Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es villogó
 
Témaindító: titkovics, idő: Feb 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 61
(#) trickentrack válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget!
Megcsináltam teljesen újból az egész áramkört, tökéletesen működik!
(Valószínűleg a másiknál fordítva raktam be a kondenzátorokat vagy össze ért két sáv.)
(#) trickentrack hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Sziasztok!

A cikkek között találtam egy két ledes villogóhoz való kapcsolási rajzot.
Kapcs.rajz
Ezeket az alkatrészeket meg is vettem hozzá:
- 2 db LED
- 2 db 150 Ω ellenállás
- 2 db 10 Kohm ellenállás
- 2 db 100µF (mikro) elektrolit kondenzátor
- 2 db BC182tranzisztor
Alkatrészek
Az baj hogy a 150 Ω-os helyett 150 R-es van? Mert azt adtak.Legalábbis az van ráírva.
Vagy ugyan az a kettő? Na mindegy.

Szóval az a lényeg hogy valaki segítene a kapcs. rajzból nyáktervet csinálni?
Ha van kész nyák terv az is jó!

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) zosza18 válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Szia.
A 150R az 150 Ohm. A NYÁK meg hááát... olyan végtelenül egyszerű, hogy nem tudom mért nem próbálod meg Te magad megcsinálni hozzá. Persze ha nem megy vagy nincs hozzá progid, akkor szívesen segítek.
(#) zosza18 válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Itt van .lay és JPG formátumban, hogy boldogulj.
(#) trickentrack válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Köszi!
Hogy gyakoroljak alaposan átnézem a tervet.
Összehasonlítom a kapcs.rajzot és a nyák tervet.
Még lehet hogy máma megcsinálom de sztem már csak holnap!

Köszönöm!
(#) zosza18 válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Nincs mit! Ez a terv csak egy a sok közül, sokféle megoldás van erre a kapcsolásra. Te magad is megtervezheted másképp, ahogy neked tetszik. Jó szórakozást!
Üdv.: Zoli
(#) trickentrack válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Na elkészítettem működik is!
Igaz kicsit változtattam rajta de inkább csak az alkatrésztávolságokat,mert alkoholos filcel ezt a picit nehéz volt megrajzolni és nem is működött valamiért.
Na szóval az az egy kérdésem lenne hogy nem lesz semmi baja az árámkörnek,alkatrészekne úgyan így fog működni 9V-ról is?
(#) zosza18 válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 19, 2014 /
 
Megyen arról is. Nem kell tartani attól.
(#) McAdams hozzászólása Szept 10, 2014 /
 
Üdv! A pici lányom (1,5 éves) mindig lenyúlja a próbapaneleket. Gondoltam csinálok neki egyet amit ha ellop akkor villog. Tehát ha van valakinek egy mozgásra bekapcsolós ledvillogó áramköre kérem ossza meg velem. Köszönöm
(#) Tom52 válasza McAdams hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Lehet tul egyszerüen gondolom-de egy 3V os gombelem,egy villogó LED és egy reed vevő(ejtve zárós) megoldás lenne talán.Egy mágnes mellé tenni-ha elviszi akkor addig villog mig vissza nem teszi!Vagy a reed helyett egy mozgásérzékelő -milyen a riasztókban van.
(#) McAdams válasza Tom52 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
mozgásérzékelős kellene hogy legyen amikor viszi akkor villogjon. egyébként én is gombelemes verzión gondolkoztam. Esetleg egy kapcs rajzod nincs amiből ki tudok indulni?
(#) Bee600 hozzászólása Nov 10, 2014 /
 
Sziasztok!

Egyszerű pl. 5 ledes kerékpár villogóból szeretnék olyan eszközt készíteni amely halvány gondolatom szerint 5 tranzisztorral és 5 diódával működik. Tehát a 2 áramkör közös testeléssel menne és a tranzisztorokon át a diódákon keresztül a felvillanó led kapcsolná az erre kötött izzót is. Tudom ez így bután és nyersen hangzik de örülnék ha valaki érteni amit szeretnék és adna rá ötletet amit kivitelezni is lehet. Esetleg konkrét alkatrész jelölésekkel. 12v 10w és 21w izzók lennének.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) qvasz2 válasza Bee600 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Tranyóval nem akarnám kapcsolni a 21W-os izzót, az biztos. Amúgy nem világos, mit is akarsz?
(#) Bee600 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nem akarom én sem kapcsolni vele lehetne relézni vagy bármilyen megoldásra vevő vagyok.
Tömören a lényeg. Van egy táblán 5 izzóm amik 10 és 21w-osak. Szeretném ha ezek fénye úgy váltakozna ahogyan a kerékpár villogóba programozott pl. 3-4 funkciója. Amit épp néztem az tud egyszerre villogtatni, tud egymásutáni felvillanást majd ugyanezt gyorsan szinte knight rider szerűen oda-vissza. Legegyszerűbb elektronikai megoldást szeretném ezzel kapcsolatban megtalálni és az alkatrészeket ki listázni.
(#) proli007 válasza Bee600 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Hello! Elsőként azt kell megnézni, hogy az öt Led katódja közös a lámpában vagy az anódja. És a közös lábak az elem melyik pontjával közös. Aztán lehet hozzá illesztő fokozatot készíteni a Led és a lámpák (gondolom 12V) közé. És egyáltalán mekkora és egyen vagy váltófeszültségről járnának az izzók?
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Bee600 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Igen 12v ezt írtam feljebb, az kimaradt valóban, hogy egyenáram az izzós kör is. Ledeknél a panelon anód lábakra fut a közös pont amely az elem pozitív pólusával érintkezik. Tehát leden belül a kisebbik oldal nem a "zászlós".
(#) proli007 válasza Bee600 hozzászólására (») Nov 11, 2014 / 1
 
Nos ezt kell ötször megépíteni. (Természetesen a Led-ellenállás-kapcsoló-elem csak szimulálja a bicó villogó elektronikáját.)
(#) Bee600 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget. Sajnos tudományom nincs elég ehez és programom is csak egy öreg e. workbench volt de már ez sem működik. Nekikezdek az alkatrész gyűjtésnek és próbapanelon összerakok 1et ))
(#) qvasz2 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Mester! Próbáltál már hasonlót a gyakorlatban is?
Mert én réges régen egy telefon másodcsengőt tákoltam, és igen sok tranzisztorom bánta, mire beláttam, hogy izzót nem villogtatok tranzisztorral. Pedig az csak 10W-os sofita volt!
Mondjuk az bipoláris tranya volt (az volt a fiókban), de a FET se lesz sokkal boldogabb
Kérdés, hogy egy 21W-s izzó mekkora árammal szeretne elindulni?
(#) proli007 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Hello! Majd a kolléga kipróbálja. Egyébként kb. ötszöröse a bekapcsolási áram hidegen. De ez csak az első pillanatban van, mert utána már meleg marad. De egy 21W-os izzó egyébként sem fog nagyon gyorsan villogni a hőtehetetlensége miatt. Amúgy meg elő szokták fűteni pld. egy kisebb izzóval, ha nagyok az áramlökések.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak.. Igen építettem ilyesmit de a kőkorszakban. Akkor még Fet sehol sem volt, tehát BD250 volt a végfok. Az izzó, pedig 24V/100W-os volt, akkumulátorról. Lévén hogy ez, egy közlekedési lámpa volt építkezéseken. Ennek volt egy figyelő áramköre, ami ha észrevette, hogy valamelyik izzó kiégett, akkor átment villogó sárgába. De gond az nem volt. Egyébként meg áramgenerátoros volt a végfok, így még zárlat esetén sem pusztult el. Ugyan is ha a kimenő feszültség adott idő alatt nem csökkent le, akkor letiltotta magát.
(#) proba válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /
 
Hát tranzisztora válogatja, egy rakat knight rieder fényt készítettem igaz 5W -os szofita izzóval BD241 tranzisztorral. Ehhez kellett hűtés, még ha nem is nagy ( mert a bázisárammal is spórolni kellett) Igazából valami b2** nevű vált be, azzal még hűtés sem kellett (Uce sat alacsony). Autó szélvédő mögött talán 3-4 évig működtek, aztán divatja múltakká váltak.
Voltak nálunk diákok, azokkal az 50-60W -os halogén lámpát villogtattam szintén tranzisztorral (bd249) .Nem lehetetlen, csak tudni kell milyen paramétereket kell betartani.Tipikus hiba a kicsi bázisáram, akkor valóban fűt rendesen.
A fettel meg szinte lehetetlen elrontani.
(#) slave557 hozzászólása Nov 16, 2014 /
 
Üdv!
24v-os villogót szeretnék csinálni a traileremre, sárga ledek már megvannak, 12v-os mindegyik modul, 2-esével kell raknom, mert a teherautón 24v van. Hogy tudnék villogtatót építeni, gondolom mikrokontrollerrel kéne, de ennyi, amennyit tudok. Tudjátok az a sárga villigó kéne, a relé nem bírná szerintem azért gondoltam mikrokontrolleresre, amit akár egy arduino vezérelne.
Köszönöm a segítséget.
(#) zosza18 válasza slave557 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Szia4
Nem kell semmi ilyen bonyolult dologra gondolni. 555-el épített villogó kell Neked egy FET-el a kimenetén. Semmi extra nincs benne és megbízható.
(#) slave557 válasza zosza18 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Azért gondoltam mindenképp egy arduinora, mert nem lehet ezzel úgy vezérelni, hogy úgy villogjon, mint például ez 32mp-nél.
(#) zosza18 válasza slave557 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Jó így már más, nem tudtam, hogy ilyen kell. A forgó részt meg lehet oldani egy 4017-es futófénnyel, a villogást meg az 555-el. Nyílván egyszerűbb egy mikrovezérlővel kivitelezni.
(#) proli007 válasza slave557 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Hello! Aztán miért jó, ha ilyen "idegbeteg módon" villog? Mert alig tudom felfogni mit csinál. Le tudod írni, mit tesz? Továbbá a rend rendíthetetlen őre mit szól hozzá?
(#) slave557 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Nem tudom láttál-e már ilyen villogót, de a rendőr pont semmit nem fog hozzá szólni, mert ha egy teherautón szállítasz valamit akkor kötelező... Például itt van egy tűzoltóautó. Egyébként meg csak a borostyán és a kék szín van korlátozva, ha érdekel...
(#) daystealer hozzászólása Jan 9, 2015 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket kérném a következőben:
Szeretnék készíteni a robogóm műszerfalára egy piros villogó ledet (riasztó féle). Úgy szeretném megoldani, hogy a gyújtás ráadása és a motor elindítása után kezd töltődni egy kondenzátor, ami a gyújtás levétele után kezdi villogtatni a ledet. Azért kellene, hogy kondenzátorról menjen, mert elég lenne, ha max 8-10 órán át villogna, mert ha hétvégén otthon leteszem a motort, nem kell 2 napig jeleznie. A led világítós szakaszának nagyon rövidnek kellene lennie, míg a kialudt szakasznak kb. 2 mp-esnek. A kérdésem az lenne, mekkora kondenzátort használjak, illetve, hogy lehetne megoldani, hogy csak az áramtalanítás után villogjon?

Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) usane válasza daystealer hozzászólására (») Jan 9, 2015 /
 
Kondenzátor csak rövid ideig tudja ellátni.1-2 sec-re. Kell egy mini akku.
(#) daystealer válasza usane hozzászólására (») Jan 9, 2015 /
 
És esetleg egy időzítővel, ami a 12 v-os motor akkuról üzemelteti a ledet 8-10 óráig. Lehetőleg PIC nélkül, mert arra nincs lehetőségem. Illetve eszembe jutott, hogy megoldhatom reed relével is a következőképpen: a motor lezárásakor a kormányzárhoz a kormányt teljesen balra kell fordítani. Ekkor egy mágnessel kapcsolhatnám a reed relét, ami az akksihoz kapcsolódik, így villogtatva a ledet. Ha oldom a zárat és visszafordítom a kormányt, akkor megszűnik a tápellátás is + menet közben sem kapcsol be. Akkor igazából csak keresnem kell egy + és egy - szálat a kormány közelében és azokat megcsapolva egy előtétellenállaton keresztül már működne is.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
Következő: »»   49 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem