Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 75
(#) pittti válasza djseed1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 / 1

Nem tudom mit ronthattál el. Mikor nálam indul a program kiírja a portokat (primary, secondary, + a PC3000 kártya portját), és a képernyő alsó részén a vonal alatt van egy olyan hogy PCI Controller. A SATA merevlemezek (amik az ICH7-8-9 kontrolleren vannak) itt jelennek meg, tehát ha a program kéri a port számát, nálam a 6-ost kell beírni.

Ezután F2, vagy Shift + F2, és már mutatja is az adatokat.
(#) djseed1 válasza pittti hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Megpróbálom újra.

Na csak sikerült, de itt nem ír semmi olyat ami lezárásra utalna.
(#) pittti válasza djseed1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Ha látsz olyan sort, hogy Security High OFF, akkor nincs Password. (Ezt Shift + F2 re hozza elő)

Pontosan! Security high OFF van írva. Szóval nem jelszavazott!

És, tovább mit lehet tenni?
(#) pittti válasza djseed1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 / 1

Mondtam - engemet is próbáltak már megvezetni azzal hogy „jelszavas a winyó, meg lehet azt csinálni” - pedig csak símán sz*r volt. Gyönyörködhetsz benne, vagy papírnehezék.
De legalább máma tanultál valamit!

Ezek szerint már tényleg semmit nem lejet vele kezdeni?

Lehidalok!!!

Minden esetre, köszönöm a segítséget.
(#) pittti válasza djseed1 hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Miért, nem találkoztál még tönkrement HDD-vel?
(Nekem tegnap kettőt is hozott a posta, + egy memóriakártyát, + egy pendrive-t)

Úgy, hogy megvan a hétvégi szórakozásom...
(#) Peter911 hozzászólása Feb 9, 2014 /

Üdv! Olvastam korábbi hozzászólásokban, hogy az adatmentést mindig érdemes az MBR lementésével kezdeni. A kérdésem az lenne, hogy egy HDD sérült MBR-jének korábbi mentésével el lehet újra indítani a gépen HDD-t? Ha igen akkor hogyan? Külső-USB-s esetén? Azaz érdemes-e lementenem az archív-adathordozóm MBR-jét minél, hamarabb, hogy ezzel a későbbi meghibásodás esetén újraindíthassam azt? Remélem érthető a problémám...Köszönöm a választ előre is!
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Szervusz!
Nem emlékszem hogy pont ilyet írtam volna. Igen le lehet menteni az MBR-t, és vissza is lehet tölteni - pl. a Hiren's CD-n is vannak erre programok.
De - mivel az MBR szabványos, akár egy XP cd-ről bootolva a javítókonzolban kiadod a Fixboot majd a Fixmbr parancsokat, és ugyanott vagy.

Tehát teljes biztonságot csak az adhat, ha az egész merevlemezt copyzod át egy másikra!
(#) Peter911 válasza pittti hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Köszönöm szépen a gyors választ!
Kicsit ködös még nekem ez a téma ( tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül), ezért lenne még pár kérdésem... Próbáltam már egyet-kettőt több kevesebb sikerrel... Tehát:
1.,Ha jól értem ezek "visszamásolják" ugyan arra a helyre (az első: 0-adik blokkra- ha jól tudom-) az MBR-t, de én arra az esetre gondoltam, amikor fizikai hiba miatt oda sem írni, sem olvasni nem lehet. Ha onnan nem lehet olvasni, van róla máshol a lemezen másolat ahonnan a saját, eredeti MBR-je visszaállítható?
2.,Illetve, ha nem írható a lemezen ez a terület, akkor létezik-e olyan software, amely egy mentett MBR és partícióstábla alapján menthetőek a rajta lévő adatok? (A PC3000-en kívül, mert ahhoz spec.kártya is kell...)
3., Ha az eredeti helyére nem lehet fizikai hiba miatt "visszaírni" a jó MBR-t, lehet olyat tenni, hogy a sérült területet "letakarjuk" ( vagy átcímezzük) és így például az 5.-ik blokkba ( ami már mondjuk jó:írható és olvasható is) beírjuk a neki azt, hogy ez a 0.-ik cím egy hexeditorral és akkor újrabootolva, "ezután a rendszer észre sem veszi" a "csalást" és gond nélkül beolvassa az MBR-t?
4., Ha ez utóbbi megvalósítható, akkor ehhez milyen software-t tudnál ajánlani?
5., És hogyan lehet ezt ezzel megvalósítani?
Köszönöm a választ előre is!
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

„...van róla máshol a lemezen másolat ahonnan a saját, eredeti MBR-je visszaállítható?”
Mivel az MBR helye kötött, így értelemszerűen nincs.

„...létezik-e olyan software, amely egy mentett MBR és partícióstábla alapján menthetőek a rajta lévő adatok?”
Tudtommal nincs, de erre szükség sincsen - a mentés más módszerekkel is megoldható.

„...lehet olyat tenni, hogy a sérült területet "letakarjuk" ( vagy átcímezzük) és így például az 5.-ik blokkba ( ami már mondjuk jó:írható és olvasható is) beírjuk a neki azt, hogy ez a 0.-ik cím egy hexeditorral és akkor újrabootolva, "ezután a rendszer észre sem veszi" a "csalást" és gond nélkül beolvassa az MBR-t?”
Az előbbiek ismeretében nem lehet.
(#) Peter911 válasza pittti hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Hát most már kifúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy milyen "más módszerekkel" oldható meg. Ha itt nem publikus bármilyen oknál fogva, akkor privát üzenetben várom a választ, vagy - de igazán nem akarom ezzel az idődet rabolni- linket, ahol információt kaphatnék erről...
Hálás köszönet addig is mindenért!
(#) Janifly hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!
Egy külső táppal üzemeltetett (laptopra kötött) 3,5 ös Samsung HD103SJ 1T-s winyóm elektronikája elhalálozott. Valószínűleg a külön táp nem volt neki túl jó vagy valahol leért az alja. Égiés nyom nincs rajta, csak kissé amper szaga van a betápláló csatlakozó környékén. Ha rádugom gépre túl sok áramot vesz föl mert a másik winyót megfogja (hallatszik h annak esik a fordulatszáma, majd ha lehúzom ismét felpörög). Mi mehetett tönkre benne? Tud valaki ilyen elektronikát?
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Nem értem pontosan a kérdésedet. Ha egy merevlemezen csak a 0 track 0 szektor hibásodott meg (szinte kizárt, de elfogadom), akkor pl. a HandyRecovery, vagy bármi más mentőprogram ami direkt szektoranalízist végez és nem az MFT-t használja, le tudja menteni az adatokat.

Ha javítani akarod, létezik egy MBR regenerátor (ha jól tudom a Hiren's CD-ken is rajta van), próbálkozhatsz vele. De szerintem a Fixmbr ugyanezt megcsinálja.
Fizikai hibát viszont a tudomány mai állása szerint semmiképpen nem lehet javítani.

A problémád pontos leírása nélkül nem igazán tudok segíteni, hiszen szinte minden meghibásodás a vizsgálattól függően más-más beavatkozást kíván.
Általánosan feltett kérdésekre csak általánosságokkal lehet válaszolni.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) pittti válasza Janifly hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Ezeknél az STJ009-es Power Mosfet szokott megfeküdni - persze mérés nélkül ez csak találgatás.
A Firmware ismerete nélkül a panelcserének semmi értelme - sőt kárt is okozhatsz vele.
(olvass vissza egy kicsit az oldalon)
(#) czibulak hozzászólása Feb 10, 2014 /

Üdv!

Olvasgattam a téma elejét és láttam vala hogy sokaknak elpusztult a maxtor vinyójuk. Idevetném hogy nekem is használhatatlanná vált egy 30GB-os és alighasználható egy 40GB-os.

Összefüggésbe hozható a probléma azzal hogy a vinyó az alaplappal párhuzamosan, élére fektetve működött 2-3 évig?
(#) pittti válasza czibulak hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Nem. Inkább azzal hozható összefüggésbe, hogy már kb. 10-12 évesek.
(meglepően sokáig bírták, a ma gyártottaktól a fele is szép lenne!)
(#) Peter911 válasza pittti hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Oké. Adott egy Seagate Momentus 5400.6 tip. 500GB-os winchester USB-s külső házban, amelyen 3 partició volt-van. Az első a rendszer számára 300GB( mert régen itt még az is "csücsült"), a másodikat a windows automatikusan hozta létre (az előzőnek a telepítésekor ez kb. 100KB), a harmadik (, pedig a maradék) kb. 170GB személyes adatokat tartalmaz. Ez utóbbi a fontos, amiről szeretném az adataimat "viszont-látni". Nem tudni, hogy hogyan hibásodott meg, mert kölcsön volt adva. De amikor le akartam rá menteni új képeket, már íráshibák jelentkeztek rajta. Lefuttattam -volna- rajta egy teljes írás-olvasás tesztet egy Flobo nevű progival, de a 2GB-ig sem jutott el és lefogyott. Hibás és lassú szektorokat jelzett, de mivel csak demo volt és nem is voltak túl jók róla a kommentekben, ahonnan letöltöttem.. nem is vagyok benne biztos, hogy így van...
Ez még nem a világ vége, mert az én fontos adataim úgyis 300GB-n túl vannak- Gondoltam: Lemásolom minél hamarabb az ADAt particiót TC-rel... lefagy 5GB után. Lehúzom az USB-t, másik mappa.. másol.. 2GB után megint lefagy. Ezt eljátszottuk még párszor, azután már többé nem látta rajta a windows a particiókat, mert mindig azt írta, hogy " Nincs formázva. Formázza?"... a Sajátgépben viszont mindig felismeri a meghajtót, a particiók az eredeti méreteik szerint megjelennek, de nem NTFS, hanem RAW tipusúak. Megformázni a 300GB-st próbáltam, de a formázást nem tudja elvégezni az intéző. Próbáltam az "adat" partición FILE Recovery-t, Partition Recovery-t, de sajnos ezek is mindig lefagynak. Innen indult az egész. Ekkor írtam ide. Feltételezem: Mivel nem írható- és olvasható szektorok okozzák ezeket a hibákat, ezért kérdeztem én az előzőekben, hogy át lehet-e írni a leolvasás címeit, hogy a hibás területeket lementéskor "átugorjuk"... Van-e olyan szoftware, amellyel szektorrol-szektorra letesztelve ilyen esetben egyértelműen meg lehet állapítani, hogy logikai, vagy fizikai a sérülés a lemezen? Még a mai napig nem értem, hogy hogyan mehetett ez így tönkre... Köszönöm az eddigi türelmet és a segítséget!
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

OK, sejtettem én hogy valami ilyesmi van a háttérben. Most ha azt mondom, hogy komoly hibák egész sorozatát követted el - és 100%-ban magadnak köszönheted ha az adataid elvesznek akkor mit szólsz hozzá?

Tipikus esete annak, amikor egy külső merevlemez ütést kap, ezáltal sérül a felület. Ez még csak egy dolog - a fordulat ugye 5400/perc, a kipattant szilánkokat pedig a fej folyamatosan odébb keni bele a lemezfelületbe, újabb hibákat okozva. (...ezt eljátszottuk még párszor, azután már többé nem látta rajta a windows a particiókat)

Ilyen hiba esetén egy winyót 3-4 indítással, leállással nullára lehet amortizálni - dehiszen láthatod az „eredményt”. A folyamat látványosan gyors, és halálos - a sérült részekről már semmilyen módon nem lehet az adatokat lementeni.

A helyes dolog az lett volna, hogy amint jelentkezett a probléma (ekkor még láthatók voltak a partíciók, másolni lehetett rá), a HdTune nevű programmal ránézel, főleg a Health fül alatti adatok a lényegesek. Rögtön láthattad volna mi a helyzet, a S.M.A.R.T. megmutatja.

Ebből azt is azonnal eldönthetted volna, hogy itt házilagos módszerekkel, „csoda javítóprogramokkal” nem lehet boldogulni - a winyót azonnal le kell venni a számítógépről és hozzáértő kezekbe eljuttatni. Jelen állapotában már ennek az eredményessége is kérdéses.

(Előbb kellett volna normálisan kérdezni, és őszintén elmondani az igazságot - nem ködösíteni!)
(#) Peter911 válasza pittti hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Értem. Minden esetre köszönöm a segítséget.
(#) ivady92 hozzászólása Feb 14, 2014 /

Sziasztok!

Samsung 250GB-os winchesterem elég lassan pörög fel... A Hard disc sentinel azt írja ki hogy valószínűleg a csapággyal van baj, ezt lehet javítani? Gondolom ha egy sima szobába szétszedem akkor az többet nemfog működni..
(#) Gabó válasza ivady92 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Csapágy javítása, otthoni körülmények közt lehetetlen!
(#) zolika60 válasza ivady92 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Most ments re róla mindent, amíg lehet. Aztán helyezd el a szelektív kukában.
(#) Gabó válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Azé a szelektív kuka túlzás. Ilyeneket használok olyan helyeken, ahol nem sajnálom ha megadja magát.
(#) zolika60 válasza Gabó hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Rendben, bár én nem tudok elképzelni ilyen felhasználási helyet.
(#) ksanci hozzászólása Feb 14, 2014 /

Sziasztok!

Sajnos elkéstem vagy 10 évet, de megláttam ezt a témát.
Nincs valakinek véletlenül egy 20GB-os Maxtor D540X-4K vincsihez működő elektronikája? Mai napig tárolgatom, csak már egyre ritkábban jut az eszembe
Annó működés közben, éppen csak zenét hallgattam, aztán egyszer csak egy jellegzetes halk kattanás, majd szépen le is fagyott minden. Egyből sejtettem, hogy pápá, merevlemez. Tápfeszre kigyullad rajta a led egy másodpercre, de se felpörgés, se semmi.
Vagy lehet, hogy nem is kell másik panel, javítható? Szokásomtól eltérően nem kezdtem el azonnal szétbuherálni, szóval eredeti állapotában van

Köszi!
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

„...lehet, hogy nem is kell másik panel, javítható?”
Ezt csak egy vizsgálat, kimérés, teszt döntheti el.

„...Sajnos elkéstem vagy 10 évet”
Nem befőtt ez, hogy álltában megromoljon!
(#) ksanci válasza pittti hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Ah, köszi!

Nyilván nem befőtt, de manapság már a legelvetemültebbek is kidobálták az ekkora vinyójukat általában...

Vizsgálat, teszt? Nahát, azt hittem, hogy ráteszem a kezem, koncentrálok, mantrázom és ahol bizseregni a kezd a kezem, ott a hiba. A fejem bizonyos pontjainak bizsergése pedig elárulja, hogy melyik alkatrész a rossz...
Inkább valamiféle gyakorlati tapasztalati tanácsra lenne szükségem, mint például, hogy ilyen esetben jó eséllyel a motorvezérlés szállt el, vagy mondjuk valami szériajellegzetesség, netalán lehet forrasztási hiba, esetleg bármilyen smd genya, akkor talán utánajárok a dolognak.
Nyilván nem fogok elsétálni egy hi-tech laborba, hogy elektronmikroszkóppal, mikrolézerrel, nanotechnológiával javíccsák mán meg nekem...
(#) pittti válasza ksanci hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

„...ráteszem a kezem, koncentrálok, mantrázom és ahol bizseregni a kezd a kezem, ott a hiba”
Ilyen helyre én is szívesen elmennék, ahol ezt tanítják. Nekem valahogy sokkal nehezebben, és főleg lassabban megy.

Viccet félretéve, ekkora merevlemezt már tényleg nem nagyon használ senki. Hiszen a 3 - 5 évre tervezett élettartamuk már többszörösen lejárt, azonkívül lassúak, megbízhatatlanok. Bár azért tudnék érdekes dolgokat mesélni - tavaly került hozzám egy gép (386-os) ebben egy 128 Megás Seagate ketyegett, amíg meg nem adta magát. Valami műfordítóé volt, Dos alapú programokat használt csak - szóval elég volt neki. A gép az elmúlt húsz évben nem volt szétszedve (tápegységben a ventillátor régen behalt), levéve az oldalát a porgubancoktól nem lehetett látni mi van benne! De egészen eddig szépen ment. Pesten 3 szervizben belenéztek, aztán ahogy volt visszaadták - hozzá sem nyúltak.

Valaki elküldte hozzám (mikor szétszedtem és megnéztem én is szentségeltem), nagy nehezen megtaláltam és kiszereltem a merevlemezt - tényleg jó régen láttam ilyet utoljára. Másfél nap után tudtam elindítani, és hálaistennek minden visszajött róla. Azt ugye mondanom sem kell, hogy az illetőnek semmiről nem volt másolata. USB, de még egy CD író sem volt a gépében, csak egy floppy. Szóval halálosan be volt ijedve, de végülis így szerencséje volt.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy kézen-közön még beszerezhető egy-egy ilyen merevlemez, bár bizonyos alapfokú ismeretek nélkül az elektronikacserének nem sok értelme van. Egypár dolognak össze kell jönnie hogy működjön, és ne legyen belőle nagyobb baj mint ami már van.

„...Inkább valamiféle gyakorlati tapasztalati tanácsra lenne szükségem”
Hát ez az, amit innen a távolból, mérés nélkül meglehetősen nagy felelőtlenség volna adni. Viszont ezeknél az elektronikáknál van egy ellenütemű oszcillátor (2 meghajtó + 2 power mosfet) ennek a jelét kapcsolgatja három fázisban a motorvezérlő IC. Ugyanaz a kapcsolás mint az „AS” szériánál, csak ott a teljesítményfokozat IC-je szokott megfeküdni. Egy kétsugaras, vagy tárolós oszcilloszkóppal kimérhető az áramkör, ezután már lehetne tanácsot adni.
Következő: »»   32 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem