Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sziréna
Azért ne úgy képzeld el hogy reggel ráléptem a horn-gombra este pedig leszálltam róla
![]() A kézzel megtekerésnek nem igazán állnék neki. Egyébként ami Te tölcséred hivatalosan is bírja a hornt,vagy csak óvatosan használod? Miki! Sajnos nem látszik h hol van megszakadva.Volt már egy másik leégett tekercsem korábban is, ott sem látszott az ég világon semmi. Az átmérőjét nem tudom megmérni sem,egyéb adatom nincs róla,csak annyi h 2,5E Ftért tekerik újra .. ![]()
Ha már úgyis tekerik, célszerű lenne hozzáigazítani a 34V-os kimenőjelhez, nem?
![]()
Elvileg igen,de akkor már párban kellene áttekertetni a kettőt,ráadásul azt sem tudom megmondani hogy hány menettel többet és milyen átmérőben tekerjenek meg hogy jó legyen a 34 volthoz.
Egyenlőre a tölcsér gyári állapotát állítanám vissza,a kimenő feszen pedig csökkentenék.
Mi a túró, egy tölcsér hangereje nem is elég?
![]() Gondolom sutyiban lesz bent az autóban (már ha ott lesz), legtöbb autóban még 1db tölcsérnek is kicsi a hely, nemhogy kettőnek ![]() Elektris-t azért hívd fel, mit kérnek egy membránért. Bár félek tőle, hogy fenékre ültetnek ![]() Ha nagyon nem jön össze a membrán tekertetés, szólj és összeszedem magam, elmegyek hozzájuk. Ismerek valakit, akivel (bár kicsit körülményes) de szót lehet érteni ![]() Frankye is nyúzott már egy szirénapanelért, akkor azt is megkérdezem majd...
Hát,én is az ikrekre szavazok
![]() Elektrisékre nem is gondoltam még,de meg is keresem őket,a többit majd privátban. ![]()
Ne is mondd az ikreket, a második kettő is lány lesz, úgy néz ki!
![]() Kisbusszal megyek majd a tampon nagykerbe ![]() ![]()
Háát ismét gratulálok
![]() ![]() Az eristont egyébként nem próbáltad még ki 2 tölcsérrel?? Idézet: „Ne is mondd az ikreket, a második kettő is lány lesz, úgy néz ki!” Egy szerszámmal csak egyfélét...! ![]() Idézet: „Egyébként csak az egézség számít, amiből sokat kívánok mind a négynek!” Csatlakozom! ![]() Idézet: „Frankye is nyúzott már egy szirénapanelért, akkor azt is megkérdezem majd...” Isten őrizz, dehogy \"nyúzlak\"! Ha alkalmasint lesz rá mód, és lehetőség, csak akkor...
Köszi a jókívánságokat!
![]() Frankye, csak vicc volt a nyúzás! ![]() Két tölcséres próba még nem volt, egyszerűen a brutális zaj miatt... ki kell hozzá mennem Ferihegy mögé a pusztába. Ahhoz meg még lusta voltam...
Azon morfondíroztam a napokban, hogy meg lehetne spórolni a sziréna forgókapcsolóját, ha az ember átírná a pic progiját és két db nyomógombbal fel-le léptetné a 12db hangot. A két nyomógomb pedig elfér egy pici távirányítódobozban és az egész úgy néz ki, mint valami hivatalos "gyári" kezelőegység.
Nézegettem itt a fórumon a bemenetválasztókat, innen jutott eszembe. Akár analóg módon is meg lehetne oldani, csak nincsen tapasztalatom, melyik IC és milyen megoldással lenne egy ilyen le-fel léptetésre a legegyszerűbb. (Akár az eristont is lehetne távirányítgatni ezzel) Egyenlőre elméleti az egész dolog, de gondoltam felvetem, legalább kicsit feléled a topik ![]()
És éppen honnan fogod tudni, hogy az aktiváló gomb lenyomásakor melyik hang fog megszólalni? Akkor már kell kijelző is... Fene tudja, én maradnék a forgókapcsolónál. Gyors, strapabíró, jól látható, könnyen kezelhető.
Van benne igazság...
Azért is írtam, hogy elméleti ![]() Én magam nem nagyon tudnám hasznát venni, hisz az autóban csak a horn használható.
Legalább is hivatalosan! Egyébként nem csak a horn. Folymatos hangmagasságú jelnek kell lennie. Nem írja le, hogy milyen frekisávban, csak hogy folyamatos. Így akár egy fütyülés is megfelel.
Felhívtam elektriséket.
A H50S-be való membrán ára 2446Ft+ÁFA, egy darab már úton van ide.
Na, ez jó hír... ezek szerint még működnek.
Aránylag nem is vészes az ára, sokkal durvábbra gondoltam elsőre.
Bizony,még igen.
Személyesen az Elnök úrral beszéltem mindkétszer. (Amúgy érdekes mert minden mailemre ő válaszolt,és a telefont is neki kapcsolják ![]() Ha azt nézem hogy 2500ft-ért tekerte volna meg 1 srác, akkor mindenképp megéri. Így legalább egy tök új darabot kapok,és nem is kell várni míg elkészül) Ha megjön teszek fel képet.
Valamilyen László, ugye?
Nem sok ember van már ott, talán 2-3 dolgozó lézeng a műhelyben, legalábbis 2007-ben ezt láttam. Ő meg amolyan mindenes asszem.
Így van.Beck Lászlónak hívják az urat,egyébként elég segítőkész.
Igen, ő az, anno tőle vettem a pic-es szirénapanelt az eriston150-be. Velem is rendes volt mindig.
No megjött a membrán,mostmár mindkét tölcsér ismét üzemképes :smile:
Esetleg egy nagyobb ellenállású fet-tel csökkenthető a trafóra (tölcsérre) jutó fesz? Bár gondolom az a hűtőbordát is jobban melegíti.
Sajnos én csak a trafó áttekerésével tudnám elképzelni a dolgot. Esetleg próbáld meg a FET-ekre menő trafóvezetékek közé kötni őket(tehát hagyd ki a leágazó tekercseket). Ott is elég nagy fesz van, próbáld ki!
Ez a 34V-os érték 14V és terhelt trafó mellett lett mérve? Vagy üresjárásban?
Csak kiváncsiságból...
Háát nagyon nagyon nem szeretném azt a trafót áttekerni,amit mondtál kipróbálom.
Sajnos már csak utólag tudtam megmérni,miután kifeküdt a tölcsér,úgyhogy üresjárati a 34V ,a 14 elvileg a hornhoz tartozik,de az ugye nem valós fesz érték.
Ööö, nem írtam elég szabatosan, a 14V-ot a tápfeszültségre értettem, tehát járó motorral, töltött akkuról táplálva. (életszerű helyzetben)
Bocsi,én nem olvastam figyelmesen.
10A-es hálózati tápról ment aminek 13,6V a kimenő feszültsége és terhelve sem sokat esik a fesz.
Sziasztok!
Nézegetem a régi fajta eriszton sziréna paneljét és próbálok járönni, miként hozza létre a hangokat. Azt tudom, hogy a megfelelő hangok indításához testet kell adni az adott hang kivezetésére a JP1, JP2 csatlakozónál. Az is látszik a rajzon, hogy a testet ráadva az adott pontra, egy BC213 tranzisztor az 5V-os tápfeszt ráteszi a hang létrehozásában felelős IC-re. De valahogy nem áll össze a fejemben még sem az egész. Ahogy nézem, a HI-Lo hangnál például a 4093 ic kap szerepet. Gondolom a két hangmagasság frekijeit az R20-C3 illetve R21-C4 párosokkal lehet belőni. Nem tiszta viszont, hogy ezeket a frekiket milyen képlettel illik kiszámolni... T=1,1xRxC? vagy 0,7xRxC? A két hang váltakozása hogyan jön létre? Ahogy nézem, bemegy a két hang a 4027 IC órajel bemeneteibe. Ez az ic kapcsolgatná őket felváltva a saját 14 es lábú kimenetére? Aztán ott van még az 556-os IC is. Az R1-R2-C1 elvileg egy 840Hz-es, 77%-os kitöltési tényezőjű jelet hoz létre, ezt felfedeztem és ki tudtam számolni az oldalon lévő anyagokból kiindulva. A pontos szerepét viszont nem értem az IC bal oldalán lévő alkatrészeknek. Hasonló a helyzet a diódákkal is. Szóval fel-fel sejlenek dolgok, de nem látom át globálisan a működését, pedig izgat, szeretném átlátni ![]() Kérhetek egy kis átfogó magyarázó szöveget hozzá a tapasztalt rókáktól? ![]() Köszönöm szépen előre is!
Üdv az Uraknak!
Anno domine egy ilyen szirénát szereztem be: 100 W sziréna A hanggenerálást szintén PIC-el oldja meg (nincs rajta típusjelzés). A hangerejével, illetve pár hanggal meg vagyok elégedve, de hiányosnak érzem a repertoárt. ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |