Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   139 / 283
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Nem kellett módositani semmit a szoftverben lévő ID és a hardware ID megegyezik
tehát a program hozzávaló. Érdekes módon, annak ellenére h nincs fenn a drivere, a felbontás átállítható 1024-esre.... Az eszközkezelőben viszont ott a sárga felkiáltójel...
(#) arion hozzászólása Feb 7, 2014 /

Nem feltétlen ide tartozik de hátha tudtok segíteni.
Adott egy laptop adapter, elé drága tipus. Hibásan került hozzám, a kontakthibát megoldottam, viszont a szerelés miatt ki kellett vennem a primer oldali graetz-et és sajnos figyelmetlenségből forditva tettem vissza.
Bekapcsolásnál pukk, graetz primer fet, egy ellenállás elhalálozott. Ez a gyors mérés eredménye.
Néhány vékony foliacsik legőzölt.
Van értelme a javításának, vagy eleve felejtős mivel a forditott táp miatt kritikus alkatrészek vezérlő IC is tönkremehetett. Ilyesmi még nem volt a kezemben ezért kérek tanácsot....
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Elég drága típus Ne már. Akkor már írd le a típusát és akkor legalább nem vaktában kell tippelgetni.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Toshiba PA3290E-3AC3
19V 6,32A 120W
cirka 13ezer Ft.
(#) pcb12 válasza arion hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

9500Ft egy ilyen töltő
(#) arion válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Igy sem egy olcsó darab ezért gondoltam rá h esetleg érdemes e javitással próbálkozni
de olyan ismeretlen a vezérlő IC benne...
h nem tudom túlélte e a forditott tápot
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Van ilyenem, azaz nem Toshiba, hanem másik 120-as töltőm. De elég jó eséllyel valami 384x lesz benne, meg tudod nézni, hogy hasonlít-e a kapcsolás hozzá, Amúgy optocsatoló, dióda, pufferkondia primer körben mind érintett lehet ilyenkor. A videokályhát nem tudom, de meg kéne próbálni régi laptopok M-sorozatú vezérlőinek illesztőivel felrakni. mi a pontos típusa a gépnek?
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Sajnos két vezérlős a kapcsolás.. az egyik elég jól leolvasható... DAP6A. A másik már alig alig... de ha jól látom L6561A vagy D. De szerzek egy erősebb nagyítót talán azzal jobban fogom látni... sajnos már az én szemem sem a régi... anno szabad szemmel leolvastam egy smd kódot tranyóról ellenállásról IC-ről...

Sajnos a pontos típust csak megtippelni tudom mivel kupacban kaptam a gépeket szétszedve. Így az alsó burkolatok felső burkolatok és alaplapok már nem igazán párosíthatóak össze. De Gericom hummer 5600 és advance változatok, valamint Fujitsu amilo d 7830, 8830 és társai.
Az alaplapok kivétel nélkül 755II0 különböző rev. változatokkal. A videokártyák mind Ati M9P.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

10ezerert van az eredeti. Bar az sem keves. Az ara viszont nem fontos tenyleg de a tipust mindig es mindig oda kell irni egy kerdes melle. Az emberfia tenyleg szivesen segit de tippelgetni teljesen vaktaban semmi ertelme. A tipus szerint megtudom nezni azonnal, hogy van e hozza rajzom. Ami kiderult az az, hogy ehhez nincs sajnos. De gondolom mar megmerted a lenyeges dolgokat. Es mondtad is, hogy a fel primer oldal meghalt. Szerintem az IC is.... Szerintem abszolut nem eri meg energiat fektetned bele... Persze csak akkor ha nem kimondottan ez a celod.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

A DAP6A elég lesz, a másik a PFC preregulator. Az is megdöglik, de anélkül még van élet, csak szedd ki a FET-et, amit vezérel. A DAP6A az valamelyik NCP1200-as PWM lesz. 1203 például. Elsőre ezzel próbálnám meg életre lehelni .
Igen, ATI M9, egy valamelyikhez valót nézz meg vele. Fujitsunak elég jó a legacy terméktámogatása, ott szerintem találsz megfelelőt.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Köszi, az ötlet jó volt. Kiszedtem a PFC áramkör tönkrement és felesleges alkatrészeit, amit kellett átkötöttem és a táp működik. Szerencsére maga a valódi táprész (DAP6A és alkatrészei) nem mentek tönkre.

Sajnos azon már túl vagyok hogy a Fujitsu oldalán próbálkozzak. MInden létező Gericom, Fujitsu, Targa, ECS, drivert kipróbáltam... az eredmény ill. a hibaüzenet mindig ugyanaz.
Teljességgel nem értem a dolgot.
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Beírtam a lap típusát gugliba és első találatként Gericom/Hummer jellegű dolgok FTP oldalát kaptam, ott meg van egy ilyen: Link Ez is volt? Meg kéne nézni, hogy csinál-e naplót a telepítő (szokott-Process Monitor megmondja), és azt végigbogarászni, hogy pontosan hol áll meg.

Így nem tudom megmondani , hogy ez volt e.. de rengeteget kipróbáltam. Megnézem ezt is, vesztenivalóm nincs. Köszi, hogy te is keresgélsz.

Felbuzdulva a táp sikerén előszedtem a többit is. Van valakinek erről - Hipro HP-OK066B13 - a tápról rajza? Érdekes a hibája... valójában működik de csak 13V-18V körüli feszültséget ad de az is ingadozik.

Az talán kondi lesz, vagy a TL431. Nekem egyhez sincs rajzom, lényegében mindegyikben valami ismerős offline PWM vezérlő van, egyszem FET-tel, 817 jellegű optóval, TL431-gyel, 100W alatt PFC nélkül. Tipikusan forrasz reped, kábel törik, szekunder egyenirányító vonul zárlatba, kondi púposodik-ezekhez még nem kell rajz. Ha a primer oldal eldöglik, akkor ha megvan a PWM típusa, akkor nagy gond nincsen vele, ha annyira végigég az egész, akkor meg lehet, hogy nem is szabad javítani.
Én így szoktam hozzáállni ezekhez, szerintem szedd szét bátran.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Nos a 120W-os Toshiba táp javítása mégsem volt sikeres. Terhelés nélkül működött, de amint egy laptopot tettem rá olyan tüzijátékot produkált, hogy csak... szóval nincs élet a PFC-n kívűl, sajnos az kell a működéshez, nem lehet csak úgy kiiktatni.

De, ki lehet. Nincs ebben semmi misztikum, semmi köze a PFC-nek a PWM vezérlőhöz, annak szempontjából a PFC egy bemenőjeltől független, kb. 320V-ra töltött pufferkondit szolgáltat mindössze. Még a CM6800-s kombóból is ki lehet iktatni, a PWM része meg megy tovább, mintha mi sem történt volna. Egyszerűen a tápban valami kapott még, írtam, hogy sokminden kaphat ilyen eseménykor, végig kell mérni minden alkatrészt, amin így-úgy áram folyhat.

Na akkor majd még egyszer nekiállok. Viszont a video driver dolog sehogy sem akar működni. Azt is megpróbáltam amit adtál, és még sok egyebet is.. de sajnos az eredmény továbbra is ugyanaz. Olyan érzésem van mint ha én lennék a hülye és a gép okos. Mint ha nem Ati kártya lenne a gépben hanem valami más... pedig tudom h Ati. Ha kiveszem, nincs kép, ha bent van akkor driverek nélkül is megy az 1024-es felbontás. Érthetetlen.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Odáig jutottam hogy a cpu z annyit mond csak h ATI card
de a gpu-z az semmit sem.....
(#) didyman válasza arion hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Everesttel nézd még meg, hátha-de a GPU-Z eredménye furcsa. Lehet, hogy valami nem rá való BIOS került a GPU-ra?
(#) pcb12 hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!

Került hozzám egy Acer 5349 laptop.
Hiba jelensége, hogy belső kijelzőjén csak a háttérvilágítás megy, de viszont ha rácsatlakoztatok egy külső minitort van kép mind a két kijelzőn.
Amint lehúzom a külső kijelzőt pár másodperc múlva el tűnik a kép.

néha olyan hibát produkál mintha vga hibás lenne.
Csíkos szétcsúszott szöveg.

Procit cseréltem nem oldotta meg a problémát.

Mi okozhat ilyen hibát?

Válaszotokat köszönöm Tamás
(#) vizor válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Erre én is kíváncsi leszek. Volt nálam egy gép, aminél a kijelző csak akkor adott képet, ha egy külső monitor is rá volt kötve. Az érdekes az, hogy a külső monitort be se kellett kapcsolni, elég volt ha a kábelje rajta volt.
(#) arion válasza didyman hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Ezt utólag kideriteni esélytelen... de sztem nem piszkálta senki a gépek Bios-ait.
De egyébként 3 videokártyát is kipróbáltam, mind nem lehet elszoftverezve. Valamint két gépet is kipróbáltam Intel és VIA chipkészletes Intel és AMD proci.... szóval a rejtély fennáll, és konzekvensen hiszen két teljesen különböző gép, 3 videokártya, és a hiba mindig ugyanaz, tehát a videokártyákkal van valami... de mi lehet?
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

"néha olyan hibát produkál mintha vga hibás lenne.
Csíkos szétcsúszott szöveg."

GPU lesz az...
(#) pcb12 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Prociba vagy pch-ba van a gpu?

Mert csak egy bga van a lapon
(#) tomipap válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Ja varj. Beneztem. Ez a B800 Celeron procis talan. Abban meg Intel GMA HD van.. Ha a CPU-t cserelted akkor az nem lehet gpu hiba mert dedikalt gpu nincs. Igy viszont mar kellene merni egy kicsit kapcsrajz szerint. Talan Az LVDS viselkedeset erdemes lenne megmerni kulso monitor radugasak es igy tovabb.
(#) didyman válasza pcb12 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

RAM-hiba, illetve az IGP tápellátása esetleg..?
(#) pcb12 válasza didyman hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Ram-ot már cseréltem.
Pch nem szólhat bele?
Mi érzékeli az átváltást LCD és monitor között?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014

Milyen alaplap van benne?

Az LVDS es az RGB az a PCH-bol jon ha nincs dedikalt video.
(#) pcb12 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Itt a rajza. Elvileg ez az.
Következő: »»   139 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem