Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   415 / 562
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Nem mondod komolyan hogy csak ezért kiforrasztottál belőle mindent...
Mivel fog ekkora melót meghálálni a fórumközösség? Talán csak azzal ha kapcsolási rajzot készít belőle.
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 22, 2014 / 1
 
Amúgy is ki akartam cserélni a kondikat normális minőségre és érdekel hogyan működik. Nem akkor szeretnék agyalni rajta ha egyszer tönkremegy.
(#) buburobi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Nagyvonalakban ez a lényeg. Nekem mondjuk csak az áramforrást kell dobozolni, minden más megvan. Toló, kábel, stb. Azért azt megjegyezném, hogy a kimenő fesz valamennyire kb.: 15v (vagy még kevesebb, huzalátmérőtől függően) és 30v között legyen állítható.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Ge Lee válasza buburobi hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Hogy éppen mekkora feszültség kell az sincs törvénybe rögzítve, mert leginkább az adott áramforrás határozza meg. A gyengébbhez 1-2V-al több kell, az erősebbhez meg kevesebb. Amit egyszer javítanom kellett az egy háromfázisú volt, az egyik oszlopon a szekunder menetzárlatos lett. Azon 17V volt a legalsó fokozat, és 32V a maximum.
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Elvileg ez lenne az ideális áramoforrás: Uív=15+0,04xIív
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Ami a legjobban érdekel a gépem működésében az, hogy az "Ívkarakterisztika" potméter mit szabályoz. Teljesen megváltoztatja az ív jelleget. Egyik végén teljesen "lágy, sziszegős" lesz az ív, ami vékony lemezeknél nagyon előnyös a másik végén sokkal "keményebb" lesz és a hangja is megváltozik. Ez vastag anyagnál jobb, mert mélyebben olvad be.
(#) buburobi válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Nézd meg a mellékelt képet. Ehez hasonló utasítások alapján kell dolgoznia a hegesztőnek. Ennyire nincs törvénybe rögzítve, hogy épp mekkora feszültség kell. 1 mm-es huzallal 17V-on kb. 80A, 32V-on kb. 250A. Sok gépen még 4-5 kissebb fokozat van. A pdf-ben a gépek adatain is látszik, hogy a legkissebb fokozat elég gyenge.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Pont erről beszélek. A képlet alapján 240A-hez 25V körüli fesz kellene, de általában több van. Gondolom azért, mert a képlet az ideális áramforráshoz (stabil DC) van kitalálva, egy mezei trafó meg az ideálistól elég messze van.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Látatlanban arra tippelnék hogy lebegteti a vezérlést. Mivel ugye a trafó és a betáp fix, ezért az átvitelben egyetlen dologgal lehet csak variálni, és az a kitöltési tényező. Kiegészítő áramkörökkel ez még biztos hogy megbolondítható, tehát mondjuk nem folyamatos a pwm hanem "csomagokban" kapja a trafó, aztán ezekkel a csomagokkal lehet variálni egy potival (kisebb-nagyobb, sűrűbb-ritkább stb.). De ez csak ötlet.
Meg kell nézni a szekundert hegedülés közben szkóppal különféle beállításoknál, és akkor fény derül a titokra, vagy legalábbis egy részére.
Lassan én is kedvet kapok hozzá hogy visszarajzoljam.
(#) zbartalos válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Nem vagyok benne biztos, de régebben az előző munkahelyemen dolgoztam egy 3 fázisú géppel, amin szintén lehetett állítani a kimeneti jel karakterisztikáját. Háromszög formájútól a négyszögjelig. Mikor háromszög jellel dolgoztunk vékony anyaggal akkor volt olyan sima zizegős hangja hegesztés közben. Vastag anyaghoz Négyszög jellel dolgoztunk és lehetett állítani a kitöltést is, na akkor vált durvává a hangja a hegesztésnek, de bele is égett rendesen az anyag. Törtünk el hegesztést 10mm-es anyagnál és jó beállításnál 3-4mm-re is beolvasztotta magát.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 23, 2014 /
 
Jó esetben 3 m test, 2 m munkakábel, rossz esetben 10 m test, 6 m munkakábel feszültségesését is "ki kell gazdálkodnia" az áramforrásnak.
(#) buburobi válasza erbe hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Nekem mindkét co gépemnél 15m csoportkábel (gáztömlő, áramkábel, vezérlőkábel) van az áramforrás és az előtoló között, 6m testkábel és 4m munkakábel van, igaz az egyik gyári, ipari, a másik saját készítésű gép. Ha elég vastagok a kábelek, nem nagy gond a hosszuk.
(#) erbe válasza buburobi hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Számold ki, 200 A-nál hány volt esik a testkábeleden! A 15 m csoportkábel az bónusz.
A gáztömlőt nem szokás a csoportkábelbe belefogni, azt oda szokták tenni az előtoló mellé.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) Phile80 válasza erbe hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Pedig minden ipari gépen egy védőcsőben van a gáztömlő az összekötőkábelekkel, ami külön tolós. Hogy is nézne ki, ha pl. egy hajó belsejét kellene összehegszteni, ahova alig fér be a hegesztő és vinni kellene a tolóval a palackot is. : )
A tápegységen van mindegyiknél kialakítva a palacktartó rész: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) buburobi válasza erbe hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Idézet:
„[/quote]A gáztömlőt nem szokás a csoportkábelbe belefogni, azt oda szokták tenni az előtoló mellé.[quote]”
Ez tévedés, vagy férreértetted. Minden külön előtolós gépnél egyben van. Az alapgépen van a palacktaró is, mivel az alapgépet és a palackot ritkábban kell mozgatni mint az előtolót. Nem a kompakt gépekre kell gondolni. 70mm2-es kábelen szerintem fölösleges számolni a feszültségesést.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) erbe válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Igazad lehet, mert mikor még a hajógyárban dolgoztam, nem vitték a CO2-t a hajóra. Igaz, azóta Hajógyár sincsen.
(#) Lali24 hozzászólása Máj 27, 2014 /
 
Sziasztok.
Hoztak nekem egy Weco Discovery 140 hegesztőt, ami azt produkálja, hogy mikor bekapcsolom akkor elindul csak egyszerre világít a bekapcs led, meg a hővédelem ledje. feszültség pedig a végeken 0 volt. Szétszedtem leltem benne egy elégett ellenállást, de annak cseréje után sem változott semmi. Valaki találkozott már ilyen problémával? Vagy van valakinek hozzá kapcsolási rajza?
(#) dara válasza Lali24 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Ha ilyen egyszerű lenne a javítás,elvileg sosem menne tönkre.A kimeneten lévő meghajtást kellene méricskézni.Valószinű a vég mehetett tönkre.Ezt egy DVM -el is könnyen ellenörizhető.Igen ezzel a problémával nagyon sokan találkoztak.Rajz nem biztos hogy van,de ezek általában egy kaptafa.
(#) Lali24 válasza dara hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Szia. Javítottam már inverteres hegesztőt, de még ilyennel nem talákoztam meg ilyen problémával sem. Be tudnád keretezni a képen hogy hol keressem a hibát? Köszönöm!
(#) Phile80 válasza Lali24 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
Az ellenállás kiégése a hiba következménye is lehetett. Honnan tudtad milyen értékűt kell betenni a kiégett helyett? A gép melyik részén volt a kiégett ellenállás?
Gondolom a segédtáp az megy, mivel világít a bekapcsolást jelző led.
IGBT-k lábán van vezérlés?
A hőkapcsoló led világíthat amiatt is, hogy a kimeneten valami zárlat van és úgy érzékeli mintha le lenne ragadva a pálca. Vagy a kimenő feszültséget érzékelő áramkörben valamilyen szakadás, esteleg opto hiba.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
(#) Lali24 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
A bekarikázott ellenállás volt elégve. A neten talált képeken láttam hogy 10 ohm ellenállás van ott és én is olyat raktam vissza.

DSC_0032.jpg
    
(#) mpisti válasza Lali24 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Talán segít.

weco140.zip
    
(#) Lali24 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Leválasztottam a kimenetről a feszültség érzékelőt és ugyan úgy világit a hővédelem ledje. a kimeneten megnéztem a diódát a zavarszürő kört és ott minden rendben van. Azt szeretném kérdezni, hogy valahogy nem lehetne leválasztani a védelmet a rendszerről?
(#) szili76 hozzászólása Máj 29, 2014 1 /
 
Üdv Mindenkinek!

Nem hegesztő szakemberként, de lelkes amatőrként immár 20 éve hegesztgetek ívhegesztővel.
A következő problémám lenne egy pár éve - újonnan - vásárolt GCE gyártmányú Wolf 1100 típusú Inverterrel (110A):
- a pálca állandóan letapad, amikor ívet szeretnék fogni, illetve hegesztés közben is néha olyan érzésem van, hogy változik az "ereje" (mintha visszavenném az Ampert). Kábeleket már többször ellenőriztem. A testkábelnél van némi melegedés, ha sokat használom.
A pálca amiket használok: 2,5-es ESAB 46.16, illetve 2,0-s Böhler Fox KE.
A családban lévő másik Inverterrel nincs ilyen gondom. (a típusára sajnos nem emlékszem - 150 km-re van tőlem)
Mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) jzako hozzászólása Máj 30, 2014 /
 
Üdv!

Egy Güde160GC-t próbálnék javítani. Zárlatosak voltak az IGBT-ket hajtó tranzisztorok, egy 16V-os és egy 5,6V-os zener az L6386 és az LM3845 tápellátásának áramkörében. Látszik, hogy cserélték korábban a teljes IGBT-kimeneti egyenirányító modult. A két IC-t is kicseréltem. Most elindul a készülék, de ha hegeszteni próbálok, kikapcsol.
Ilyen:
Képek
Rajzot csak hasonlót találtam. Itt Awelco Matrix 160-nak írják. Tudna valaki segíteni rajzzal vagy tanáccsal, hogy merre keressem a hibát?
Előre is köszönöm,
Jani
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) dara válasza szili76 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Ha van benne max állító poti,az alaplapon,azt cseréld ki.Másnál ez bevált.
(#) dara válasza jzako hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Ránézésre hasonlít a GISMY gépekre,felépítésileg is,itt ha visszanézel találsz kapcs rajzot több tipusról is.Valahol a védelem bekapcsol,fesz figyelés,(táp)fesz figyelés kimenet,az lm324 környékét kellene átnézni.A kikapcsol,mit jelent?Teljesen,vagy a hibajelző led világít?
(#) jzako válasza dara hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Ha hozzáérintem a pálcát a munkadarabhoz, leáll a ventilátor. A zöld LED világít, a sárga nem. Ha rajt hagyom, próbál indulgatni, fel is izzik a pálca vége. Végignéztem már minden rajzot amit találtam, az AWELCO Mikro 164-re hasonlít.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) zbartalos hozzászólása Jún 2, 2014 /
 
Sziasztok! Lassan de biztosan a maci dobozolása is készülget, még van pár hiányosság, de alakul. Még a gyors csatlakozók nem érkeztek meg és még van pár forrasztás hátra.
Üdv.
(#) Temela válasza zbartalos hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Üdv!
Szép lesz. A körömlakk lemosó leviszi a nyákról az égett gyantát...
Következő: »»   415 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem