Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Igazad van, ez eszembe sem jutott... ez egy RET--es táp, még a hőskorból +-30v-os, szabályozható 2,5A.
Úgy tűnik akkor szerencsém volt, vagy a labortápom tudja az áramgenerátoros üzemmódot. Viszont ha a laptop tápról akarok ledeket hajtani, kell még hozzá áramgenerátoros szabályzás is. Van erre tipped?
50W-os led 30W-on tud annyi fényt, mint a 30-as teljesen kihajtva?
A 100W-os brutálisan süt ez nem vitás, ha fölé teszem a kezem éget! A hőelvezetési problémáról én is olvastam már, ezért teszek párhuzamosan 2 ledet. Meglátjuk milyen fényük lesz 50%-on. Attól tartok, hogy a teljesítmény/fényerő nem lineáris.
Szép lett!
Ezek az UFO lámpák szinte kérik, hogy alakítsuk át őket korszerűbbre! ![]()
Az adatlapok nagy része szerint a LED által kisugárzott fény nem lineárisan arányos a felvett teljesítménnyel. A hatásfok a nagyobb teljesítmény környékén már romlik. Ennek mértéke némileg gyártó és gyártmányfüggő, még nem találtam összefüggést.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Szia!
Igen ugyanazt a fényerőt tudja az 50W-os 30W-on hajtva. Elég sok ledem van, meg hűtőbordám, sokat teszteltem őket, felszereltem a plafonra őket, és kapcsolgattam, hogy melyik mit tud, összehasonlítottam az izzóval. A fűrdőbe 70W/105W-os halogén izzó volt, 30W-os ledet tettem az ufó lámpába, és jóval erősebb lett a fény, és kellemesebb a színhőmérséklet, mint az izzóval. Mert ugye az emberi szem számára az 5000K körüli színhőmérséklet a legjobb, az hasonlít a naphoz. Ja és azt se felejtsük el, ha egy 30W-os ledet maxon hajt az ember, melegszik mint állat, és idővel gyengül a fénye, rövidül az élettartama. Ha egy 50W-os ledet hajtunk 30W-on, akkor nem melegszik annyira, sokkal később fog csökkeni a fényereje, de akkor is ott van a lehetőség, hogy növelsz a fényerőn, mert van hova növelni. A 30W-os esetében már nincs. Ezt érdemes szem előtt tartani.
Köszi szépen
![]() A távirányítós verzió kicsit túlzsúfolt, a hely hiánya miatt, viszont ami nem távirányítós az elég pofás összeszerelve. Küldök róla képet. Itt még a venti vezetéke nincs méretre szabva, az hosszabb, rontja a képet ![]()
A ledeket nem kell bemutatni, az egész lakásom ledes
![]() ![]() Sajna a kínai ledekhez adatlap nincs, ezért csak más tapasztalatára tudok hagyatkozni teljesítmény/fényerő tekintetében.
Az előző hsz inkább neked szólt volna
![]() Azt én is gondoltam, hogy maxon hajtva már romlik a hatásfok. A legjobb lenne megtalálni az ideális pontot, ahol a fényerő/áram arány a legoptimálisabb. (A belinkelt adatlapon mondjuk pont 350mA-nél a legjobb az arány... ![]()
Amúgy milyen színhőmérsékeltű power ledet használsz a lakásba?
Mert én próbáltam több gyártó meleg és hidegfehér ledjeit is, külön-külön egyik sem volt a legideálisabb színhőmérsékletre. Az egyik túl sárga, a másik túl fehér. Ezért gyártattam kevert színű ledet, ebben tökétesen látunk, nem zavaró, jobban hasonlít a napfényhez.
Jellemzően hideg fehéret, nekem illetve nekünk ez jött be. Persze van pár ismerős, akit zavar, de mégiscsak én nézem minden nap
![]() Gyártatni nem tudok, csak kis tételben vagyok felhasználó... ![]() De ha adsz el 1-2-db-ot kipróbálnék a vegyesből is!
Rendelek majd többet, és akkor adok el, jelenleg 1db van most belőle, az megy fel a konyhába. Viszont 30$ az ára, kb. 2X-es áron mozognak mint a sima 50W-os ledek a különlegességük miatt.
30$ az rengeteg... 5-6$ körül veszem a sima "pure white" 50Wos ledeket...
Akkor eléggé lementek a Warm white, pure white ledek árai, mert amikor én vettem utoljára, akkor 13$-tól kezdődtek. Viszont ezt a kevert ledet 1 gyártó csinálja jelenleg, nincs konkurencia, ezért kérhet el ennyit érte. Kikértem sok ismerős véleményét, hogy a hideg vagy melegfehér szín a jobb, megmutattam nekik mindegyiket, mindegyikre azt mondták, hogy mű színe van, és, hogy őszinte legyek én is ezt éreztem. Ekkor jött a nagy ötlet, hogy keverjük a hideg és melegfehér ledet, mint a neoncsöveket is szokták. Keresgélve találtam egy gyártót aki legyártotta azt amit szerettem volna, mert az a típus még nem létezett akkor. És erre már nem mondták azt, hogy mű szín, tetszett az ismerőseimnek is, meg én is azt mondtam rá, hogy sokkal jobb mint a hideg vagy meleg fehér. Nekem megér ennyit, mert a másik 2 szín bántotta a szemem, fájt egy idő után a fejem tőle.
Ki lehet ezt nagyjából váltani azzal, ha egy hideg és meleg fehér ledet megfelelő fényerővel egymás mellé teszel, viszont mivel nem egy pontból jön ki a 2 féle szín, így a szoba különböző részein eltérés lesz a színhőmérsékletben ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Pont az egymás mellé tételes megoldást csinálom 2db 100W-os leddel...
![]() Annyival lesz megtoldva, hogy opál üvegburát kap ami elég jól összemossa a két színt (kipróbáltam) Persze a fényerőből is vesz el, de ekkora teljesítmény mellett nem annyira számít. A két led lesz meghajtva 1db 100W-os tápról!
Szerintem elégedett leszel mind a melegedéssel, mind a fényerővel, és a színhőmérséklet sem lesz elhanyagolható tényező
![]() Viszont az 1-1-es keverés nem tökéletes, egy kicsit több melegfehér kell, mint hideg akkor nem túl fehéres a szín, hanem nagyon kellemes. Az 50W-os lednél 3 sor (3x10W) melegfehér, 2 sor (2x10W) hidegfehér az ideális. Fordított verziót is próbáltam belőle az túl fehér ![]()
Igen az opál búra mindenképp kell, igaz elvesz a fényerőből, de az árnyékok nem lesznek kontúrosak, ezáltal furcsák, stadionhatásúak, mert az izzónál sem kontúros. Ja és bele lehet nézni az opálos búrába, nem vakulsz meg, ha nincs előtte búra nem érdemes felnézni, mert csak foltokat lát az ember utána.
Sziasztok!
Autószerelő műhelyben a nagy villanyszámla miatt szeretnék átépíteni egy 500 wattos reflektort LED-esre. Rendeltem ebay-ról 10 darab 10 wattos hidegfehér teljesítményledet, adatlap szerint 9-12V közt, 900mA-t kell nekik adni. Úgy gondoltam, hogy a lámpába beleteszek 5 darabot belőlük párhuzamosan, PC táppal előállítok 12V-ot, majd a következő MOSFET-es kapcsolással beállítok kb 3.5-4A áramot: http://www.pcbheaven.com/userpages/images/LED_driving_and_controlli...14.png Tudom, hogy egyenként kéne egy áramgenerátor, de úgy elég drága lenne a dolog. Így lehet bajuk, hogy kicsivel a névleges áram alatt hajtanám őket, de egy generátorról párhuzamosan? Illetve az 5 darab lednek kb mekkora hűtőborda kéne? Közel lenne ez a fényerő a halogén reflektorhoz?
Azt hiszem, ha ekkora áramot állítasz be nekik, és sorba vannak kötve, akkor abból csak egy egyszer használatos vaku lesz. Nem beszélve arról, hogy sorba kötve 60v kellene nekik nem 12v.
A párhuzamosan kötöd a ledeket, akkor is kell mindegyikhez a pozitív ágba kb 1 ohmos ellenállás kiegyenlítésnek, mert hajszálra nem egyformák az üzemi fesz és áram felvételek. A sorbakötés jobb ötlet, magasabb táp kell ugyan, de töredéke a fogyasztás, és elég akkor egy driver is. A 10 w-os ledekre kb 900-1000 lument írnak, így az 5 db led teljesen ki tudja váltani a halogént. sőt ha hide g fehér, még fényesebbnek látod majd. Számolgass kicsit ezzel: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
Pc táp helyett rendelj 3db 30W-os led drivert. 3-at sorbakötve használhatod őket. Így lesz 3x 30W-od amit akár külön is kapcsolgathatsz
![]()
Sziasztok!Segitsegre lenne szuksegem!Van 4 db 10w 12v os led em ezt raszeretnem kotni egy regi lap top toltore aminek kimenete 16v 4,5 A hutesen kivul mire lenne meg szuksegem valamilyen ellenalasra?Elore is koszonom a segitseget!
Aramgeneratorra lesz szukseged. Egy stepdownbol elkeszitheted. 4db kell majd belole.
Hat ez igy magas nekem kicsit valami magyarazat hogy hogyan sima ellenalasokal nem lehetne?
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem, hogy adott egy 100W Power LED, és egy Kapcsolóüzemű tápegység: IR2153 SMPS 12V 300W Hogy lehetne megoldani az áramgenerátoros hajtást a LED-nek? Az a helyzet hogy piszok drága egy 100W-os előtét, és inkább én építeném meg, mivel van itthon minden, IR2153, kondik, tranyók, ellenállások, FET-ek és Trafó is. ![]() Adatai: -Nyitófesz: 32-36V -Áram: 3A -Fényerő 9000lm Én úgy gondoltam hogy olyan 33V-on lehetne járatni olyan 3A-en. Ehhez már komolyabb megoldás kellene, ti mit ajánlanátok? A tápegységet holnap építem, és tesztelem. Ha bírja a gyűrődést akkor csak az áramgenerátoros hajtást kéne megoldani. Várom válaszotokat! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
valamilyen rajzot tudnal kesziteni?
A Sima ellenállásos téma nem jó a 10-20W-os LED-eknél mert már nem elhanyagolható az elfűtendő teljesítmény, és így a hatásfok is romlik. Én építettem egy kertilámpát 15-35V-ról mehet, LM7812 van benne meg némi szűrő alkatrész és ledenként 35 ohm 8W ellenállás.
Ezek a béta verzió képei, de a lényeg látszik! ![]()
pc tapban milyen regulatorok vanak azal nem oldhatom meg?
Tetszik a megoldas de ha pc tapal oldanam meg 12v van alandoan nem valtozik es ha it hasznalnak elenalast ?Az egyetlen bajom a te megoldasodal hogy nemtudok most beszerezni semilyen alkatreszt csak amim keznel van...
A PC tápokban változó a felhozatal. Többnyire kettősdiódák vannak benne, stab IC-k inkább csak a régebbi típusokban fordulnak elő. Esetleg ha van tranyód vagy FET-ed akkor azzal is tudsz játszani STAB szerepet. Az én előző kérdésemen is elgondolkoztam, és fesz stabilizálást LM317-el lehet megoldani, az áramkorlátot pedig FET-el érdemes.
![]() Ez a másik lámpa amiről a képeket töltöttem fel, 3X1W-os és itt egy 3W-os TravelChargerről működik! ![]() ![]()
Közben megtaláltam a választ a LED hajtásra, megosztom veletek is!
High Power LED Current Generator Itt részletesen le vannak írva a képletek a kapcsoláshoz, és így könnyedén lehet számolgatni mi mennyi. Ez a kapcsolás 10-100W-os LED-ig tökéletesen jó! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |