De ez egy egyszerű eszköz, tehát a te leírásod szerint működhetnek. Egyébként 30 mp-es periódusban küldi az adatot.
Na, így a bitfolyamhoz viszonylag egyszerűen hozzájuthatok. A legnagyobb feladat a hőmérséklet visszanyerése lesz belőle... De majd kísérletezgetek vele. A gyártó érdeke se az, hogy túl bonyolultan kódoljon.üdv:
fg
(#) Kera_Will válasza fg hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Háát na jó ok ott az evolúcióban valamivel fejlettebb eszközt emlegetnek (topicnyitó pdfje).
Teccik is ügyes .

De szerintem nem kell ekkora költségbe verni magad ha fele harmad áron is hozzá juthatsz a veznélkülicsengőkből az RF cuccokhoz. Arra amire neked kell azok is elegendőek szerintem.
(#) Medve válasza fg hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Hello, ez talán segíthet a dekódolásban. Valószínűleg neked nem ilyen van, de hátha...Leírtam, hogy a vett jelsorozatot hogyan sikerült azonosítanom. Ebben kezdő vagyok, de azért valamire sikerült rájönnöm: 44 bites csomagot ismétel meg háronyszor. Az első 19 bit ugyanaz ez lehet a csatorna. (ha már igy neveztük) adress=a. Majd egy bit, amit nem tudom, hogy mi, lehet, hogy csak a manchester kód zavart meg, még visszatérek rá. Majd a tizeseket adja le 5-öt hozzáadva.Majd az egyes helyiértékű fok, azután a tizedfokok. Majd megint a tízesek, egyesek, ezeket követi, egy azonositatlan 4 bit (crc?) Kezdetleges kriptológiai tudásommal ezt sikerült kibogoznom, a Tied is valami hasonló lehet.

Vételhez a KeraWill által is említett csengőt használtam, (ilyen célokra nem is rossz!) a HF kimenetét PC-vel figyeltem.
(#) fg válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Köszönöm a nagyon részletes segítségedet!
Most vettem észre, hogy az első hozzászólásod is kibővült néhány bekezdéssel.
Vezetéknélküli csengő :-> Ez az ötlet azért tetszik marhára, mert mi nagyon régen vettünk ilyen vezetéknélküli csengőt, még csak nem is feltétlenül kínai. Aztán jól el lett rakva, évekkel ezelőtt. Most meg akartam keresni, hogy majd felrakom, de nincs meg az adó. Így van egy felesleges vevőm Ez marha jó
Csak a buherálására kell még rájönnöm, hogy jutok hozzá a bitfolyamhoz. Mindjárt csatolok egy képet róla.

üdv:
Gábor

Medve: Nagyon köszönöm!
(#) Lucifer válasza fg hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Első körben szerintem nézd meg a hőmérőegységet. Valószínűnek tartom, hogy külön van az adórész illetve a kódolórész. A kódolórészből kijövő adatot elemezd direktben, így kiküszöbölöd a már említett zajokat.
(#) fg válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Kösz a tippet. Nem akarom megbuherálni a hőmérőt. Ha merészebb lennék, akkor rögtön a vevő egységet bontanám meg, és vezetéken kinyerhetném a külső hőmérsékletet.
Az elejétől fogva a rádiós megoldással próbálkozom, mégha az nehezebb is. Mert ha teljesen béna is vagyok, legalább nem teszem tönkre a hőmérőt.

Egyébként csatoltam képet a vezetéknélküli csengőről. Az egyik IC egy 4 db-os műv.erősítő, a másik pedig (a kapcsolósor melletti) direkt ilyen rádiós kommunikációra kitalált enkóder! Ami azért jó, mert az adatlapja alapján könnyedén kitalálhatom, hogy honnan nyerhetem ki a kódolt bitfolyamot. Aztán már csak meg kell fejteni, első körben Medve leírása alapján. Majd legfeljebb közel megyek az adóhoz, és minden zavarforrást kiiktatok, amit lehet.
Megjegyzem, hogy az adótól elég távol, sok zavarforrás mellett is mindig sikerül a vevőnek venni a hőmérsékletet, szóval nem túl gyenge az adó.

(#) Medve válasza fg hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Ja, az utolsó OPA, és a dekóder IC közül vettem le én is a jelet és egy trimmer ellenállással álítottam be a kimeneti szintet. Egy digitális kijelzővel is rendelkező adóról pl ilyen jelet vettem. (melléklet) Nézd meg egy wave editorral, ő nyolcszor ismétli az adatot, s állítólag kódolja az elem állapotát is.
(#) fg válasza Medve hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Köszi

Az elem állapotát elvileg az enyém is kódolja.
Hogyan készítetted a felvételt? Hangkártya Line-In-jére kötötted a jelet? Lehet, én is megteszem majd, hogy kisérletezgessek. Van is egy oszcilloszkóp programom, ami a hangkártyát használja ki-, bemenetként.
(#) Medve válasza fg hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Igen, Line-In. Szerintem jobb egy Wave editor, mert kényelmesebb. Hosszabb a kép, szerkeszthető, formálható, lehet megjegyzéseket írni, (markerek), sőt, ha rákötöd egy adóra a Line Out-ot, még szimulálni is tudsz egy hőmérőt, amivel "bármekkora" hőfokot adhatsz, tesztelésképpen. Lehetőségek tárháza kéremszépen!!!!
(#) fg válasza Medve hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Ezek tényleg jó ötletek
A szimulálás sajna nem fog menni, mert adó nincs. De az ötlet nagyon jó
(#) robotech válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Még az alapkérdéssel kapcsolatban akkor annyit kérdezhetnék a tapasztaltabbaktól,hogy akkor ugye jól értem, hogy nem szükséges manchesterbe kódolni az adatokat, a szabványos rs232 8,n,1-es protokollú információt át tudja vinni ugye? Milyen baudon érdemes megpróbálni? az adatlap szerint 20kbit/sec ig jó a modul.

köszi a választ!
(#) Lucifer válasza robotech hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
A manchester kódolás azért kell mert a vevőja a kimenetet csak bizonyos ideig 1-ben tartani. Ha pl. 255-öt küldessz ki mondjuk 600-as bauddal (600 bit/sec) akkor ez azt jelenti, hogy 1/600*8 = 13 ms hosszúságú 1 impulzusnak kellene megjelennie a kimeneten. Erre a vevő valószínűleg nem lesz képes.
Szvsz. a 20 kbit/sec az adásra vonatkozik.
(#) robotech válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Jajaja,

azért gondoltam úgy,hogy pl: 19200 baudon 52uS lesz a bitidő, így 255 esetén 8*52uS=416uS ideig lesz egy szinten a jel. Szóval ezt elbírja vagy sem? vagy eu jó kérdés mi?

egyébként manchester esetén milyen bitidőt szokás használni?
(#) Lucifer válasza robotech hozzászólására (») Dec 28, 2007 / 4
 
Minden a gyakorlati próba után derül ki. Ki kell tapasztalni.
(#) robotech válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Ok,

ma este kipróbálom a dolgot.

Köszönöm a segítséget Lucifer, jogos az 50 pont.
(#) boldivi válasza robotech hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Sziasztok!

"Megszelídítettem" egy ilyen vevőt.
Bővebben: Link

Nos, a kimeneten zaj van. nullák és egyesek sorozata. Ha bekapcsol egy adó, akkor a zaj eltűnik. Ebből következik, hogy a kommunikációt egy "Burst" impulzussal célszerű kezdeni. Tehát egy időre bekapcsoljuk az adót. Ez után akár "nyers" 8N1 adat is átmehet. Nekem szépen működik 2400bps-en. Mindenképpen célszerű az adatokat csomag vagy ha úgy tetszik keret rendszerben átvinni. Tehát legyen egy keret kezdő bájt. Ezt kövesse egy forráscím, majd egy célcím, melyből tudják az eszközök, honnan és kinek szól. Utána jöhet mondjuk 8 bájt tetszőleges adat, amit át szeretnénk vinni. A keret végén és egyben a vége legyen CRC, mivel sérülhet rossz vételnél a keret! Én 8bites CRC-vel oldottam meg. Még nem fejlesztettem tovább 16 bitesre.
Az én keret formátumom így néz ki és eddig nagyon jól bevált:
7e cc ff 00 00 00 00 00 00 00 00 ch cl
A cc c cél, az ff a forráscím. a 00-k a felhasználói tetszőleges adatok, a ch a CRC magas, a CL a CRC alacsony. Mint látszik, 16 bites CRC-re terveztem, de eddig még csak 8 bites a CRC algoritmusom.
(#) robotech válasza boldivi hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Köszi szépen a hozzászólást,

megnéztem a honlapodat, frankó a dolog. Azt vettem észre,hogy ha soros átvitel protokolljával dolgozok, nem igazán számít az érzékenységbe a BAUDráta.

próbáltam 600,2400,9600 baudon, és ugyanolyan távolságról működik a dolog minden esetben.

Az oldaladon 10-30 métert írtál távolságra, nekem az a problémám, hogy a szobán belül jól működik, de ha nyitott ajtó mellett egy másik szobába viszem az adót, már nagyon sokat hibázik.

a protokollt én úgy építettem fel, hogy 0x55, 0x55 , (ez a burst) utána 5 adatbyte, majd ezt az egészet 3 szor ismétli, majd az ismétléseknél a vevő a byteokat összehasonlítja, és csak akkor küldi el a PC-nek, ha a 3 küldésből , legalább 2 szer egyformák voltak az azonos helyen lévő byteok.

Lenne valami ötleted,hogy hogyan lehetne az adás távolságát megnövelni? az jó lenne, ha legalább 6-8 méterre át tudna szólni ,miközben egy-két fal is van...

Köszi a választ előre is.
(#) boldivi válasza robotech hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Nekem nem a címben szereplő modulom van. Az enyém kisebb sebességen működik.
Én úgy javítottam az átvitelen, hogy feltekertem az antenna vezetéket egy csavarhúzó tengelyére. A csavarhúzót persze kihúztam ezután. Ezt az adóval és vevővel is meg lehet csinálni. ekkor irányérzékennyé válik, erre ügyelni kell. Ki lehet még a nyákon is alakítani egy keretantennát.
Egyébbként PCM jelet szoktak használni inkább. Ahol az impulzus szélessége határozza meg, hogy a bit értéke 1 vagy 1. Úgy, mint a távkapcsolóknál (TV, videó, stb.).
(#) robotech válasza boldivi hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 


Aha, tudom mire gondolsz, egysze néztem szkópon távirányitójeleket, volt olyan amelynél 825uSec volt a 0, és valami 1.2mSec volt az 1.
nem rossz gondolat, ezt kipróbálom.

A kollégák a fórumon ajánlottak Manchester kódolást is, de úgy gondolom az semmivel nem lenne jobb, mint a sima soros protokoll csak abban az esetben,ha az adó a túl hosszú azonos jel miatt be akarná fejeni a sugárzást.

Te mit gondolsz, érdemes manchesterrel probálkozni, vagy a fennt említett okok miatt időpazarlás?
(#) gulasoft hozzászólása Szept 29, 2008 /
 
Hát én is megépítettem az Topi féle adóvevő páros ledes verzióját, és biszony azt tapasztaltam, hogy led vagy villog, vagy folyamatosan ég, és az adóoldali gomb lenyomás lehúzza egy pillanatra és utána folytatódik a villózás. Ezt a mancheszter kódolás meg fogja oldani a problémámat? Megmondom az a fő bajom, hogy a többi is így kódolja, mi a garancia arra, hogy folyamatos villogó led (vétel) mellett, csak azt kapom ami engem érdekel?

(Ez a csavarhúzóra tekert antenna még megoldás lehet valamennyire.
(#) boldivi válasza robotech hozzászólására (») Szept 29, 2008 /
 
Hahó, bocsánat néha kissé be voltam havazva, így elsiklotam e téma felett.

Amit említettem azért nem rossz ilyen szempontból, mert minden bit átvitele után visszamegy adott időre alacsony szintre, ez a szinkronjel. Ha akarod méred a hosszát, ha akarod nem.
Ha nem okoz gondot, próbáld ki a Manchester kódolást, de szerintem felesleges.
Pláne annak fényében, hogy nekem elég jól bevált a "nyers aszinkron adatfolyam" kiadása, burst után. Igaz, jó a hibafelismerés
(#) gulasoft hozzászólása Okt 13, 2008 /
 
Topi féle megoldást sikeresen összeraktam, beégettem adót vevőt, benne van ugye a kódolás is, ennek ellenére szemét ömlik a kijelzőre.
Valami ötlet esetleg?
(#) 1n4148 hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Egy kis segítség kellene telecontrolli rf modulokkal kapcsolatban, egy néhány napja vettem egy rrfq1 vevő és egy rtfq1 adó modult mindkettő 433,92 Mhz-n dolgozik, kb úgy mint működik az aurel cuccok amiről a cikk szól itt a he-n. Egy modell vezérléséhez akartam használni két 16f690essel, azok működnek is szépen, amikor a próbapanelon összedugdostam este akkor éppen, hogy lehetett látni, hogy pislákol a LED de ma már annyi se (lehet h csak a világosság miatt nem látom, de akkor sem normális a dolog) Úgy teszteltem hogy az inputlábat az adón egy pillanatra felhúztam egy tápra egy darab vezetékkel. A vevőn meg az out lábbat egy 2n2222a-s bázisára kötöttem, az vezérelte a LEDet.
Mit csinálok rosszul?

Előre is köszi a mihamarabbi válaszokat.
(#) Atis57 válasza 1n4148 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
szia!
amikor próbltad le volt választv a meghajtó/ kóder áramkör?
mert azt is le lehet verni.--ilyen próbákkal .
Az adó /vevó egységet működés közben megmértd? / áramfelvétel --feszültség./
ezenkivül tudni kellene van-e valkinek közelben ezen a frekin működö vacakja./ rádiós scanner, automata kapu, meteorologiai állomás stb /--kb. 300m-en belül zavarok vannak .ezen az ntenna hossz csökkentéssel lehet segiteni.
ha a koder és dekoder ák. összekötöd -vezetékkel jól működik?mert ez a legelső --utána jöhet az RF réssz.
(#) 1n4148 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
egyenlőre ott még nem tartok, a kódolás meg a dekódolás még nincs meg mert előbb ki akartam kísérletezni, hogy hogy működnek ezek az rf modulok, most dolgozom először velük, a coder helyén egyszerűen egy vezetékkel kötöttem a tápra, akkor villant egyet a LED, amit meg egy 2n2222segítségével vezéreltem az outról, a decoder helyett. csak még ígyis annyira kicsit villant hogy félek valami nem jó
A másik lehetőséget is kiküszöböltem, hogy nagyon rövid az logikai jel, mert az ugye egy idő után visszaesik, úgy hogy egy picel rátettem egy elég gyors négyszögjelet az inputra és akkor sincs semmi, utánna még azzel is megpróbálkoztam, hogy egy másik pic bemenetére tettem az outot és az kapcsolgatta volna, kvázi erősítésként
(#) Báddzsó válasza 1n4148 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
hm... az adónak adj 300-1500Hz-es négyszögjelet pl pickel, úgy a legjobb ha a pickel együtt 2db cerkaelemről járatod. (5V-ra ugye nem kötötted rá?)
a vevő kimenetére meg köss egy ledet. és nézd mit csinál, ha semmit fordítsd meg a polaritását. Aztán nézd, hogy mit csinál ha megy az adó meg ha nem, ha van különbség akkor jó!
Következő: »»   1 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem