Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
- Előtét számoló, LED-ek soros kapcsolásakor
- Előtét számoló, LED-ek párhuzamos (nem ajánlott) kapcsolásakor
Sziasztok!
Karácsonyi 20 LED-es fényfüzért, ami 2 db AA elemről (3 V) kapja a tápfeszültséget, szeretném átalakítani, hogy egy hibás csatlakozójú telefontöltőre tenném: 5,0V 0,7A. A 20 db LED elméletileg párhuzamosan van kötve, fehér színűek. Mekkora ellenállásra lenne szükségem? ha jól számoltam, 3,3 Ohm kellene.
Az, hogy a telefontöltőre 5V 0,7A van írva nem jelent semmit. A valóságban mekkora a feszültsége, ha körülbelül 400 mA áramot ad le?
Párhuzamosan bekötött LEDek esetén nem szabad a maximális áramot még megközelíteni sem. 200mA alatti áram egy-egy-egy LEDfüzéren még mindig nagyon szép fényt fog produkálni, tehát ennek megfelelően méretezd az előtétellenállásokat, külön-külön mindegyik LEDfüzérre. Ha a párhuzamosan kötött LEDek közül valamelyik tönkremegy, a nagyjából változatlan összáram a maradékon keresztül fog folyni. A nagyobb áram hatására a legalacsonyabb nyitófeszültségű jobban fog melegedni, tehát még több áram folyik rajta, amíg meg nem főzi magát. Ez a folyamat addig tart, amíg az utolsó is öngyilkos nem lesz.
Na azt nem tudom. Hogyan tudom megmérni, mivel, aminek akkora lehet az áramfelvétele?
A 22-es csapdája.
LM317 áramgenerátort össze tudsz állítani? Az LM317 adatlapjában is megtalálod a képletet.
Hello! Ha egy 6V/3W-os (pld. kerékpár) izzót rákötsz, és megméred a feszültséget é sáramot, akkor kb. tudsz belőle következtetni, mi a helyzet. üdv!
Sziasztok. Van egy 25,2V-os váltófeszültség, ez egy Graetr híddal enyenirányítva van, így lett belőle 24V-os, hullámos jel. Erre szeretnék 10 db fehér, 5 mm-es ledet tenni. Sorosan kell őket kötni gondolom. Mekkora előtétellenállást tegyek be?
Hello! Tíz fehér Led-hez, már kevés a feszültség. Mert az egyen 35V körül lesz, de csak szűrve. A 10*3,2V=32V. A 3V meg nem elegendő az ellenállás részére, mert brummfeszültség is lesz.
Javaslom, hogy bontsd kétszer 5-5 soros csoportra a Led-eket, a két csoportot kösd párhuzamosan és akkor használhatsz elé egy 470ohm/1W-ot. Szűrésnek pedig egy 100µF/50V ekkor elegendő. (Persze ha a Led-ek 20mA-esek..)
Sziasztok!
![]() Lenne egy kezdő kérdésem Power-LED előtét ellenállással kapcsolatban ![]() Otthon egy 12 voltos 1,5 amperes adapterrel akartam meghajtani egy 5 W-os power ledet, de az ellenállások nagyon gyorsan melegedtek... A következőket számoltam: Led: 3,6 V 1,2 A Ellenállás: 7 ohm Ahogy leosztottam, úgy az ellenállásnak 10,08 watt a teljesítménye. (utólag inkább kapcsolnék sorba 3 ilyen ledet egy minimális ellenállással, csak nem hagy nyugodni, hogy mit rontottam el:/) Nos ezt a 7 ohm-os ellenállást én 6 db 43 ohmossal helyettesítettem, amik egyenként 2 watt teljesítményt bírnak el. Valamit elszámoltam, vagy a forrasztást bénáztam el? Előre is köszi a segítséget! ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2014
Nem rontottál el semmit. Ha a LED 12V táfeszültségről üzemel, és a nyitófeszültsége 3,6V, akkor az előtétellenálláson esik a feszültség nagy része, 8,4V. 8,4V és 1,2A már szép teljesítmény, elég meleget termel.
Ha 3 LED van sorbakötve, akkor az ellenállásra sokkal kisebb feszültség jut, tehát nem fog annyira melegedni.
Ááá
![]() ![]()
Sziasztok!
Lenne egy 12V 1,2W LED-es lámpám. Egy 7812-es fesz.stab-bal van hajtva. Ha szeretném korlátozni az áramfelvételét, akkor az elegendő lenne, ha sorba kötnék vele egy 3 Ohm 2W-os ellenállást? A teljesítményéből adódóan 100mA lehet az áramfelvétele és ahogy számoltam így 11,7V esne a lámpára. Köszi szépen előre is!
12V és 1,2W? Milyen lámpa ez?
Ha elektronika van benne, akkor az előtétellenállás nem ér sokat. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Ehhez hasonló csak az enyémben 12 LED van led 12V 1,2W
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Hello! Azt azért ellenőrizd le, hogy a 12V stabilizált-e. Mert ha nem, akkor inkább áramgenerátort alkalmazzál, ne ellenállást.
Ilyent még nem szedtem szét, de az árfekvésből ítélve sima előtétellenállás lehet benne, úgyhogy valószínűleg rakhatsz elé ellenállást.
Szerintem sem lehet benne túl sok dolog. Csak az a kérdés, hogy jó lesz-e egy 3 Ohm-os ellenállás?
Azt írtad, 12 LED van benne. Ha tényleg csak ellenállás és kondenzátor van benne, akkor három darab LED van sorbakötve, és ebből 4 van párhuzamosítva. Három sorbakötött LED nyitófeszültsége körülbelül 9,6V lehet, tehát 2,4V esik a soros ellenálláson. Ebből sacc alapján 24 Ohm körül lehet benne. Ha ehhez hozzáadunk 3 Ohm ellenállást, a tűréshatáron belül maradunk.
Magyarul 3 Ohm nem sok vizet zavar. Visszakérdezek: mit szeretnél csinálni?A fényerősség észrevehető csökkenése nélkül csökkenteni a teljesítményfelvételt, vagy a fényerőt csökkenteni? A LEDek adatlapjai nélkül valószínűleg próbálgatni kell. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Én egyszerűen csak abból indulok ki, hogy ez valószínűleg nem egy agyonelektronikázott darab és én úgy tudom, hogy kell védőellenállás a ledek elé. Ehhez hozzájön, hogy egy 7812 fesz. stab van előtte és nem egy áramgenerátor. Az ellenállással akartam valamelyest stabilizálni az áramot, de lehet el vagyok tévedve és nem kell.
Ha fix feszültségről járatod, akkor felesleges áramot stabilizálni. Az ellenállásos áramstabilizálás csak nagy teljesítményveszteséggel működhet, akkor, ha a tápfeszültség és a LED nyitófeszültsége között nagy különbség van.
Értem, de 9 leddel is megoldható 3.6V-ról?
Igen, megoldható. De köbzoli válaszában is írta, hogy LED-enként kell egy ellenállás.
Ha a 3,6V-os áramforrásod Li-xxx akku akkor inkább 4,2V-tal számolj. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
Értem, köszi.
A 3.6V 18650-et helyettesíti egy 3.6V Nokia bl-5b Akksi?
Egy piros LED-et használnék 5V-ról. Nem nagy fényerejű, csak sima mezei 3 mm-es.
Mi lehet a legkisebb áram, amivel éppen működik?
Nappal akarod látni, vagy sötétben?
Ez teljesen szubjektív érték, a maximumot meg lehet határozni, de a minimumot nem.
Ha van egy LED-ed és nem ismered a típusát akkor én úgy szoktam eljárni, hogy megnézem néhány hasonló LED adatlapját. A te esetedben a keresési feltételek piros és 3mm. Megnyitottam két adatlapot és a minimális áramnak 2mA-t írnak. Jobb lenne egyébként megmérni.
Tudja valaki , hogy mitől lehet az , hogy 3 IR ledet kötök párhuzamosan ha jól emlékszem 160 ohmos előtét ellenállással 2 AAA elemmel és melegszik a led, vagy ez normális?
Az előző IR ledjeim átlátszóak volta és mikor bekapcsoltak akkor piros látható fényt bocsájtottak ki az emmitter részen ,de nem világitott az egész bura csak az a kis fémes rész belül. Most kaptam Olyan IR ledeket amik lila szinü a muanyag részük, az egyik régebbi led helyére ráfogva az ujat , müködött de az ujjamon éreztem hogy melegszik a vezeték. Egy teljesen hétköznapi 3mm-es IR ledet 2db AAA-elemmel hoogy kelllene összekötni, hogy hosszú ideig birják és egyenlő fénynel világitsanak? A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
Szia!
Kösd őket egyenként egy-egy előtétellenállásra. Próbáld ki így.
és mekkorára?, az a baj, hogy nem vagyok berendezkedve elektronikából, igy csak egyfajtám van itthon, azt sem tudom mekkorák, kék szinű és barna ,arany 2 fekete és megint barna csikos.
Ebből van 8db-om , és ebből van 1 beépitve most Ugyhogy jelenleg eléggé behatárolt a mozgásterem |
Bejelentkezés
Hirdetés |