Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop CCFL (háttérvilágítás) javítása
Lapozás: OK   2 / 6
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Igazából simán bírnia kell. A PWM kontroller majd visszaszabályoz és kész. A tranyóknál ez az eltérés már okozhat gondot. Sajnos ezt csak szkóppal lehetne megállapítani. Az hogy 400 felett vannak az jó. Ha a másik inverterrel elindul, akkor rakd bele és letudtad az egész mizériát. A fordított fényerővel csak annyi gondod lehet, hogy az energiagazdálkodás bekapcsolásakor pont fordítva fog működni. Mikor spórolni akar, akkor nem le, hanem ráadja a fényerőt.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
"Igazából simán bírnia kell. A PWM kontroller majd visszaszabályoz és kész." - ezt az új inverterre+a magasabb feszre érted?
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Hát, ezt megszívtam, lehet, hogy nem is az inverter volt a ludas. Ezzel is leesik a feszültség 2V-ra bekapcs után pár másodperccel.

Honnan lehetne 12V-ot vételezni?
(#) ptesza válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Notiba teljes mértékig felejtős. Mi lessz a fényerő szabályzással? Magától is ki kell tudnia kapcsolni a ccfl-t,ha eneriga takarékokos módba áll, vagy lehajtod...No meg aztán ha nem megfelelő az iverter lehet be sem kapcsolja a kijelzőt ,hanem a hátsó monitor csatlakozóra tesz a jelet.



(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Igen. A legtöbb inverter 14-15 V körüli feszről simán megy, sőt annyi nekik az üzemi feszültség. A felhasznált PWM szabályzó IC -k sokkal nagyobb feszültséget is elviselnek min 12V. Pl. az TL5001c 40V -ig megy. A gond annyi szokott lenni, hogy ha nő a bemeneti feszültség, akkor nő az áramfelvétel is. És itt jön a képbe, hogy a laptop tápellátása bírja-e? Nézd meg milyen biztosíték van az inverterbe. Kb. 1A -kell lenni. Elvileg ezt az áramot ki kell tudni hajtani a notinak, különben nem bírná meghajtani az invertert. Mérd meg mennyi áramot vesz fel az inverter. Külső táp + ampermérő. A fénycső begyújtás után 0.5A - 0.8A -nél többet nem nagyon szabadna neki felvenni. Az ilyen működésre, mármint hogy lekapcsol a noti tápja, túlterhelésre utal. Az "új" inverter nem melegszik? Sokat ne kísérletezz vele, mert ha végleg elküldöd a noti tápját, lehet, hogy a noti sem fog többé menni. Aztán abban megtalálni, hogy mi szállt el, az már egy szép feladat. Ha nincs a notin az inverter, akkor folyamatosan megvan a 12V?
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Inverter nélkül megvan a táp, meg az eredetivel is megvolt, amíg a kondit meg nem olvasztottam, és ki nem cseréltem. Sztem amikor elszállt, kivágott valamit a tápvezeték környékén. Az új inverter meg az enable jelről gyújtott be egy pillanatra(!), tönkretéve azt, amikor a 12V nélkül kapcsoltam be. Úgyhogy most a fényerő jelet kötöttem be az enable-ra. Realizálva, hogy hordozható már nem nagyon lesz, kifúrtam a káva oldalát, és az inverter most kívülről kapja a tápot.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 27, 2009 /
 
Az inverterek olyan értelemben csereszabatosak, hogy a bemenő feszültség változtatásával jelentősen változtatható a fényerő: ha túl fényes egy vagy két dióda csodákat tesz a tápfesz ágban. Én a laptopban és a monitorban is az eredeti inverter kábelén találtam 12 Voltot. kb 10 perc keresgetés kell azért, de jelentős segítség, hogy az árnyékolás általában mínuszon van.
Egyedi inverter esetén a fényerő többet nem állítható, de ritkán szoktuk állítganti a fényerőt normál esetben a mindennapokban.
Kimértem egy ilyen inverter válaszát szkóppal: ahogy begyújt a cső, a feszültség harmadára esik. Négyszög jel van a kimeneten.

Ha méregettek érdemes 3* 10 Megas ellenállással sorba kötni egy negyedik kb. 100 kilósat, és azon mérni a jelalakot.

Szintén jó beszerzési forrás lehet a biztonsági világítás invertere (ez világít tűzriadó esetén pl. egy hotelben). Ezek kb. 4 voltról mennek. Egyedi építésnél figyelni kell a szimmetriára, pl. annó a Rádiótechnika ÉK-ban megjelent inverteren csak egyik irányba folyik áram a csöveken, amely laptop esetén hamar kárt okoz.

Nagy szívás a munkapont beállítása utánépítésnél, mivel más jellegű vas található általában nálad , mint annál aki tervezte az invertert.

Teszek fel képeket a jelalakokról hétfőn, mihelyt visszaérek.

Üdv Joe

OFF: Tud valaki tanácsot adni? Baj az, ha ékezet nélkül irok később a fórumon külföldről? Ott az jelentősen hátráltat...
(#) kufi hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok,

én is hasonló problémákkal küszködök. A háttérvilágítás csak bekapcsolás utáni pár másodpercig világít majd elsötétül, de kép van. Külső monitorral tökéletes, ha visszaváltok külső monitorról a kijelzőre néha akkor is jó a világítás pár másodpercig. Hogyan tudnám a legegyszerűbben megtudni, hogy inverter vagy fénycső a rossz?
(#) Syn7h37ic válasza kufi hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Egy másik inverterrel. De így látatlanba ez cső lesz, ugyanilyen hibába futottam bele, a cső volt rossz, a hibásnak gondolt inverter a mai napig megy a mostani gépemben.
(#) kufi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Köszönöm a válaszod...
És az inverter kimenetét lehetőség van valahogy kimérni?
Egy feszültségosztóval, mekkora feszültség van ott kb?
(#) kufi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Sajnos az inverter a rossz, egy másik jó csövet sem képes meghajtani, ugyanaz a jelenség

(A háttérvilágítás csak bekapcsolás utáni pár másodpercig világít majd elsötétül)

Valami ötlet, mit nézzek meg először?
(#) thomas3 hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy tudtok-e valamilyen módszert arra, hogy tudnám kipróbálni az LCD monitoromban lévő 4db CCFL csövet?
Egy Samsung monitorról van szó, ha minden igaz az inverter része működő képes.
Vagy esetleg külön módszer arra, hogy ellenőrizzem az invertert?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) sirály12 hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Nincs valakinek ötlete, hogy ccfl csöves háttérvilágítást hogyan lehetne kicsit sötétítni? Tehát a monitornál nem tudom már lejebb venni, de még így is túl nagy a fényerő éjszaka.
(#) bbalazs_ válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Legegyszerubben ugy, ha napszemuvegben nezed.
Alternativakent valami sotet dolgot tenni a kijelzore.

Ha igazan elektros modszerre vagysz, akkor tobbfele dolgot is lehet, de a cso aramfigyelese a legegyszerubb beavatkozasi pont. Ott van egy figyelo ellenallas a diodapar utan, azt kell nagyobbra venni, igy kisebb aramnal is ugyanakkora fesz lesz rajta, igy a szabalyzo azt hiszi, hogy OK az aram.
(#) Dióda hozzászólása Nov 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy laptop inverter gondom hátha ti tudtok segíteni.
Eleinte villódzott a drága majd elsötétült a kép így szétkaptam.
Az lcd inverterben lévő trafó szekundere megszakadt.
Amillo li3710 -ről lenne szó.
Van itthon másik két inverterem de azok más tipuba valóak viszont mind jók csak a bekötésük más.
Viszont van közöttük egy aminek eléggé hasonló kinézetű a trafója.
Szerintetek át merjem tenni a szakadt helyére?
(#) zolika60 válasza Dióda hozzászólására (») Nov 10, 2012 /
 
Én megpróbálnám. Nagy dráma nem lehet belőle.
(#) tomikapc hozzászólása Feb 25, 2014 /
 
Üdv! Régi téma, de most pont ilyen problémám van
Tehát van egy olyan problémám, hogy bekapcsol a noti és pár másodpercig még jó a háttérvilágítás, aztán elmegy. Halványan látszik minden. Inverter vagy CCFL hibának tűnik? Tapasztalat? Esetleg kimérni valahogy? Multiméterem van és korlátozott elektronikai ismeretem (Inkább az informatika területén mozgok.) Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
(#) bbalazs_ válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Inkabb csohibanak tunik. Ezekben van 1db fenycso. Amator korulmenyek kozott NAGYON maceras cserelni, igy jobban jarsz egy uj kijelzovel (ha a standard 15.4-es van benne, akkor valogathatsz is boven).
De kerj cserelehetoseget, mert nem biztosan ez a hiba.

Termeszetesen nem kizart az inverterhiba sem, ilyenkor valamiert kisebb vagy nagyobb aramot erzekel a kelletenel es letilt. Ezt is lehet orvosolni, csak a kockazat nagyobb. Az oregedo fenycso egyre nagyobb aramot igenyel, ilyenkor normalis a letltas, de ha az erzekelo ellenallas nyulik meg, akkor mar normal erteknel is tilthat.

Ha akksirol fut vagy halozatrol, mindket esetben ugyanannyi ido kell a letiltashoz?
A letiltas fuggetlen a fenyerosseg-allitastol?
(#) tomikapc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Köszi a gyors választ! 15.4es igen. A gond az, hogy nem nálam van a gép, csak ilyen távjavításban próbálok segíteni. Most megrendeltem egy invertert bontottan, meglátjuk mi lesz csere után... Volt szerencsém szétszedni ilyen ccfl-es kijelzőt (annak a gépnek már úgyis mindegy alapon), sikerült összerakni, de inkább nem kockáztatnék vele. Megkérdeztem ezeket, amit írtál ha van válasz ide fogom írni, köszönöm! Meg persze a csere után a tapasztalatot is mindenképpen ideírom
(#) tomikapc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Nos Elvileg mindkét esetben ugyanannyi idő kell, míg kikapcsol (töltő/akksi).
Fényerő változtatásra semmi sem történik.
(#) bbalazs_ válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Akkor szerintem tovabb erosodik a fenycso gyanuja.
(#) tomikapc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Na most ez derült ki az érintettől

Idézet:
„Tegnap mikor kérdezted, hogy ha fényerőt változtatok történik-e valami, akkor semmi nem változott a képernyőn, de ma mikor bekapcsoltam, és a fényerő teljesen le volt véve, nem kapcsolt ki a kijelző, és már több mint fél órája használom.”


Köszönöm, ha erről is tudsz valamit írni!
(#) bbalazs_ válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Fenycso-fenycso-trallalallala...

Igazabol ez sem jelent semmit, csak annyit, hogyjol mukodik az aramerzekeloje. Hogy az erzekelo ellenallas jo-e illetve a fenycso jo-e, ebbol nem derul ki.
Valamelyiket ki kell cserelni es nezni, hogy max. fenyeron jo-e.
(#) tomikapc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Megrendeltem már az invertert ezen nem tudok változtatni, hát majd kiderül Köszi a segítséget
(#) forma3 hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Clevo notim amin nincs kép csak rávilágítva látszik kicsit, tehát háttérvilágítás nincs. Emiatt inverterhibára gyanak(odtam)szom, szétszedtem, és az inverter kimenetén 12V körüli AC feszültséget tudok mérni. (rózsaszin/fehér kábel). Ekkora fesz jó? Vagy többnek kéne lenni? Csőhibás ezekszerint?

image.jpg
    
(#) forma3 hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Közben rá kellett jönnöm angol leírások olvasgatva, hogy nem jó ötlet multiméterrel a kimenetet méregetni. Akkor hogy állapítsam meg hogy jó e vagy sem. Hány voltnak kéne lenni (üzem közben nem gyujtáskor) és mekkora frekin?
(#) Buvarruha válasza forma3 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
A csövön 6-800V feszültség van és kb. 40-60KHz-es frekvencia, ne próbáld multiméterrel mérni. Másik csövel szokás invertert próbáéni, de ,ha egyáltalán fel sem villan, akkor biztos, hogy döglött.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) forma3 válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Köszi, akkor inverterhibára nagyobb az esély mint csőhibára? Általában melyik alakatrész mecs tönkre rajt? Esetleg ha valami ellenállást teszek a kimenetére és ha melegszik akkor jó, ha nem akkor rossz? Vagy nem jó ötlet?
(#) didyman válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Törött csővel sem fog felvillanni.
(#) didyman válasza forma3 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Hiányozhat a tápja, hiányozhat az engedélyező jele. Mielőtt bármit szétszedsz, ezeket mérd meg rajta. A panel rögtön egy biztosítóval kezdődik, azt mérd ki. Ha táp van, engedélyező lábon van valami értékelhető szint, akkor a következő a trafó szekunderének ellenállásmérése, majd a cső.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem