Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2249 / 3945
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia!
Van erre egy külön topik. Helyettesítők: Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Köszi, akkor próbálkozom!
Idézet:
„A pontosságot frekvenciamérővel ellenőrizheted”
Megépítettem Vicsys frekimérőjét, épp az lenne a cél, hogy tudjam mennyire pontos. Azért is gondoltam a Topi féle változatra először, mert a cikk végén mérésekkel is igazolta a pontosságot, csak sajna 4069-et nem kaptam a környéken.
(#) kadarist válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
74LS-el is éppen annyira lesz pontos, mint a másikkal. A pontosságot nem a kapuk milyensége határozza meg.
(#) mazsola válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Tettem rá egy sztereo Jacket és működik. Később kap külön vezetéken egy elektrét mikrofont. Ha már a kezembe akadt, megcsinálom tartaléknak.
(#) Csongi_ hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Udv!
Holnap az ocskapiacon szeretnek venni ket analog meromuszert. Kell egy 3A-es ampermero es egy 40V-os feszultsegmero. Mikre erdemes figyelni a vasarlasnal? Honnan tudom, hogy melyik az arammero es melyik a feszultsegmero?
(#) nedudgi válasza bercy9305 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Az áramforrás gyenge. Elemről, vagy akkumulátorról működik?
(#) nedudgi válasza Csongi_ hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Vigyél magaddal egy 9V elemet, azzal a feszültségmérőt kipróbálhatod. Egy 12V 100mA izzóval pedig az árammérő is megsaccolható. Előtte tisztázd az eladóval, mi micsoda, kell-e az árammérőhöz sönt.
A feszültségméréskor egy ellenállás nem árt - a jobbak 50uA, az átlagosak 100uA árammal működnek - ha alapműszerről van szó. Legjobb ha 10V 50uA áramot kap a feszültségmérő ez 200 kOhm. 50uA műszer teljesen, 100uA félig fog kitérni vele.
Arra figyelj, hogy a műszer alaphelyzetben nullán áll-e, illetve beállítható oda.
(#) Pali79 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nem is arra gondoltam, hanem a komplett kapcsolásra.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Hello! Egyszerű kapcsolásban ugyan az az eredményt fogod kapni. Olyan mint ha saját magát mérnéd meg. Minden estre a kavics, általában a soros rezonanciáján, a soros kapacitással megadott értéken rezeg. Ez általában 30pF körül szokott lenni. De kalibrálni úgy lehet valamit, hogy ha osztálypontossága legalább egy nagyságrenddel jobb a mértnél. Frekimérő oszcillátorát általában termosztátba teszik, ha pontossági igény is van. De vannak rádióállomások, amely pontos frekin sugároznak. (Ha még ugyan megvannak, de ne engem kérdezz, hanem a "rádiósokat".) üdv!
(#) entokort hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy tenisz adogató gépet, ami akkumulátorról(12V, 7Ah) működik, hálózatról üzemeltetni. Elég hozzá vennem egy adaptert és kikatatnom az akkumulátort? Hozzáteszem, nem értek az elektronikához! Ha egyszerűen kivitelezhető, keresnék egy szakembert, aki segítene megoldani a dolgot.
(#) kérdező válasza entokort hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Attól függ, hány A-t vesz fel működéskor. Annál kicsivel nagyobb tápra van szükség. Természetesen egyenirányítottra.
(#) kérdező hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Híradástechnika szöv. által 1983-ban forgalmazott Texas Instruments számológépem. PTK-1050 típusú. Egy baj van vele, hogy halott az akkumulátora. Két Ni-Cd ceruzaakku volt benne, de kicseréltem Ni-MH-ra. Egyszer azonban mintha túltöltöttem volna, és füstölni kezdett az akku. Tönkrementek. Kicseréltem, de az IC zárlatos, és melegszik. BP51C-3A a típusa. Lehet ilyet szerezni? Ha nem, nem a világ, mert van ebből a típusból egy szatyornyi Magyarországon. Iskolai selejtezés alkalmával kerültek hozzám egy rakás régi elektromos cuccal együtt.
(#) abel25 hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Hello!

Valaki betudná jelölni rajta hogy hol folyik az az áram?
Esetleg egy kis magyarázat hogy megértsem.

Köszi!

Névtelen.png
    
(#) nedudgi válasza entokort hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nem valószínű hogy elég csak egy tápegységet rákötni. A motorok induláskor igen nagyot rántanak az áramforráson, ami ezt akár zárlatnak is érzékelheti. Valószínűleg a legjobb megoldás az lehet, hogy az akkumulátort meg kell fejelni egy kisebb töltővel, ami pótolja két adogatás között a szükséges energiát. Fénykorában mennyi ideig tudott működni két töltés között?
(#) entokort válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Még csak most rendeltem meg, úton van Magyarországra, úgyhogy semmilyen adatot nem tudok még róla. Annyit ír róla a gyártó, hogy a 7 Ah-ás akkumulátorral több mint 2 órát lehet vele játszani, de fórumokon másfelet írnak attól függően milyen módon használja az ember. Lehet rajta a labda sebességét állítani, ilyenkor a benne lévő motorok többet vesznek fel és van benne egy random oscillátor mód, ami véletlenszerűen ide oda adogatja a labdát, ami megint plusz energiát emészt fel, ha be van kapcsolva. Gondolom mérnem kellene egyet teljes terhelés alatt. Ha megérkezik pontosabbat tudok mondani.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) proli007 válasza abel25 hozzászólására (») Feb 22, 2014 / 3
 
Hello! "hol folyik az az áram?" No de melyik áram? Mert a válasz így egyszerű, mindenhol..

Egy ASTABIL multi, áramkörileg egyszerű, de megértéséhez még is hosszú magyarázattal jutunk el. Ismerni kell a tranyó működését, kapcsolási módjait,azok jellemzőit és a kondi töltésének-kisütésének jellegét, feszültség-áram jelalakjait.. Enélkül, nehéz megérteni az egyszerű kapcsolát.

- Ez a kapcsolás, mint írva vagyon, egy "két tranzisztoros földelt emitteres" kapcsolás. Egy-egy erősítő fokozat fázistolása 180fok. Így kettőé 360fok.
- A visszacsatolást az áramkörben a 10µF és vele soros 1k adja. A visszacsatolás jellege pozitív, mert a 360fok azonos fázist jelent.

- Egy visszacsatolás akkor pozitív, ha erősíti az őt létrejövő folyamatot.
- Ha az első tranyó bázis feszültsége nő, akkor annak bázisárama is nő, így a kollektorárama is nő.
- Ha nagyobb a kollektoráram, akkor a kollektor ellenálláson eső feszültség is nő, avagy maga a kollektor feszültség csökken. (Ez a 180 fokos fázisfordítás.)
- Az első tranyó kollektor feszültsége, maga a második bázisfeszültsége. Vagy is ha az csökken, akkor a második tranyó bázisárama is csökken. Ezzel a kollektorárama is csökken.
- Ha csökken a kollektoráram, a kollektor ellenálláson eső feszültségesés is csökken. Avagy a kollektor feszültsége a második tranyónak ekkor nő.
- A visszacsatolás a második tranyó kollektorból érkezik az első bázisára. Látható, hogy a kiindulási helyzet az volt, hogy az első bázis feszültsége nő, és erre most a második kollektor feszültsége is nő. Tehát a kondin keresztüli visszacsatolás, tovább növeli az első bázisfeszültséget. Avagy önmagát erősítő folyamtról, így pozitív visszacsatolásról van szó.
- A pozitív visszacsatolás növeli az erősítést, így egy lengés indul el, ami önmagát gerjeszti.

- Egy kondi töltése és kisütése alatt folyik csak rajta keresztül áram. Ha feltöltődik, vagy kisült, az áram nullára csökken.
- Bekapcsoláskor a kondiban nincs töltés, így azon mérhető feszültség nulla. A töltődési útvonala plusztápfesz-Led-1k-kondi-1k-tranyó bázis-emitter diódája és a táp negatív pontja felé zárul.
- Amíg van töltőáram, addig az első tranyó jelentős bázisáramot kap és nyitva van. Kollektor feszültsége közel nulla, így a második zárva van, kollektor árama nem folyik. Így a kondi a Led-en keresztül töltődik. Ez az állapot addig fenn áll, míg fel nem töltődik és meg nem szűnik a töltőáram.
- Ekkor csökkenni kezd az első tranyó bázisárama. A tranyó zárás felé indul, míg a második a nyitás felé. Vagy is a második kollektor feszültsége csökken. A kapcsolás most átbillen. Első tranyó zár, második nyit. Ekkor a Led jelez.
- Mivel a második tranyó kollektor feszültsége nulla, az "leviszi" a kondi + lábát a GND-re. Így a kondiban lévő töltése által létrejött feszültség, most az első tranyó bázisát negatív feszültségre viszi. Vagy is az első tranyó zár, második nyitva van.
- A kondi el kezd kisülni (de úgy is vehetjük, hogy ellenirányú árammal töltődni kezd), második tranyó kollektor-emittere a kondi-1k-22k-22k útvonalon. Amikor a kondiban lévő feszültség már nem elég az első tranyó zárásához, az elkezd kinyitni, második lezárni.
- A két tranyó ismét átbillen, Led kialszik, és ismét megkezdődik a kondi töltése.
- Egy ilyen áramkör működése kritikus lehet, mert függ a kondi töltése (időzítése) a tranzisztor áramerősítési tényezőjétől. Valamint a kapcsolásban használt alkatrészek értékétől, amivel a földelt emitteres munkapontja be van állítva. Ha a visszacsatolás nélkül (kondit kiemelve) a második tranyó kollektor feszültsége nem áll be a fél tápfeszültség környékére, akkor esetleg nehezen indul el az oszcilláció. Az ugyan is az áramkörben keletkezett zaj és a pozitív visszacsatolás hatására létrejött felerősítésével kezd el "berezegni".

Remélem valamit le tudsz szűrni a működésből. (Jó, hogy "nincsenek" az alkatrészek pozíció számmal ellátva, így nehéz rájuk hivatkozni.) üdv!
(#) proli007 válasza entokort hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Hello! Azért azon is gondolkozz el, célszerű-e a pályán a 230V-ot cibálni, olyan környezetben, ahol víz izzadság tapogatás előfordul. Vagy is az aksinak nem csak működtetési hanem életbiztonsági szerepe is van. Avagy, inkább egy nagyobb aksi (plusz egy a töltőm), mint egy áramütés a pályán.. üdv!
(#) BMW-M3 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy DC kefés villanymotorom aminek meg kéne mérni az áramfelvételét (kb: 30A), viszont a mutiméterem csak 10A-t tud. Van egy ilyen sönt ellenállásom. Azt felhasználva meg lehet mérni illetve hogyan? Ha párhuzamosan rákötöm a multiméterre akkor mit fog mutatni? Válaszokat előre is köszi.
(#) kendre256 válasza BMW-M3 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Az 50A-es söntöt kösd sorba a motorral, és a söntön mérj feszültséget. 50A esetén lenne rajta 75 mV, 30A esetén kb. 45 mV lesz rajta arányosan.
(#) pgazso hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok! Kapcsolási rajzot keresek mosfet panelhez. Arduino segítségével szeretnék ledszalagot vezérelni és ehhez volna szükségem egy mosfet panelre. Aukciós oldalon készen beszerezhető, de nagyon drága...szerintem fillérekből összeállítható házilag. Tud ebben segíteni valaki?
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Hali. szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, ami egy jelre behúz egy relét, viszont ha megszűnik a jel, a relé ugyanúgy behúzva maradjon egy ideig. Mondjuk másfél percig, amit majd egy trimerrel belőhetek. A bejövő jel 12Vos. Gondoltam hogy egy tranyó bázisán egy kondi lenne, ami a jel leválasztása után tovább adná a jelet a bázisnak..
(#) entokort válasza proli007 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Köszönöm hogy óvni akarsz! Természetesen nem locsolnám vízzel és nem izzadnám tele a konnektort. Azért általában nem áll a víz a pályán. Ezzel az erővel füvet se nyírnánk csak akkumulátorról. Természetesen lehet kapni ebből AC/DC változatot is, de csak ezt tudtam kifogni az ebay-en aránylag jó áron. Amúgy gondolkoztam nagyobb aksin. Ki is néztem már csak amíg nem érkezett meg nem tudom elfér-e a burkolat alatt. Amúgy az a gond többen használnánk és nem örülne aki du. szeretné használni és még töltődnie kell.
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szia!
Biztosan hallottál már itt a fórumban a monostabil multivibrátorról. Az éppen ilyet tud.
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
(#) havranarpi hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy hogyan tudnám kiszámolni egy előtét ellenállás értékét?
12V-ból szeretnék 1,5V-ot
(#) nedudgi válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Mekkora az áramfelvétel? Mennyire változik?
(#) havranarpi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
csak egy LM555-t kell hajtani max mA-ok.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) bercy9305 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Rendben. Jelentkezni fogok.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) nedudgi válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Ez így értelmezhetetlen kérdés. Rajzold le, mit szeretnél, bár szerintem az előtétellenállás valószínűleg fogalomzavar eredménye. Előtétellenállást akkor használunk, amikor egy áramkörben korlátozni akarjuk a maximális áramot.
(#) havranarpi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Igaz tényleg rosszul fogalmaztam.
Ennek az áramkörnek szeretném kicserélni az 1,5V-os elemét kis 12V-os távirányítóelemre
És az előbb rosszul írtam.A 12V-ból szeretnék csinálni 3 V-ot

kapcsolas.jpg
    
Következő: »»   2249 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem