Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   455 / 785
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Tehát a gate trafó Lmágnesező: 2.75uH, az Lszórási: 0.087 uH.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

BIZTOS? Valamit vagy elmértél, vagy elírtál.

Megnézem újból.

Igazad volt. Tehát a Lsz: 19.18 uH, az Lm: 607.42 uH.
(#) djsala válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Bocs az előbbiért, de komolyan kezdek ideges lenni, hogy ennyi ezzel a szüttyögés és nem jutok egyről a kettőre. A nagyobbik probléma, ahogy látom az egész megyében nincs senki, aki értene az oszcilloszkóphoz és tudna segíteni.
Elképzelhető, hogy a szkóp a rossz? Csakmert a gombokat sem kell tekergetni, elég ha hozzá érek és már más van a képernyőn.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) voodoo válasza djsala hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Kipróbáltad a hangkártyás módszert? Azzal úgymond életre tudod kelteni azokat a funkciókat benne amiket a tápnál ne kelljen állítgatni a sok kapcsolók pl a Triggeringnél.
(#) djsala válasza voodoo hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Aha. Azokat érdekes módon jobban szerette. Persze ott nem volt ekkora a frekvencia. 100 Hz-el küldtem, mert afelett már nagyon zajos volt, és a programok is csak 22kHz-ig bírták.
(#) Vacok válasza ferci hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Elkészült a rajz. Közben kísérletezgettem még egy sort. Ha kikötöm a trafó segédtekercsét, ami a tápfeszt adja az UC3843-nak, akkor az izzó elalszik és a trafó folyamatosan kattog, a kimeneten nagyjából a beállított feszültség jelenik meg.
Megpróbáltam a tl környékén is kutakodni, kicseréltem a feszültség referenciát és a kapcsolót kizárva kötöttem rá ósztót és ha egy bizonyos kimeneti feszültség alá mentem (kb. 13V) akkor az izzó nem világított, felette viszon igen.
Ha másik trafót tettem bele (PC táp készenléti tápjából) akkor nem világított az izzó akkor sem, ha a segédtekercs be volt kötve és akkor sem, ha magasra állítottam a kimenő feszültséget és kattogva "működött" a táp.

url.JPG

(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Na ez a mérés már jó, ellenben ez a szórt induktivitás akkor lenne elfogadható, ha a mágnesező kétszer ekkora lenne. Ha s zórt induktivitást a felée csökkentenéd, akkor látnál a holtidőből is valamit.

Lehet bepakolni zénereket, meg ilyeneket, de sok értelme nincs, mert gyakorlatilag nincs holtidőd. Mérd meg mennyi idő telik el, attól kezdve amikor az egyik FET gate-je 3V alá csökken, és a nyitandó FET gate-je 5V fölé megy.
Annyi, amennyit a szórt induktivitás és a gate ellenállás diktál. Ha a ate ellenállást növeled, akkor az előbbi idő nőni fog, tehát látszólag nő a holtidő, de cserébe a be és kikapcs idő nő, tehát nő a vezetési veszteség.
(#) ferci válasza Vacok hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Segédtáp nélkül persze kattog, indul, leáll..
Az izzó világít, nem világít kicsit pontatlan.. fesz mennyi, terhelés van-e vmi...
Az optó ledjére tegyél egy párhuzamos 1 k-t.
A pc-trafónál a menetirányok jók?
(#) Vacok válasza ferci hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Igen, a menetirányok jók voltak. Terhelésként egy 1,5K beépített ellenállás volt, mást nem tettem rá. Az izzó ha világított (50V bemenő fesz mellett) 25V esett rajta, ha nem világított, akkor az izzó kapcsain nem mértem feszültséget. Lehet, hogy tényleg a trafóval van itt gond?
(#) ferci válasza Vacok hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ha még 50 voltnál tartasz, emeld meg vhogyan... becsapós lehet több szempontból is.
Kellene egy ( primer ! ) 230/115 voltos trafó ( mint autotrafó..) és arról mehetne a soros izzóval, ha erről írtál még..
13 volt alatt már nagyon kicsi lehet minden, azért nem akar működni.
1.5 kohm azért kevés...

Értem. Tehát mi a javaslatod végülis? Tekerjem mégszorosabb csatolásúra, netán egy pöpp légrés javítana a helyzeten?
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Hello! A feszültség szabályzó kapcsoló elég mókás, de hogy így nem jó, az biztos..
(#) ferci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Ez egy gyári szerkezet, azt hiszem.. de nekem nincs benne semmi különös .. a TL alsó tagja van söntölgetve klf. ellenállásokkal a kapcsolóval és az értékek is kb. jók, meg az "irány" is.
Párhuzamosan pedig a jelző LED áramköre van testelve.
(#) Ge Lee válasza Vacok hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Nem követtem a dolgot, de nézd még meg a diódákat, illetve hogy nem nyúlt-e meg a sönt. Egy ilyen tápban a trafónak nem szokott baja lenni, még a nagyon hanyag kínai kivitelezés mellett sem. A félvezető rövidebb idő alatt tönkremegy.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A légrés mi a bűbánatot javítana a dolgon? Gondolkozz először, légy szíves. Mit csökkent a légrés?
Az a helyzet, hogyha jó sokat visszalapolozol, akkor egy fél tucat megoldást olvashatsz tőlem ezekre. Csak a te kedvedért nem fogom megismételni újra.
(#) djsala válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Jó reggelt!
Újból megpróbálkoznék a kis aranyos bemérésével.
Ami tegnap felmerült bennem, hogy a kis lapkát ugye a még nem beszerelt állapotába kell bemérni? (Erről készítettem tegnap egy képet.)
A táppal hogy is kell meghajtani? A mérés során folyamatosan legyen rákötve a pozitív? És a közepe folyamatosan le legyen kötve a negatív ágra? Vagy erre mondtad, hogy ekkor fog lebegni a felfő FET gate-je?
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Most ott tartok, hogy ez a jel jön ki a FET gate-jére a trafóból.

Kinek mi a véleménye? Szerintem azért ez így már nem rossz.

ábra 4.jpg

(#) dara válasza voodoo hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Na ez már tökéletes.Mehet tovább az élesztés.
(#) voodoo válasza dara hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Szerinted a szekunder huzalokat egymástól el kéne szigetelni?

El bizony.A 300V ott mászkál a szálak közt.

Igen én is ezen filóztam, hogy akkor az azonos tekercsek közti rétegeket is el kell szigeteljem egy bizonyos menetszám után.

Minden tekercs között,kötelező szigetelni.

Rendben. Kösz a megerősítést!
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Ez eddig jó, csak ezen még nincsenek rajta biztosan a FETek.
A síma zománchuzal amúgy 500V-ig tud, szóval a szekundereket egymás között nem kell külön elszigetelni. A gate trafó primerétől, meg mr modntma, hogy attól függ mekkora szigetelést sezretnél. A gate meghajtó áramkör nincs kiveztve, sosem lehet majd hozzáérni, akkor elég az 500V.
Amíg leválasztó trafóról méricskéled addig is ok, az 500V szigetelés elég lesz. Ha hálózatról is szeretnéd mérni, akkor a gate trafó primer oldalára mérhetsz csak, és akkor úgy kell 2-3kV szigetelés, hogy biztonságban érezd a szkópod.
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

A sima zománzhuzal 500V-ot tud, ha nem sérül tekercselés közben.
Önmagában nem minősül érintésvédelmi szigetelésnek.

Érintésvédelmi szempontból egy kapcsolóüzemű trafónak primér és szekunder között minimum 4kV DC !!! átütési szilárdsággal illik rendelkeznie.

Ez azért fontos, mert az egyenáram polarizálja a szigetelőanyagokat, és hamarabb vezetővé válnak, mint AC feszültség esetén. Tehát AC szempontból még jobb a szigetelés.

Az is megoldást jelenthet, ha a tápegységét I. ÉV osztályú készülékké alakítja, ÉS KIZÁRÓLAG FÖLDELT konnektorból használja, és a primér szekunder között galvanikus kapcsolatot létesít a következők szerint:

A szekunder oldali negatívot , vagy a középkivezetést a PE védővezetővel is összeköti. /természetesen a megfelelő keresztmetszetre figyelni kell/

Ebben az esetben ha átüt a transzformátor, akkor sem tud veszélyes feszültség /áramerősség/ kialakulni a szekunder oldalon.

Természeresen ez konstrukció függő is, függ a nyák kialakításától, és az alkalmazott zavarvédelmi felépítéstől, hogy a továbbiakban is helyesen fog működni a tápegység.

Felhívnám a figyelmet, hogy egy ilyen tápegységnél nem lehet mindig a fiókból kitermelt alkatrészekből építkezni. Szigoróan be kell tartani az X és Y kondenzátorokravonatkozó előírásokat, kölünben saját és mások testi épségével / életével játszunk!

Az is egyfajta kár, hogy a műszer esetleg tönkremegy, de a fent említett legyen mindig az elsődleges szempont.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) lorylaci válasza sny hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Idézet:
„Érintésvédelmi szempontból egy kapcsolóüzemű trafónak primér és szekunder között minimum 4kV DC !!! átütési szilárdsággal illik rendelkeznie.

Most nem a főtrafóról beszéltünk, hanem a gate trafóról. Amennyiben a gate meghajtó áramkkor ap irmer oldalon van, azzal galvanikus kontakban, akkor a gate trafó szigeteléséenek elég az 500V (kivétel ha van modnjuk PFC és alapból 400-500V an, akkor mondjuk illik 1kV)

Lényeg az volt, hogy a gate trafójának angy a szórt induktivitása. Amit lehet úg javítani, ha az 5 tekercsét összesodorja és együtt tekeri meg. De persze ekkor a szigetelés csak a zománchuzalé lesz. Triplán zománcozott, speckó huzallal el lehet érni így is nagy szigetelést, de szimpla zománc esetén a gate meghajtó áramköre nem lesz kellően izolált.
Arra jó lesz, hogy a tápot leválasztó trafóról üzemeltetve tudjon mindehova szkópolni, de persze egyébre kevés a szigetelés.

A TI használ olyna megoldásokat, hogy a gate meghajtó áramkört a szekunderre rakja, és standby tápot használ. Ilyen esetben a gate trafónak is kell a főtrafót megillető szigetelés.
(#) proli007 válasza ferci hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Bocs! Igazad van. Valamiért nem láttam az R15 ellenállást. De igazából akkor sem értem, mert a nyitott kapcsolókon keresztül az áram a Led felől befolyik a TL Gate-jébe..
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) ferci válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /

Így konstruálták gyárilag.. .... a pillanat törtrészéig (?), ameddig nem kapcsol át a csúszóérintkező, az R15-tel párhuzamos lesz az összes ág, ez pedig egy minimális kimenőt állít be addig... de nagyon nem reagálhat rá az egész táp, mert az opto se olyan gyors, na meg a kondi is ott van negvcs-nek.
Következő: »»   455 / 785
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem