Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es fényorgona
 
Témaindító: Zsoltx, idő: Szept 17, 2012
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Balu002 válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Igen így volt eredetileg. Most átalakítottam a proli007 féle megoldással, így megint normális ütemben villog, viszont még mindíg nem teljes fényerőn.
(#) proli007 válasza Balu002 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Hello!
Az a baj, hogy félinformációkkal táplálod csak a segítőket.
- Mekkora terhelés van rajta? Mennyi Led milyen kapcsolásban, milyen előtét ellenállással?
- Ha megemelted a terhelést, a táp tudja ezt?
- De mérni is kellene valamit, nem csak a "mindig nem teljes fényerőn".. Vagy is lehet egy 10..47kohm-onkeresztül tápfeszt adni az IC bemeneteire a 47kohm-os ellenállásra, és ekkor fixen ég a Led, mérhetőek a veszteségek. Ebből már lehet számolni, következtetni hogy mit kel tenni, melyik kapcsolás, milyen meghajtó eszköz a célszerű stb.
Így kell ezt végrehajtani, nem ide-oda kötni valamit és panaszkodni..
üdv! proli007
(#) Balu002 válasza Balu002 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ilyen a világon nincs, egy darabig működött értelmesen, de most már megint fordítva villog. Ez mia fene?
(#) Balu002 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
650mA terhelés van rajta, 100db led hármasával sorba kötve és előttük egy talán 120ohm-os ellenállás, de azt most nem tudom így hirtelen fejből, mert dobozban van.
Amíg fixen égnek a ledek, a tranzisztorok emittere és a +12 között, 10,25V feszültég mérhető, és 70mA áram folyik. A ledek lábain pedig 1V feszültség van.
Ezeket hajtanák bd140-es tranzisztorok, amiket kellene a műveleti erősítőről vezérelni. A tábnak pedig bírnia kell, mert egy számítógép tápegység hajtaná. De a fényerő már jó is lenne, mert beraktam egy kisebb tranzisztort a BD140-esek elé, így szépen világított is, csak kikapcsoltam, mert az erősítőn átdugdostam valamit, és az utána való bekapcsolásnál már megint fordítva kezdett el villogni, pedig hozzá se nyúltam ( az erősítőről is ugyan onnan veszi a hangot továbbra is.)
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) Balu002 válasza Balu002 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Közben kisakkoztam, hogy az erősítő szivat, A jelet egy videoton ra6363 Din aljzatán lévő vonalkimenetről venné, de csak akkor hajlandó normálisan működni, ha az összes din aljzatba be van dugva valami, és csak a tapeII feliratú aljzatból működik. Mondjuk az még oké is, mert a másik aljzatból a kazettára se lehet értelmesen felvenni, mert torz a jel, de hogy csak akkor működjön ha a másikban is van valami, sőt nem is mindegy mi, csak ha a számítógép hangszóró kimenete van rádugva akkor jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) proli007 válasza Balu002 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Hello!
- Ezt a rádió kapcsolásából kell kideríteni. Egy DIN aljzaton nem mindig vonal szintű és impedanciájú jelek voltak.
- A BD-re kis hűtőbordát kell tenni, mert lehet melegedni fog. A leírásodból úgy értem, darlington tranyót készítettél a CD-vel. De akkor komplementer darlington célszerűbb lett volna, mert annak vesztesége cseppet kisebb. (Meg egy nagyobb áramú végtranyó, mert a kis BD csak 1A-es, az közel van a 650mA-hez, béta is ekkor kisebb.
üdv! proli007
(#) kovacstomi hozzászólása Dec 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Próbapanelon összeraktam ezt a fényorgona kapcsolást: Bővebben: Link
Szeretnék tőletek segítséget kérni az élesztésban. A 12V tápfesz rákapcsolásakor bárhol mérem a tápfesz 1,6 V-ra lecsökken, de nem találom a hibát mért. Tudnátok ebben segíteni?

Üdv. Tomi
(#) proli007 válasza kovacstomi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Hello!
Több lehetőség van. A táp nem bírja a terhelést, vagy nem megfelelő IC-t használtál hozzá, vagy zárlat van a tápon.
üdv! proli007
(#) vipera1997 hozzászólása Dec 26, 2012 /
 
Hello!Olyan kérdésem lenne,hogy esetleg egy egyszerű és valamennyire látványos fényt összelehetne rakni olcsón(a család nyaggat már nagyon)
(#) kovacstomi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Helló!

A tápra gondoltam én is hogy nem bírja. Az IC tuti jó, zárlat sincs.

Tomi
(#) Ronzon hozzászólása Ápr 17, 2013 /
 
Szia proli007
Megneztem a te altalad tervezett egysavos fenyorgonat ami a basszusra villog (LM324-essel epult, es 4017-essel kiegeszitett).
Nagyon tetszik es meg is fogom epiteni.
Azt meg lehet kerni toled, hogy ha en meg szeretnem epiteni a kozepre es a magasra is ugyan ezt akkor megmondanad milyen ertekeket kell rajta atcserelni?
Koszi!
(#) proli007 válasza Ronzon hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Hello!
Nem biztos, hogy nyerő lesz a többsávos megoldás. De eben csak alul-áteresztő szűrő van. Ha három sávra szeretnéd bontani, akkor egy fényorgona sávszűrőit lenne érdemes elé tenni. (Pld. amihez Alkotó készített nyákot.) De a gyors lépés "ütemét" a basszus frekije adja, ha közép vagy magas lesz a freki, lehet túl gyorsan fog "pörögni" a 4017 és teljesen más hatása lesz, esetleg csak sávokban világítani fogd látni. De próba cseresznye. üdv!
(#) Ronzon válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Hello!
Azt meg tudod mondani, hogy a te altatlad tervezettbe pontosan milyen LM324-es IC kell, mert talaltam a boltokban tobbfele betujelzest a 324 utan!
(#) proli007 válasza Ronzon hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Hello! Teljesen mindegy, mert a szám utáni betűk a tokozást és a hőfoktűrést szokták mutatni.. üdv!
(#) gazspe hozzászólása Márc 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Bocsánat a sokadik ilyen topicért, de hosszú órák óta böngészek, mai napra megszűnt linkek és képek sokaságán átverekedve magamat, eddig eredmény nélkül. Gépészmérnök hallgató vagyok, szóval nincs teljes rálátásom ezen területre, de volt szaktárgyam, ahol felületesen boncolgattuk ezeket a témákat.
Alap elképzelés, hogy 6-12 V-s külső áramforrású (egy 6 V-os 600 mA-s töltőre gondoltam, de szükség szerint változtatható ez a dolog) LED sort szeretnék csinálni úgy, hogy egy adott frekvencia tartományban eső hangokra (20-150 Hz közötti intervallumra gondoltam, megfelelő hangtechnika meg van hozzá) villanjon fel egyszerre az összes, valami mikrofonos szerkezettel érzékelve a hangot. Sok megoldási módot találtam már, de a nagy része hangszóró bemenetekre volt rászerelve, amely megoldásoknak több hátulütőjét olvastam. Gondolkoztam egy fényorgona kapcsolásának átalakításán, de egyetemistaként nincs pénzem tönkrevágni annyi cuccot egy rossz kapcsolás miatt.
Fontos lenne, hogy házikészítésű legyen, kész szerkezetek vásárlását szeretném elkerülni (hobbi szinten szeretnék kicsit elmélyedni az elektrotechnika területén), mindenféle ötletet, javaslatot, linket nagyon szívesen fogadok, de a legjobb lenne egy, a célnak megfelelő kapcsolási rajz.
Előre is köszönöm a válaszokat
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) pinyó39 válasza gazspe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Hali. Keresőbe beütöd: Fényorgona. A mély csatornához tartozó áramkörrészletre lesz szükséged.
(#) szamóca válasza gazspe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Blokkvázlatszerűen, egy mikrofon erősítő, egy 150Hz-re méretezett 12dB-es aluláteresztő szűrő, és a LED meghajtó fokozat.
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Hello! Lehet, hogy Te nem is fényorgonát szeretnél, csak villogó Led-et zenére. Ebben a topikban találsz ilyen kapcsolást. Igaz itt szűrő nincs, de az IC frekimenetét meg lehet változtatni C3 kondival. Vagy keresel más rajzot ott, ami tetszik. üdv!
(#) originalhaxor hozzászólása Aug 8, 2014 /
 
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lenne lehetséges megvalósitani azt, hogy nem régiben rendelt LED csikom, a zene ütemére villogjon és érzékelje a magas és mély hang közti különbséget?
Egy ilyet rendeltem. Bővebben: Link
12 voltos adapterről megy, de persze erre mindenki rá fog jönni ha megnézi a linket..
(azt is beszereztem már. )
Teljesen buta vagyok az elektronikához, ez a legfőbb gondom. Sosem tanultam még.
De gyorsan tanulok és felfogom a dolgokat..
Bocsánat, ha van már ilyen topic .
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) Medve válasza originalhaxor hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Szia, fényorgonának hívják az ilyet, keress rá, s válassz egy szimpatikusat. Általában hálózati feszültségű izzókat vezérelnek, de neked a LED-es kell, a megfelelő terhelhetőséggel!!
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) Chuck15 hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Sziasztok!

Jack dugós mély hangokra villogó LED szalagot szeretnék csinálni.
Bővebben: Link
Ezt már próbáltam de LED szalaggal nem működött valaki tudna valami kapcsolási rajzot küldeni amivel működne ?
(#) braner hozzászólása Okt 8, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretném megépíteni Alkotó fórumtárs által közzétett fényorgonát.De sima izzók helyett ledek(ledcsoportok) lennének.Esetleg valaki már megépítette így?Nézegettem már a kapcsolási rajzot de mivel a ledekhez nem 220v kellene, mindig elvesztem a fonalat.
Tudnátok valami rajzot küldeni ehhez?Az előtétellenállások értékét majd kiszámolom.Még nemtudom milyen ledekből lesz, és mennyi lesz egy csoportba.
További szép estét mindenkinek
Köszönöm előre is
(#) proli007 válasza braner hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Hello!
- A nullpont kapcsoló IC3-C re és kapcsolására nincs szükség.
- A komparátor IC-k bementei lábait felcseréled. (Pld. IC1-D 12 és 13 lába)
- A komparátor IC kimenetére egy MOSFet-et kötsz, és azzal kapcsolod a Led-eket. (Pld. Gate az IC1-D 14-es lábára. A Source a GND-re. A Drain-re jönnek a Led-ek za előtétekkel.)
- A komparátor IC-k kimenetétől az áramköri elemek (diódák, opto, Triac) elmaradnak.
(#) braner válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /
 
Halihó!
Köszi szépen.Holnap átbűvölöm.
Szép estét
(#) RoszkopfLorand hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok, Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretnék kb 20- 30 led diódából ritmusra villogó "fényrendszert" létrehozni. Aminél megakadtam, hogy milyen tápot kellene beszerezni, hány V-os legyen vagy hogyan működi itt a dolog ? Illetve szükséges-e bármiféle ellenállás ?
Volt már aki csinált ilyesmit több ledből? Hogy csináltad ?
(#) nedudgi válasza RoszkopfLorand hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
(#) VoltsAnimations hozzászólása Feb 4, 2015 /
 
üdv!
Szeretnék építeni egy fényorgonát amivel kb egy nappali be lehetne világítani.
A gondom ott adódott, hogy nem vagyok otthon a témában. Az egészet egy a képen látható tulajdonsággal rendelkező tápegységről szeretném működtetni. Segítenétek annyiban, hogy küldtök egy MŰKÖDŐ kapcsolási rajzot + miből mennyit vegyek?
(#) palp válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Szia!
Legyen egy tranzisztoros is kiindulásnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
(#) VoltsAnimations válasza palp hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Üdv!
Ezer hála a rajzért!!
Viszont nem vagyok otthon a témában, ki tudnál még segíteni egy nyáktervel erről a kapcsolási rajzról, megköszönném?
(#) bpeter91 válasza VoltsAnimations hozzászólására (») Feb 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítsgéet kérni. Építettem egy fényorgonát, de kisebb nagyobb hibákba ütköztem. A lényege, hogy egy rgb-s led szalagot szeretnék vezérelni vele. A hangváltó egy optocsatolón keresztül feteket kapcsol(na), de olyan problémám van vele, hogy szerintem begerjed. Terhelés nélkül a hangváltó teljesen jól működik, de amint terhelést adok rá (akár csak a kimeneten egy szem leded) a tápfeszültségen egy elég nagy zaj jelenik meg. Innentől kezdve az egész meghal és folyamatosan világít (gondolom ebben a frekvenciában villog). Tudnátok adni valami útbaigazítást, hogy merre kellene elindulnom? Gondolom a tápegységen kellene valamilyen szűrést még beiktatni?
Köszönöm előre is.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem