Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   466 / 786
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Ezek az adatok tök érdektelenek, nem ide vonatkoznak, szóval nem tudom minek szúrtad be. Tudod te egyáltalán mik ezek?

Ahogy mondtam, a számolótábla pont arra van, hogy megmondja neked, hogy jó -e a MOSFET.
A legnagyobb áramnál sem lesz 2V esés?
Legalább 100fok kell, hogy bekapcsoljon a védelem? (szóval nem fog nagyobb ráamlöketeknél bekapcsolni a védelem, hideg borda mellett)
Nem kell hozzá túl nagy holtidő?

Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, akkor tuti jó lesz. Ne hülyeségeket, meg felesleges adatokat szúrkáljál be. Használd a számolótáblát, és gondolkozzál!
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 4, 2014 /

Sziasztok! Adott egy PC-AT táp szekunderjéből bontott Dx 180-26-A felirattal ellátot toroid vasmag.
Méretei: Külső átmérő 2 cm, belső átmérő 1cm, magasság: 5 mm
Egy inverteres kapcsitáp kimenetéhez kellene 2x10uH tekercs. Hány menetet kéne tekerni a vasmagra?
(#) dara válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Ez most találós kérdés?
(#) ferci válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 4, 2014 /

Tekerj rá 7 menetet, aztán mérd meg, mennyi...
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2014
(#) 187BodyGuard hozzászólása Júl 5, 2014 /

Sziasztok!

megépítettem ezt a kapcsolást:
Bővebben: Link
Ki is próbáltam de nem akart elindulni, mi lehet a probléma?

egy-két alkatrészérték tér csak el a megadottaktól a többi mind ugyan az.
-A trafó prímerénél a 10n-18K nál az ellenállás 10K
-A védelmi tranyó bázisán a 47ohm 68ohm
-A FET Source ellenállása 0.22ohm helyett 0.5ohm.
-A secunder terhelőellenállása 220 helyett 200ohm.

A trafót is úgy tekertem ahogy kell, kifele a magtól a sorrend:
15menet prímer, 3 menet vcs, 4X5menet szekunder párhuzamba, 15menet prímer ami sorba van a másik prímerrel.

Várom a válaszotokat!

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) ferci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Első lépésben meg kéne nézned, hogy a drainen megvan-e kb. 320 volt
Utána mi a helyzet a gate-n.. jó-e vagy jól van-e betéve a zener, mert ha nem engedi fel 16 voltig, nem indul be a FET.. megjegyzem, elég lenne oda 15 voltos bőven.
A tranzisztor jól van-e bekötve, nem az söntöli le a gate-feszt.
Nem szakadt-e a 470 k, 1k..nem zárlatos a 2n2 100 V...
Számtalan apró oka lehet.
Az ellenállásokkal semmi gond, max. hamarabb határol max. áramot a 0.5 ohm miatt..

Az 500 voltos FET pedig kevés lesz tök terhelésnél.. a snubber nem biztos, hogy megfogja 500-550 voltnál a draint... legalább 700 voltost tennék be... 9NK70..
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014

A trafóban van-e légrés.. 0.3-0.4 mm..
A menetirányok jók-e?
(#) 187BodyGuard válasza ferci hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Sajnos a költségvetés ezt engedte meg FET terén...
A trafó nem légréses, standard EI33 ATX trafó áttekerve. A menetirányok azok amiket a rajzon is írtak. Az alkatrészek bontottak de jó mind, egyesével néztem meg őket. Tranyó jól van bekötve, a Géten is ott van a feszkó, de megmérem ismételten majd és írok mi a helyzet! Leválasztótrafóról teszteltem egyébként, a puffer felmegy 320-325V-ra és a Drénen is ott van a 320V. Csak a rezgés nem indul be valamiért.

Pedig ide légréses KELL... szerintem csehül is ott van, csak 0.7-et írnak.
Költségvetés pedig akkor lesz érdekes, ha majd eldurranik a FET 1-2 ampernél.
Kis terhelésnél talán még bírja, de arra meg minek..
Ha nem légréses a trafód, tegyél bele 2 x 0.2 mm-t a szárnyakhoz, próbára jó az is.
Természetesen a szekunder oldalnak is stimmelni kell, nehogy az fogja meg 1-2 voltnál...

"Hidegen" meg tudnád nézni, kinyitna-e a FET... - 230-cal sorbakötsz egy 5-25 wattos izzót, kikötöd a tranyót, 2n2-t és világítani kell az izzónak... a gate-n pedig Uz-t mérsz.
A source 0.5 ohm-on pedig 0,1 volt körül.

A gate feszt hogyan mérted, hogy ott van a feszkó??? Ha azt méred "álló" helyzetben, kompletten, akkor totál nyitva kéne lenni a FET-nek és bumm...
Szkóppal meg nem láthatsz impulzust, ha nem megy...
Vagy mi van akkor?

A szekunder oldalt is ellenőrizd le.. tegyél az optó ledre párhuzamosan 1 k-t, aztán akassz rá multimétert, tápláld meg a kimenetet 10 volttól kezdve finoman és amikor mérsz rajta 0,8...1 voltot kb., akkor kezdene visszaszabályozni. Ha nem így van, ott se jó valami. Gondolom, a nagy dióda jól van bekötve, kondi nem zárlatos, stb...

Megmértem a dolgokat, a Drénen ott a 300V körüli fesz azaz 308-309V, a tápfesz is 309-310V pufferelve DC-ben, a Géten 0.54V van. Egyébként a légrés miért olyan érdekes?
Egyébként nem tudom miért félted ezt a FET-et annyira, 500V-os és 8A a folyamatos áram amit kibír, de nem fog rajta annyi menni még teljes terhelésen sem.
(Egyébként nem lenne bumm a Ganz univ automatája kipattan ha nagyobb áram indulna meg)

Ha a gate csak annyi, term. nem is fog megindulni...valami fogja.. ezért írtam a "hideg" szitut.
Az áramot megfogja a kisteljesítményű izzó, ha felszabadítod a gate-t a többi cucctól, csak a 470k-1k-zener legyen rajta. Simán kinyít abban az esetben baj nélkül.

Légrés miért érdekes? Hohóóóóó... mert flyback tápnál ez kell, tanulmányozd át a szakirodalmat... és mitől mágneseződik fel egy trafó...
Nem féltem a te fetedet, nem az enyém.. a te dolgod... de pl. egy jól megfogott 24 voltos táp esetén, 1 ampernél már 580 volt is van a drainen, amit nem biztos, hogy meglátsz az 500 voltos FET-tel.... csak a repülő-durranó műanyagdarabot..
12 voltosnál tuti kevesebb, de ez csak egy dolog.

Ez a FET jó lenne bele?
SSP7N60A
Most bontok egy Philips monitort (a mikrovezérlője megmurdelt) és ebben van ilyen a kapcstápban.
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Megvan a hiba..... Most nézem elnéztem a tranyó típust és BC337 helyett BC327-et tettem be ami PNP....

Hihihi... ezért nem kell esküdözni...

600-as talán már elmegy... próba, szerencse.. a philipsekben az van.. 6N60, stb...

Kipróbáltam, és a változatosság kedvéért nem megy így sem!
A Gate feszt mértem megint, most 4.5V van ott.
Bár most vannak érdekes dolgok, most a fet kinyit valamennyire, mert meleg de nem indul be még mindig a mutatvány!

Egyébként megnézném azt a fetedet, hol bír az folyamatos 8 ampert...
Ne zavarjon az, hogy az abszolút érték az adatlapon és 25 C fokra, amit te nem tudsz elérni, ti. ott már kb. ( 0.9 ohm x 8 x 8 ) watt melegedne el... .. I x I x RdsON... álom.
Term. ez egy dolog megint, mivel a kapcsolásban erről szó sem lehet, mivel kb. fűrész-forma áram folyik a periódus egy részében ( kitöltés..) és az adatlapokon megnézheted, milyen T(on) értékeknél, stb. mekkora lehet.

Mivel méred a gate feszt?
Szőrözd le a szekunder oldalt is, ahogy már megírtam.
Nehogy ám multi vagy bármi DC-t mérő müszivel, mert az vmi átlagot mutatna csak.

Légrést tettél bele?
Igazság szerint kéne mérned induktivitást is... primer 1 mH körül, szórt pedig 15-30 uH... akkor jó.

Na néztem, érdekes jelenség van...
Légrés van benne, 3 rétegnyi szigszalag kocka, az kb pont annyi hogy 0.7 legyen, induktivitást nem tudok mérni nincs mérőm, illetve egy van de azt fel kéne éleszteni ahhoz meg türelmem nem sok, az valami házi barkács...

Sorbahúztam vele egy 230V-os 100W-os izzót, és az a jelenség hogy a bekapcsolás pillanatában azonnal világít az izzó már amennyire a trafó bírja, és ha direktbe kötöm, akkor meg lehúzza a 230V-ot 0V-ra! Először arra gondoltam hogy a puffer túl nagy, de akkor előzőleg sem ment volna. Nem tudom mi lehet.
(#) 187BodyGuard válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Légrés???
MÁR OTT VAN!!!!
Amikor a kolléga írta hogy tegyem be megtörtént.
(#) lorylaci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Felejtsd el ezt a próbálkozást, így csak dobálni fogod ki az alaktrészeket az ablakon, valószínűleg méár sok mindened haloott a korábbi TOTÁL MEGGONDOLATLAN PRÓBÁLKOZÁSAID miatt!

1. Olvasd át a szakirodalmat, hogyna is működik egy önrezgő flyback táp!
2. Trafó korrekt elkészítése. megfelelő légrés, majd induktivtiás és szórt induktivitás mérése. Utóbbi flbyacknél is fontos, emrt kicsi kell,hogy legyen. Megfleleő szigetelésekről nem is beszéltünk.
3. Véigméricskélés. leválasztó trafóól, kis feszről indítás. Kis feszen is be kell idnulnia az önrezgésneek, akár 20-30V-ról is.
4. Nemcsak izzó világít -e vagy nem, az a kutyát nem érdekel. Szkópolj, mérj, és posztold mit mértél!
(#) 187BodyGuard válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Adj induktivitás mérőt meg szkópot + mérőfejet és meg is történik!

A trafó megtekercselésével nem szokott gondom adódni, sem a szigetelésével. Az induktivitás mérést nem tudom megcsinálni mérőeszköz hiányában, a jelet is nehezen tudom mérni mivel a szkóp B csatornája bizonytalanul üzemel néha (ami ha bekövetkezik az A csatornára is kihatással van).

Még nézegetem hátha valamit találok rajta, de ahogy nézem most minden oké...
(#) sny válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Szkóp nélkül be sem lehet állítani egy ilyen tápegységet. (Vagy hatalmas mázli kell hozzá, vagy kimagasló (fejben) számoló képesség és tudás.)
(#) lorylaci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Ahogy sny kolléga megmondta: induktivitásmérő és szkóp nélkül felejtsd el.
Innentől kezdve a dolog sötétben tapogatózás és vakszerencse.
(#) Ge Lee válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Ez pont az a kapcsolás ami nem fog elindulni csak ha minden alkatrész (a trafót leginkább beleértve) a helyén van és az értéke is megfelelő.
Ha a trafó tekerés nem gond az jó, mert az a legnehezebb az egészben (szorosan menet menet mellé, szélein 3-3mm a kúszóútnak, megfelelő szigetelő anyag, esetleg szigetelés vizsgálat a végén 4kV-al stb.).
(#) 187BodyGuard válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Tehát ezt értsem úgy hogy pl.: a 18K helyett nem jó a 10K?
A trafó azért nem gond mert sok ismerősnek csináltam már kapcstáptrafót, és nem volt egyikkel sem gond, általában menet menet mellé tekerem, ha kevesebb a menet akkor egyforma eloszlásban teszem fel rá hogy kitöltse a csévét. Feszvizsgálat is volt TV sorvégen úgy hajtva a sorvéget hogy 4-5kV-ot adjon. Egyik sem ütött át. Ilyen önrezgőt sosem építettem, mert mindig TL494-el meg IR2153-al és néha UC3842-vel játszadoztam. az IR-el annyi a bajom hogy ott nem volt ötletem hogy tegyek rá finom feszültség hangoló potit + VCS-t a rövidzárlatnál esetleges letiltásra. Induktivitásmérő hiányában sosem fáradtam ilyen fölösleges mérésekkel, csak ránéztem a szkóppal és megnéztem a kitöltési tényezőt meg a frekit.
(#) ferci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

A 10k-t cseréld le egy 33k 2 W-ra, mert ha elindulna, nagyon forró lenne.
Ameddig nem tudod megmérni az induktivitásokat, nehéz többet mondani.
A szkópos mérések is kellenek, képekkel, ha nem megy rendesen.
Term. vmennyire mégis, ha melegszika FET és semmi más, nem is durrant el...
A szekundert se nézted át szerintem... apró lépésekkel menj előre, találd meg, mit hibáztál el még.
(#) lorylaci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Nem csak az a lényeg, hog önrezgő, hanem hogy ez egy ÖNREZGŐ FLYBACK. A Flyback topológia az nem félhíd, és nem is rezonáns félhíd. A flybacknél a trafó egy enerigatároló elem!

A flybacknál alapvető elem, hogy a szórt induktivitás legyen kicsi, ugyanis az ebben tárolt energia nemcsak, hogy nem megy át a szekunderre, de kötelező külön elemben (pl RCD snubber) levezetni.
Első lépésként meg kell tervezni a trafót úgy, hogy az induktivitás és az áttét adott legyen a maximális terhelésen és a várt minimum kapcsolófrekvencián. A visszatranszformált fesz ekkor legyen egyenlő a primer fesszel, így lesz a legjobb a valley switching. Cserébe ekkor 700V-os félvezető kell, mert a primer fesz kétszerese terhel!
Második lépésként az önrezgő kört be kell lőni úgy, hogy lehetőleg az előbbi frekvenciát diktálja. Ezen kívül helyes méretezéssel be kell lőni a valley switchinget
Utána jönnek a tutik, egyrészt megyünk a kisebb terhelések felé, ekkor nő a kapcsolófrekvencia, majd idővel a transition módból átkerül DCM-be az egészt. meg kell nézni, hogy ekkor is szabályoz -e még rendesen -a táp.

Egy IC-s vezérlésnél az ilyenek garantáltak általában. Az önrezgőnél ezekre figyelni kell.
(#) 187BodyGuard válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Igen, én is gondolkoztam ezen az IC-s némán, szerintem ezt így ahogy van kidobom a kukába mindennel együtt, semmire való. IR2153-hoz van egy rajzom, az egyszerűség kedvéért azt fogom alkalmazni.
Ez lenne az:
IR2153 SMPS

A szekundereket kell csak átméretezni aztán kész is. Csak azt nem tudom hogy a VCS-t hogy oldjam majd meg hozzá.
(#) Ge Lee válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Értsd úgy. Ez a kapcsolás megvan nekem valahol eredetiben, azaz vissza van rajzolva egy PC táp standby-ja, abból el lehet indulni. Bármelyik alkatrészen változtattam egy picit már nem indult be a rezgés.
Következő: »»   466 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem