Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   8 / 197
(#) ds9q52 válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1
 
Szia, ha sürgős akkor privátban tudok ajánlani pár céget. A legtöbbel kontaktoltam már és olyan átlagban ~175 HUF/cm3 + Áfá-ban dolgoznak. Külföldön ez olyan ~400 HUF/cm3
A Varinex Zrt. szokott egyetemistáknak segíteni ingyenes nyomtatással promóciós és marketing célból, ott Falk Györgyöt kell megkeresni ezzel, nagyon kedves Úriember
Ha viszont egyik út sem járható számotokra és nem olyan sürgős akkor nyár végére nekem is lesz egy printerem, azzal ~15-70 HUF/cm3 ért tudok majd melókat bevállalni.

A többi már tényleg nem fórum téma...

Köszönjük Admin a segítséged és a megértésed
(#) Mdavid válasza ds9q52 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) szasanurse hozzászólása Feb 17, 2014 /
 
sziasztok, elegge új vagyok a temaban, vettem egy velleman k8200ast, össze is tettem, de a nyomtatas valahogy nem jön össze, mar mindent probaltam, feltettem a progijat mindent mindennel, belőttem a 0,0,0-t is de a pozició mindig el van *, no meg van hogy duplan csinalja, olyan mintha visszadobna az elejere ... kicsit idegesit, mert mar 4 napja szivok vele. esetleg olyan akinek volt ezzel dolga vagy ugy gondolja hogy kepes ra, segithetne nekem, vagy itt, *. Nagyon köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) kameleon2 válasza szasanurse hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Igaz nekem cnc-s tapasztalatom van - de a 0,0,0 az csak a gépi pozíció. A tárgypozíció mindig az utolsó, amit beállítottál.
(#) KBal76 válasza szasanurse hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Helló, mi az hogy el van bakva a pozíció, mi az hogy visszadob vagy duplán csinálja? Nekem is ugyanilyen gépem van, de nem volt vele gondom. Fejtsd ki bővebben.
(#) egaborka hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Sziasztok, vásároltam kb 2 hete egy K8200-ast minden rendben is vele, a kapott 5m anyag persze pikk-pakk el is fogyott, kérdésem a következő: ki milyen anyaggal nyomtatott már, melyik a jobb a PLA vagy az ABS? Valakinek van már tapasztalata esetleg? Illetve láttam hogy 1-2 oldalon csináltak, árulnak ilyen "filament extruder" gépezetet amivel az esetleg elrontott nyomtatásokat vagy más műanyag alapanyagból lehetne újra 3mm es szálat varázsolni.Valaki próbálkozott már ilyesmivel? Köszi
(#) KBal76 válasza egaborka hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
A PLA lakásban ideális télen/nyáron, nem büdösít, szagtalanul olvad. Szép fényes felületet ad, és marha kemény (20-30% kitöltéstôl), de ezt már tapasztaltad a hozzáadott szálnál is. Keress rá: HERZ filament, itthon ez a legolcsóbb szerintem. Ha több gurigát veszel akkor a benzinpénz olcsóbb mint a szállítás talán (ha nem laksz messze). Az elrontott anyagot visszanyerni nem hülyeség, de erre is gépet venni nem biztos hogy megéri (hány gurigát veszel az árából?). Az építéséhez felkészültség kell.
Én az ABS anyagot még nem próbáltam, mert nem szeretnék se büdöset, se azokat a problémákat amiket olvasni, pl: a gépedhez adott táp már a PLA-hoz is épphogy csak tartani tudja az asztalhőfokot nyomtatáskor. ABS nehézkes a tapadása, nem szép sarkok a zsugorodás miatt, delamináció, és kitudja ez az extruder hogy birkózik meg a + hővel.
Nekem is ilyen gépem van.
(#) egaborka válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Akkor azt hiszem el is dőlt a dolog maradok a PLA-nál, a Herz-filament tényleg elég jó árban van, csak messze van tőlem kb 40km oda vissza. A filament extruder gépet én sem venném meg mert elég drágán adják házilag gondoltam építeni egyet, látszólag nem tűnik olyan bonyolultnak. Ha esetleg sikerül összehozni valami működő gépezetet beszámolok róla.Addig is köszi a segítséget.
(#) KBal76 hozzászólása Márc 6, 2014 /
 
Aki vett már tükröt nyomtató asztalhoz (amire nyomtat 20x20cm), külföldi fórumokon IKEA tükörmozaikként írják, meg tudná írni hol szerezte be? Mármint persze kerestem, de persze csak a magyar áruházban nem lehet kapni, minden más országban lehet
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 6, 2014 / 2
 
Igen HE kivitelezésű 3D nyomtatók. De az általam linkelt oldalon sok különböző gyártmány volt, amiből lehet ötleteket meríteni. Felépítés, szoftverek, egyéb infók. Azaz lehetett.... volna.....
(#) Mdavid hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Üdv!

Kb. hány cm3 jön ki 1 kg anyagból? Jó lenne tudni, mennyire számítsak.
(#) KBal76 válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 16, 2014 / 1
 
Ez nagyon függ milyen tömörséget akarsz elérni. Ha egy dísztárgyat nyomtatnál, ami nincs kitéve terhelésnek, akkor üresre/üregesre nyomtatod, ezáltal pártíz gramm anyag is sok cm3 térfogatú lehet. Keresd meg az adott műanyag sûrûségét valahol, és felezd meg, már képben lehetsz egy masszív tárgy esetén várható súlyról. Masszív az a tárgy, aminek a belsejébe pl. 40-50% kitöltést nyomtatsz. A kitöltést úgy képzeld el, hogy a külső perem (megadható milyen vastag legyen) után (a tárgyon belül) háló/méhsejt szerűen szálakat/bordákat nyomtat a nyomtató, ezáltal annyira masszív lesz, hogy akár rá is állhatsz a tárgyra.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) Mdavid válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Köszi! Még az érdekelne, hogy a Prusa Mendel gépről mit gondoltok? Open source, ebayen meg lehet vásárolni a 3D nyomtatott alkatrészeket, meg a többit is meg lehet vásárolni. Érdemes így építeni gépet?
(#) KBal76 válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 17, 2014 / 1
 
Ez a M8 menetes-szár gépvázú Mendel már idejemult nagyon, illetve sajnos annyira nyeklik, hogy ha odébb teszed lehet újra beállítgatni. Persze mondhatod hogy olcsó, de annyival nem drágább az újabb Prusa konstrukció sem, mint amennyivel igényesebb.
Meg lehet rendelgetni neten a dolgokat, szépen sorjában amikor összeérkezik minden, akkor felépíted és örülsz. Ha ügyesen válogatod akkor olcsó is lehet. Csak persze türelmes kell legyél.
(#) egaborka hozzászólása Márc 30, 2014 /
 
Sziasztok, abban tudna valaki segíteni hogy mi lehet az oka annak hogy a nyomtatott munkadarab szélei,sarkai valamilyen oknál fogva elválnak az üveglapról, és felhajlanak? Nem minden esetben de elég bosszantó tud lenni, valakinek megoldás?Találkoztatok már ezzel a jelenséggel vagy én csinálok rosszul valamit?
Köszi!

IMG_0876.JPG
    
(#) Medve válasza egaborka hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Szia, szerintem a műanyag zsugorodásában lehet a hiba. Amiatt feszültség keletkezik a munkadarabban.
(#) egaborka válasza Medve hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Szia, erre már én is gondoltam emeltem az üveg hőmérsékletét 5°-al de nem igazán segített.
(#) Medve válasza egaborka hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Az üvegnek nincs ehhez köze, pláne ha 5 fokot változtatsz, a munkadarab belügye ez. Nem biztos hogy ehhez a hibához van köze, de megemlítem, a műanyag munkadarabokat úgy kell tervezni, hogy mindenütt azonos keresztmetszettel rendelkezzen, különben a vastagodásoknál a síkok "beszívódnak". Persze ezt a szoftverrel is lehet kompenzálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) Fizikus válasza egaborka hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Az a baj, hogy a munkadarab nem tapad le elegge az asztalra a nyomtatas alatt, es a nyomtatott retegek kulonbozo homerseklete miatt, a belso feszultseg miatt felkunkorodik.
Tobbfele megoldast talalni erre a neten:
maszkoloanyag hasznalata (ez porozus, es kicsit felszivja az olvadt muanyagot)
maszkolo
alap nyomtatasa (ezaltal nagyobb feluleten tapad az asztalhoz a munkadarab)
alap
acetonban feloldott ABS massza (ezzel lekenve az asztalt, erre a retegre mar nagyon jol tapad)
ABS massza
(#) egaborka válasza Fizikus hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Köszi a segítséget mindenkinek, szerintem a tapadással lesz főként a gond, mert volt hogy egyszerűen letört a munkadarab az üvegről(nyomtatás közben) még néha akkor is ha alapot készítettem neki, ilyen a maszkolót hol lehet beszerezni?
(#) egaborka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Kipróbálom, köszi! De lehet cserélem homokfúvott üveglapra a mostanit arra már szerintem jobban tapadna.
(#) ds9q52 hozzászólása Ápr 2, 2014 /
 
Magas hőmérsékletű poliimid szalagot érdemes ráragasztani az üveglapodra, az alábbi 3D linken le is írják hogy miért:
http://reprap.org/wiki/Kapton_Tape

Ha végre elkészül a gépem én is ezt szeretném először alkalmazni

Egész olcsón pár száz forintért találhatsz az E-bayen:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&LH_BIN=1&LH_ItemCon...sop=15
(#) Mdavid válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
Akkor olvasd el ezt a bekezdést is.. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) ds9q52 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmem. Biztos vannak fake poliimid szalagok a neten.
Még annyit tudok tenni hogy beírom a keresőbe a poliimid-et meg mondjuk a hőmérsékletet ami ezeknél elvárható (min 260 fok).
Így is kidob több találatot de hátha kevésbe nyúl félre az ember.
Ha majd egyszer rendelek és elfogadható lesz az eredmény akkor majd kirakom a linket
(#) Mdavid válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Próbáld meg azt, hogy google-ön keresel ebayes linket, ami tuti jó. Így megkíméled magad a fejfájástól
(#) egaborka válasza ds9q52 hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
A Kapton nagyon jól bevált, lassan már az a bajom hogy hogy szedjem le róla a munkadarabot mert annyira rátapad . Köszi a tippet!
(#) ds9q52 válasza egaborka hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
örülök hogy bevált
(#) egaborka hozzászólása Ápr 24, 2014 /
 
Sziasztok, kipróbáltam hogy vajon hogy tapadna homokfúvott üvegre a munkadarab, így ismerőstől be is szereztem 2db 20x20 as homokfúvott üveglapot. Tapasztalat: teljesen alkalmatlan a homokfúvott üveglap a célra, nem tapad meg az anyag, legalábbis nekem ez a tapasztalatom sokat nem is szórakoztam vele, ment rá a Kapton. Feleslegessé vált a másik üveglap, így akinek esetleg szüksége lenne vagy kísérletezne vele 1db 20x20as (3mm)egyik oldala normál másik homofúvott szívesen átadom.
(#) Mdavid válasza egaborka hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
A hajlakkot nem próbáltad?
(#) egaborka válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Azt végül nem próbáltam, az ebay féle kapton elég jól bevált így maradtam annál.
Következő: »»   8 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem