Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a segítséget rendben működik .
Sziasztok.A következő lenne a kérdésem. Van egy ATV71 frekiváltóm,van benne egy Ethernet és egy Controller Inside kártya. Az szeretném,hogy a kiolvasott adatokat letudjam menteni,hozzájuk tudjak férni és azt egy adatbázisba vezetni. Powersuite-el ha felprogramozom a frekiváltót és elindítom a motort akkor az adatokat látom,na ezekre lenne szükségem. Mondták,hogy a controller inside kártyán keresztül,használjam úgy mint 1 PLC -t,programozzam fel ST-ben és akkor valahogy eljuthatok a megoldásig.A merkereket elvileg valahogy kilehet nyerni,de nem rendelkezem semmilyen programozói múlttal az időm pedig kevés arra,hogy elkezdjem most megtanulni.
A másik amire gondolok,hogy amikor monitorom az adatokat a PC -n,ahhoz hogy azokat lássam,a gépnek valahol menteni is kell az adatokat. Azokhoz a regiszterekhez nem lehetne hozzáférni? Egyébként elindultam egy másik irányból,MODBUS-on keresztül csatlakoztatom a PC -t és a 71-est és LabView-al szeretnék valami progit készíteni,amivel a beérkező adatokat letudom menteni,akár excelbe.A kérdésem az,hogy ez szerintetek járható út? Gyakorlatban megvalósítható? És ha igen,hogy induljak el? Illetve ha valakinek van könnyebb megoldása a kívánt célom iránt,minden tippet,ötlete szívesen meghallgatok. Egyébként LabView al már volt dolgom,ezért gondoltam azt,hogy arra fele kéne indulnom. Bocsánat a sok kérdést,de teljesen kezdő vagyok a frekiváltó és programozás terén,de a szakdolgozatomhoz kellenének ezek a dolgok. Köszönöm előre is.
Sziasztok.
Van egy ilyen frekiváltóm. Itt a manuálja,az a problémám vele hogy nem csipázza az 550w-os mocikat,370w-ossal használom de kipróbáltam egy orosz és egy Siemens 550w-ossal és egyikkel sem megy deltába,csillagba megy de ugye úgy nem tudja az 550-et.Manuált olvasgava a SW10-essel kapcsoljuk hogy milyen motort hajtunk vele 0.37 vagy 0.55kw-ost,ezt kapcsolva sem szeresse az emlitett két motort.Valami ötlet?
Az indításkori felfutás értéket állítsd nagyobbra, akár 4-5 másodpercre is... vn még jónéhány paraméter, ami állítható, pl áram limit...
Szerintem ezek beállitási értékeitől a motornak menni kellene,nehogy azért ne menjen már egy f váltóról egy motor mert kicsi felfutási idő van megadva.
Látatlanba, többnyire gyakran előforduló általános hibákat tudunk megemlíteni. A frekiváltók önvédelme ms nagyságrendbe esik. Ha fogsz egy 50Hz 4 pólüsú aszinkron motort és megnézed normál három fázisról, hogy a névleges értékének a hányszorosával indul, (4-5x a 2p 5-7x) akkor lehet, hogy ezen az uton is van mit keresgélni. Lásd, csillag-delta indítás létjogosultsága. Nagyobb motoroknál pl az egy óra alatt való indítás lehetőséget is meghatározzák, mert az indításnál a nagy áramfelvétel miatt a tekercselés annyira felmelegszik, hogy nincs ideje visszahűlni. Ha 3-5 másodperc felfutással sem indul, akkor máshol kell keresgélni...Saját gyártmányú frekiváltóim, pont ezen tartományban vannak és a védelmet és áramfelvételt jól ismerem. Ráadásásul IGBT modul a végfok, neki is van önvédelme, úgyhogy a szórás lehetősége még kissebb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014
Természetesen van alapja annak amit mondasz,mert ha megvizsgáljuk hogy mikor indul és mikor nem akkor azt látjuk hogy csillagba indul deltába nem,deltánál az adott esetbe meg jóval több az áramfelvétel,tehát megpróbálom nagyobb felfutási idővel.
Üdv!
Érdeklődnék, hogy nem-e tud valaki némi használati útmutatót, vagy ne adj isten kapcsolási rajzot ehhez a frekiváltóhoz? Típusa: FCH-G 1025 (990-es széria,ströber) Minden infót szivesen fogadok, ha van. ![]()
Szia!
A gyári leírás nem segített? Bővebben: Link.
Szia!
Segített volna ha nem vagyok olyan bamba, hogy elnézem a letöltést. Letöltöttem valamit, csak semmi köze nem volt a váltóhoz. Most letöltöttem ami kell, úgyhogy öröm boldogság! Már csak egy kapcsolási rajz volna jó, amit tudom, hogy nem találok róla, de azéért hátha valakinek van véletlenül hozzá. Azért Köszönöm! Üdv.: Zoli
Sziasztok.Akarok készíteni egy 3 fázisú motor drivert IR2130-al,Figure 7.Rjp3049dpk 330V/65A IGBT-vel lehetséges vagy jobb volna valami 600V-os típus?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
Ennyi pénzéert inkább (ba ebay árral számolsz) vegyél ugyanonnét egy PS21869 modult. Volt nekem is jó pár db eladtam párat meg fel is használtam. Nagy balféknek kell leni, hogy tönkretegyük, de ha kis kavicsokból építkezünk végfokot, könnyen rákölthetünk egy két gyári cucc árát. Benne van jónéhány védelem, amire nem is gondolunk, hogy szükséges lehet. Min 600V fesz tűrés, ami indulásként szóba jöhet, induktív terhelés nem játék, akárcsak a 320V pufferkondi feszültség. A sikerélmény előbb megérkezik modul esetén. Meghajtásnak MC3PHAC, ez a két alkatrész gyári ajánlás szerint megépítve, elsőre indul. Jók ezek a japán modulok, Kb 400db utánaépítésnél tartanak a kisebb teljesítménynél, 1% alatti a meghibásodás. Azok is ha jól tudom "hozzáértő" kisérletezés miatt volt...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
A modbus szerintem az járhatóbb. Ehhez viszont kell ismerned a protokollt, mert többnyire van CRC (adatátvitel ellenőrzés) az adás és vétel byte-k után. Pont egy ilyennel szí..k, mert nem találtam szabványos CRC-t hozzá. Ráadásul kb 5-6 FV-t kell folyamatosan irányítanom így. Lénye: RS485 port kapcsolat FV és a PC közé. Biztos van a gépkönyvbe példa adatsor. Általában ezek úgy működnek, hogy a vezérlési parancs esetén sieres komm és végr. után visszaküldi ugyanazt, ha monitorozó utasítást küldünk, az a kért adatot tartaalmazva jön vissza egy byte sorban. Gondolom ismered a módbusz néhány tulajdonságát. 1 byte szolga cím, 2 byte (ir vagy olvas ), 3, regiszter cím a kért művelethez, 4, adat a regiszterből( vagy regiszterbe) 5, CRC (CRC-k?) Ezt egy közepes PLC-vel biztosan könnyebben meg lehetne oldani. Ha nem haladsz küldök egy komolyabb terminál progit...ami biztosan "beszél vele"
Szia.Ez jó hír.Szóval,ha ide beteszem az MC3PHAC gyári kapcsolást utána meg az IGBT modult akkor van esélyem egy jó kis cuccot összehozni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
Ez így igaz, viszont abban van némi kockázat, hogy nagyáramú végfok valammilyen munkapont eltérés miatt megszalad,...stb 6-8e ft > kuka... Ennél olcsóbban, kapsz egy (komplett modult), én egyébként erre utaltam. (PS21869-P) keresd az adatlapját a neten.
Ehhez nagy tudomány kell kinyírni. Ha a IR21...verziót csinálod meg, akkor negativ jelalakot kell használnod, ha a Mitshubishi modult, akkor pozitívat az MC3PHAC-nél. Lésd Beállítások. Ha eljutsz eddig, akkor majd héhány kérdésesnek látszó alkatrész bevált értékét közlöm.
Én úgy gondoltam,hogy MC3PHAC-vel meghajtom ugye az IR2130-at és a javaslatod szerint a gyári IGBT modult használnám ezután.
Előre is köszönöm a segítségedet ki is használnám.Lerajzolom,hogy én mire gondoltam csinálok nyáktervet is és elküldöm neked priviben és majd mondasz rá valamit.Az a modul az ebay-en 4-5E forint az nagyon baráti.
Az IR2130 az nem kell, ez a funkció és még jóval több benne van a jelzett modulban. Tehát két fő alkatrész a lelke az egésznek. Továbbá ketőős táp, Célszerűen kapcs üzem TNY276. (0,8$) 15V és 5V. 5V itt is lehet további kapcs pl: MPS2359 (0,4$) Pufferkondik, 1 kw ig 6-700 µF 400V fölötte értelemszerűen arányosan több. Indításkori pufferkondi megszívás ellen relés, NTC indítás. stb...Graetz 35-50A-800V nem szabad takarékoskodni vele...A meghajtás külün is lehet építeni tűskesoron rádugva. Lásd FV 1>3 fázisra kb 5-8 hónappal ezelőtt, ott a fénykép...
Pont most akartam írni privit,hogy nem értem minek is kell az IR2130 mikor az MC3 direkt is meg tudja hajtani a teljesítményfokozatot.Most már így tiszta...igen én is szeretem inkább túlzásba vinni a méretezést...Köszi a tanácsokat.
Üdv!
Frekiváltóval kapcsolatban lenne egy kérdésem. Figyelmetlenségből háromfázis lett kötve az egyfázis helyett a gépre, ez milyen hibát okozhat? Csattant egyet, lecsapta a megszakítókat. A bemeneti oldalon egyébként ott az L1, L2, L3 csatlakozó és a leírásban is van lehetőség 1 vagy 3 fázisú inputra, de ennél a típusnál, sajnos nem lehet. Javítható vagy kuka? (Omron 3G3EV)
Szia!
Bele kell nézni, kis szerencsével a VDR ellenállás durrant el, de lehet kondi, egyenirányító is. Reménykedhetsz kicsit... ![]()
Üdv.Smd kivitelben szeretnék az Mc3phac-hoz nyákot készíteni.Kétoldalasra készíteném egyik felére digit másik felére analóg földeket.Érdemes vagy kell-e teli földesre készíteni a nyákot és itt is össze lehet vagy kell kötni őket egy ferritgyönggyel?
Szia!
Az MC3PHAC rendkívül puritán rajzolattal is elkészíthető. Én lyukraszteres próbanyákra készítettem el furatszerelt tokozással és tökéletesen működött. Szerintem nem kell teliföld. SMD-vel megvalósítot vátozat.
Szia.Szuper,akkor nem tökölök vele sokat.
Itt egy régebbi verziójú meghajtó fokozat. Kapcsolást nem közölhetek. A panelterv magáért beszél. Néhány segítség: A jumperek, teljesen a szélén, fordulatszám bemenet választás, a külső PWM 0-5V, a belsőm trimmer vagy egyéb poti, vagy fix ellenállások. Másik poti hely a felfutás-lefutás. Másik jumper csoport: leválasztó optók saját tápról vagy vezérléstől kapott tápról való meghajtásra. Tranzisztor (BC817) a Modul felől érkező hibajelet kapcsolja a processzorra, ez létfontosságú. Optok: 8 lábú, IL300 a körülötte lévő ki és bemeneti műveleti erősítőkkel galvanikusan leválasztott árammérés. (ezt csak én használtam) Másik optok Kb817... start és irány....
Quartz 4Mhz 2x22 pf, 1mohm ell. Amig a meghajtó fokozat önállóan nem produkálja a szintetikus (PWM) meghajtó jeleket, (mind a 6 kimeneten) nincs értelme a nagyáramú rendszerhez illeszteni. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
Sziasztok!
Egy Yaskawa j1000 beállításával próbálkozom, de nem tudom, hogyan lenne megoldható az, hogy a felfutás után a motor egy előre beállított ideig forogjon a maximális frekvencián majd az idő letelte után automatikusan lefutással megálljon. Segítséget előre is köszönöm!
Szia!
Ehhez külső jelet kell igénybe venni, mert a frekvenciaváltó csak korlátozottan programozható.
Köszönöm! Akkor valamilyen időkapcsoló kellene, amit a frekvenciaváltó bemenetére kellene kapcsolni, és ez adná a jelet a leállításra?
Szia. Nem néztem a váltód adatlapját, de nem hiszem hogy volna benne időzítő. A legegyszerűbben azt tudod csinálni, hogy fogsz egy időzítőt és rákötöd a külső vezérlésre. Amikor indítod a motort, akkor vele együtt indul az időzítés is, majd ha letelik akkor bontja a váltó "RUN" jelét és szépen lefutással leáll. Ettől egyszerűbben nem hiszem, hogy kivitelezhető.
Sziasztok.
Rápillantana valaki a művemre?Életképes lehet ez így?Van-e benne nagy hiba illetve a kérdőjeles alkatrészekre tud valaki mondani valamit? mc3phac+igbt
Néhány észrevétel, ami esetleg nem fa...a. MC3PHAC-nál, quaertz ellenállás 1M-1,8M. A 8 lábbal a 26-t kell összekötni, ez adja az 50Hz pozitív polarítás bázisfr. A 28 lábra 15k és 4,7k osztással kell az 5V-z osztni, hogy az ajánlott bemeneti buszfeszültséget szimuláljuk. Az analóg és digitális rész minden eleme közösíthető, értelemszerúen, nem kell a reset gomb sem. Tettem fel paneltervet bogarázd ki mi hova megy. A hiba bemenetet polarítását egy NPN tranzisztorral meg kell fordítani. A PWM kimenetekre nem szükséges ellenállás, esetleg 470ohm... Modul körül, eléggé rossz a nagyított felbontás. Adatlap szerinti shunt, 0,047-0,051ohm 1W. jelkompenzáció 3x, diódák 1A 600V 35ns. ellenállások 22ohm 0,625W.
kond 47µF 50V., továbbá 100nF 100V ker. lásd adatlap....stb...Táp 390µF-680uF, (400w-750W) imp szűrő 100nf630V XR kond. |
Bejelentkezés
Hirdetés |