Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenirányító
 
Témaindító: zoly15, idő: Ápr 19, 2007
Lapozás: OK   8 / 8
(#) furko hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy háromfázisú váltakozó áramot egyenirányíthatok-e 3db 1 fázisú graetz híddal, úgy hogy fázisonként kötöm be őket. Egy motorkerékpár 3 fázisú váltakozóáramú generátoráról lenne szó. Csillag kapcsolásban vannak a tekercsek, a csillagpont nincs kivezetve.
Kivezetések: U; V; W
Tennék egy hídat: U-V U-W V-W kivezetésekre, a három pozítívat es a három negatívat természetesen közösíteném. Csinált már valaki ilyet?
(#) erbe válasza furko hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ha a csillagpont nincs kivezetve, esélytelen. Független tekercseknél meg lehet oldani, csak nem célszerű. 1 db híddal + 2 diódával meg lehet oldani, ha úgy gondolod, hogy komoly hűtés kell és jobb a gyári tokozott, akkor 1 kocka + a másik kockának a fele 3 f hídba kötve használható.
(#) furko válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ez lenne az elképzelés. Tudom hogy 6 diódával egyszerűbb lenne de van itthon néhány megfelelő méretű graetz, a célra megfelelne. Megtennéd hogy leírod nekem hogy Így miért nem jó?

3 fázis.jpg
    
(#) erbe válasza furko hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Mondom, "ESÉLYTELEN". Ha jobban átnézed, a csillagponton keresztül rövidzárba kerülnek a diódák. Ha bekötöd és megpörgeted a motort, jön a csillagszóró.
(#) furko válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Bocs hogy akadékoskodom, csak meg szerezném érteni a problémát. Berajzolnád nekem hogy hol lenne zárlat? Ha háromfázisú tekercselés csillagba van kötve akkor két fázitekercs feszültsége négyzetgyök 3-szor nagyobb mint egy tekercs feszültsége a csillagponthoz képest.(pl.: Hálózati fesz: 230/400) Végignéztem a kapcsolást de én nem látom hogy a tekercsek rövidre záródnának a diódákon, vagy a csillagponton.
(#) erbe válasza furko hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Esetedben valóban nincs zárlat. Túl gyorsan válaszoltam, trafóknál szoktak olyanokat elkövetni, hogy egy tekercs 2 megcsapolására külön Graetz aztán összekötik, aszerint reagáltam. Viszont mi értelme 6 dióda helyett tizenkettőt használni? Az eredmény pontosan ugyanaz. Ilyeneket is lehet kapni.:
3f dióda híd
Végeredményben használható, minden ágat duplázol, kétszeres terhelhetőség.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) furko válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Tudom de nekem egyfázísú graetzek vannak itthon és ha ezekkel meg lehet oldani akkor nem költenék rá.
Hozták, nálam maradt...
Akkor ha jól értem működne az ötlet?
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2014 / 2
 
Így is megfogalmazható a végeredmény és így is be lehet kötni a kockákat. :

D1.JPG
    
(#) furko válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Köszi! Ez a rajz lényegesen egyszerűbb! Kicsit bosszant hogy nem jöttem rá hogy lehet így is.
Kösz a segítséget.
(#) Baburin_R hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Rámbíztak egy feladatot a munkahelyemen, ami nem igazán a profilom (nagyon nem). Egy háromfázisú 22.2V os motoron eső feszültséget kellene megmérnem, és rácsatlakoztatni egy bemenetre, amihez szeretném egyenirányítani. Ez egy része a megoldásnak. Sajnos ott akadtam el, hogy mivel sosem kellett még egyenirányítót használnom, nem tudom milyen kritériumoknak kellene megfelelnie. Maximum 25A menne át rajta. Szóval a kérdésem az, hogy mi alapján válasszak egyenirányítót? Én ezt néztem, de sajnos fogalmam nincs, hogy jó-e.
http://lib.chipdip.ru/204/DOC000204530.pdf
Ez 26A-t bír, és 1200 V-ot.
Ez pedig a motor:
http://montorc.com/mn4014kv330.aspx

Köszönöm előre is a segítséget. Ha esetleg van valami anyag ehhez, szívesen elolvasom, de már 2 napja kutakodom, és semmi.
(#) pucuka válasza Baburin_R hozzászólására (») Márc 27, 2014 / 1
 
Nem a diódán kell átmennie a motor áramának, így nagyáramú, nagyfeszültségű diódára sincs szükség.
A feszültséget mérhetsz a motoron fázisonként egy egyszerű egyenirányítóval, amit pl a multiméterekben használnak. Ugyanezzel az egyenirányítóval tudsz feszültséget mérni a motor fázisaival sorbakapcsolt (test felőli végén) kisértékű ellenálláson, ami arányos a motor fázistekercsein keresztül folyó árammal.
Egyenirányító kapcsolásokat találsz pl. a műveleti erősítők kapcsolási példái között.
(#) Baburin_R hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
Értem, akkor nem kell félnem, hogy szénné égetem a dolgot Köszönöm, utánanézek!
(#) mocorgo hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Személyautóba szeretnék bekötni ledet, led szalagot, és mivel a kapcsolása egy kicsit bonyolult, ezért szükségem van egyenirányító diódára, és azt szeretném megkérdezni, hogy erre a célra ez a dióda megfelel:
http://www.tme.eu/hu/details/egp50d/univerzalis-tht-diodak/fagor/
vagy van valami megfelelő, amit be tudnék forrasztani a vezetékbe, zsugorcsővel szigetelve?

A válaszokat mindenkinek előre is Köszönöm!!!
(#) pucuka válasza mocorgo hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Miért kéne egyenirányítani? Személyautóban tudtommal nem használnak vátófeszültséget, (a generátort kivéve, de annak a kimenő feszültsége rögtön egyenirányítódik) Az akkumlátorból is egyenáram jön.
Lehet kapcsolási, biztonsági célokra van az áramkörödben dióda, de az biztos nem egyenirányító.
A kapcsolásod ismerete nélkül nem sokat lehet mondani. Ha a felvett áram a dióda max áramánál kisebb, akkor megfelelő. 200 V -os is felesleges, de az nem korlátoz.
(#) mocorgo hozzászólása Nov 5, 2015 /
 
Az a lényeg, hogy rakok be feszültség szabályzót, hogy állandó 12 voltot kapjanak a ledek töltéskor is. 3 feszültség szabályzó lesz. Az egyik egy állandó áramot fog kapni, a második egy gyujtás, a harmadik egy világítás áramot. És ott a probléma, hogy ha nincs még a feszültségszabályzók közös testje bekötve, viszont én a az állandó áramot odaadom az első feszültségszabályzónak, akkor a világítás feszültség szabályzójának a bemenő pozitív vezetékén keresztül testet kap az gyujtás feszültség szabályzója és működik, de ha a világítás bemenő vezetékét lekötöm a feszültségszabályzóról, akkor már nem megy a másik fesszabályzó, ezért kellene a világítás vezetékébe a feszültség szabályzó elé egy egyenirányító dióda, hogy onnan a másik 2 feszültség szabályzó ne tudjon testet kapni, csak nem tudom milyen kellene.
(#) Nemtudhatod válasza mocorgo hozzászólására (») Nov 5, 2015 / 1
 
Az egész koncepció nem jó, írd le az eredeti ötletedet. Mit is akarsz végülis?
(#) mocorgo hozzászólása Nov 5, 2015 /
 
3 helyről szeretnék ledet illetve led szalagot működtetni, ezért 3 db a képen látható feszültség szabályzó van egymás mellé felfogatva egy bakelit lapra. Külön van rajta a bemenő negatív pozitív és a kimenő negatív pozitív. A feszültség szabályzók bemenő negatívja össze van kötve mert egy vezetéken akarok nekik testet adni, de ha még a test be sincs kötve és adok egy állandó áramot az egyik feszültség szabályzónak, és egy gyújtás áramot a másodiknak, és a harmadikra nem adom rá a világítás áramot, de a világítás pozitív vezetékje be van kötve a feszültség szabályzóhoz akkor azon keresztül kap testet az másik 2 feszültség szabályzó. Oda kellene egy ellenálás hogy csak akkor menjen be a világítási feszültség a szabályzóba ha fel van kapcsolva a világítás, és onnan visszafele ne kapjon testet a másik 2 szabályzó. Ez csak akkor van, ha le van kapcsolva a világítás, de amint felkapcsolom, akkor már nem megy a másik 2 szabályzó, illetve ha a világítás vezetékét lekötöm a harmadik szabályzóról akkor megszűnik ez a jelenség.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
Moderátor által szerkesztve

dc dc.jpg
    
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 3, 2022 /
 
Sziasztok, kétutas egyenirányításnál (trafó szekunder tekercseinek a középmegcsapolása a föld) használható graetz-híd két diódája? (így nyilván lesz egy graetz-en lévő negatív feszültség ami csak a levegőben lóg)
(#) uniman válasza mocorgo hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Mondatokra bontsd szét a mondandódat...úgy talán megértjük!
(#) Bakman válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Rajzold le, hogyan gondolod mert nem egyértelmű a kérdésed.

Egy egy fázisú Graetz hídban négy dióda van, használhatsz akár csak egyet is ha neked úgy tetszik.
(#) etilalkohol válasza Bakman hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Így lenne:
(#) Bakman válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 3, 2022 / 1
 
Ha nem kell a negatív tápfeszültség akkor lehet így is. Ebben a formában két dióda van használva, de ha Graetz van készleten diódák helyett, semmi gond az elrendezéssel.
(#) proba válasza mocorgo hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Ha három ilyened van, és függetlenül akarsz velük három ledszalagot működtetni, úgy hogy a kimenő testjük közös, az problémás lehet, ugyanis ezek szerintem a negatív ágon figyelik az áramleadást. Ami így már megkavarodhat.
A másik, ha a szabályzók bemenő oldali testje közös, és az nincs tzestre kötve, akkor jogos hogy hülyeséget csinálnak. Kösd a testet rendesen a helyére, attól kezdve a bejövő feszültségre jól fognak reagálni.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem