Fórum témák
» Több friss téma |
Ja igen, bocs, a két dióda lemaradt. Anélkül nem fog torzítani... Azokat rajzold vissza magadnak.
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Sziasztok!
Ezzel az ötletel azért kicsit óvatosan, mert elég alacsony impedanciával terheled így a hangszín kört, lehet kcisit "fuldokolna" tőle...Az utolsó tranzisztor helyére egy jfetet tennék inkább, nagy bementi impedanciával, becsatoló kondi sem kéne, az sem utolsó szempont... Csak ötlet...
Tudsz valami jó példát? Mert ha most befejezem a rajzot akkor nem fogok másikat rajzolni.
Kapcsolásilag ugyanaz ,mint a bipoláris tranzisztoros, csak nincs a 470k bázisosztó , 10µF becsatoló helyett rövidzár, 47k helyett 1M ohm pl...bipoláris tranyó helyett meg jfet, a drain és source ellenállásokat be kell lőni az adott fethez. Gyakorlatilag ha az eredetihez megcsinálod a panelt, akkor bele lehet tenni fetet is, csak amit ki kell hagyni kihagyod, amit át kell kötni átkötöd...vagy nem, maradhat is benn a 10µF elkó, a fetet nem zavarja, de ha nem kell ,akkor minek alapon... Zs.
Jó ötlet!
A hangszín után pl. egy ilyesmi.
Így van! Köszönöm, hogy lerajzoltad, pontosan erre gondoltam. Azt a hangszínkört bizony illik kicsit nagyobb impedanciával terhelni. A hangszín rajzon szereplő 100k-s hangerő poti is kevéske szerintem, bár az nem is kell a kapcsolásba, csak megemlítettem! A nyákot ki lehet alakítani úgy, hogy megegye a bipolárist meg ezt is, csak az adott fet lábkiosztását kell ismerni és úgy tervezni a nyákot, hogy "párhuzamban" betenni a bipolárissal és vagy az eredeti kapcsolás az eredeti tranyóval, fet nincs benn, vagy a fetes és akkor a fet van benn a bipoláris nem , egy ellenállást kihagyni, egy kondit átkötni, a többi ellenállást változtatni, de a nyákot önmagában ez nem befolyásolja. Vagy csak az eredeti tranyó lábkiosztását betervezni és a fet lábait hajlítgatni...csak fantázia kérdése! További szép napot mindenkinek!
![]()
Ja igen, két hangerő poti felesleges. Én viszont inkább a FET -es kimenő fokozat elé tenném, nehogy túlvezérlődjön, mert kb 10 dB erősítése van. Torzítós üzemmódban lehet, hogy már sok lesz neki a jel.
A Marshall kapcsolásában ott van a hangszín után a poti, ha nekik így jó volt, akkor nekünk is megfelel. ![]() Legfeljebb 1Mohm -ra ki kell cserélni. A végére csak összehozzuk... ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Vagy a source/ drain értékekkel játszani kicsit, kisebb erősítést belőni...6dB szerintem is vastagon elég, még van tartalék is, így is többet tol, mint egy egyszerű diódás klippű dolog...vagy egyszerűen egy source követő... Zs.
Sziasztok!
Egy Peavey Sanpera II típusú effektpedállal kapcsolatban kérném a segítségeteket. Nagyon különös problémám van vele, megpróbálom összefoglalni: A bal oldali pedál (hangerő, hangoló) kapcsolja a jobb oldali pedál funkcióit is (wah, pitch shifter). Csatornaváltáskor időnként aktiválódik a wah pedál, teljesen véletlenszerűen, kiszámíthatatlanul. Olyan is volt már pl. hogy a loop felvétel indítót aktiválta a hangerőpedálnak a kapcsolója. A legrosszabb, hogy tényleg teljesen random módon, tehát van olyan is, hogy kapcsolsz vagy 20-at a hangerőpedállal és nem produkál hibát... Készítettem egy videót a jelenségről, és egy kapcsolási rajzot is tudok küldeni. https://www.youtube.com/watch?v=DXq_jbu6Eq0 Minden nemű hibabehatárolási ötletet örömmel fogadok, mert mivel SMD alkatrészekről van szó, még nehezebb a dolgom. Köszönettel: butuska
Szia!
Első körben a kábelt próálnám kicserélni, nekem mikor annó a fender csatorna váltójánál megtört az árnyékolás a kábelen simán kapcsolgatott falsul.
Sziasztok!
Csak érdekességképpen raktam fel ezeket a képeket, legalábbis nekem az. Ilyen pickup-ot én még nem láttam. Valamelyik nap leltem rá, kíváncsiságból szétkaptam és ez a látvány fogadott. Látott márvalaki ilyen megoldással készült hangszedőt? Miért ez a megoldás?
A Jolana gitarokban volt anno ilyen hangszedo igaz nekem henger alakuak voltak a magnesek benne. A regi csoves radiomon meglepoen szepen muzsikalt!!
Sziasztok!
MXR phase 90 utánépítésének a gondolatával kacérkodok, találtam is hozzá jó rajzokat, szóval még tervezni sem kéne igazán. Annyi a gondom így elsőre, hogy 2N5952 és 2N4125-t nem nagyon találtam itthon elérhetőt, pláne nem párosítva. Tudtok ajánani helyette valami mást, vagy felejtsem el a cserélgetést? Phase 90
Köszi! Párba válogatáshoz mi kell? Oszcilloszkóp, vagy elég a multiméter is?
Nincs erről egy jó cikked esetleg? Nem ismerem a dolog menetét.
Karakterisztika rajzoló kellene, de felesleges. Válogasd bétára.
Ez nekem is új. Gyártani könnyű lehetett. Anno mindig csévére próbáltam meg tekerni hangszedőt. Idegölő játék. Ez meg egyszerűen oda van ragasztva
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
Szia.Valamikor 40 éve csak ilyet lehetett kapni nálunk.Vetekedett az akkori Jolana hangszedőkkel.
Az én Jolanámba csévére volt tekerve a huzal és a cséve közepén volt a mágnes.A mágnes ellenkező polaritását hajlított vaslemez vezette ott is.Talán még van is valamelyik fiók mélyén.
Szia!
Igen.
Sziasztok!
Ezek a rajzok így életképesek lehetnek?
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat az "ezer éves" hangszedővel kapcsolatban, nem gondoltam volna, hogy ilyen régicuccról van szó, arról nem is beszélve, hogy ez gyári!
Miért ne lenne, passzív csillapító, nem elrontható, ha nincs elkötve.
Már feladtam az alkatrész rendelést és majd péntek délután hozzák meg a potikat meg az ic-ket. A tervek szerint egy gitár "kombót" rakok össze két TL072-ből és egy LM1875-ből. A kapcsolásokat mellékelem. Az én gondom annyi, hogy az ic kimeneteket egymás után kötve egy torzítót építek, de vajon egy darabból is meg lehet-e oldani. Vagy van még egy J201-es fetem is amit berakok.
Szia!
Az előerősítő részt nem értem, miért kell Neked jobb és bal oldal? Másrészt szerintem nincs értelme a műveleti erősítőket túlhajtani, mert rossz, recsegős hangja van. Bár Neked lehet pont az lesz a megfelelő, mert az a hangzás tetszik. Én is építgetek egy gitárkombót (eléggé elhúzódik). Ott tartok, hogy megépítettem egy végfokot, és dugdosós próbapanelen kísérletezek J201-J113 JFETekkel, abban reménykedve, hogy megtalálom a számomra tökéletes hangzást. Ha mindenképp műverősítővel szeretnél építkezni, próbáld ki EZT. Hasznos, tanácsos leírás is van hozzá. Zoli
Nem két csatornásat akarok, hanem a kimeneteket egymás után kötni. A J201 alkotná az előfokot, utána egy kapcsoló váltana a torzítóra/hangszínre és onnan az erősítőre. Amúgy az erősítő magában már kész van és működik is (igaz nem a legszebb dehát ez van) de ez magában édes kevés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Mindenképpen próbálkozni kell. Nagyon ritkán sikerül elsőre megtalálni azt a hangzást, amire szükség van. Továbbra is azt tudom tanácsolni, hogy ha már megvan a végfok, próbálgasd az előfokot ilyen-olyan összeállítással.
pl.: -Első fokozat egy műverősítő TL072/A. Nem terheled le a gitárt, vagy az erősítő előtti effektet. Visszacsatolását/erősítését okosan kiszámolni a hangszínszabályzóhoz. Mivel passzív, elég nagy a csillapítása, kell a jelszint. -Tehát ezután a hangszínszabályzó. A Volume egyben Gain is. -TL072/B műverősítője visszaemeli a hangszín jelét a harmadik fokozatnak. -Harmadik fokozatnál történne a torzítás egy J201 túlhajtásával. Ezután jöhet a végfok. Ez egy példa, ezekből az alkatrészekből. Nem tudom, hogy szól, próbáld ki... |
Bejelentkezés
Hirdetés |