Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   1 / 115
(#) botfer hozzászólása Jan 16, 2008 /
 
hello mindenkinek!
tudna e nekem segiteni valaki egy 3 leptetomotort vezerlo kapcsolasi rajzzal .
nem elvi leiras hanem mukodo aramkor eredkelne
xp alatt futtatnam
koszi !
az email cimem ***@freemail.hu
(#) valve válasza botfer hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Szia. Ha segítséget kérsz akkor azt ide várd, a fórumba, ne az e-mail címedre!
Elvégre másnak is hasznos lehet a megoldás,..
(#) Libus válasza valve hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Mach3, WinCNC ? Így első körben, ezek általában LPT porton vezérlik a léptetőmotorokat, de csak step/dir jeleket adnak ki.
Ahhoz hogy ez ténylegesen motorokat is lehessen vezérelni, kell még egy teljesítmény fokozat + némi léptető logika, ami illeszkedik az adott motorhoz. Na itt van a kutya elásva, mert ezeknek a vezérlőknek a firmware-je általában nem publikus.
Ha megelégszel kisebb teljesítménnyel is, akkor vannak rá céláramkörök, például az L297/298. Nagyobb teljesítményűek is léteznek de horror áron.
Egyéb infók : google : hobbycnc (magyar oldalakon keress!!)
(#) quite válasza botfer hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Több mint négy éve foglalkoztam komolyabban ezzel a témával, sőt még manapság is nézelődök ezügyben, de a helyzet azóta is változatlan.
Ezt úgy értem ,hogy jelenleg ebben a témában már évek óta nincs újdonság, csak a meglévő projectek és szoftverek optimalizálása. Ez a terület mára már kiforrott és beállt.
Egyetlen komplett project készült eddig, ami kiváló és nyílt forráskódú, mind a PC-s szoftver, mind pedig a mikrovezérlő kódja. Soros porton történik a mikrovezérlőn keresztül a 3db bipoláris léptetőmotor vezérlése. A PC-s szoftver a szabványos nyáktervezők fúrófájljait tudja olvasni, és ennek megfelően a nyákot precízen, automatikusan kifúrni.

Az egyetlen teljesen nyílt, továbbfejleszthető Windows alapú projectről van szó.

Link: http://yunus.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/index.htm

Természetesen, ha nem nyákfúrásra kell, akkor tovább kell fejleszteni, mert ez ebben a formában kifejezetten csak nyákgyártásra jó.

Abban viszont a legprofibb project!!!
(#) valve válasza quite hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Hát, őszintén le a kalappal! Dolgozhatott a Projektel eleget az illető,..
(a videón csak én látom úgy, hogy nem-működik fúrófej, tehát nem is fúrja ki csak járkál felette,..)
(#) quite válasza valve hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Valóban készíthetett volna jobb videót is Alper Yildirim, de valóban nem forog a fúró. A panel már ki van fúrva, gondolom ez egy szemléltető videó a gép mozgásáról.

Már nem emlékszem hol olvastam, lehet pont az oldalán, de úgy emlékszem ez egyetemi diplomamunkának készült, és még valamelyik tanára is segítette a fejlesztésben.

Egyébként ötletes, hogy a programot úgy írta, hogy a nyák koordinátáit az X tengelyen tükrözve dolgozza fel a program.

Ez azért van így, mert a nyák fúrásánál, így a réz oldal felől van fúrva, ennek következtében, ha már egész picit életlen a fúrószár, akkor sem keletkezik a landen a furatnál a megszokott sorja.

Ha esetleg van valakinek bátorsága törökül olvasni még erről (mert a srác török), akkor itt van egy másik oldala, itt fénykép is van a fickóról:

http://www.antrak.org.tr/gazete/082004/alper-yildirim.html
(#) balint1993 válasza quite hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Hali!!
Milyen programmal lehet "fúrófájlt" készíteni??
(#) quite válasza balint1993 hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Hello!
Minden szabványos nyáktervező program készít Excellon fúrófájlokat. Azért írom, hogy szabványos, mert vannak olyan "nyáktervező progik" amik, kis ingyenes programok. Ezek leginkább egyszerű, egy vagy kétoldalas nyákrajzot készítenek, de ezzel gyakorlatilag vége is a tudásuknak. Általában az ilyen programok nem készítenek Excellon fúrófájlt, vagy nem a szabványban rögzített formátumút.

Ha szétnéztél a linkeken, amit fentebb írtam, ott láthatsz is részleteket ezekből a fúrófájlokból.

Ezek sima egyszerű szöveges fájlok, általában: .drd, .drl, .ncd, .exc kiterjesztéssel.
De a formátuma, és a sorok felépítése szigorúan kötött, mert a feldolgozása, vagyis a fúrófej mozgatása soronkénti olvasással történik.

Tehát vannak a gépbeállításra (fúróátmérő, fordulatszám), vonatkozó sorok, illetve az X, Y koordinátákat tartalmazó sorok.

Illetve szerszámcserére vonatkozó sorok is vannak, ha ezt a feldolgozó progi támogatja. Ezalatt azt kell érteni, hogy ha elér a feldolgozás egy ilyen sorig (T01...T02...), akkor automatikusan kicseréli a gép a fúrószárat, annak megfelelően, hogy milyen átmérőjű furatot kell készíteni.

De ez speciális, szerszámcserés fúrógépet igényel.
(#) balint1993 válasza quite hozzászólására (») Jan 16, 2008 /
 
Köszi a gyors választ!
Már meg is találtam az eagle-ban hogy hogy lehet ilyet csinálni. Mégegyszer kössz
(#) Szebence hozzászólása Jan 16, 2008 /
 
cnc-ben nagyon nem vagyok otthon, viszont érdekelget a téma...
Körülbelül hány FT-ba kerül ha semmim nincs hozzá?
Ami építhető az mitt tud? mekkora a teljesítménye? miket lehet vele elkészíteni? (pic kell-e bele vagy "csak" a számítógép irányítja?)
(#) El_Pinyo válasza Szebence hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Nézz szét itt . Találsz az oldalon rengeteg hasznos infót, árakat, mások által készített hobbi cnc-ket. A cnc-kben a léptető motorokat elég komoly mikrokontrolleres vezérlés hajtja meg, de az oldalon erről is találsz információt! Egy alap konstrukció legalább 150e Ft. Ennél olcsóbban nem igen lehet kihozni szerintem.
Üdv
(#) Szebence válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Köszi a linket, hihetetlnel jó gépek vannak itt
(#) marker válasza botfer hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Szaiasztok , én is hasonló cipőben járok, pontosabban csak olvasgatok. Nekem a problémám szintén egy hasonló vezérlő elektronika lenne. Írtátok ezt a nyák fúrós projektet. hát van még azért teljesen maszek amit lehet használni elvileg bármelyik nagy szoftverrel.
Bővebben: Link
Ebben nincs PIC vagy semmilyen mikrovezérlő. Amit én úgy gondolok, azért kell többek között hogy a motort tudják feles lépésekben forgatni (pontosan nem tudom hogy hivják de ilyenkor két egymásmelleti tekercs is feszültséget kap .és igy majdnem duplája lesz a nyomatéka a motornak. igazábol nem lehet egy nagyon bonyolult program de sajna én azt sem tudom megírni. a pic dolgozza fel a végáláskapcsolók jelét stb.
Igazából nekem a linken lévő vezélő kezdésnek bőven elég volna. de nem fetekkel hanem valamilyen uln2003 vagy nagyobb társávál oldanám meg.
Ha jól tudom a szoftverekbe beállítható, hogy melyik tengelyt melyik LPT lábon keresztül vezérelje.
A hobbycnc oldalán én is nézelődtem olvasgattam de igazából egyszerű diy vezérlőre nem igazán akadtam ott igazából a H1, Profi1 Profi2 vezérlők körül forognak a dolgok. és inkább a mechanikai kivitelezés, megvalósítás a fő beszéd téma.
Bár van elvileg egy CD amin találhatók elvileg komplett vezélő elektronikák is de még nem vettem meg .

(#) Szebence válasza marker hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Szia!

Megtudnád mondani annak a CD-nek a nevét?
(#) quite válasza marker hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Hali!
Először is a linkről. Itt unipoláris léptetőket használnak, de a bipoláris erősebb. Bár a vezérlőelektronika ezeknél bonyolultabb, de erre vannak kiváló cél IC-k, pl: L297/L298. A Videón a K-Cam nevű profi vezérlőprogram látható, de ez fizetős. Ez inkább már haladó/profi cnc-seknek való.
Az LPT portról nagyon sok ilyen gép vezérelhető, és a lábkiosztás szabadon konfigurálható. De ez a csatlakozó már kihaló félben van, hasonlóan az RS232 soros porthoz. De érdemesebb saját mikrokontrolleres RS232-es vezérlést csinálni, mert ehhez vannak virtuális soros portot szimuláló USB eszközök. Tehát nem kell tartani attól, hogy az új PC-n már nem lesz LPT és RS232, mert egyre kevesebben van, és a cnc géphez új vezérlőt kéne csinálni!

A mechanikáról pedig annyit, hogy ehhez képest az elektronikai rész szinte viccesen egyszerű!!!

Sajnos házilag, kézzel barkácsolva nem egyszerű olyan pontosságú gépvázat készíteni, hogy a futása kotyogásmentes legyen, ellenálló a vibrációnak. Egy kotyogó-mozgó mechanika egy szempillantás alatt eltördösi a méregdrága karbid fúrókat (1db cirka 1800.-HUF!!! és ez még a kisebb, a nyagyobb 2500.-HUF-tól indul.)

Természetesen azért lehet barkácsolgatni így-úgy, de az azzal elvégezhető pontosság is ezzel arányos.

Viszont ha gavírozni is szeretnél vele, akkor bizony kell a komoly mechanika!

A HobbyCnc-n azért folyik inkább a mechanikáról társalgás, mert ezt mindenkinek magának kell megoldania vagy megcsináltatnia. A vezérlést készen is meg lehet vásárolni Magi Istvántól, a HobbyCnc fejlesztőjétől, tulajdonosától.
(#) marker válasza Szebence hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Sziasztok!

A Cd a hobbycnc oldalon keresztül lehet megvásárolni. Az oldal tulajdonosa által összegyűjtött mechanikai és elektronika infók kapcsolások megvalósított gépek képei.
Amit én belinkeletem CNC az valóban egy alap egyszerű berendezés. De én csak kezdésnek kisérleti cállal gondoltam megépíteni, főleg az elektronikát. Igazából az sem lenne fontos így elsőre ha nem valami izmos , combos gépet építenék hanem annyit tudna mint egy plotter , tehát ha csak rajzolna egy ceruzával nekem bőven megfelelne . Aztán természetesen lehetne gondolkodni a továbbiakon .
Azért gondoltam unipoláris motorra mert azt talán könnyeben beszerezhetők (régi nyomtatók, elektromos írógépek stb)
(#) Szebence válasza marker hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Írtad, hogy te inkább az elektronikai részét csinálnád meg
Én szívesen elkészíteném egy ilyennek a mechanikai részét...
Amúgy írta valaki, hogy egy alap megépítése 150 000 Ft
Mi benne olyan drága? mert szerintem a mechanikát kilehet hozni elég olcsón, az elektronikai részéről nem tudok nyilatkozni
(#) marker válasza Szebence hozzászólására (») Jan 17, 2008 /
 
Ezt most találtam a neten Bővebben: Link biztos nem a leg fullosabb meg sok hiányossága van de szerintem hobby célra kezdésnek nem lehet rossz . bár nem tudom a vezérlő IC kapható e nálunk (HQ-t próbáltam ott nincs)
Kíváncsi leszek mennyi lesz a vége a licitnek
Viszont ha jól megnézitek minden adat megvan az oldalon amivel akár egyszerűen után építhető .

(#) szokes hozzászólása Jan 19, 2008 /
 
Üdv.

Én is ezen a tréen mozgok, van egy oldal, ahol a nyák rajza és a pic tartalma is szabadon letölthető, de meg is vásárolható. nem tul nagyteljesítményt tud, de sokmindenre elég, alapból 4 tengelyes unipoláris....

Aszem itt van...

(#) fuxi válasza szokes hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
üdv mindenkinek!

bocs hogy beleszólok az istentiszteletbe de ha jól emlékszem van egy egyszerű vezérlés mégha nem is a legmodernebb és ezer éves pontosan nem tudom de valamelyik régebbi RT Évkönyvbe és egyszerű LEGO motorokat vezérel égészpontosan kis bővítéssel komolyabb motorok is vezérelhetők vele szerintem és ha jól gondolom a szerkezet képes lenne vmi olcsó aksis furó motorját vezérelni amibe benne van az áttétel márcsak lapos szíj fogazottkerék és száguldhat a szán rendszer.
bocs ha hülye dolgokat írtam de én ezzel a vezérléssel akarok, fogok cnc plazmavágót csinálni ha sikerül egy olcsó plazmavágót összehozni.
(#) quite válasza fuxi hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Hali!

Ha ezen a megoldáson töröd a fejed, nem lesz egyszerű, sőt! Felejtős.
Ugyanis a pozícionálást csak léptetőmotorral, vagy encoderes szervomotorral tudod megoldani, nem is beszélve a vezérlőprogramról, ami a kívánt alakzatot feldolgozza és ennek függvényében vezérli a motorokat, vagyis a "szánrendszert".
A vezérlőprogramnak mindenképpen pontosan tudnia kell, hogy hol járnak a szánok! Ez léptetőmotornál a lépések számából, szervómotornál pedig az encoder által küldött pozícióadatokból nyerhető ki.
Ha sima DC motorral akarod a gépet mozgatni, az mechanikailag még nem is gond, mert "hajtani" az is tud, de honnan fogod tudni, illetve a program honnan fogja tudni, hogy milyen pocícióban van a megmunkálómotor és azt hová is kellene állítani?
(#) fuxi válasza quite hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
üdv

Az a helyzet hogy az ott közölt elektronika tudjahogy hol jár méghozzé azokbol az apró áramingadozásokból amit a komutátor okoz de még ne találtam meg a rajzot pedigkeresem és meg van itthol is nyomtatva
(#) quite válasza fuxi hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Tudom mire gondolsz, valóban "kiolvasható" a kommutációból a motor forgása, de ez ebben az esetben egyáltalán nem járható út!
Ugyanis azt a motort egy szempillantás alatt meg kell fogni az adott pozícióban, ami sima DC motorral lehetetlen! Csak gondolj bele, hogy ha elindul egy CNC gép hídja, micsoda tömegek mozognak.
Ezt elektronikailag megoldani nagyon nem egyszerű, nem is beszélve a motor folyamatos indítása-leállítása következtében fellépő, a motorra káros erőhatásoktól, valamit hőtermelésről.
Ráadásul a vezérlések és vezérlőprogramok nem is így működnek.

Nem lebeszélni akarlak egy ilyen gép építéséről, csak leírtam a tényeket.
Nekem elhiheted, nagyon sokat foglalkoztam a témával.
(#) kobold válasza fuxi hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Ha már úgyis csinálnál plazmavágós cnc-t, nem férne még bele egy jeladóegység készítése is? Hall-szenzoros, infrás, akármi, rá a motor tengelyére. Biztos nem véletlenül használnak léptető meg szervómotorokat még a hobbisok is...
(#) fuxi válasza kobold hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
üdv

De belefér úgy is kell valami kontrol de hogy mi kellene az még nem tiszta hisz az asztal méret 1000x2000mm. Na malyd csak ki találok valamit.
(#) SALáta válasza Libus hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
tehát az l297/298 ic párossal megépített kapcsolás elvben együttműködik a Mach3 és más cnc softwerekkel ami STEP/DIR jelet küld a vezérlő felé????
(#) iamrob válasza SALáta hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
A Mach3-mal együttműködik az L297, nézd meg az adatlapját - én is azt használom. Értelemszerűen minden más step/dir progival működik, bár én még mást nem próbáltam. Nekem bevált a Mach3 .
(#) q765 hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
sziasztok!

mostanában én is elkezdtem foglalkozni a témával. már a mechanikám készvan, és már "csak" az elektronika van hátra... keresgéltem-keresgéltem, és ezt találtam... kapcsolások.. interface, vezérlő, tápok.. .esetleg valaki meg tudná épiteni ezek az adatok alapján? nem nagyon vagyok jártas az elektronikában, de azért tudok egy két dolgot.. vagy esetleg tanácsot adni a témában, hogy mit-hogyan csináljak.?..

Köszi előre is a válaszokat

Üdv.: Zoli


jah és a link, majd elfelejtetem..

http://www.nc-step.de/download.html
(#) cpumaster hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Szépjónapot minden fórumozónak, CNC rajongónak!

Végigolvasva a dolgokat azt tapasztalom, hogy nem találtatok nagyon olyan vezérlőt amiben biztosak vagytok, működni fog ha beleölitek a pénzeteket. Kb. 1-1,5 éve pattant ki a fejemből nekemis hogy foglalkozzak ezzel a témával. Mint mindenki ilyenkor énis csak egy egyszerű pici asztali gravírozót akartam aztán mindig nagyobbat és mindig nagyobbat komolyabb dolgokkal fölszerelve. Hát mára addig jutottam hogy van egy vezérlésem és motorjaim meg egy rakat elektronikai cucc darabokban amit megrendeltem de még tervezek csak kevés az idő. Ilyen pl a PWM áramvezérlés és az új trafóm a cucchoz. Szeretnék segíteni mindenben amit tudok és megtanultam ezzel a témával kapcsolatban mert emlékszem mikor elkezdtem csak nekemis zsákbamacska volt a több 10ezer Ft. Akkor talán a lényeg, nem húznám az időt: Vezérlők
Hát én innen a 3axis címszó alattit építettem meg amelyik nem pic-es mert újratervezték pic-re de a végfetek ugyanazok: IRLZ44N! Ez elég szerintem egy komolyabb géphez is mert 55V 47A megy rajta max! A KAPCSOLÁST MAGAM IS KIPRÓBÁLTAM TÖBB UNIPOLÁRIS MOTORRAL ÉS ÖRÖMMEL JELENTEM MŰKÖDIK!!! Meg kell jegyezni hogy ez csak vezérlés amiben semmi trükk nincs, csupa analóg alkatrészek.(flip-flop, kapuk stb.) Ehhez persze tervezni kellene egy frankó pwm áramszabályzót, (mert a mellékelt chopper több fórumon is olvastam nem indult el) hogy lehessen tuningolni a motorokat és ne kelljem 1millió W-os ellenállás ami felfűti majd a műhelyünket... Na poént félretéve ez lenne a legegyszerűbb megoldás de én találtam egy szerintem és mások által is működőnek vélt pwm meghajtást: PWM áramkorlát
Nem építettem meg még mert minden motorhoz egyet szeretnék és az előbb említett 3axis vezérlő egyik ágát szeretném átépíteni majd egy lapra ezzel a current controllerrrel. És akkor lenne 3 ilyen kari + 1 báziskártya majd amin a limitek és a mágneskapcsoló a marónak meg ilyenek. Hát itt tartok... Most a működésbe nem megyek bele de ha valaki szeretné... Kérdezzetek nyugodtan és a neten még youtubon is van a 3axis pcbről videó. Tehát ott a másik bizonyíték. Egy gondja van bevallom: nem féllépéses hanem csak egész de ha valaki 1.8°os motorokat vesz akkor ez is kiküszöbölhető mert az már elég pontos. Hát beszéljünk az árról is: Maga a vezérlés alkatrészei 2-3 ezer körül kijön. Az említett pwm durván 1500 * 3 mert 3 motor lesz. Hát trafó!!! Ez egy nagyon fontos dolog!!! Én moment valahogy 9000körül vettem elektrokonthában ami 225W és 24V ez 9A-t simán lead. Aztán apróságok kimaradtak de kb mindenki ki tudja következtetni mit szeretne még bele. Én például 3 digit hőmérőt és egy V ill A mérőt is terveztem bele. Hát most nemjut eszembe semmi más de kérdezzetek igyekszek segíteni ha kell a vezérlővel kapcsolatban vagy bármiben hogy mindenkinek örömére legyen a cnc gépe és olyan legyen amilyenre megálmodta. Ja és nehari a sok rizsáért gondolom sok lényegeset kihagytam de majd következőre...
Mégegyszer a LINKEK: PWM áramkorlát
Vezérlők
És erről beszéltem én...
(#) q765 válasza cpumaster hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
szia!

a vezérlővel kapcsolatban.... annyira nem értek a dologhoz..mármint az ilyen kütyük működéséhez...de valószinű össze tudnám rakni... ez a vezérlő működik mach 3-mal? alkatrészelket meg lehet hozzá szerezni? vagy vannak nehézségek? mibe kerülhet az alkatrészlistája? csakmert hogy megéri e igy nekem, ha én készitem-.... esetleg elvállalnád a megépitését?
képet raknál fel a gépedről? mindjárt én is szurok be valamit.. .

köszi előre is mindent,

Üdv!: Zoli
Következő: »»   1 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem