Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Lapozás: OK   16 / 25
(#) sasaede hozzászólása Nov 30, 2013 /

Üdvözlöm a téma indítóját !
Így kezdeném olvasni az elejétől !
(#) Djatis válasza sasaede hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Viszont üdvözlöm a kérdezőt de amellett hogy én már nem foglalkozom a dologgal de elég szép mennyiségben találsz itt megoldásokat amivel tudsz kísérletezni mindenképpen érdemes átolvasni és kiválasztani melyik a szimpatikusabb megoldás. Amivel talán jobban érdemes próbálkozni az autós xenon lámpával mivel egyet már láttam működni projektorba építve és az ára sem üti az eredeti projektorlámpáét de elég hatásos és elég a fényereje is.
Az említett projektornál annyi volt a változtatás még hogy a xenon tápját a projektorházon kívülre szerelték fel a viszonylag nagy helyigénye miatt persze ez attól is függ hogy milyen régi a projektor egy régebbibe lehet hogy az is belefér.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) wmark hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, amire szeretnék megoldást találni. Vettem egy 50W LED chipet és ezzel szeretném kiváltani a 130W Xenon izzót egy SAMSUNG projektor TV-ben. Minden jó is, csak egy gondom van, hogy a régi gyújtó áramkörön nincs izzó és érzékeli a TV ezért nem kapcsol be.
Hogyan tudom átverni? Milyen ellenállást kellene rákötnöm az izzó helyére? Vagy nem így kell megoldani? Mert ugye a Ballaszt nagyfeszültséget állít elő egy rövid időre majd kis feszültségen hajtja tovább ezeket az izzókat nagy amperszámmal, ha jól tudom.
A ballaszt így néz ki: Kép: Link Az egyik oldalán van egy elektronika, amihez egy 6 eres kis csatlakozó kerül. Gondolom, ez adja az infót a projektornak a lámpa óráról meg arról, hogy van-e szakadás az izzóban vagy sem... Tehát át szeretném verni ezt az elektronikát csak nem tudom hogyan vagy az is jó nekem, ha át tudnám alakítani a gyújtó elektronikát és tovább tudnék vinni 220V-ot a Led driverhez úgy, hogy érzékelje lámpának.... Segítségeket előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza wmark hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

(#) wmark hozzászólása Dec 26, 2013 /

Tudna valaki segíteni melyik lábat kell ellenállással földre kötni? Rajzot mellékelek. Én a Lamp_en re tippelek de lehet tévedek.
Másik kérdésem, hogy a színtárcsának csak akkor kell működésbe lépnie, ha a lámpa már begyújtott?
TV típusa: Samsung SP67L6HV
Szervízkönyvet tudok küldeni.
Előre is köszönöm.

samsung_.jpg

Azt elfelejtettem mondani, hogy a lámpa ballast kiiktatása lenne a cél és a lámpa hiány érzékelése. Köszönöm.
(#) Noo válasza wmark hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

A lábakat nem tudom azt hiszem méregetni kell. A színtársca indul először és ha az felpörgött akkor gyújtja a lámpát. A tárcsa jele kell a lámpához.

Köszönöm! Sajnos a tárcsa nem pörög fel. kiszedtem de ha ráadok külön feszkót akkor megy.
Remélem nem alaplap hiba, mert a mellette lévő csatin ami a lámpa ballasztra megy rendesen leadja az 5 volt feszültségeket minden lábon kivéve egyet ami a GND. Van ötleted mi lehet a baj? Nem szívesen költenék rá 50ezreket mert az már nem éri meg. Annó jó kis TV volt de annak ellenére, hogy kaptam már elavult és drága bele az alkatrész. Bár 170cm képátló )

Sajnos amúgy a ballastja se jó és a lámpa is kiégett. Ezért akartam ledesíteni. Vettem egy 50W hideg fényű ledet. Azt akarnám beletenni hátha elég lesz a fénye. Nem lenne mindegy, hogy 50000h vagy jó esetben 6000h haaz eredeti xenont teszem bele 30ezerért.
(#) Noo hozzászólása Dec 26, 2013 /

Bekapcsoláskor nem csinál semmit? Nem kezd el zizegni, hogy gyújtaná a lámpát? A színkerék mellett kell lennie egy optónak egy kis panelen. Ha azt lehúzod az alaplapról akkor csinál valamit? Mert lehet hogy attól nem indul el a kerék.
Én is 50W-os leddel próbáltam de nem volt rendes fénye.Vagyis a kis helyen nem sikerült úgy összefókuszálni, hogy az összes fény a tüköralagútba menjen.
(#) banditata hozzászólása Dec 28, 2013 /

samsung projektoros tv-be keresek izzót hol keressem?
(#) Noo válasza banditata hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Bővebben: Link
Vagy ebay,
(#) wmark válasza Noo hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Sajnos nem zizeg a ballast... Ezért gondolom, hogy rossz.
Már kivettem teljesen a ballast panelt lehuztam a vezetékeket de semmi. Nem forog a színtárcsa. Az alaplapon a zöld led világít a ventilátorok mennek és a ballastra menő 5 eres vezetéken a föld kivételével lejön az 5V feszültség. Meg egy relé kapcsolgat a tápon ami gondolom a ballastra adná a 220V-ot. De semmi több.
(#) Noo hozzászólása Jan 2, 2014 /

Megnéztem itthon a projektoromat. A kisfeszültséggel gyújtó izzóknál nincs zizegés.
(#) wmark hozzászólása Jan 3, 2014 /

Igen de az enyém UHP izzó ami a fent említett oldal szerint nagyfeszültségű váltóáramú izzó.
Bővebben: Link
(#) Noo válasza wmark hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Az oldal szerint ha UHP akkor kisfeszültségű AC.
(#) Mogyi85 hozzászólása Jan 30, 2014 /

Sziasztok Kedves fórumozók!
Sokat olvasgattam itt és én is szeretném a projektorom izzóját lecserélni LED-re!
Írtatok róla hogy megcsináljátok de sehol se találtam arról hogy valaki kivitelezte a dolgot.
Kérdésem a következő:
Vettem egy 30w-os power ledet.
Mivel tudnám fókuszálni a fényét?
Vagy ki hogy oldotta meg?
A másik kérdésem hogy mit kell tennem hogy ne érzékelje a lámpa hiányát a gép?
itt egy pár fotó a gépről.(Hp vp6111)
És várom a leveleket és ötleteket.
Azaz majd küldök képet mert amik vannak túl nagyok
(#) Noo válasza Mogyi85 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Szia! A lámpa hiányára a megoldás le van írva ebben a topicban.
Nekem 50W kevésnek bizonyult. A rendelkezésre álló kis helyen nem tudtam rendesen fókuszálni mert nem volt olyan optikám. Próbáltam egy folyamatosan keskenyedő tüköralagutat csinálni neki amivel javult is a fényerő de még úgy is kevés volt.
(#) Mogyi85 válasza Noo hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Akkor nem jött be a led?
Egy képet tudnál küldeni a tükörről?

A szebbik nem sikerült olyan jól, mert nem csináltam elég szűkre a kilépő részét. A másik csúfsága ellenére hatékonyabb volt.

Az a lényeg, hogy a gép tüköralagútjába minél több fényt tudj betuszkolni. Nem kell hogy egyenes nyaláb legyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) Mogyi85 válasza Noo hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

ez jól néz ki! ezt ki próbálom én is!Akkor lencsék nélkül is működik a dolog?
Milyen messzire vetítesz és milyen a fénye?

Én nem használtam lencsét mert nem volt olyan ami használható lett volna ilyen kis helyen.
Kb. 3,5m-re vetitettem, de nem leddel használom. Zavaró volt a szemnek, hogy nem volt elég fényerő.
(#) Mogyi85 hozzászólása Feb 7, 2014 /

Szét kaptam a projit de a lámpánál csak valami hőérzékelőt találtam.
Nem tudná valaki megmondani hogy hol és mit keressek hogy betudjam csapni a gépet a lámpa hiány végett?(Hp vp6111)
(#) goldking10 hozzászólása Feb 8, 2014 /

Sziasztok. Lenne nekem 1 NEC VT59_es projektorom. Az izzóm és a ballast meghalt. Hogyan tudnám átverni hogy ne keresse a lámpát?? Nagyon megköszönném ha valaki tudna benne segìteni.
(#) didyman válasza Mogyi85 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

30 W nagyon kevés. A LED és a gyári fémhalogén lámpa körülbelül azonos hatásfokkal dolgozik ekkora teljesítményeken, tehát kiindulási alapnak a gyári lámpa teljesítménye körül érdemes nézelődni, és amikor összehasonlítod a gyári lámpa fényerejével, azt is vedd figyelembe, hogy egy öreg lámpa fényárama esetleg többtíz százalékkal elmarad az újkori állapotához képest, nem csak az öregedése, hanem a tükörakna porossága miatt is-így összehasonlítani az új LED-es lámpát az öreg UHP-vel nem lehet jól. De ezzel még nem éred el a kívánt fényáramot, hiszen azt fókuszálni is kell. A sík, négyzet(rács) elrendezésű teljesítmény-LED-ekhez igazából nem létezik tökéletesen fókuszáló lencse. A COB LED-ek sugárzási szöge 180 fok, ebből kellene alkotni nem is tudom, 10-15 fok körüli nyalábot, négyzet alakú felületről, hogy ne legyen semerre sem szórt vagy elnyelt fény. Kihívás. .
A másik gond a hűtés. Az UHP lámpának nem árt a 100 fok, a kisülőcsőben ennél sokkal magasabb is van, a LED-nek viszont nagyon. A ráírt 50.000 óra (amit az őskínai modelleknél érdemes rögtön fenntartással kezelni) azt jelenti, hogy ennyi idő alatt esik a fényereje 30 %-ot, HA rendes hűtése van. A 100 fok körüli üzem viszont nem túl jó az élettartamnak, olyan 70-80 fok lenne az a maximum, amiben érdemes gondolkozni. Viszont, van egy nagy gond: A LED félvezetőátmenet és a COB hordozója között rendszerint gyenge a hőkontaktus, 20-30 fok lazán elveszik és ez gyárilag megengedett érték (erről nemrég beszéltem egy gyártóval..). vagyis a cél az, hogy a hűtőborda hőmérséklete olyan 40-50 fok körül legyen, egy kb. 70-100 W-os modullal, a nyári 30 fokban is. Meg lehet oldani, csak ez sem annyira egyszerű (vízhűtés, hőcsövezés, külső radiátor nagy, így lassan, csendesebben forgó ventivel). És marad még egy kisebb problémánk, a spektrum. Az UHP lámpa UV-ban is gazdag, nagyon jó fényminőséget produkál, széles, jó spektrummal. A rendszerint árult LED türkizben és vörösben gyenge, hogy ez mennyire tud hiányozni, azt könnyen észre lehet venni, ha egy emberi bőrt, vagy egy fotót megnézel alatta. A projektorból is hiányozni fog. Persze van erre is megoldás, csak az zsebbenyúlósabb és gyengébb fényhasznosítású, mint a fényáramra hegyezett, egyszerű nagyteljesítményű LED.
Amennyiben lehet kapni OEM (tehát nem gagyi!) lámpát, csak izzó kivitelben, és mondjuk értékelhető vélemények is vannak hozzá, akkor végeredményben megéri annál maradni, mert ezeket a lámpákat 10 k alatt otthon lehet tudni, és a beszerelése sokkal kevésbé veszélyes (ha a régi lámpánál nem nullázták az élettartam számlálót..), és körülményes, mint a LED-re alakítás. Ha nincs ilyen olcsóbb opció, akkor érdemes LED-esítésbe fogni, ha ezeket meg tudod oldani és jó minőségű LED-et használsz, akkor tartós, jó megoldás is lehet.
(#) lawotta válasza kornel hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

helló Lawotta vagyok nem értek annyira hozzá de én is szeretném megcsinálni az enyémet xenonosra hogyan lehetséges ezt otthon házilag átalakítani ha tudnál nekem esetleg segíteni nekem egy NEC NP115 proim van segítségedet köszönöm.
(#) Mogyi85 válasza didyman hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Köszi az infót!
Már csak arra kéne rájönnöm hogy tudom becsapni a gépet hogy ne álljon le lámpa hiány miatt!Ebbe segítsen valaki!
(#) Szojka hozzászólása Feb 28, 2014 /

Sziasztok segítséget szeretnék kérni. Van egy IBM il2120 projektorom, amiben megadta magát a lámpa, szeretném átépíteni, valamilyen alternatív megoldásra, csak sajnos a nyákon nem találok semmit amire azt gondolnám, hogy a lámpát ellenőrzi (de villog a lámpa hiba). A segítséget előre is köszönöm!
(#) konkulator hozzászólása Márc 22, 2014 /

Sziasztok! szeretnék kérni egy service manualt infocus lp260 hoz. előre is köszi!
(#) lawotta hozzászólása Márc 28, 2014 /

Üdvözlök mindenkit! Lenne nekem egy NEC np115 3D ready projektorom kivan iktatva a gyári ballaszt a gyári izzó meghalt benne én xenonnal tesztelgettem de lett vele egy kis baj mert nem nagyon pörög ki a színkerék és ezért bekapcsoláskor elindul és utána status gomb villog és kikapcsol esetleg ha valakit érdekel így ahogy van eladó vagy ha valakinek van valami ötlete hogy mi lehet a probléma köszönöm, érdeklődéseteket várom .A projektornak megvan a gyári doboza távirányítója . hálózati táp kábel is,posta ok.(djszegedipuli@freemail.hu)
Következő: »»   16 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem