Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem csak P5WE0 van. Csatoltam.
Üdv, Gabi
Üdv.
Adott egy compal LA-2231 alaplap (acer travelmate 29x). 5V, 3,3V, 12V megvan. Amint lenyomom a bekapcsológombot minden feszültség eltünik.... ötlet? A gépet előzőleg feltelepitettem, tökéletesen működött. Kikapcs-bekapcs és csak egyet villannak a LED-ek semmi egyéb. A bekapcsológombon kb.17V-ot mérek holott ott 3V-nak kellene lennie. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Odáig eljutottam, hogy a PWR ON gomb egy kettősdiódához csatlakozik aminek az egyik diódája 3VALWS-en van, tehát ez normális, a dióda másik vége viszont (egy soros diódán keresztül) nagyjából 17,5V-on. (akkuról vagy tápról.) Megpróbáltam akkuról is megnézni a feszültségeket, addig vannak tápok amíg a bekapcsológombot lenyomva tartom, utána semmi....
Ez nem az én napom... tönkrement az atten 850D fűtőbetétje... tudja valaki hol lehet olcsón rendelni hozzá? A TME-nél szállitással 9ezer....
Innen: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Köszi....
Van ötleted a táp eltűnéssel kapcsolatban? Érdekes jelenség, hogy bármerre is mérek a földhöz képest a tápvonalakon, mindenütt zárlatot jelez a műszer. Előszedtem egy jó alaplapot, de ott is szinte mindenütt zárlatot mérek, az a lap pedig jó. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
![]() Mert ha a jo alaplapon zarlatot mersz foldhoz kepest a tapvonalakon akkor ott valami merestechnikai gubanc van. Nem gondolkodtam meg a taphibadon, en is nyakig vagyok egy tabletben es mar nagyon szeretnem letudni. De igy elsore az osszes gombnyomasra eltuno ALWAYS 3V 5V 12V nekem valami bazi nagy zarlatnak tunik. A meres a szokasos. S0->S5 ellenorizni es rajz szerint vegig kell menni a Power Sequence-en.
Jogos, tényleg csipogóban mértem. Ez ma tényleg nem az én napom... a műszer ellenállásmérő része sem megy...ma mindenem tönkremegy úgy látszik....
Előszedtem a tartalék műszert... zárlatot sehol sem mérek, sem FET-eken, sem kondikon, sem kapcsoló FET-eken. Minden always feszültség rendben van addig, amig be nem kapcsolom a gépet. Akkor minden eltűnik... hozzáteszem a lapban nincs se proci se ram gyakorlatilag semmi sincs, még a kijelzőt is leszedtem.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Sziasztok!
Van egy samsung sfm-3200w gépem. VGA kimeneten teljesen jó a kép, de a saját kijelzőjén nincs kép. Vagyis nagyon halvány, semmit sem látni belőle. Egyszerre nem szált gondolom az összes cső. Mit tudtok javasolni?
Inverter vagy csőhiba.... egy cső szokott lenni bennük nem több.
Az invertert nezd meg. Benne szokott lenni alul a kijelzo kereteben. Elsokent a biztositekat, aztan a felvezetoket, vegul a vezerlojelet.
Ezek a feszültségek hiányoznak:
2,5VP 1,25VP 1,2VSP 1,05VALWP 1,8VSP ezeken kívül minden rajz szerinti feszültség stimmel. (amíg be nem kapcsolom mert akkor minden eltűnik) A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Mindegyiknek nem is kell meg lennie kikapcsolva (S5). Talan csak az 1.05VALWP-nek. A tobbi szerintem csak akkor allitodik elo amikor a gep tovabb halad az indulas folyamatanak rogos utjan.
![]() De mit jelent az amig be nem kapcsolod dolog? Kicsit muszakibban ![]() Inditaskor mi van a 3.3V-al a bekapcs gombon? KBC-hez eljut rendesen? (gondolom igen). KBC adj az ON jelet magabol gombnyomasra? Aramfelvetel standby-ban? Inditaskor mennyire ugrik meg az aramfelvetel? Ezekbol lehetne mar minimum valamerre elindulni. A rajz szerint a 3-as oldalon nekem van egy Voltage Rails tablazat. Ott latod, hogy S5-ben melyik feszeknek kell meglennie. +1.5VALW +1.8VALW +3VALW +5VALW +12VALW RTCVCC neked S5-ben (tappal) ezeken kivul semmi mast nem kell keresni. De nezd at TUZETESEN a rajzot es ne csak a kapcsrajzokat nezegesd. Szinte mindig le van irva minden fontos info az elejen vagy a hatuljan. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Igen a rajz szerint is ezek bekapcsolás után állnak elő...csak innen hogyan tovább, mert amint bekapcsolnám eltünik minden... van esetleg ötleted??
se cpu se ram se semmi nincs a gépben, totál le van csupaszítva...
Ezek a feszültségek mind megvannak.Pontosabban azt jelenti hogy minden feszültség stimmel. Amint lenyomom a bekapcsológombot abban a pillanatban minden feszültség eltűnik.
A bekapcs gomb egy kettősdiódán keresztül 3 voltot és 17 voltot kap. Ez a rajz szerint is helyes.Sajnos nem tudni hogy a KBC ad e inditójelet, mivel eltűnik a feszültsége azonnal hogy bekapcsolna a gép. Abban a pillanatba amint lenyomom a bekapcs gombot szó szerint minden feszültség nulla lesz. S5 szerint minden ALWAYS feszültség stimmel, kivéve az 1,8V-ot azt nem találom... Eddig áramfelvételt nem mértem. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Rajz szerint az 1,8V bekapcsolás után áll elő.
Tomi segits..... hányadik oldalon látod az 1,8VALW-táprészt?.. mert már a szemem kiguvad de én ilyet nem találok sehol a rajzon. Csak 1,8VSP van a 41. oldalon, az pedig 2,5VP-ből dolgozik, ami viszont csak a SYSON jelre állitódik elő.
Nagy nehezen de annyit sikerült kimérni, hogy a KBC próbálna inditójelet adni de alig fél egy voltig ugrik fel a feszültség aztán ismét nulla (a többi táppal együtt).
Ott valami nagyon alapveto hiba lesz. Latni kene az aramfelvetelt az indulas pillanataban.
Azt az 1.8V-ot hagyd a francba. Nem azert nem indul az biztos. 3.3 5V van. annak probalnia kellene indulni. Ha nem akkor valami zarlat van vagy valamelyik IC (5V 3V???) zarlatos vagy nem jon ki valami jel es emiatt nem megy tovabb. Csak azt nem ertem, hogy hova tunik az osszes tap amikor megynomod a gombot. Ilyenkor kellene latni, hogy mit mutat az aramfelvetel es merre mozdul.
Nos közben a másik lapon lekövettem a feszültségeket, az 1,8V a bekapcsolás után van csak.Minden szükséges feszültség a helyén van ahogy kell a rajz és a jó alaplap szerint hasonlitva is.Megmértem az áramfelvételt.
A tesztlap 60mA standby és 200mA bekapcsolva. A kérdéses lap 50-60mA standy és NULLA amper ha bekapcsolom.!!!
Persze, hiszen azonnal leáll, a műszer meg követni sem tudja. Vagy nem jelenik meg valamelyik PWM-en a PG, ami lehet zárlat, vagy hibás PWM vezérlő, FET, kondi, vagy valamelyik védelem-túlmelegedés (aktív szinten lehet forraszhiba miatt például), esetleg túlterhelés (ennek figyelőellenállása meg tud nyúlni-akkuról és hálózatról is ezt csinálja?). Mérd végig az összes bekapcsoláskor aktívvá váló tápvonalat zárlat után kutatva, az adapter engedélyezése körüli nagyobb teljesítményű ellenállásokat (milliohmérővel lehet csak sajnos igazán jól, vagy feszültséget-áramot kell mérni rajta kiszerelve). Tud hasonló furcsát művelni az akku töltésvezérlője is, bár akkor táp sem lenne, én zárlatra tippelek valamelyik kapcsolt tápvonalon.
Az akku töltésvezérlőt kizárnám mert akku sem volt a gépben a hiba bekövetkezésekor.
Amit eddig írtam az dc adapteres teszt (próbálkozás) volt. Akkut betéve, nincs 3,3-5-12volt ALWS, de amint lenyomom a bekapcs gombot azonnal megjelennek ezek a feszültségek, de csak addig amig a gombot nyomva tartom. Ha elengedem akkor nincs tovább tápfesz.
Nem tudom mennyire befolyásolja a dolgot, hogy a lap hibátlanul működött. Egyetlen kis hibája volt, mégpedig, hogy a wifi nem volt hajlandó működni.
Ezt úgy próbáltam orvosolni, hogy a kapcsolási rajz 23. oldalán, az U23 A_B bemenetét rövidre zártam de semmi változás. Majd ezt az IC-t kiemeltem és a 3V-os tápfeszültséget direktben kötöttem rá a kiemelt ic helyén a 4. lábra (a dióda igy kap 3V-ot és megy a wifi... ezt már egyszer egy másik lapnál megtettem és azóta is hibátlanul megy.) A wifi kártyafoglalat lábain megnéztem, sem az 5 sem a 3V nincs zárlatban. Ami még hozzátartozik a dologhoz, hogy ezeknek a lapoknak tipushibája a KBC valamint a processzor feszültségét vezérlő PU12 (39. oldal) kontakthibája. Ezt a két IC-t forrólevegővel ujraforrasztottam. Ezek után a lap az emlitett hibát produkálja. Ezeket az IC-ket más lapoknál is ujra szoktam forrasztani, soha még problémát nem okoztak és a lapok minden esetben megjavultak. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
Sok más dologért is felelhet a töltésvezérlő, nem csak az akkuért, tápot meg mindig kap, azért ötletelek ezen. De amit írsz tünetet, inkább a KBC felé viszi a gyanút.
Nekem az a furcsa hogy az ALWAYS feszültségeket előállító max1631 leáll. Letöltöttem az IC doksiját és ez az áramkör gyakorlatilag nem állhat le semmilyen körülmények között sem. NIncs inditó, ki-be kapcsoló áramköre. Egyetlen magyarázat lehetséges, ha az IC túlterhelést zárlatot érzékel, de ennek nincs logikus magyarázata, mivel ekkora zárlatot ki kellene tudnom mérni, viszont sehol sem találok zárlatos táprészt.
Nagyítóval átnéztem az egész lapot, semmi hibát nem találtam rajta. Megmértem a MAX1631-et is készenléti állapotban minden feszültsége rendben van. Amint bekapcsolom, az ALWAYS feszültségek mint eltűnnek, valamint eltűnik az általa kiadott 2,5V ref, és a 3,3V PWRGOOD jel is. Megmarad viszont az őt engedélyező 5V (SHDN#) és az 5V MAINPWON.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |