Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   54 / 142
(#) svampi válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

akkor az, hogy LED tápnak van írva nem dob rajta semmit?
itthon fölösbe egy laptop töltőm van, 19V / 3.42A. Ebből lehetne valahogy egyszerűen hekkelni pl. 5x 3W/3,5V/700mA-os LED sort? persze anélkül, hogy kigyulladna a ház
(#) 187BodyGuard válasza svampi hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Ez LED Szalaghoz való táp, bár ott se tudom milyenhez, mert ezzel pl.: SMD5050-ből max egy fél métert tudsz meghajtani úgy hogy ne köpje ki a lelkét!
(#) didyman válasza svampi hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Ha ragaszkodsz ehhez, akkor némi tartalékkal alulhajtva, egy 4,1-4,7 Ohmos, 5 W-os ellenállással sorosan mehetnek a LED-ek.
(#) didyman válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

Neked is feszültséggenerátorra vannak kötve akkor. Ha meg a tápot áramgenerátorosra terheled, az meg a tápnak nem olyan jó .
(#) 187BodyGuard válasza didyman hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Én LED-enként raktam előtétellenállást, nem igazán fűt ekkora teljesítménynél, bár nagyobb LED-eknél nem igazán lenne gazdaságos!

Én ajánlom az alábbi kapcsolást nagyobb POWER LED-ek hajtására:
Áramgenerátor POWER LED hajtásához

Alul ott van minden képlet ami kell hozzá, ki lehet vele mindent számolni pikk-pakk!
(#) didyman válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

LED-szalagoknál is egy ellenállás szolgál ki pl. 3 LED-et. "Elmegy" megoldás, ha jó a tápellátás. Az egyszerű áramgenerátorral az a gond, hogy rendes feszültséggenerátoros meghajtásnál egy jól méretezett ellenállás pontosan olyan jól megoldja a LED ellátását, és pontosan annyira melegszik, csak a meghibásodási lehetősége sokkal kisebb.
(#) Tardief hozzászólása Máj 2, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy sátorvilágítást a LEDekkel való ismerkedés gyanánt.
Néhány darab 1 wattos LEDet használnék és 2db 2400mah-ás li-ion akku látná el.
2-4 darab LED lenne.
Nézegettem Sokri kapcsolásait Pl. ez.
Erre a kapcsolásra köthető két darab LED párhuzamosan?
Esetleg tudnátok ajánlani pár kapcsolást? Azok amikhez van nyákterv nagy előnyt élveznek ( bár lehet azt is meg kéne tanulnom)
Köszönöm!
(#) rockersrac válasza Tardief hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ledeket SOROSAN kötünk, vagy ha párhuzamosan van kötve, akkor külön előtét ellenállás/áramgenerátor dukál ledenként.
(#) nooorbi válasza Tardief hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Én csináltam pár LED-et AMC7135-es IC-vel. Ha 1 vagy 3 wattos LED-et akarsz lítiumos aksiról üzemeltetni akkor szerintem annál egyszerűbb megoldás nincs. (bár 10W-so LED-el is szórakozok, ahhoz készen vettem ilyeneken alapuló meghajtót)

Csatolt képen egy barlangász tartaléklámpa. 3W-os, 270lumenes LED-el. Ilyen meghajtóval. Elég kicsi és egyszerű
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014

P4280096b.jpg

(#) Tardief válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Köszönöm a válaszaitokat.
Sorosan köthetőek a linkelt kapcsolásra?
Szerk.:A soros kapcsoláshoz viszont kevés a feszültség

nooorbi: Jól néz ki
Sajnos ez az IC nem kaphat HE-nél Nem akarok egy iC miatt rendelni máshonnan
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) nooorbi válasza Tardief hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

e-bay-en nézelődj esetleg ha nem sürgős a dolog. Sok helyről ingyen kiszállítják.
Én nemrég rendeltem lítiumos aksi töltőhöz IC-t. Kemény 300ft-ért, de ingyenes szállítással
Bár lesz vagy 2 hónap mire megjön...
(#) rockersrac válasza nooorbi hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Ebayről átlagosan 3-4 hét alatt jönnek meg a cuccok. Énnekem eddig minden megérkezett 3 héten belül...
(#) Koree válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Bár ez nem a témája,de megerősíthetem nekem is max 3hét alatt megérkeztek a cuccok.
(#) Mcsiv hozzászólása Máj 3, 2014 /

ha nagyon nem akarsz várni, a dealextreme-en elég sok dolog van és nem sokkal drágábbak (van ami olcsóbb is). Most nyitottak europai diviziót, onnan 1 hét alatt megérkeznek a dolgok
(#) Tardief válasza Tardief hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Most kicsit elbizonytalanodtam az áram-feszültség átalakítás miatt.
Ha van egy áramgenerátor ami 700mA-t tud és mondjuk egy darab li-ion cellárol üzemelne akkor akkor arról hajtható 1 wattos LEDből 2 darab sorba kötve? :O
(#) 187BodyGuard válasza Tardief hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Igen hajtható amennyiben az előtét Boost converter is tehát DC-DC Stepup + Áramgenerátor!
(#) nooorbi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 3, 2014 /

Hát remélem 1,5 hete rendeltem. Szóval remélem megjön majd időben.
Viszont anno rendeltem dealextreme-ről is. Ott ha kis összegűt rendelsz akkor követési szám nélkül küldik, az meg igen lassú. (az majd 2 hónap volt)

Tardief: 2db 1W-os LED-hez 2db 350mA-es AMC7135. LED-enként egy és rögtön kötheted őket párhuzamosan.
(#) nooorbi válasza nooorbi hozzászólására (») Máj 5, 2014 /

Na ma meg is jött az e-bay-es cucc
(csomagoláson lévő hieroglifákból ítélve kínából)
(#) zetor312 hozzászólása Máj 9, 2014 /

Sziasztok, szeretnék segítséget kérni tőletek, mivel csak hobbi szinten foglalkozom a LED-ekkel, hogy az éppen készülő kerékpárlámpámhoz egy kis segítséget adjatok. Vettem hozzá 3 db 3W-os power LED-et nyitófeszültség: 3,2V áramerősség: 700mA, ezeket szeretném sorba kötni és üzemeltetni egy 9,6V-os 750mA akkumulátorról, ami még pont volt itthon egykori RC-autós korszakomból. A kérdésem az lenne ha simán rákötném ezeket a LEDeket ahogy vannak akkor fog ez nekem működni? Középiskolai fizikatanulmányaimból tudok még annyit, hogy sorba kötve a LEDeket pont az akku feszültségértékét kapom 700mA mellett. Azonban nem szeretnék valami felett elsiklani hiányos tudásom miatt és szépen kisütni a frissen vásárolt LEDeket. Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Legalább egy áramkorlátozó ellenállás mindenképpen kell. Az akkumulátor milyen fajta?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) zetor312 hozzászólása Máj 9, 2014 /

Bővebben: Link ilyen Ni-Mh
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014

Ha használod a válasz gombot, jobban követhető a beszélgetés. Képeket inkább ide tölts fel, akkor később is megmarad. A link gombbot nyugodtan használd!
Ezek az akkuk talán 40-50 percet tudnak majd a a LEDjeiddel.
Mérni kell az áramot és a feszültséget a LEDeken, 3,3 - 4,7 Ohm ellenállással elég komoly fényt fogsz kapni. A hűtőfelület nem elhagyható, ez a 3 LED ezzel a beállítással 18-20cm2 hűtőfelülettel már jól fogja érezni magát.
Erre témára van szaktopik.
(#) zetor312 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

40-50 perc az bőven elég, meg kb én is erre az időtartamra gondoltam. A hűtőtest már meg van, még azon gondolkodom, hogy hogyan tudnám rögzíteni a LEDeket mert hűtőpasztát vettem de az önmagában nem elég, a rázkódást szinte semeddig sem bírná. Néztem hővezető ragasztót de elképesztő áron akarták rám sózni szóval az felejtős. Esetleg valami tipp?

A LED ugye szerelőlapra van forrasztva?Körülbelül így?
(#) zetor312 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Igen, meg van hozzá optika is, csak most tényleg nem tudom ezt miképpen rögzítsem a hűtőbordára úgy, hogy rendesen átadja a hőt. Lehet úgy lesz, hogy nyomok alá pasztát, aztán valami kétkomponensű ragasztót kenek a szélére elég igénytelen de más egyenlőre nem jutott eszembe.
(#) nedudgi válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

A hatágú szerelőlemezke és a hűtőborda a lehető legnagyobb felületen, fémesen legyen kapcsolatban. Mivel minden jobb hővezető, mint a levegő, hűtőpaszta kell mindenképpen. A szerelőlemezke rögzítését csavarral lehet megoldani.
(#) zetor312 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Tudnál esetleg küldeni valami linket arról, hogy miféle ellenállás is kéne nekem? Meg ha én ezt beleteszem nem fog csökkenni a lámpám fényereje, vagy elhanyagolható mértékben?
(#) nedudgi válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Valami ilyesmi kell. Minél nagyobb az ellenállás, annál kisebb lesz a fényerő, de tovább tart az akkumulátor, és hosszabb életű lesz a LED. (nem melegszik annyira.) Arra figyelj oda, hogy ne menjen a hőmérséklete 60o fölé.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) rockersrac hozzászólása Máj 13, 2014 /

Sziasztok! 10W ledhez mekkora borda kell passzívban?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szia!
Nagy. Jóval nagyobb, mint egy 10W tranzisztorhoz, vagy egyéb félvezetőhöz.
A LED öregedése a 70-75o feletti tartományban intenzívebb.
Következő: »»   54 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem