Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Minden benne van, csak csinálni kell...
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Kapcsolási rajzot tudnál feltenni?
Üdv Mindenkinek.
Most jutott eszembe, hogy van egy "noob" kérdésem kimenővel kapcsolatban. Szépen számolgatom, tervezgetem a kimenőmet, hiperszil SM85a vasra, csakhogy a katalógusok rendszerint 0,3mm lemezvastagságú trafóról adnak adatokat, nekem meg 0,05mm-es van, ami azért más kategória. A 0,3-as alapján számított gerjesztési adatok és tekercsszámok "jók" a 0,05-ös vashoz is?
Szerintem a vékonyabbra többet is lehetne, akkor a kisebb miért ne lenne jó rá?
Nekem olyan adatom van, amit hazai vasra terveztek és ehelyett GOS német vas lesz bele, ami méretre is egy számmal nagyobb. Állítólag mindent visz... ![]() Meg volt néhányszor 10 példányba építve, sőt, az elsőket még a HFM-nél mérték anno.
Dekódold légyszi amit írtál.
Mármint a vékonyabb lemezből készült vasra nagyobb gerjesztés, ezáltal kevesebb menet is elegendő, ezt akartad írni? Nem értem.
Ne gerjeszd túl. Mi 0,8, max 1 Teslát adunk egy kimenőnek. Csak akkor engedj, ha nem férsz rá a csévetestre.
Tekerd meg a vékony lemezt a vastagabb lemezre kiszámolt adattal, ennyi.
Még jobban alá lesz gerjesztve, még kevésbé fog torzítani. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
Oké, titkon abban bíztam, hogy jó lesz.
Köszi.
Szerintem ráférek, kettő féle variáció van, az egyik 0,91 a másik 0,76T 20Hz-en. A másodikat választottam a meglévő kanócaim miatt.
Tápfesz, pentóda, trióda kapcsolás?
Szia mindenki, ezt a kapcsolást szeretném megépiteni pp be és ugy kb 20 w twljwsitménybe.Kimenő és hálozati tarfo méretekre lenne szükségem.Minden alkatrész megvan csak a trafok hiányoznak.Köszönöm előre is.
www.elektroda.pl
Légyszíves rámenni a konkrét oldalra és annak a linkjét megadni, így nem tudtam megtalálni.
Ui: Megtaláltam... A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Tudok adni ilyenhez tekercselési adatokat, hálózatinak meg ki kell találnod milyen vasmagod lesz.
A kapcsolásod Ultra Lineár és mx. 12W/csatornára számíthatsz, 20W-ot kéretik elfelejteni...
Itt a fórumon közölte valaki.Innen másoltam.
Hát visszanézni nem tudom olyan homályos.Szikora Péter 2015 április harmadikai hozzászólásában van.
Keressen fel privátban az úr ha érdeklik ilyen kapcsolások.
![]()
Módosítom: Kapcsolási rajz
Üdv.
Ennek mekkora a teljesítménye és mekkora illesztéssel használod? (a fékezőrács gondolom a katódhoz van kötve, mert nincs jelölve...)
Ezt a kapcsolást nem építettem csak neten kerestem.
![]() ![]()
Üdv mindenkinek! 600v anódfeszre szeretnék kimenőtrafót készíteni. Kettő darab EL34 cső megy ellenütemben összesen 60W teljesítménnyel. A 16cm2 trafóvasam van hozzá. Szeretném magam elkészíteni csak kérdezni szeretném hogy mekkora illesztést használjak. A 3,4Kohm ideális ekkora feszültségre? Előre köszönöm a válaszotokat.
Nézd meg az adatlapot. Triódának kötve 400v mellett 5k ohm-ot ír, Ultra-lineár kapcsolásban leágazástól függően 7, 6, majd 3,5k ohm az illesztés. 400-450v mellett!
Miért akarod a 600v-ot? Egy csomó problémával jár. Szűrőkondik, stb. 60w az nagyon sok. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Üdv!
Azt hiszem a RTÉK 1969-es könyvben Rózsa Sándor mérnök úr több kapcsolást is közölt EL34-el, trafóadatokkal egyetembe. Valamint a cikksorozat végén van méretezési példa kimenőre, pontosan ehhez a csőhöz és a határadatokon belül. Érdemes áttanulmányozni. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2015
Sajnos adott az erősítőm magas anódfeszültsége és egy csomó mindent át kellene építenem ha alacsonyabban akarnám járatni. Kimenőtrafó hiányában készítettem korábban egy 3.4k -ra illesztett trafót és úgy néz ki gondom van vele mégis. Gyönyörű hangja van, de magasabb hangerőre tekerve izzik a segéd gyorsítórács és arra jutottam hogy biztosan a kimenő illesztésével lehet a gond mert minden más jónak tűnik. A nyugalmi áramom is 29mA- rel tudtam úgymond megfogni a csöveket hogy ne izzanak. Mértem segédrács áramot 562v és 567v az anódom van a csöveknél mérve.
Hm... beszéld rá a csövet, hogy tudjon többet feszültségre...
Jelenleg sok neki. Vagy venned kell egy csomó csövet és cserélgetni.
Köszönöm Józsi
![]()
Örülök ha tényleg segíthettem.
Ha nem idegenkedsz tőle, akkor stabilizáld vissza egy zener + FET-es áteresztővel a segédrácsot. Nekünk ez a megoldás már évek óta jól teljesít erősítőkben.
Elárulok egy titkot. A kimenő illesztésének nem sok köze van a segédrács magas feszültségéhez. A csöved ugyanúgy meg fog szaladni más illesztés mellett is, ha magas a segédrács feszültség, mivel pentóda esetében, az egészen alacsony feszültségtől eltekintve, az anódáramot a segédrács feszültsége határozza meg.
Közben egész délután kísérletezgettem, próbálgattam hangfalakkal, illesztésekkel, áttéttel variálni de ugyanaz a jelenség, sőt nagyobb illesztésnél még rosszabb a helyzet. Tehát végül is így lenne jó és a dinamikája is stimmel. Olyan gitárhoz illő. Mielőtt olvastam volna a bejegyzésed már elgondolkoztam én is egy zener lánc beépítésére. Korai erősítőkben láttam ilyet de sajnos csak fotón és akkor még nem értettem hogy miért, illetve a fűtés stabilizálására gyanakodtam vele. Tudnál ezzel kapcsolatosan kapcsolást javasolni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |