Fórum témák
» Több friss téma |
Teljes kudarc
![]() Kicseréltem mind az 5 db 1K-s ellenállást 220ohmosokra, de nem akar így sem működni ![]() Mit lehet még vele kezdeni? elkezdtem méregetni... Nem tudom, hogy így kellene-e működni-e de az 1. gomra rákötöttem a mérőműszert 4,11V-ot mutat, mikor megnyomo, 0V-ot mutat majd szép lassan visszaáll 4,11V-ra Rátettem a 2-es kapcsolóra a műszert, 0V-ot mutatott, miután megnyomtam az 1-es kapcsolót akkor mutatott a műszer 3,7V-ot de folyamatosan csökkent Még mindig a 2-es kapcsolónál mérek, ha lenyomom az 1. kapcsolót, akkor látom a kettesen a 3,7V-ot, ha a 2-es kapcsolót is megnyomom akkor amíg nyomom addig 0V-ot mutat, utána pedig folytatja a csökkenést
Ellenőrizd le a tirisztorokat újra a korábban közölt próbakapcsolással,és a tranzisztorokat is!
Azt mondtad hogy veszel 100Ohm-os ellenállásokat is. Próbáld meg azokkal.
Legközelebb ha marok (jövő héten), akkor kimarom neked ezt a panelt és megépítem ahogy ígértem. Aztán feladom postán ha működik.
fúúú a 100 ohmos ellenállásokat nemvettem meg, teljesen kiment a fejemből
(((ha marni fogsz akkor nagyon megköszönném ha kimarnád, de egyelőre ne építsd még meg, mert elvileg egy kollégának is kell egy ilyen amit ő csinál meg, ugyanezt, elvileg a hétvégén össze is rakja... Majd fogom annak is az eredményét itt közölni, hogy neki sikerült-e működésre bírni... Nagyon remélem, hogy neki sikerülni fog, csak én bénázok valami nagyon nagyot :S
Még a tápfeszültségen is emelhetsz a próba idejére.
Fényképeket nem tudsz mutatni az áramkörről?
nem, elromlott a fényképező. esetleg a forrasztási oldalt betudom scannerelni, bár nem tudom mennyire lesz látható, de megpróbálom
okés, kipróbálok egy tápfesz emelést
Scan nem kell, köszi. Azzal csak öszekarcolod a scanneredet, de okosabbak nem leszünk tőle.
A tápfesz megemelésével próbálkozz inkább tényleg. Ma mekkora tápfeszről próbáltad?
5,1V most próbálom majd 7-ről
7V-ról sem működik...
7V-os tápfesznél...
2. kapcsolón mértem... lenyomtam az 1. kapcsolót akkor a 2. kapcsolónál 5,4V-ot mértem... Amikor megnyomtam a 2. kapcsolót is akkor már 3,6V-ról kezdett el lecsökkenni.... és lett egy észrevételem.... mikor már lecsökkent 0,7V-ra és rátettem az ujjam a kapcsoló egyik fémrészéhez (2-es kapcsoló és a tranzisztor közé) akkor 0,7V felugrott 2,8V-ra ha levettem a kezem akkor megint 0,7V és egyre csökkent ha visszatettem, akkor 2,8V maradt...
12V-ot ráadtam, de akkor ha bedugtam az adaptert a konektorban, már akkor összhúzott a relé, 9V-nál megint nem csinált semmit.
(a relé csak 6V-os)
A tranyók és tirisztorok láb vagy polaritáshelyesen lettek beültetve?
A fenti méréseknél mekkoravolt a tirisztorok munka (katód) ellenállása. Ha 6V-os a reléd akkor 6-7V-ra kellene a tápegységet beállítani. Az is elkégzelhető h nemelég stabil a dugasztápod. Vagy egy nagyobbteljesítményűvel (1.5Amperessel) kellene próbálkozni, vagy góliátellemekkel... Irtad h Idézet: . Ezt az E-C felcserélése is okozhatja! Ha a műszereden van tranyóvizsgáló-funkció, akkor azzal mind a polaritást, mind a kivezetéseket betudod azonosítani. „12V-ot ráadtam, de akkor ha bedugtam az adaptert a konektorban, már akkor összhúzott a relé,” Remélem még nemadtad fel!
"Remélem még nemadtad fel!"
Hát már nem nagyon foglalkozom vele, úgy érzem megtettem mindent amit tudtam de nem sikerült, amit mondtál, hogy felvannak-e cserélve... nincsenek, de felvoltak cserélve még az elején, de már nincsenek, (leellenőriztem, nem haltak meg) Van a műszeren tranzisztor mérő, bár még nem használtam, nem tudom, hogyan kell, de utánanézek neki (nem elektros vagyok, az elektronika csak egy hobbi, de nagyon szeretem )Mostanában nagyon elvagyok havazva. Még arra sincs időm, hogy segítséget kérjek itt a fórumon, majd új topicot fogok nyitni egy témának, de még ezzel sem foglalkozom mert nem lenne rá időm... majd ha aktuális lesz ![]() Visszatérve... Egyre halványabb a fény az alagút végén :S de még picit lehet látni
Ha normális nyákon van akkor megoldható,hogy ránézzek valamikor a napokban. A többit priviben.
Mex megcsinálta!
Ezúton is nagyonszépen köszönöm neki!!! (fordítva voltak betéve mind a tirisztorok mind a tranzisztorok... ) Bár nem igazán értem mert minden variációban voltak már a végén :S)Szeretnék mindnekitől bocsánatot kérni, amiért ennyit bénáztam vele és az időtöket raboltam és köszönöm mindnkinek a kitartó segítségnyújtást!
Részemről nagyon szívesen! Örülök, hogy végre működik.
Azt elmondod, hogy most a működő példányban mekkora ellenállások vannak, mekkora a tápfeszültség és abba a panelba vannak-e ültetve az alkatrészek, aminek a tervét én adtam?
Igen, abba a panelbe vannak amit te csináltál, az utolsó módosítással, szóval a panel hibátlan
Az 1Kohmos ellenállások helyett 470ohmosokat tett bele mex és Ő a 100ľF-os kondi helyett javasolja a 47ľF-osat, mert azt írta, hogy a 100-assal kb 20másodpercig húz. A tápot, azt nem tudom, hogy hány V-ról üzemeltette, holnap találkozom vele, ha addig nem írná ide be, megkérdezem tőle.
Üdv. A tápfeszültséget az áramkör stabilizálatlan dugasztápról kapja. Igy az értékek változnak:üresjárásban 5.5V ezután fokozatosan csökken ahogy az egyes tirisztorfokozatok bekapcsolódnak. A relé meghúzása előtt 5V-ot lehet mérni,ami 4,7V-ig csökken meghúzás után. Az áramkör meghúzási idejét nagyban befolyásolja a két bc-ből kialakitott darlington fokozat áramerősitési tényezője. A jelen kapcsolásban a bázisáramot szolgáltató kondi értéke több mint elég,csökkenteni lehet->csökken a benntartási idő is. Gondolva az esetleges téli kültéri alkalmazásra a tirisztorok katódellenállását 470 ohm-ra választottam,igy üzembiztosan működik 0 fok alatt is,és mégsem folyik akkora gate áram aminek a töredékével is be lehetne kapcsolni a tirisztorokat. Ami a panelon elkövetett hibákat illeti: az összes tirisztor anód és katód kivezetése fel volt cserélve,ezenkivül a relét kapcsoló tranzisztor emitter-kollektorkivezetését kellett megcserélni. Az emlitett alkatrészeket 180 fokkal elforgatva működni kezdett a kapcsolás. A panelterv természetesen jó,még a relé beültetését kell megoldani. A tipikusan kezdők által elkövetett hibákat szerintem már mindenki megtapasztalta.... Legelső egytranzisztoros rádióvevőm élesztése sem sikerült elsőre,itt is a tranzisztort kellett megforditanom. Nade amig rá nem jöttem
Hmm.
Adtam egy 3D-s képet is. Direkt azért rendereltettem le, hogy 100%-ig egyértelmű legyen a beültetés. Ha a kép szerint lett volna beültetve akkor nincs ilyen probléma.
Végre egy JÓ-hír!
S ha a tririsztornak elég a 470R katótellenállás-is az csak jó!
Ilyen relém hegyre halomra van itthol csak 12V os ban:S
Nem tudom, hogy az alaktrészek kibírják-e a 12V tápot, de szerintem ha 12V-ot adsz rá akkor nem fog működni, mert a tirisztorok "begyulladnak"
Nemfog begyújtani... :no:
Ahoz (a pár oldallal ezelött jelzett típusokkal) legalább 200V fölé kell menni. Ugyanis enyit bírnak maximálísan a katalógusuk szerint. Ami gondot okozhat az a tirisztoron átfolyó áramerősség. Katalógus szerint MAX 500mA birnak. Ha a határadatokat nem lépjük át, addig semmi gond! De a tranyókat is ellenőrizni kell, h azok is tűréshatáron belül fognak-e dolgozni... Érdemes utánaszámolni! Viszont egyszerűen megoldható az, h akár 12V vagy 24V-os relét vezéreljen az eredeti kapcsolás! Idézet: „OC= open collector (tranzisztoros, nyitott kollektoros kimenet).”
S mellékelek egy példát az OC-s kapcsolásra...
sziasztok.megkerlek benneteket,hogy valaki segitsen rajtam...en is megepitettem a tirisztoros kodzarat de nem muxik.a trisztorok es tranzisztorok tuti helyesen vannak beultetve,a 2,2kohmos ellenallas helyett 2,7est hasznaltam(ilyen volt az uzletben)es a tirisztor tipusa Z0107MA(ilyet talaltam).Meresek soran azt tapasztaltam ,hogy nyitnak a tranyok es a G2 kapcsolot lenyomva a T1 is,de a G2-t elengedve a tirisztor nem marad nyitott allapotban.mi lehet az oka?
Helló!
Én ezt a kapcsolást kicsit módosítottam úgy, hogy PC-t lehessen vele kapcsolni (kapcsolás mellékelve), csak nem tudom, hogy működhet-e így... Szerintetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)
) Bár nem igazán értem mert minden variációban voltak már a végén :S)