Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   84 / 256
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Vagyis egyszeruen impedanciat kellene illeszteni. Jo esetben eleg egy megcsapolt tekercs, bar nem ismerem a konstrukciot annyira...
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

A fénycsőből bontott valószínűleg nem lesz jó. Az csak 1-2 MHz -g működik, felette már nagy a vasvesztesége.
(#) 20sz Jófiú válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Ha jól látom a keverő gyűrűit egy csavarral rögzítetted a panelhez. Az úgy nem jó!
A gyűrűket rövid kivezetéssel forraszd be közvetlenül a panelba állítva vagy fektetve. A rögzítésüket ragasztóval old meg. FBS, sziloplaszt stb.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Medve741 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Én is kompakt fénycsőböl termeltem ki a ferrit gyűrüket. (Meg még sok minden mást is.) És remekül bevált.
(#) elektroncso válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Rendben holnap megoldom. Ma már nem, hulla fáradt vagyok, leszívott az iskola. Holnap csak 5 órám lesz, lesz időm és kedvem délután. Közben készítem a jegyzeteimet a vizsgára. Összeírtam a sávkiosztást, valaki meg tudná nézni hogy jó-e? Már az új 2011-ben módosított IARU Régió1 alapján készült. 2012-ben jelent meg a módosítás az RT hasábjain,ha gondoljátok feltehetem, közérdekű, nincs szerző feltüntetve nem ütközik szerzői jogokba (4 oldal).
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Szia !
Ez elég egyszerű kapcsolás meg lehet vele próbálni . Amire oda kell figyelni az hogy ne legyen fémtokos a tranyó és legyen nagy erősítése mivel az emitterben legalább 1 Volt RF jelnek kell lenni!
Ha ezt nem tudod elérni 1 tranyóval akkor rakjál elébe még egyet de az már ne emitterkövetős legyen !
Amikor még nem voltak AMIDON gyűrűim akkor A régi TV csatorna váltóból (VHF) kiszedtem a bemeneti trafót amit 2 drb csövecske alkotott és ezeket a csövecskéket daraboltam szét és köszörültem megfelelő méretre. Na ezekre tekertem 13 menetet trifilárisan . Köszörüléshez puha korong kell mint amivel az esztergályosok élezik a vídia lapokat!
(#) elektroncso válasza Hetope hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Ez van nekem megépítve, ebben már alapból van egy fokozatos leválasztó, én ezután építettem még be a fentebb általam mutatott fokozatot. Hogy mekkora a jel nem tudom, csak indikátorral megsaccolni, hogy nagyobb-e mint amit az oszcillátor kiad. Sajnos se oszcilloszkóp (de jól lenne egy 100MHz-es, de ne legyek telhetetlen, egyszerű készülékekkel szép nyerni) se RF szintmérő. Bár lehet hogy egy RF mérőszondát majd fogok építeni a multiméteremhez. Csak majd beszélnem kell az elektronika tanárommal hogy a suliban az ott lévő műszerekkel beállíthassam, mérésünk csak harmadiktól lesz, az még két év sajnos. Itthon meg nincs rá műszerem amivel behitelesíthetném. Ami van műszer az mind házi barkács, csak a multiméterem nem az.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Na még egy tudni való . A DBM-ben a diódák sorba vannak kötve és úgy képeznek gyűrűt (nem hídkapcsolás) és ha jól van kivitelezve (és nincs a tarfóban csavar!) akkor a VFO jel nem okoz semmilyen zavart mert át sem tud jutni a keverőn!

Köszönöm az információt. A diódák sorba (körbe) vannak kötve. A csavart kiveszem a tekercsből. Gondolkodtam is rajta hogy jó-e lesz, de mondom a hálózati toroid trafókat is szokták csavarral rögzíteni (ügye ez rövidre zárt menet). De arra nem gondoltam,hogy más a frekvencia és a cél.

Szia
Néztem a kapcsolást és csak annyit fűznék hozzá hogy én a bázisra mindig a jól szűrt tápról veszem le a bázisra kerülő feszültséget ! A kicsatolást pedig csak kis kapacitással végzem és sokszor használok fet-et mert annak nagy a bemeneti ellenállása és így nem terheli a VFO-t !

Rendben átteszem a bázisra menő ellenállásokat a tápra. Kicsatoló kondenzátor nincs (visszább írtam miért). Bár az utólag beépített leválasztó fokozatban viszont van 100pF-os becsatóló kondenzátor. Esetleg ebbe a fokozatba tegyek egy 10pF-os kicsatolót is?(Közvetlenül a DBM bemenetéhez.)
(#) Hetope hozzászólása Nov 11, 2014 /

Egy primitív RF szondát úgy készítek hogy fokok 1 kis kapacot nagyobb feszültségűt és ráforrasztok 1 diódát (1n4148) . A diódát (anód) a testre teszem a műszert pedig a testre és a koni+dióda (anód) lábakra. Ahol mérni akarok oda dugom a kondi lábát. Az ilyen nagyfekvenciás méréseknél megbízhatóbnak találom az analóg műszereket amelyeknek legalább 20 kilóohm a bemeneti ellenállása!

Tudom, van itthon egy hasonló elven működő RF jelindikátorom. Ha be volna hitelesítve akkor mérni is lehetne vele, de egyenlőre nincs lehetőségem beállításra. Majd a suliban.

A DBM bemenetére nem kell kondi ! Annak ha mindent jól csinálsz kb 50 ohm-os a bemeneti impedaciája. Ha elég erős a jel az utolsó tranzisztor emitterén akkor 100 ohmos trimert kell rakni és akkor ott be lehet állítani az impedanciát is és a kellő feszültséget is !

Rendben akkor holnap így módosítom a rendszert.
(#) szendi001 válasza Medve741 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Én vergődtem annyit vele, hogy nem igaz. Nem minden fénycső cucca egyforma.
(#) Medve741 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Tedd fel légy szi! Amit leírtál az jó.
(#) elektroncso válasza Medve741 hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Tessék. Az IARU 2011-es módosításairól táblázat. Jól fog ez jönni olyanoknak akik velem együtt most tanulgatnak a vizsgára.
(#) Medve741 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Milyen vizsgára készülsz? Nekem urh a van , és rh bét szeretnék. +távirót.
Apropó... Van itt valaki, aki szeretne online morzét gyakorolni?

Még nem tudom, NOVICE-ben kellene, de lassan lecsúszok róla. Nincs még belátható időn belül a vizsga. Felvidéki magyarként (nyelvérzék hiányában) nem tudok szlovákul, magyar nyelven kéne a vizsgakérdéssort kérelmeznem. Elméletileg nincs akadálya. Elméletileg! Gyakorlatilag meg...De ezt hagyjuk, nem ide való. Egyenlőre tanulok mindent amit fontosnak tartok. Lehet hogy HAREC lesz belőle, azt letehetem Magyarországon és forgalmazhatok itthon is. A többivel csak abban az országban ahol letetettem. Vagyis nagyon is lehet hogy HAREC lesz belőle. Úgy tudom már nincs külön RH, URH vizsga.

Mérd meg nekem légyszíve ahogy a képen van keresztben milyen széles a mag. Nem átmérőt hanem szélességet. Úgy vettem észre, kettő fajtát használnak, keskenyebbet és szélesebbet. Lehet itt van a kutya elesve.
U.i.:Megnézve a Gábor által használt gyűrűket ő is a szélesebbiket használta. Nekem a keskenyből van beépítve.Más lesz a mag tulajdonsága, lehet tényleg nem jó erre a frekvenciára. Meg fogom próbálni, tekerek a szélesebbre is egy párt. Most egyenlőre eltávolítom a csavart és megrövidítem a lábakat.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
(#) Medve741 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Megmértem. Az átmérő 12mm a szélessége 4mm. Én selyem szigetelésű huzalbol csináltam a tekercseket. Adok Neked két ilyen tekercset kompletten, csak be kell forrasztani. Gyere érte, vagy elküldöm csigapostán. A régi kaparásos nyákon még rajta vannak a régi tekercsek, az új nyomtatott nyákra újakat csináltam, és igy megmaradt a régi. Azokat szivesen Neked adom, azok biztosan jók, mert kipróbáltam. És van nekem ilyen sötétbarna viaszom. Pontosan nem is tudom, hogy micsoda. Én avval rögzítettem a tekercseket a nyákhoz. A sávszűrő és az oszcillátor ferrit magjait is evvel rögzítettem. Még a hangfrekis erősitőről szeretnék írni. Egy régi PC hez való hangfal párt találtam, annak az egyik felét használom. Az előerősítőt beépítettem a dobozába, a tápfeszt is onnan kapja. Csak egy árnyékot kábel jön ki belőle, az megy a kütyü hangfrekis kimenetéhez. Egy kicsit búg, de nem zavaró. Gyönyörűen erősíti a keverőből kijövő hangfrekit. Most még a sávszűrővel akarok kisérletezgetni, avval nem vagyok megelégedve.
(#) Antennaman hozzászólása Nov 13, 2014 /

Sziasztok !
Látom zajlik a konstrüktőr élet a topikban amíg én nem voltam gép közelben.
A kérdéses takarékos izzóból kinyerhető kis ferrit gyűrűk nem kritikusak itt az alsó sávokban működni kell a DBM-nek. Egyszerűen jól kell bekötni, vagyis fázis helyesen a trafók tekercseit!
Ha vissza lapoztok a 31 oldal környékére pont ezt a vevőt és a DBM elkészítését tárgyaljuk. Ha tovább is lapozol ott vannak még további VFO buffer fokozatok is.
Még egyszer hangsúlyozom az antennát, ha csak lehet jól kivitelezett dipól legyen , de legalább magasan lévő hosszú huzal tereptárgyaktól elszigetelve! Rumcájsz szavaival élve egy jó rezonáns dipól megteszi a magáét. A 31-ik oldal liknkje
(#) ferci hozzászólása Nov 13, 2014 /

Hátha valaki nem ismerné...
http://212.57.225.113:8902/
(#) Medve741 válasza ferci hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Jó lenne 80 és 40 méteren is...
(#) 20sz Jófiú válasza Medve741 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Van RH is. Nadap
Beírod a keresőbe, hogy websdr és lehet válogatni. Elég sok van a Föld szinte minden részén.
Sokan arra is használják, hogy a saját jelüket visszahallgassák.
(#) Medve741 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Megtaláltam. Köszi szépen!
(#) kismukk hozzászólása Nov 13, 2014 /

Segítségeteket szeretném kérni beltéri antenna, szobaantenna? ügyben!
Új műanyag keretes, duplaüveges az ablak, benne fém kereszttartókkal. A keret keskeny, benne fut az ablak, a redőny, átfúrása nem lehetséges.
Hogyan lehetne valamilyen RH antennát felállítani? A keretre belülről (quad)? azt nem fogják le az üvegben lévő kereszttartók? Vagy csak valahogy a szobában kihúzni, faltól-falig?
(#) Hetope válasza kismukk hozzászólására (») Nov 13, 2014 /

Faradej ketrecben csak a mű antenna ( DAMYLOAD) működik tökéletesen !
(#) elektroncso hozzászólása Nov 13, 2014 /

Elindult a rádió. Nem a tekercsekkel volt a baj. Az oszcillátor nem szolgáltatott elég jelet. Kivágtam belőle minden leválasztó fokozatot. Csak az alap oszcillátor maradt (egy tranzisztor) ennek az emiteréről vettem le közvetlenül a jelet. Úgy üvölt a 100ohm-os fejhallgatóban, vissza kellett venni a hangerőből. Azért a továbbiakban mindenkinek azt ajánlom a szélesebb (4mm) gyűrűt használja, mert nekem is most már azzal működik. Amúgy csak 6 menet van rajta, ennyi fért fel rá az összeteker telefondrótból. Egy rakás CW állomás jött be. Még van munka vele, mert nagyon torzít. Szerintem túlvezérlés. Most ki fogom cserélni azokat a vezetékeket árnyékoltra amiket kell. Azután majd fog kelleni telepíteni egy rendes antennát is. Most aztán pár óráig megint nem fog elmúlni a mosoly a számról.
Következő: »»   84 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem