Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1637 / 2208
(#) Allen Collins válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 17, 2014
Köszi! Neki fogok esni a dolognak mert úgy néz ki, hogy egyedül kell csinálnom egyenlőre. Az égős dolgot mindenképpen kipróbálom. Hangfal, 2db Videoton Dc2550 van rákötve, sorba, az erősítőhöz apt100 kimenője (csak fordítva kötve) illeszti.
Akitől vettem az elvileg nem használta, akkor ott működött rendben, utána derült ki, hogy nincs meg a teljesítmény benne, de ezt utána orvosoltuk, utána rendben működött, kb Április végéig.
(#) kristikoma válasza Szammer hozzászólására (») Júl 17, 2014
Szerintem ekkora hálózati feszültség több, mint abnormális. Mindenképp 230 és 240V között kell lennie. Azért is volt szó arról, hogy a műszer csalhat.
(#) Allen Collins válasza Szammer hozzászólására (») Júl 17, 2014
Köszönöm, igen lehet, hogy itt van a bibi. Mindenesetre megpróbálok első körben egy új multiméter szerezni valahonnan, hátha az a gond. Ha az áramellátás a gond, akkor van valami megoldás?
(#) Szammer válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
Nem-nagyon hiszem (a mért értéket), mert eddigi gyakorlatomban nem találkoztem ekkora hálózati fesz eltéréssel (ráadásul pluszban), de ha igaz: Reklamáció a szolgáltatódnál a megoldás.
Minden esetre amíg ezt nem tisztázod, ne menj tovább a hibakeresésben.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2014
(#) Allen Collins válasza Szammer hozzászólására (») Júl 17, 2014
Nem tudom, miben higyjek én sem... De két kütyüm is (vélhetően) túlfeszültség miatt szállt ál. Ha nem akkor baj van, mert tovább kell keresnem mind a két esetben
(#) kristikoma válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
Ha van esetleg 1kVA-es állítható toroidod, az segíthet. Nekem nincs...
(#) Allen Collins válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 17, 2014
Azzal lehetne kipótolni?
(#) djcaveman válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
Az egy lehetőség.... hogy vissza szabályozd a hálózati feszültséget max 240V-ra
(#) Allen Collins válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 17, 2014
Oké, köszi, nekem nincsen...
Ha a hálózati lenne a szívás, azt újra lehet tekercseltetni?
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
Van megoldás!
Kb. 24V~ le tudsz vonni a következő képpen:
230/24V~ trafó, teljesítmény a szükséges erősítő teljesítményének 10-20%-a.
Pl. össz. 100W fogyasztásnál 10-20VA-es trafó.
Az eljárás: A szekunder egyik végét összekötöd a primer egyik végével.
A trafó megkapja a primerre a hálózatot, az erősítő felé a primer szóló vége és a szekunder szóló vége megy. Ha az áramirány olyan, hozzáad a hálózathoz 24V~ -ot, ha megcseréled a szekunder két végét, kötést, akkor levon.
Szívesen...
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 17, 2014
Köszönöm Ez nekem kicsit még sok, de megpróbálom hasznosítani.
Az eredetit szükség esetén újra lehetne tekercseltetni? Az olyan 8e forint körül mozog, ha jól emlékszem, ha biztosra sikerül mennem, hogy az a baja, akkor megéri nekem ezt...
Csak mert tényleg szükségem lenne rá. Meg nyugodtabb lennék, hogyha tudom, hogy működik
(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 17, 2014
Ez lett volna a következő ötletem.
(#) djcaveman válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
10e körül lehet venni itt-ott..
(#) küzmös Gergely válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 17, 2014
Bizony, bizony. Pont a minap csináltam ilyesmit a te javallatodra, és itt is köszönöm az ötletet. De itt nem hoztam fel, és adtam tovább ezt az információt, mert én nagyon nem akarom elhinni a 260V-os hálózat lehetőségét sem. Max azt hogy a multiméterben már elemcsere vált esedékessé. Mindenképpen meg kell mérni több műszerrel is előtte. 260V körül szinte már minden tönkremenne. Én emeltem a hálózaton 24V-ot , de még így sem lett 260V.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 17, 2014
Az a helyzet, ha tényleg magas a hálózati feszültség, alapból túlgerjeszti a trafót a készülékben, ha meg terhelés is van rajta, ajjaj.
Ha tartósan fennáll a túlfesz, szerezni kell egy régi 63VA-es 380/42V-os trafót, azt szépen leviszi ezt a magas hálózatot és a primer bőven fittyet hány, hogy 230-260V van-e rajta. Persze a szekunderen sem lesz 42, tehát nem is ennyit von le, de a 30-nak is örülni fogsz.
Kicsit puhább lesz a hálózat a terhelésre, de nem lesz jelentős az ingadozás.
Egyszerű.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2014
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 17, 2014
Rendben, köszönöm. Lemérem ma vagy holnap, az áramerőséget, a trafón, E,G-n a hálózat, a többi terhelés leakasztom. Áramerősség meg 40mA körül legyen. Bár, a kérdés az, hogy a multiméterem jó-e
(#) Allen Collins hozzászólása Júl 19, 2014
Sziasztok! Elvégeztem a méréseket, új multiméterrel, Maxwell Mx-25 201, hálózati fesz, 235V. A váltóáramú áramerősségmérésnél, 200mA méréshatárnál semmit nem jelez ki, (pedig átdugtam a mérőzsinort) 20A méréshatárnál, átváltva, 50-60mA-t mért a műszer.
Elvileg akkor nem itt van a gond, ugye?
(#) Orbán József válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 19, 2014
Szia!
Nézz bele a műszerbe. Az enyémbe - más típus, de így szokott lenni - 2 olvadóbetét van és a kisebbiket ki szoktam nyírni, amikor rossz vér kering benne... Van egy 500mA-es és egy 10A-es.
Valószínű a tiédbe sem ér össze már a szál.
(#) djcaveman válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 19, 2014
Elvileg nincs baj... Mérj már rajta légy szíves üresjárati feszültségeket, hogy meg vannak e? 40V, 2X180V, 6,3V
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2014
(#) Allen Collins válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 19, 2014
KÖszönöm, az volt igen! Még ki kell tapasztalni, most 100mA-eset tettem bele, nincs itthon 200-asom.
(#) Allen Collins válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 19, 2014
Üresjáratit hogyan kell mérni? Hogy nincs rajta más fogyasztó, csak a multiméter? Melyik pontok között mérjem? pl, g-p, g-u, g-v, g-x, g-z? Itt is váltó árom van, ugye?
(#) gkari válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 19, 2014
Árammérésnél a műszer söntjét nem tudhatjuk, hogy mekkora, ezért jobb módszer, ha a mért objektummal egy lehető legkisebb értékű (persze megfelelő terhelhetőségű) ellenállást sorbakötsz, méred a rajta eső fesz.-t, OHM tv.-el számolsz, örülsz, hogy így a valósághoz sokkal közelebbi az eredmény.
(#) Allen Collins válasza gkari hozzászólására (») Júl 19, 2014
Oké, de előtte megpróbálom, hátha működik, mert a trafórol való leforrasztgatáskor akadt egy pár vezeték, ami szerintem nem érintkezett megfelelően, lehet ez volt a gond. Kipróbálom, aztán ha nem akkor marad ez.
(#) Allen Collins válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 19, 2014
A helyzet az, hogy búgni nem búg, nem vártam meg, hogy kiverje a biztosítékot, olyan 1p 30mpig hallgattam rajta zenét, +bemelegedés, de ilyen kis pattanó hangot hallok belőle, mint mondjuk egy szikrakisülés, amikor lekapcsolom akkor is pattan, de ez gondolom normális...

Vártam vele, megint bekapcsoltam, most egy percig bírta, aztán repült a bizti.
(#) djcaveman válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 19, 2014
Ezeket a feszültségek kell mérned a hálózati transzformátor kivezetésein. Nyilván mivel üresjárati mérésről beszélünk, így néhány százalékkal magasabb értéket fogsz tapasztalni, ami normális.

e-g= hálózati fesz 240V
h-u= 6,3V
d-p= 40V
v-x= 180V
x-z= 180V
(#) Allen Collins válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 20, 2014
Köszi!
e-g=227V
h-u= 6,2V
d-p=39,7V
v-x=168,5V
x-z=168,7V

A h-u pontokat normál esetben 2A-es biztosítk kapcsolja össze, ha jól láttam. Ezt és a többit a mérés idejére leforrasztottam.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) djcaveman válasza Allen Collins hozzászólására (») Júl 20, 2014
Akkor nincs gond a trafóval... a tápegységet kellene megnézni, hogy nem szivárog e valamelyik elkó..... Esetleg mérni a nyugalmi áramot, és figyelni, hogy nem ugrik e meg, mielőtt a biztosíték kiold. Érdemes lehet a két PL509 nélkül indítani, és ha nem jelentkezik a hiba, akkor egyenként visszarakva behatárolni a hibát... De ez is csak egy ötlet... Mérj egyen feszültséget az C8-C9 mind két oldalán, kíváncsi vagyok..
A h-u pontok a 6,3V-os fűtésé (ECC808).. a 2A-es biztosíték ezeknek a védelme.
(#) Allen Collins válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 20, 2014
Oké. Elvileg megvan a C8, és C9, azokon a testhez viszonyítva mérjek? Azt hogy nem fog-e ugrani az áramerősség, azt nem tudom lemérni, mert max 10sec-ig engedi a multiméter, hogy áramerősséget mérjek vele. A másik kérdésem az, hogy úgy lehet méregetni rajta, hogy nincs semmi a kimenetjére kötve?
Igen, a testhez képest pl.:C8-nak az egyik oldalán 300 - 310V körüli értéket kell mérjél, a másik oldalán pedig mínusz 20V, és mínusz 50V közöttit. A C9 egyik oldalán kb. 100V, míg a másik oldalán szintén mínusz 20-50V közötti értéket kell mérni. Ha nincs vezérelve az erősítő, (nincs jel a bemeneten) nincs gond belőle. A nyugalmi áramot hogyan méred?
Következő: »»   1637 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem