Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Sziasztok!
Hozzám került egy EPSON EMP-S3 lámpa hibás. Törött volt a lámpája. A ballasztja működik pattog. Az elektronika kijátszásával bevilágítva működik. 100W-os LEDdel próbáltam nem nagy sikerrel... Milyen izzót tudnák bele tenni? Eddig egy 135W-os volt benne. Elvetemült ötlet higany lámpából ki operáltál belső???
Sziasztok... Nagyon sok hozzászólást végig olvastam. A hibajelzes árverése is világos és érthető, bár még nem próbáltam , a kérdésem csupán annyi lenne, hogy ha kiveszem a gyári izzó kimeneten hány voltot lehet kimérni, mivel invertalt áram így gondolom sokat. Másik kérdés hogy akinek működik az higyan okdotta meg a 24v -os izzó táp ellátását... Gondolom nem csak simán betette és kész??
Ha bárki aki megcsinálta kérem írjon címemre a kunjoe@freemail.hu címre... Privátban egyszerűbb és gyorsabb.... ![]()
Egyrészt veszélyes, mert a belőle kilépő, zömmel UV-C fény rengeteg ózont fog termelni, ami fokozottan oxidál, mérgező, szemkárosító és reakciókészsége miatt, kellő mennyiségben robbanásveszélyes. Másrészt a higanygőz lámpa meghajtása az UHP előtétjével nem lehetséges, a kisőcsöve sokkal nagyobb, az ív sokkal hosszabb, tehát berakni sem lehet. Próbálj keresni hozzá csak lámpát Ebayen, Alibabán például. Tudnék.
Olyankor ott nem lesz feszültség, lámpa nélkül az előtét leáll. A pontos értéket meg nem lehet tudni, mivel áramgenerátoros. Gyújtáskor kV nagyságrendű impulzus van, aztán beáll az üzemi feszültség-ez olyan soktíz V körüli.
Az a baj hogy nem alkarok költeni rá annyit!! Most van egy ledes projim , de azzal a retek 320x240 es felbontásával nem valami nagy sláger...
De így hogy legalább van valami helyette, tunám hekkelni.. ![]() Jó lenne átverni az elektronikát azzal az átkötéssel... Ez egy HP Vp 6110-es gép ennek 5 szálas az a csatlakozás mire azt irták többen , hogy az 5,27v os szálat kéne egy ellenállással öszezárni a GND-vel..
Szijasztok!
Az izzógyujtó tápot szeretném kikötni és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Nagyon szépen köszönöm az összes választ. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Én egészen a forum ezen témája elejéről indulva olvastam végig majdnem minden...
Nekem is egyébként pont ez a kérdésem , választ is kaptam az olvasottakból , márcsak valahogy meg kellene próbálnom a leírtakat... ![]() Csak azért fél az ember nehogy kárt tegyen a készülékben... Többen 4 szálas vezeték kötegről beszélnek, és amint látom a tiéd is 5 szálas mint az enyém... Annyit tudtam meg a leírtakból, hogy ezekből az egyik szálból 5.27V-merhető ki és azt kel ösze kötni a GND-vel és közé egy 1 K-s ellenállást kell tenni... De jobb ha végig olvasod te is ha ráérsz... Az én problémám az 5 szál a 4 helyett és az is hogy még nem volt energiám nekivágni a feladatnak.. Állítólag ezzel a módszerrel lehet becsapni a készüléket, így azt hiszi hogy az izzó begyújtott... Nagyon szeretném megoldani én is a kérdést mert vettem egy led Projit de a 320X240 es felbontás , hát elég silány... A régi 800X600 az élvezhető csak hangos és eszi az áramot nagyon... Remélem valamivel előbbre jutsz...
Kettővel följebb volt a kérdésem eleje (ahol a 4 kép van) , de nem megfelelő tartalom miatt a moderátor törölte belőle a kérdést ezért itt most leírom újból.
Egy acer s1200 projektorom van, amiben nincsen égő és egy külső áramforrású 5000 lumenes fémhalogén izzóval oldanám meg. Az áramellátása és a megfelelő plussz hűtése megvan már. Az a probléma, hogy ugye van egy kis 5eres csatlakozó a gyári izzó tápja és az alaplap között, amin az alaplap ellenőrzi hogy az izzó begyújtott-e. Na most ugye mivel nincs csak hibajelzést ad. Legalább 3 féle módszert is olvastam, de nem tudom melyik működhet és azt sem, hogy ezeket pontosan hogyan csinálják. 1. módszer: Szétvágják a kábelt és a földet összekötik az 5,25v ot leadó kábellel egy 1kohm os ellenálással. 2. módszer: Sintén elvágják de nem az összeset egy összekötve marad a táppal az alaplap felől jovő részen meg a maradék 2t összekötik. 3. Van 3db 4 lábú valami chip magán a lámpatápon azzal csinálnak valamit de nem is értem. Nekem az első tűnik a legmeggyőzőbbnek, de ha valaki jobban ért hozzá segítsen nekem egy keveset, hogy jobban megérthessem ezt a dolgot. A kivitelezésről is meséljetek nekem ha értitek mert nem vagyok biztos a dolgomban. Képek kettővel följebb ![]() Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm. ![]()
Köszönöm, hogy írtál. Bár plussz tudást nem szereztem belőle, meggyőztél hogy jól olvastam mindent. Ennyivel is előrébb vagyok a témában. Én hétfőn nekiállok megszerezni az ellenállást és az izzót úgyhogy nemsokára kiderül mi lesz. Akármi is lesz az eredmény írok neked is hátha segít a tapasztalatom mivel neked is 5eres készüléked van.
Köszönöm még egyszer ![]()
Ha jól sejtem, toshiba? Ezt nem tudod kiütni, mert digitális UART protokolon keresztül kommunikál az alaplap a ballast táppal. Ebbe Én is belenyúltam sajnos...
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Szia...
Sajnálom hogy nem tudtam konkrét megoldással szolgálni neked, sajna nem vagyok műszerész csak érdekel az elektronika így meg is bütykölök ezt azt de fejetlenül nem rohannék semmibe... ![]() Nagyon várom a válaszod és reménykedek benne, hogy sikerrel jársz majd... Én ledesre szeretném a kütyüt megcsinálni, mégha azt is irják hogy kevés a fénye. Egy kültéri ledes halogén izzónak azért van fénye rendesen és mivel az enyém nem lcd-s így könnyen átvilágítja azt a színpörgentyüs fittyfenét... ![]()
Nem toskiba. Irtam hogy acer s1200 de nekem is volt egy olyan sejtesem hogy valami ilyesmi lessz. Szerinted ki se probaljam elromlana? Vagy azert egy probat meger. Amugy olvastam egy masik megoldast, hogy nehany femhalogen izzot gyujt a gyari ballast. Itt is van egy 2500 ert ami 11000lumenes. http://villanyaruhaz.hu/products/400W%252dos-fémhalogén-izzó%2C-átlátszó.html Mondjuk ezt nem hiszem hogy gyujtana mert ez 230 as de van olyan amit gyujt es akkor nem kell varialni a kikotessel. Velemeny?
Igaz, hogy csak színkeréken kell átvilágítani. Viszont a bökkenő ott van, hogy a fényt be kell tuszkolni egy kb 5*5mm-es tüköralagútba.
A második képen az a zöld színű függőleges vezérlőpanel nagyon hasonlít az OSRAM ballastokon lévőkhöz. Szerintem ez is digitális soros (UART) kapcsolatot használ. Nézd meg ebben a doksiban, hátha be tudod azonosítani.
Nekem egy Osram pt vip 03 mid ballastom van. Nagyon valószívű hogy digitális. De lehet vele tenni valamit? A másik megoldás amire gondoltam, hogy állítólag be tudja gyújtani ezt a két izzót BLV topspot G12, OSRAM POWERBALL, hogy szerválok bele ilyet és akkor nem kell kikötni a ballastot.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Én is inkább az izzókkal próbálnám ki előbb.
Rendben de milyen izzóval lehet pótolni a gyárit?
Nem tudom milyen áramot ad le a gyári táp. Hány voltos izzót keressek? Váltóáram vagy egyenáram? Egyáltalán milyen más tulajdonságait kell még nézni az izzóknak? Itt olvastam olyan izzókról aminek mind1 de ez eléggé drága nekem 5500ftért. http://www.diybulbs.com/?mh-izzok-ganyolashoz,24 Találtam más izzókat is, de itt van 12, 24, 35, 230 voltos és nem tudom melyikkel lehet pótolni a gyárit, pedig ezek árban jók mert csak 1000ft. http://bolthely.hu/tungsram/id/00418_Halogen_projektor_izzo_24V_275...35_75h http://bolthely.hu/tungsram/id/00419_Halogen_projektor_izzo_36V_400...35_50h Szerintetek az a két izzó begyújt a táppal, vagy ha nem írnátok valamit vagy, hogy egyáltalán milyet keressek?
Én is erősen gondolkodom a femhalogen izzón... Csak ami még nagy bajom hogy a ventik hangosak picit... Bár ha jobb lenne a fényerő lehet elviselném hogy hangos...
![]()
Ezt az oldalt én végigolvastam, de nekem nincsen meg a gyári izzó. Alapból úgy kaptam hogy sem az izzó sem a tükör nincsen benne a készülékben. Fényvisszaverő bórát is holnap megyek vágatni hőálló tükörből.
Ezért kell varázsolnom az égővel mert gőzöm sincs milyen volt. Meg az amúgy is drága lenne nekem nagyon olcsó kell.
Ha megkeresed a projektor leírását, akkor kiderül, hogy eredetileg 200W-os P-VIP izzó van benne. Ebből itt kiderül, hogy neked kisfesz AC izzó kell. Ez lényegesen drágább (de jobb hatásfokú), mint az olcsó univerzális. Amiket projektor izzó néven linkeltél neked nem jó, azok írásvetítőbe valók. Rossz a színvisszaadásuk és többet fűtenek mint az eredeti projektorizzó, és táplálni is máshogy kell őket. A fémhalogén pedig külön gyújtót és fojtót, vagy saját ballasztot igényel, árban így sok lesz az is. Ráadásként fizikailag is nagy, a fénye pedig távolról sem pontszerű. Összegezve a gyári ballasztra csak az eredeti (nagyon drága), vagy a Diybulbs oldalról az univerzális 5500 Ft-os, vagy a kisfesz AC 20500 Ft-os változatot tudod rákötni. Erre tehát még gyűjteni kell. Másik megoldásként ebben a dokumentumban le van írva a ballaszt kommunikációs protokollja, ekkor mikrovezérlővel és kellő programozói tudással felszerelkezve kicselezheted az izzó érzékelését.
Köszönöm szépen a segítséget, nélküled valószínűleg nagyon sokára jöttem volna rá milyen izzó is ez. Hát akkor keresek egy megfelelő égőt hátha sikerül beleszerelni.
A mikrovezérlőlet meg nem is tudom hogy készül vagy szülik? Mind1 maradok az izzós dolognál. Mindenkének további jó szerelgetést ![]()
Ha végigolvastad akkor, elsiklottál afelett, hogy készüléktípus után is tud " Körtét " küldeni. Nekem több készülékbe " gyártott " , 1.5 éve működik tökéletesen. Egy fentebb említett Sony projektoros tv-ben, illetve 2-ben. A nappaliban lévő napi 6-7 órát üzemel, igen jó képpel. Próbálkoztam különféle ledes megoldásokkal, de tökéletes nem lett. Az egészet át kellene konstruálni hozzá. Kipróbáltam egy eredeti Toshiba projiba való hasonló paraméterekkel rendelkező leddel is. Elkeserítő volt az eredmény, szinte lehetetlen fókuszálni. Ha fény megfelelő volt akkor sz.. volt a fókusz, és fordítva. Az " alagút " lencséin is variálni kellett volna , így aztán rendeltem bele .
Van egy LG projektoros TV-m, amely megadta magát. Egyszerűen nem lehet bekapcsolni. Bekapcsoláskor enyhe berregő hangot ad, majd elhalkul. A kép sötét marad. Lehet ez lámpa probléma is?
Barmilyen led volt az elolapon, ami a bekapcsolaskor vilagitott, amig meg jo volt?
Ha igen, es most nem vilagit, akkor tap. Ha nem volt, vagy volt es most is vilagit, akkor lehet akar a lampagyujtogato/lampa is ![]()
Szia!
Azt sem ártana tudni, melyik típusú LG projektor ! Ugyanis többféle van, és teljesen más elven is működnek. Legalább annyi infót, hogy k.sugárcsöves vagy DLP rendszerű ? ![]()
Sziasztok!
Van nekem egy Infocus X1a típusú gagyi projektorom és van rendes projektorizzóm is, tehát nem dreha izzó. A gond az, hogy 240W-os az izzó, más meg nincs és miután beleteszem a projektorba nagyon kevés a fényerő. Korom sötétben éppen-éppen. Nyilván lehet gond a fókuszálással is, mert csak úgy szemre tettem a refiben ugyanoda az ívet, de a gyári refiben van az új ízzó is, szóval ennyire nem fókuszálhattam rosszul még szemre sem. Ez nagyfesz gyújtású egyenáramú. Nem ismerem a táplálás részét, nem lehet, hogy egyszerűen a proji tápegysége nem tud egy 240W-os izzónak elég áramerősséget nyomni? A gyári tápon lehet egy kicsit javítani egyébként valami alkatrészcserével, vagy ez teljesen esélytelen? Igazából adódott cuccok ezek, szóval gondoltuk ha már van kivágnánk a kertbe a bogrács mellé aztán ég amíg ég, de így esélytelen a házfalon...
Gyárilag 150W SHP van benne, az lett 240W-ra cserélve. A proji adatlapján az van, hogy max power 250W, gondolom ez vonatkozik a tápegységre és ezzel a lámpával valószínűleg már térden van és jó s*** lehet a hatásfoka, de kutyát macskát nem érdekelne a hatásfok, ha lenne fényerő, de nincs.
Talán rossz. Amit írtál azt az illemhelyen keresd! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |