Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   181 / 372
(#) sunraw válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Csak az anya, az orsó olasz, még 2x1m van belőle, mert alapból kétoldali hajtást "álmodtam" neki. Jó ez a ZX100-as anya, a bronz anyákat úgy is piacra szántam.
Nem kell századra pontosnak lennie, mivel lézer lesz rajta. Órám már nincs sajnos, de kedden megmérem pontosan.
(#) borcz hozzászólása Feb 17, 2014 /

Sziasztok!
Kezdő CNC építő vagyok. Böngészek, olvasok, keresek-kutatok. Nagyon sok kérdésem van a témával kapcsolatban. Legfőképpen a motor és az elektronikája felől olvasgatok. mind a kettő terén 1k tól indulnak az árak. Viszont teljesen gagyit sem szeretnék összerakni. Hogyan válasszak hozzávalót, mi alapján?
Ha valaki ráér és tud foglalkozni a kérdéseimmel szívesen zúdítom rá e-mailon is.
(#) Thowra válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Üdv!
Szerintem ez az alkalmazástól függ.
Milyen gépet szeretnél építeni?
Mire szeretnéd használni?
(#) Melphi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Szia
Nem akarlak lelombozni, de mint egy másik kezdő a témában eddigi tapasztalataim alapjá a leg kisseb gondod lesz az elektronika, elösször inkább a mechanikán gondolkozz, és annak anyagszükségletéröl és beszerzéséröl. Csak ez közel 100 ropi alaphangon és a mechanikán kívűl nincs semmi benne, és egy jó tanács ha nincsenek jófajta párhuzam és derékszőg mérő eszközök, vagy egy benfentes ismerős akkor neki se álj, mert siratni fogod a pénzed ha belebugsz. De ha mégis nekifogsz gondolkozz el azon ,hogy a vezérlő szoftverbe bevitt anyagot és a szoftvert kezelni sem két napos tanulás. De ha mégis érdekel a dolog, akkor hajrá én drukolok, még annyit elösször ne összeálítást keres, hanem nézd meg hogy miképpen működik egy léptető motor és hogy lehet vezérelni
(#) Zoli_bácsi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Jó mechanikát maró és eszterga nélkül nem lehet készíteni. Kompromisszumos mechanikát lehet készíteni kéziszerszámokkal is.
(#) borcz válasza Thowra hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Gravírozni szeretnék vele. Van egy hobbi gravírozóm azzal lenne felszerelve.

Jogos a mechanikai felvetések. Igazán a megvezetését nem tudom olcsón kihozni. Sínek megy csapágyak sincsenek még hozzá. Arról azt olvastam hogy sima metrikus menetes orsóval is meg lehet oldani, de trapézmenetesen gondolkodom. Vagy kezdő - tapasztalatlan szinten jó a metrikus orsó?

vannak ismerőseim.
(#) Zoli_bácsi válasza borcz hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Nem javaslom a sima metrikus menetes orsót (?) szárat. Minimum trapéz orsó 12X3, azt is rugós előfeszített anyával. (Kottyanás mentes verzió)
(#) borcz válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Jó összetett a szerkezete. Az a baj hogy a méretekkel nem vagyok tisztában és a hozzá kapcsolódó anyagokkal. Tehát az alapvető elemeihez. A mechanikájához nem sokat konyítok.
Eddig nem találtam egy jó leírást sem az összeállításához. Méretekkel, darabszámokkal. A képeket napestig el lehet nézegetni. Sok kitartásra lesz szükségem, ha tényleg szeretnék egy ilyet.
(#) borcz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Nagyon jól kialakított szerkezete van a gépnek. És a gravírozás is pöpec. Ilyesmire gondoltam Te készítetted?
(#) borcz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Azt nem figyeltem Csoda jól néz ki. Feljegyzéseid vannak az elkészítéséről? Kb mi pénzbe került.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Kedves druszám! Milyen szoftvert használtál? Nekem amúgy - sajnos a túl hegyes gravírtűkkel lett ilyen eredményem. A mechanika vibrációjából adódóan ugyanis pillanatok alatt elpattant a hegyük - amit nem vettem ézre, csak azt, hogy nem karcol. 90 fokos 0,3-as tű a legkisebb amit használni tudok emiatt. - No az nem törik
(#) pgazso hozzászólása Feb 20, 2014 /

Sziasztok! Alumínium lemez megmunkálásában volna szükségem egy kis segítségre. Aki esetleg foglalkozik ilyennel, akár CNC géppel, legyen kedves privát üzenetet küldeni! Köszönöm!
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Szia Zoli!

Milyen típusú vezérlőd van? Esetleg EZT használod?
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Amit korábban mutattál L297/L298-as driverek nem váltak be?

Nekem tegnap érkezett meg ez az USB-s vezérlőm, szerintem tök jó. Régóta használod már a vezérlőt? Esetleg valami különleges tapasztalatod van már róla?
(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

Nekem is ma érkezett meg ez az USB CNC vezérlő. Első dolog ami felmerült, hogy MPG kézikereket hogyan tudok rá illeszteni az olcsóbb kategóriából. Erre gondolok például.
A másik, az I2C része, hogyan tudok adatokat irni olvasni a vezérlővel, pl. koordinátákat kiíratni egy LED kijelzőre. Tippem, hogy talán scripteket kell hozzá írni, de jó volna valami leírás hozzá, vagy valami regiszterkiosztás.
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Ezt a kézi kereket ne!! Borzalmasan rossz, ocsmány, pocsék minőség.
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Az I2C-re próbáltál már LCD kijelzőt illeszteni? A mellékelt CD-n van egy kapcsolás, arra gondoltam.
(#) kaqkk válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Feltennéd ide a kapcsolási rajzot?
(#) vanzerr válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Szia!

Mellékelem a filekat. Nekem nem akar működni, próbálkozzatok vele, hátha összejön nektek valami...

i2c.zip

(#) abalazs válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Hú! Ezer köszönet! Ez nekem nem volt rajta a cd-n. Vagy a sok kínai hieroglifa között nem találtam. Szerintem ez már használható cucc, ki lehet lesni belőle a címeket. ha lesz sok időm, ki fogom próbálni. Én 7 szegmenses led kijelzőt szeretnék a vezérlő dobozba építeni, ezt kellene rádrótolni a vezérlőre I2C-n.
(#) abalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Igaz, nem látszik valami hej de precíznek. Csak mintának hirtelen ezt dobta a gugli. Lehet hogy valami saját kreálmányt fogok készíteni, amihez veszek egy normális beépíthető kézi kereket.
(#) blaci hozzászólása Márc 2, 2014 /

Igaz nem igazán házi alkatrészekből, de elkészült a gépem. Az egyszerűség kedvéért a Klavio által árult SC420 kitet választottam. A marómotor pedig egy Dremel 300 egyelőre.
A gép a német Stepcraft cég gyártmánya, kb 300 alkatrészből áll és kb 6-7 óra alatt sikerült összerakni. Nagyon kevés szerszám kell hozzá, egy garnitúra imbuszkulcs, egy csavarhúzó, egy tolómérő és 2 villáskulcs.
Szoftvernek a LinuxCNC-t választottam, így a nulláról mindegy, mit tanulok meg.
Délután megvolt az első próba gravírozás is.
(#) Pali79 válasza blaci hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Nincs is azzal semmi baj ha valaki megveszi a kitet, ha nem lenne ilyen drága biztos többen is megvennék. Kíváncsi leszek, hogy válik be. Egyébként mi a célod vele?
(#) blaci válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Hát olcsónak tényleg nem nevezhető, de ez a német gyártónak tudható be szerintem. Viszont ha megnézed, mibe kerülnek a kínai gépek, amik hasonló paraméterekkel rendelkeznek, akkor már szebben áll a mérleg nyelve.
Elsősorban a barkácsolásaim során előforduló mindenféle töltelék feladatokra szánom.
Előlapok, dobozok, díszítések, modellek mechanikus elemeinek meg hasonlók legyártására. Aztán persze ki fogom próbálni a nyák marást is, amiből főleg a fúrás érdekel, mert azzal mindig hadilábon álltam. Aztán a többit majd meglátom.
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Tök jó lett. Én is csináltam már néhány NYÁK-ot a gépemmel. Sprint Layout-ban megtervezem, gerber file-ba exportálom és a CopperCam nevű programmal generálom hozzá a maró- és fúró-file-kat. ÍGY sikerült...
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Ez nem itt-ott mászott el, hanem minden forrszemnél kb ugyanarra, ugyanannyit. Tehát nem volt jó a pozicionálás, csupán az a baja. Egyébként lehet élesben célravezetőbb ha az ember előbb fúr, aztán csinálja a vezetősávokat. Persze ezt csak a vegyszeres maratásos gyártásra gondoltam, ha a vezetősávot is cnc-vel marod akkor mindegy, csak nem mozdítsd el a nyákot a kettő között.
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Az jó lehet...
Úgy látom érdemes lesz jobban belemerülni az USBCNC progiba...

Nem tetszik? Pedig pont úgy néz ki mint a papír amit felraktál.

Nem, nem! Ugyebár a réz csk 35 um vastag, tehát ha 0,01 mm mélyen gravírozol akkor nem lesz mélyedés csak karcolás. Persze ízlések és pofonok... Igaz ha működik a kapcsolás engem nagyon nem izgat, hogy sz@rul fest a nyák.
(#) sunraw hozzászólása Márc 3, 2014 /

Kipróbáltam a trapézorsós ellenőrző módszert, ami abból áll, hogy 1mm-en belüli mozgást mérünk egy 0,01-es órával. Az eredmény nincs 0,01mm, úgy, hogy a feszítő csavarok "lógón" voltak.
Következő: »»   181 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem