Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   246 / 317
(#) fecameca válasza xxJamesHetfieldxx hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Nem igazán akartam hozzászólni, de ezt a fej dolgot valahogy nem értem. Én őszintén először a Pick-up-re gondoltam. Az sem igazán fért az én fejembe, hogy itt az autórádióknak is feje van, de látom új vagy még, azt biztosan nem olvastad. Szóval egy gitárerősítő kell? Kérdés, hogy milyen célra? Gyakorláshoz, vagy fellépéshez? Komolyan úgy akarod magad megépíteni a semmiből? Nem volna jobb valahol keresni egy használt gyári erősítőt, és megvenni elérhető áron?
(#) xxJamesHetfieldxx válasza fecameca hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Gitrá erősítőre lenne szükségem. A célom amire kéne fellépés. És mondom nem feltétlen ragaszkodok ehhez nekem tök mindegy csak meglehessen valósítani házilag. A hangzás amit elszeretnék érni az hasonló mint a Depresszió - Valami készül c. dala. Ezért mondtam hogy ha valakinek van valami ötlete azt szívesen várom.
(#) Longa György hozzászólása Márc 11, 2014 /

Ötlet van.Megvalósításhoz sok tudásra,nagy ügyességre türelemre van szükség.Meg rengeteg pénzre.Ha magad építesz sokszor többe kerül mint ha egy olcsó használt cuccot veszel.Elsőre, másodikra nem sikerül abba hagyod mert el megy a kedved.Különben próba szerencse.
(#) Hx-2 válasza xxJamesHetfieldxx hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Mekkorara gondolsz?
(#) peti333 válasza xxJamesHetfieldxx hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Első nekifutásra picit sok ez a csöves erősítő fej. Először tisztázni kéne (főleg magadban) és itt is, hogy mire lenne szükség.
Milyen láda van hozzá? Terhelhetősége (watt), impedanciája (ohm), érzékenysége (dB)?
Mekkora teljesítményt szeretnél belőle kinyerni?
Mekkora összeget szeretnél rászánni?
Milyen egyéb lehetőségeket szeretnél rá (fejhallgató kimenet, beépített torzító, stb.)?
Ehhez a hangzáshoz valószínűleg szükséged lesz egy torzítópedálra is, mert elég kevés erősítőbe van beépítve ennyire durva torzítás. A házi megvalósításra talán a legegyszerűbb, ha összedobsz neki egy st151 végfokot, és elé csapsz valami előfokot, ami megfelel az igényeidnek.
(#) ZSozsóó hozzászólása Márc 11, 2014 /

Az a baj, hogy nekem az a gyanúm, hogy itt arról van szó, hogy húde olcsón fog kijönni, legalábbis olcsóbban ,mintha megvenném. Ezt kell legelőször elfelejteni, mert kb 10x drágább egy egyedileg épített dolog...Nincs olyan, hogy bevált recept, az embernek magának kell kitaposnia az ösvényt, megismerni a dolgokat. Azért is gondoltam - tényleg minden rossz indulat és rossz szándék nélkül - komolytalannak a felvetést, mert elsőre egy 6505...az azért a vicc kategória. Aki épített már bármit az életében ,legyen szó egy 555-ös led villogtató kapcsolásról, az tudja miről beszélünk. Nem beszélve egy ilyen - vagy akármilyen - volumenű csöves erősítőről. A legminimálisabb érintésvédelmi szabályokat is kell ismerni, földelés, szerelés, ha az ember nem akarja magát elföldeltetni. Itt több száz volt egyenáramról (!!!) van szó, ha arra rátapint az illető és kialakul egy helyzet, akkor megy a föld alá...Szóval , ha kis tapasztalattal kell egy színpadképes cucc, és mindenképpen egyedi, vagy egyedileg gyártott, akkor meg kell keresni egy építő mestert, aki majd a gyárinál szintén drágábban ,de komolyabb műszaki tartalommal legyárt egy klónt, vagy valami méretre szabott dolgot vagy venni az ebay-ről egy kittet, amit össze lehet legózni ,az is teljesen szimpatikus ötlet. Nem kedvet szegni akartam, és a jövőben bármilyen kérdésben segítek nagyon- nagyon szívesen, de azért ne mi találjuk ki, mi is kell...Elsőre én is félvezetőssel kezdenék, végfokozatnak TDA7294 vagy inkább LM3886 még egyszerűbb is és problémamentesebb ,mint az st151, nem beszélve a minőségről...Az előfokozatnak meg ki kell találni milyenek az igények ,de könyörgöm ne egy szám legyen a támpont. A felvétel egy stúdióban készül, ládával, mikrofonnal, stúdió eszközökkel, nem beszélve a hangszerekről...Annyi a változó, hogy az erősítő fej egy milliomodik rangú dolog. Meg amúgy is a kézben van a szand, hallgassátok meg Ola Englund erősítő tesztjeit a youtube-on, gyakorlatilag a 3ik után unalomba fullad, mert mindig ugyanaz a hang, pedig más és más az erősítő fej...Neki az a szandja. Szóval inkbb olyan konkrétumok kellenének, mint, hogy 2 csatorna kell vagy 43...erre meg arra a csatornára ilyen meg olyan poti, szolgáltatás kéne...Így kicsit konkrétabb lenne a dolog. De szerinem kezdésnek egy 2 csatorna teljesen jó lehet. Tiszta/torz. De valahonnan el kell indulni. Az pedig nem a linkelt peavey erősítő. Az a nyák meg akár dezinformációkat is tartalmazhat, végig kellene ellenőrizni, persze bele lehet vágni, csak még több pénz és jó nagy bátorság kell .De tapasztalat nélkül ,ha az ember csak 2 alkatrészt tesz rossz helyre, bekapcs és nem megy és bámulunk, mint borjú az újkapura...Egyszerűbb lenne, ha már csöves, akkor valami jcm800 vagy slo100 szerű dolog, az elég jól le van dokumentálva, kipróbálva, sok infó is van róla. De a probléma csak el van odázva, megoldva nincs...Nekem ilyen gondolataim támadtak! Mégegyszer is ,ha van konkrét kérdés, nagyon szívesen segítek, tanácsot is szívesen adok , ha van aki meghallgatja és igényli! Szép estét mindenkinek! Zs.
(#) krieggger válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 12, 2014 /

Egyetértek veled, elsőre tényleg sok lenne az a 6505, és drágább lenne megépíteni mintha vennél használtan egy 6505-t, mert annyi mindent összevásárolnál. Én is megszenvedtem mire összeraktam használhatóra a Framus Cobra rajza alapján az erősítőmet(köszönet újra a sok segítségért, nélküled nem sikerült volna ZSozsóó), kb 4x építettem újra az egészet, pedig én egy meglévő erősítőbe építettem és tényleg csak forrasztgatni kellett. Most egy végfokot építettem anyukámnak az itthon levő alkatrészekből, ami maradt a gitárerősítő építés után, 2db el84-el az már elsőre ment mindenféle zaj nélkül és jól is szól Meg is lepődtem mekkorát. Teszek is fel képet. Dobozoláshoz még nem tudtam szerezni alu lemez de majd keresek. TDA 7294-hez is volt szerencsém a napokban, barátomnak építettem meg a kitet amit rendelt, elsőre nem ment, rossz volt az ic amit küldtek, szerencsére rendesek voltak és kicserélték. Az is hatalmasat szólt, meghallgattam nála.

DSCF0832.JPG

(#) MrBrown hozzászólása Márc 12, 2014 /

Sziasztok,
Ez vajon működhet?
Van hozzá mindenem itthon, a hétvégén öszedrótoznám
köszönöm.
(#) Gránátalma válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Működni működhet, de szerintem te ezt nem gondoltad át teljesen.
Ebben még hangszínszabályzó sincs. Amolyan utazó erősítőnek szánták.

Más:
Elkészült a múlthéten emlegetett Wampler Tweed '57 -es torzító.
Nagyon állat hangja van. Fényképezővel csináltam pár felvételt, természetesen nem adja vissza azt amit itt hallok élőben, de sajnos ennyit tud a fotonrögzítőmasina.

Amit tudni kell a pedálról:
Marha érzékeny. Egy Fender stratocaster single coilja is hihetetlen hangerővel szólal meg belőle. 3 utas hangszínszabályzója van, a középállás nem túl érzékeny a szabályzásra, én alig hallottam változást, bár lehet más hangszedővel ez látványosabb lenne. A mély és a magas szabályzás teljesen jó.
A gain nagyon erőteljes. Ha teljesen letekerem is torzított jelet ad, ezt hívom dirty blues-nak. Ha meg feltekerem gyakorlatilag metál kategória.
Található egy kapcsoló is a pedálon. Első állásban nincs extra kiemelés, második állásban a felső tartományt emeli meg, harmadik állásban pedig a felsőt és az alsót.

Nincs jelentős alapzaja (nálam azért van egy pici, mert az egyik potméter ideiglenesen műanyag házas kis olcsóság, miután kicserélem ez meg fog szűnni)
Nem gerjedékeny, még single coillal sem.

Hangminta:
http://youtu.be/D5ZDN8ezzhI

Elején Fender single coil (a kapcsoló normál állásban), végén dimarzio dp155 (a kapcsoló a harmadik állásban)

Köszönöm a segítséget ZSozsóó fórumtársunknak!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Szpisti válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Megnéznénk szívesen a videót, de privátnak nyilvánítottad az üzenet szerint.
(#) mark.budai hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok! Nem szoktam ilyet kérni, de most mégis megteszem.
Nem tudtok olyan oldalakat, ahol BOSS pedálok (eredeti, nem áttervezett) nyáktervei vannak?
Nekem konkrétan 4 pedálhoz kellenének a tervek. CS3, MT2, MD2, DS2
A kapcsolási rajzok mindhárom pedálhoz megvannak, de ahhoz nincs lelki erőm, hogy ekkora méretben jól megtervezzem a nyákokat.
Persze ha valakinek van nyákterve, ami nem az eredeti, de a gyakorlatban is bevált, azt is szívesen fogadom.
(#) Gránátalma válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Fenébe! Nem privatizáltam, csak privát az alap beállítás úgy látszik mostanság.
Javítva:
Bővebben: Link
(#) akos70 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

A tonepad.com-on számtalan klón rajza, nyákterve, alkatrészlistája megtalálható, a kommentekben pedig elolvashatod, milyen eredménnyel készítették el egyesek ezeket, úgyhogy nem zsákbamacska. Én is megépítetem párat, működik mind.
(#) mark.budai válasza akos70 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Szia! Köszi szépen, ez nekem teljesen jó lesz, de ezek a pedálok egy haveromnak kellenének, itt viszont csak két BOSS pedál rajzot találtam. Magamnak keresnék mást, ami itt is van, de ez most nem járható út.
(#) akos70 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

És nagyon elégedetlen lenne egy másik gyártó hasonló célra készült pedáljával? Mert olyat biztos találnátok. Esetleg keressetek hangmintákat a youtube-on sok tonepad-os klónról is töltöttek fel, hátha valamelyik megtetszik. Én is mindig így tettem , mielőtt belefogtam egybe.
(#) mark.budai válasza akos70 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Jogos a felvetésed, azt hiszem, beszélek vele, biztosan találunk megfelelőt helyettük.
(#) MrBrown válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A lényegre tapintottál:
Idézet:
„utazó erősítőnek”

köszi.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 20, 2014 /

Sziasztok!
Tudtok ajánlani bassz gitárhoz csöves elfőkot? Szóló gitárhoz már összeraktam JCM800-at, Plexit. Teljesen felújított APX 100-al használnám.
Köszönöm!
(#) Longa György hozzászólása Márc 21, 2014 /

Szia.Nézd meg a Fendereket.
(#) Gránátalma válasza Longa György hozzászólására (») Márc 22, 2014 /

A Fender bassman valóban egy jó választás.
Vagy a Laney supergroup 100 mk1
(#) torzito hozzászólása Márc 24, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Kaptam egy Marshall MG 15 CD kombót, de az a probléma, hogy a nyák panelja háromba van törve ás hiányzik is belőle egy darabka. A kapcsrajzot megtaláltam, de paneltervet nem. Nem tud valaki egy oldalt ahol megtalálom a panel tervet, vagy egy klón tervet?
Segitségeteket előre is köszönöm.
(#) czibulak válasza karpi hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Hali!

Összeraktam ezt a kapcsolást TL071-es AO-val és 1n4148-as diódákkal.
elég érdekes hangja lett, azt hiszem a piezo a ludas, ami eredetileg kapucsengő volt.
Még csak 4 ohmos fejhallgatóval próbáltam ki, de mindent fogok vele amit el lehet képzelni, még azt is ha a ruhám súrolja a gitárt.

Az a probléma így első hallásra, hogy a kellő mértékű torzításnál folyton telítődik az erősítő és szaggat a hang. 100K logaritmikus potit használok a torzításnál, esetleg segítene ha lineárist tennék bele?
(#) jani1987 válasza Agépész hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Metál stílusban gondolkodok. Bár az is igaz, hogy az álmom egy Boss md2 pedál, aminek nem egyszerű az építése, legalábbis nekem.
(#) Action2K hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást, csak épp nem hozza amit tudnia kellene.
Ugyan én 12V DC-ről hajtom, de nem hinném, hogy e miatt lenne. Próbáltam bele: ECC 82, 83, 85-töt is. Az eredmény ugyan az. Nagyon szépen szól, jól erősít is, de torzítani alig akar. Az ECC 82-vel torzít a legjobban, de még akkor sincs köszönőviszonyban sem az igazi overdrive hangjával. Mi lehet a hiba?
(#) peti333 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Elvileg jár 12 voltról is, sőt ha jól emlékszem 12-re lett tervezve. Másrészről boosternek lett tervezve, nem kifejezetten overdrivenak. Egyébként itt "viszonylag" részletesen ki lett fejtve a téma. Még lusta voltam végigolvasni, de nekem is itt áll félig összeforrasztva az asztalon, ha gondolod összerakom és összehasonlíthatjuk.
(#) akos70 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Ugyanezt megépítettem én is, 9 voltról megy ECC82-vel, nálam tökéletesen teljesíti az elvárásokat. Ez kb. a TubeScreamerhez hasonló erősségű torzítást tud.
(#) Szpisti válasza Action2K hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Van ennek egy modifikációja, a Valvemaster néven futó verzió.
Az általad épített inkább boosternak való tényleg, de ez a katódhidegített verzió tényleg túl tud vezérelni. A nagyobb erősítés miatt kicsit kényesebb a tápra, érdemes nagyobb szűrést alkalmazni esetleg dupla R_C_R_C taggal az anódnak. Én egy 24V-os trafóról járatom , szűrés után 19V körül kap anódot, ott már sokkal szebben vág mint 9-12V esetén. A fűtés 3 lábú stabtápról természetesen.
Egyik katód-elkót teheted kapcsoltra is, és lesz egy "boost" lehetőséged be/kikapcsolhatóan.
(#) Agépész válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az md-2 valóban nem egyszerű, főleg ha azt szeretnéd, hogy bele is férjen egy pedálba. Lehet, hogy érdemes lenne itt körülnézned (főleg a distortion címkénél). Ezek viszonylag egyszerűbb kapcsolások, amik forrsávos próbanyákra épülnek.
(#) Addye hozzászólása Márc 28, 2014 /

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan jó metálos, zúzós, de nem overdrive pedált, amit viszonylag olcsón el tudnék itthon készíteni? Előre köszönök minden segítséget!
(#) ZSozsóó válasza Addye hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szia!
Kiindulásnak jó pl a Dr. Boogey nevű, J201-es fettel. Mondjuk az valamilyen szinten overdrive, de ítéletmetálra is jó és könnyen módosítható egyedi ízlésre...Egész egyszerű is. Vagy pl a Wampler Triple Wreck is jó, de az kicsit bonyolultabb. Nem tudom, nem vagyok pedál párti, nem nagyon ismerek sok dolgot, inkább saját elképzeléseket valósítok meg. Szép napot! Zs.
Következő: »»   246 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem