Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Raspberry Pi - Málnatopik
 
Témaindító: Topi, idő: Máj 6, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 65
(#) Mate78 válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 21, 2014 / 1
 
Még annyit hogy ssh-n keresztül is lehet kezelni, ha nincs szükség a grafikus felületére.
Én a putty-t használtam erre a célra.Illetve fájlok ide-oda másolására Windows-os gép és a Pi Linux között a Winscp nevű progit.Mindkettő ingyenes.
(#) Vales válasza Pepebá hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Csatlakoznám az előttem szólóhoz: a Banana Pi nem kicsit komolyabb hardver, 2magos Cortex A20, 1GiB DDR3 RAM, SATA port, etc.
Ráadásul ugyanolyan GPIO van rajta, mint a Málnán, elvileg használhatóüak a Málnához gyártott bővítőkártyák is.
(#) proba válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Operációs rendszer telepítéshez kellett billentyűzet és egy TV de utána többet nem. SSH-n keresztül minden funkciója elérhető. Ha egy előre installált kártyát teszel bele, akkor még a kezdeti TV/billentyűzet sem kell.Bár mintha rémképeimben az lenne, csak egy image filéből simán felállt csak a későbbi beállítások kicsit macerásabbak voltak, lévén linux fronton nem vagyok ismerős.
(#) Sanyessz válasza proba hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Ez az hogy én se szimpatizálok a linuxal.
Nem akarom magam nagy költségekbe verni, így amikor még tanulom a dolgot.
(#) Vales válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Idézet:
„Ez az hogy én se szimpatizálok a linuxal.”

Pedig Windowst ezeken nem tudsz futtatni, még RT-t sem! Linux/Android/BSD félék vannak rájuk, tehát ha "nem szimpi", akkor nehéz lesz!
Egyébként pl. a Raspbian-ban rögtön van SSH elérés, vagyis Windows alól PuTTY-olhatsz rá a kártya behelyezése után. A GUI-hoz a VNC szervert sem bonyolult beállítani:
Setting up the Raspberry Pi as a Headless Device
(#) Sanyessz válasza Vales hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Muszáj lesz megbarátkozni vele. Bár fősulin úgy zavartak ki zárthelyiről, hogy megkapom az ármenőt nagy menjek most már...
(#) Vales válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Egy kis segítség, egy tavalyi konferencia előadásom prezentációja:
Linuxot mindenre: Raspberry Pi
(#) tomi52 válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 21, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ez az hogy én se szimpatizálok a linuxal.”
Csak kíváncsi vagyok, miért?

Személyes vélemény, én bizony szeretem. Régóta használok linuxot, mióta nyögdíjas vagyok, csak azt, elegem volt a PiciPuha oprendszeréból. Igaz, én valahol az XP-nél szálltam ki, azt hallottam, a 7-es elég jó. Csak néhány példa:
- Újabb verziónál nem kell újabb, erősebb gép. Volt olyan verzió váltás, ahol az új valamivel gyorsabb lett ugyan azon a gépen. Hol tudja ezt a legelterjedtebb PC-s oprendszer?
- Ha valami nem kell, totálisan ki lehet írtani, nem marad a szemete holmi registry file-ban.
- És a legfőbb: ha valami gondom volt, a fórumokon gyakorlatilag mindig találni megoldást. Hajdanában-danában kétszer fordultam a Micro$oft hazai képviseletéhez kérdéssel, egyszer sem tudtak érdemi választ adni.

És már évek óta igaz, hogy a telepítéséhez sem kell pilóta vizsga.
(#) watt hozzászólása Aug 21, 2014 /
 
Sziasztok!
Nézegetem a Rasp Pi banános utódját, amin szintén van DSI csatlakozó. Igazából nem találok infót, hogy a DSI rövidítés mi is valójában. Nintendo TFT-k környékén lehet ilyen rövidítést olvasni. Tudja valaki, milyen kijelzőkhöz készült ez a csati?
Ebben a doksiban: User Manual a CON2-nél olvasható, hogy milyen kimenetek vannak ezen a csatin. Lehet, hogy egy digitális 3x8 RGB-s "sima" TFT (pont)40 lábú szalagkábelét közvetlenül rá lehet csatlakoztatni?
Nézem az adatlapokat, de ha valaki már próbált ilyet, kérem ossza meg az infókat, ami a használathoz kell, köszi!
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
mipi.org. Regisztralsz es lathatod a speckot.
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Szia! Köszi a linket! Nem hiszem, hogy egy specifikáció gyorsan segítene, mert elég nehéz lenne az időzítéseket összecsengetni, de legalább már tudom, hogy van ilyen.
Arra számítok, hogy valaki már látott, hallott, esetleg használt DSI csatis megoldást a Pi-n!
(#) watt hozzászólása Aug 21, 2014 /
 
Azt nézem, hogy a DSI csati kivezetései közvetlenül az A20 ARM IO portjairól jönnek, azaz fel lehet használni, mint GPIO. Ha nem lenne meghajtó progi, vagy nem kompatibilis a protokol, marad még egy lehetőség nekem, hogy nem közvetlenül hajtom meg az LCD-t, hanem az SSD1963 meghajtóján keresztül, elkülönítve a megjelenítést a HDMI-n látható elsődleges felülettől. A sima GPIO csatiján nincs annyi portláb, ami elég lenne, de ha fel lehet használni a DSI-re fenntartott lábakat(PD0..27), akkor már nem gond a meghajtót kezelni. Az LCD-t közvetlenül szerintem az lenne, eltekintve attól, hogy van olyan ember, aki megírná a drivert, de az nem én vagyok egyelőre!
(#) vilmosd válasza watt hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Ez a csatlakozasi felulet egyes nokia, LG telefonok kijelzojet jellemzi. Tehat ha pl van a kukaban Nokia N8 kijelzod, ezt tudod csatlakoztatni a bananos pi-hez. A LG LH350WS1 kijelzo szinten ezzel a felulettel rendelkezik. Bővebben.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Akkor gondolom erre van egy driver, amit aktiválni kell az oprendszerben? Nem készült erre más linuxos driver? Mert a lábak kiosztása gyakorlatilag egyezne bármelyik LCD-vel. Vagy akár az SSD-s meghajtókhoz is lehetne driver? Ezt azért gondolom, mert a vonalak a ARM-ből jönnek közvetlenül, tehát talán csak szoftver kérdése az egész. Sebesség talán meglenne, még 700MHz esetén is, nem hogy dual core 1GHz-en...
Vagy a DSI kisebb erőforrást kíván, hasonlóan mint az SSD-k? Vagy talán az ARM-ben vagy egy DSI harveres gyorsító modul?

Létezik a Pi-khez részletes hardver doksi? Vagy magát az A20 ARM-et kéne nézni? Linuxon mennyire lehet hozzáférni a portokhoz, vagy egyéb perifériákhoz?
Próbálom megtalálni a megfelelő doksikat, de eddig nem sok sikerrel...
(#) Mate78 hozzászólása Aug 22, 2014 /
 
sziasztok

próbált már valaki java-t telepíteni a Pi-re?
Egy java alapú webszerver oldalát akarom elérni a böngészőben, de egyik sem nyitja meg.
Próbáltam a Midorit, meg ami még alapból benne van a Raspbian-ban, de egyik sem nyitja meg.
Gondolom a java JRE kell nekem, de neten nézegetve eléggé átláthatatlannak tűnik a feltelepítése.

köszi!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2014 / 1
 
Ma termékenyebb voltam, "rájöttem", hogy az A20 egy Cortex A7 köré épülő mikrovezérlő, amit az Allwinner Technology Co. fejleszt és gyárt. Megtaláltam az -adatlapját- is, nem semmi szerkezet, 835 oldalas a doksi!...

Az még külön kérdés lesz, hogyan lehet a Banana Pi bármelyik oprendszeréből hozzáférni a belső regiszterekhez, IO portokhoz, milyen fordítót találok, ami ismeri ezeket, stb. Ebben várom továbbra is a segítségeteket! Köszönöm!

A korábban feltett kérdésemre, hogy van-e DSI hardveres gyorsítója, van. Komplett periféria, amit be lehet kapcsolni, azaz ha a hozzá tartozó IO-kat sima digitális portként akarjuk használni, ki kell kapcsolni, bár lehet, hogy ez az alap értelmezés (benne van a doksiban, de még nem néztem meg) Ha jól látom ez nem DSI specifikus, azzá a program teszi. Egy csomó formátumot támogat, csak legyen aki fel tudja kódolni... Jó az adatlap, hasonlóan áttekinthető, mint egy PIC-é, kísértetiesen hasonló a strutúra (szemben az ARM-ével, ami agyrém számomra jelenleg, de ez biztosan az én hibám!) Ha ebbe sikerülne belemerülni, hihetetlen lehetőségek tárháza kerülne a kezünkbe igen olcsón!
Azt nem tudom, hogy a Banános Pi maradhat e itt, ebben a topicban, vagy kaphat-e újat, ebben nem én szeretnék dönteni, kérem véleményeteket!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) proba válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Raspinél az IO portok simám elérhetők, bár nem túl gyorsan. Python, C, parancssor..., Gondolom ez a banánnál sincs másként. Az hogy ez grafikus megjelenítésre mennyire lenne alkalmas, vannak kételyeim.
(#) watt válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Szia! Ettől tartottam. Hardver közeli fejlesztésére alkalmas fejlesztői környezetre lenne szükség. Létezik ilyen?
(#) proba válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Egyek fórumtag mátrix kockát akart vele készíteni, és talán talált valami jobb C könyvtárat, amivel talán gyorsabb volt.
(#) kapu48 válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Én ezt találtam:
Linux source for Allwinner/Boxchip F20 (sun3i), A10 (sun4i), A12/A13/A10S (sun5i) and A20 (sun7i) SoCs
linux-bananapi

Ezen belül GLCD: linux-bananapi / drivers / auxdisplay / cfag12864b.c
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) watt válasza kapu48 hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Nézegetem, de bevallom még nem találom a fonalat. Kis segítséget kérnék, mit kellene meglátnom a fájlban? Köszi!
(#) Pepebá válasza Sanyessz hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Idézet:
„Ha egy kicsit lassú, sebaj türelmes vagyok.”

Nem az a gond hogy Te nem tudod kivárni, hanem az hogy a gyorsan változó értékek esetében adat vesztés lesz. Sok időt vesz igénybe Python esetében a képernyő kezelés és a bemenet nem érzékel minden változást.
(#) Pepebá válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Idézet:
„Raspinél az IO portok simám elérhetők, bár nem túl gyorsan. Python, C, parancssor..., Gondolom ez a banánnál sincs másként. Az hogy ez grafikus megjelenítésre mennyire lenne alkalmas, vannak kételyeim.”

Több és gyorsan változó bemenetek esetében valóban lassú a Python képernyőkezelése. Ezért sok adat online megjelenítése ebben az esetben nem igazán lehetséges. Én adatbázisba rögzítem az adatokat, képernyő írást letiltom (esetleg csak a fontos adatot íratom ki) és ha szükséges az adatbázisból frissítek.
Remélem a Banana PI sokkal gyorsabb, közeljövőben kipróbálom.
(#) pajti2 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Gyártott már valaki hat-ot a raspberry b+ modellhez, vagy dolgozik éppen olyan project-en?
(#) thomas3 válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Szia!
Én tervezem, hogy csinálok hozzá.
(#) vicsys hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Elnézést a lámaságom miatt, de nem látom át tisztán a dolgokat... Szóval, kellene nekem egy gép ami egy PC-s programot (exe) futtatna, napi 24 órában (A gép az interneten lógna). Arra gondoltam, hogy egy olcsó málnagép wine-al megfelelő lehet. (Tekintettel a fogyasztásra)
Jó az elgondolásom, vagy van valami egyszerűbb módja is? Egyáltalán működhet?
(#) pipi válasza vicsys hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Tudtommal windows emulátor (még?) nincs erre, külömben is használhatatlan lassú lenne.
Valami dos emulátort láttam, de az is lehet hogy nem pi-re hanem olinuxino-ra.
(#) vicsys válasza pipi hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Köszi pipi! Akkor marad a mini pc...?
(#) tomi52 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 7, 2014 / 1
 
És nincs annak az exe-nek linuxos megfelelője?
Mert igaz drágábban, de van komolyabb gép is nem sokkal nagyobb fogyasztással. Én a Cubietruck-kal szimpatizálok.
(#) vicsys válasza tomi52 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nincs. Viszont úgy tűnik, hogy megoldódik a probléma... Egyenlőre nem foglalkozok a kicsikkel.
Köszi mindenkinek a segítséget!
Következő: »»   5 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem