Fórum témák
» Több friss téma |
A fetes cuccnak ott a hangja a linkelt oldalon a videóban, a másiknak meg itt van: Link
Mindenki véleményét, ötletét, tanácsát és kritikáját szívesen elolvasom és megfontolom. Bármilyen változtatásra nyitott vagyok, gondolok itt többször kipróbált kapcsolások ajánlására vagy akármi másra.
Viszont azt az elvet vallom, hogy ha nem próbálkozok valamivel akkor nem is fogom megtanulni. Tehát valamelyikkel kísérletezni fogok viszont lehet egy olyan modellel ami olcsó alkatrészekből áll és ha félre is sikerül akkor sem fogom sajnálni a befektetett eszközöket. Üdv mmajka A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Sziasztok!
Tegnap beszélgetem bátyámmal. Aztán megállt a témánk valami booster dolognál. Olvasgatott valami "asztali" booster eszközről, amit nem lábbal kell vezérelni. Van rajta gain, meg hangerő állítási lehetőség. Van erre valami ötletetek? Nem egyszerű pedálra gondolok, az szerintem neki is lenne. Nincs most alkalmam beszélni vele, viszont utána szeretnék járni. A google pedálokkal dobálózik. Ennyire egyszerű lenne? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Szia!
Megépítettem: Bővebben: Link Jó cucc, de ebben közel sem germánium tranyók vannak... oda van írva afélvezetőkészlet, FET-es. Szerk.: már látom, félrelinkeltél, sebaj. Ha valalmi nagyon hasznosat akarsz építeni, tudok küldeni neked egy modolt Ibanez tube screamer kapcsolást, ami tuti jól működik, kipróbáltam, használom, ráadásul nagyon jól szól. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Hűha jónak hangzik a linkelt videón.
Az Ibanez modban ecc82 es cső található?
A felvétel telefonnal készítettem, és akkor még egy fender strato single coillal.
Szóval ennek fényében hallgasd ![]() Most gibson paf-al hajtom, ezzel sokkal jobb a hangja. Fenderes hangja lesz tőle ![]() A tube screamer csövet utánzó félvezetős torzító pedál. A linkben van a felépítése. Ez van megmodolva úgy, hogy tartalmazza a régi eredeti ibanez torzító hangzást, az újabbikét, illetve kombinálva a kettőt, ami nagyjelű hangszedőkhöz ideális, rombolós hangja van vele... Az első kettő hang ilyen Építettem ecc82-es csöves torzítót, aminek teljesen ugyan ilyen a hangja. Azóta ezt a screamert használom. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Valahogy nekem a Tweed 57 nagyon szimpatikus. Véleményem szerint nagyon jó a karakterisztikája, na de ez nem döntő mivel nem gitározom de nekem tetszik.
Szerinted próbára lehetne e 2n5457 feteket alkalmazni mivel nehézkes a j201 beszerzés, viszont ha tényleg jól sikerül a dolog akkor mehetnének bele a drága fetek is. Nem utolsó sorban van hozzá még nyákrajz is amit lehet sprintben visszarajzolni, nem kell tervezgetni. Tudom lustaság de... A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Esetleg be tudok még szerezni BF245C t a kérdés az, hogy használható e a Tweed hez? Bocs itt tudom off ez a kérdés.
Próbáltam 2n5457-el, BF 245C-vel, meg még egy rakás más félvezetővel a tweed-et reprodukálni, mind kudarc volt.
A munkapont átméretezése nélkül nem tudod más FET-tel megvalósítani ugyan olyanra(sőt, egyáltalán működőre...) Ha meg emellé veszed, hogy nem gitározol, vaktába próbálkoznál. J201-el viszont megépíted és pöccre indul és jó. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Akkor marad a beszerzés megoldása, és utána a többi.
Amúgy te is ez a rajz, nyákterv alapján dolgoztál? A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Sziasztok!
Most kezdtem az elektronikával foglalkozni. Olyan problémám lenne, hogy készítek egy fuzz pedált amihez 3pdt-s kapcsoló kellene, na most nekem ilyenem nincs, és egyenlőre nem is szeretnék venni, ha nem muszáj. Kérdés, mivel tudnám helyettesíteni, de ami a legfontosabb összetudnám direktbe kötni a kábeleket, kipróbálás erejéig? Most próbapanelen tesztelném. Az alábbi kapcsolásról lenne szó.
Helló!
Ez szerint csináld meg, negatív testelésű lesz így ami nem hátrány! ![]() ![]()
Vagy ezt a kis kiegészítést használhatod hozzá!
Tetszik a kapcsolás amit előbb küldtél, bár ez is ugye 6 lábú, sajnos a Hestoron most rendeltem, és ezek a kapcsolók lemaradtak, de hangszerboltba van sima 3 lábú, tűzoltásnak az jó lenne?
Illetve a képen nem látom milyen tranzisztor kell, de nekem van két Bc109c-m az szerintem jó ehhez, szerinted?
Ú de basszus nem jó a Bc 109c sem mert PNP-s tranzisztor kell az meg NPN, ajajjj több sebből vérzik a dolog, de akkor is meg akarom csinálni (valahogy...)
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Ennek a FuzzFace-nek a negatív testes verzióját ha megépíted, amit gajdossmd küldött, abba jó a BC109C , és még kisebb is lesz a zaja kimenetén.
A germániumos egészen másképp szól, de én is a negatívtesteset építeném meg inkább. Ha meg nincs egyenlőre kapcsolód, kipróbálni anélkül is tudod ha összedobod a panelt és a bemenetet a gitár felőli jackre, a kimenetet az erősítő felőlire kötöd. Aztán ha tetszik, megveszed a kapcsolót. A 3 morzés dpdt-t elég nehéz időnként beszerezni, az a fetes megoldás nem rossz ha csak kétmorzésod akad. Itt van pár variáció a kapcsolásra: Bővebben: Link
A linkemen a második rajzot ha megnézed, az pont jó a BC109-edhez.
A negatívtestet szerencsésebb, mert pl. ha több pedálod van nem kell neki külön táp.
Egyébként ha van paypal-od, akkor érdemes körülnézni ebayen, van fent DPDT (6 lábú) és 3PDT (9 lábú) vandálbiztos taposókapcsoló, viszonylag olcsón. Nem kell tőle félni, én évek óta építek velük, és eddig egy darabnak sem volt baja, pedig van olyan, amit napjában minimum 8-10-szer ki-be kapcsolgat egy haverom (amikor próba van, vagy koncert, akkor esetenként 30-40-szer is). A DPDT-vel trükközni kell, hogy a visszajelző ledet is kapcsolja, és true bypassos is legyen, a 3PDT-vel sokkal egyszerűbben meg lehet oldani. Illetve itt érdemes utánanézni a doboznak is. Szintén szívből tudom ajánlani a 1590 A/B/BB dobozokat, masszívak, tartósak, és a DIY pedálokhoz található nyáktervek ~80%-a a 1590 B hez készült. Ezek kapatóak hestoreon is, ha esetleg onnan rendelnél.
Idézet: „Egyébként ha van paypal-od, akkor érdemes körülnézni ebayen, van fent DPDT (6 lábú) és 3PDT (9 lábú) vandálbiztos taposókapcsoló, viszonylag olcsón” Vettem 10db-ot, kínából. Működni működnek, viszont ha csak ráteszem a lábam a kapcsoló tetejére, elkezd sercegni.(tehát amikor kapcsolni szeretnék is előbb sercegni kezd, majd kapcsolni) Ami mondjuk egy korrekt PA hangosítás mellett, meg 10\10-es erősítőhasználattal elég gázul hat...
Mivel jó pár pedált csináltam már vele, és nem emlékeztem a hibajelenségre, illetve senki sem említette még, így most gyorsan csináltam egy kísérletet (lehet nem is tapossuk félig a pedálokat
![]() Te melyik típust használtad? Én a képen láthatót. Idézet: Amire itt használják, oda még a FET sem kötelező. ( A tápfeszültség változtatásra egy optocsatolót vezérlő multivibrátornak, pedig már majdnem akartam küldeni neked egy FET-et.) Azt a néhány tíz milliWattot egy masszívabb potenciométer magában is kibírja. Nem kell oda Mos-FET, jó oda a J-FET is, sőt akármilyen kis tranzisztor is ugyanúgy elmegy ott, nem tudom, hogy a szabályzási karakterisztika mennyire számít, csak akkor a bázisáramot le kell korlátozni egy előtét ellenállással, mivel a potenciométer simán a telep +és - között van. „Szabályzásra a MOSFET csak egy megoldás a sok közül, ezt teremte a fiókom, hát így maradt.”
Ezt már láttad? A kapcsolási rajzot sajnos levették a net-ről, de pdf-ben még fent van ezen az oldalon: http://www.generalguitargadgets.com, és így hívják: 1971 Leslie Simulator Article. Én megépítettem már több alkalommal, igaz, hogy nem gitárhoz, hanem szintetizátorhoz. Csak azért, mert ez sem tartalmaz túlzottan sok alkatrészt, csak a speed és a Weight potemciométereket érdemes kirakni, a többi maradhat szerintem trimmer-potenciométer is, azokkal be lehet lőni a tól-ig határokat, és az alap hangzást. Hogy nehogy még egyszer így járjunk, hogy eltűnik a link, feltöltöm a kapcs. rajzot is.
Azért annyit engedj megjegyezni, hogy a linkelt rajznak a Leslie szimulációhoz nagyon kevés köze van.
Ez egy kismértékű fázismodulációt csinál legfeljebb a jellel, de a Leslie fázistolás mértékétől nagyon messze van (4-6 hasonló fokozattal szokták ezt megoldani). Azon kívül a Leslie-szimulációkban külön amplitudo és balance modulátor fokozatok is vannak eltérő fázisszögekkel. Persze le nem beszélek senkit róla, egy kis nyávogást (vibrato effekt) azért előállít, csak a csalódások megelőzése miatt említettem.
Barátunk csak egy egyszerű multivibrátoros tremolót akart építeni, ahhoz képest ez beállítástól függően változtatható arányú vibrátó-tremoló hatást produkál. Annyit azért megjegyeznék, hogy az én hangszerem eredeti vibrátójánál 100-szor többet ér. Az ügyet Itt:egyszer már rendesen kitárgyaltuk. (Bele is vertétek a csúfot akkor is, rendesen.) Amiket ti emlegettetek, azokba csak az IC-k egy vagyonba kerülnek. Ne haragudj, de ez az egyetlen, amit fiókból össze lehet rakni, és még működik is. Megjegyzem, én nem csalódtam benne akkorát, mint amit állítasz. A 4 tranzisztorhoz képest épp eleget tud. Nélküle a gyerekhangszerem hangja teljesen élvezhetetlen lenne, így már lehet használni valamire.
Én csupán azt ajánlottam, hogy ez:
Idézet: után kipróbálhatná ezt a másikat is. Annak a kettő tranzisztoros- optocsatolós bigyónak a leírásában is emlegeti a cikk írója a Lesliet, attól talán az enyém sem sokkal gyengébb. Nem én vagyok a keresztapja, a címet másolással illesztettem ide, ugyanis ezen a néven lehet csak megtalálni. „Elektromos gitár tremoló egyszerűen”
Az enyémnek fekete a műanyag háza ha jól emlékszem. és kb 3 ezer ft volt 10db.
Ezt kitől veszed, kipróbálnám én is. (még mind a 10-et nem próbáltam ki, de 4 sercegősöm van kapásból, amiket már beépítettem...)
Ebayen, általában annál, akinél a legolcsóbb. Amikor utoljára néztem még nem volt a fekete házas, úgy tűnik most ebből a festékből van raktárfelesleg.
![]() Bővebben: Link Érdemes figyelmesen nézegetni a többdarabos kiszereléseket, mert előfordult, hogy az 50 darabos kiszerelés darabszámra leosztva többe került mint a 10 darabos.
Köszönöm szépen! GGG ről már építettem pár dolgot. pl.: EA tremolót.. akárhogy állítgatom, mindíg van egy "recsegése" betorzulása. Ezért gondoltam, hogy egy optós kapcsolást is kipróbálnék. A Leslie -ről már hallottam de még az effektet nem próbáltam. Lehet egyszer sorra kerül
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |