Fórum témák
» Több friss téma |
Ha netán indikátor műszer hiányát érzed , nem biztos hogy olcsón beszerezhető manapság bármilyen deprez-műszer akkor lehetne ezt az akusztikust is építeni:
superregenerativ GDO Javított verzió supreg GDOnak Persze GDO-kra ezeken kívűl többféle verziót találhatsz , bőség zavara ... ![]()
Most nekiálltam építeni egy GDO-t. Halmájas konzervdobozba lesz beleépítve, árnyékolt doboz, méretre pont jó, se nem kicsi, se nem nagy. Fogásra is jó. Csak pont ez az, a műszer. Na az nem fér bele. Viszont ez az akusztikus tetszik, ezt fogom megcsinálni. Viszont ezzel át kéne menni az RF műszerek, mérések témába. Oda való.
Igen valóban átlehetne menni már oda ezzel ...
No még 1 apróság... Ha a deprez műszer helyett nagy fényerejű ledet és megfelelő előtét ellenállást teszel akkor lehetne éppen optikai indikációt is használni. Igaz az optikai detektálás nincs olyan éles mint a füled, külső megvilágítás is zavarhat, azon kívül ide oda lesni , tekerni a vasat, lesni a "dipet" ... így 2 irányba is kényelmesebben lehet figyelni. A linkelt GDO alsó frekije 5 MHz de ha kissé több menetet tekersz fel akkor lejjebb tudod vinni , ezen kívül a használt kondenzátor is befolyásolja az átfogást. Akár 5 6 db tekercset is készíthetsz több sávos felosztással.
Írtam oda, akadt egy kis probléma.
Na megint jól túl lett bonyolítva vagy magyarázva ez a preszelektor téma. Mivel már a vevőd elvileg a sávban megy mert ugye szólnak rajta az állomások. Így akár füllel hallani fogod ahogyan jel maximumra hangoltad a preszelektor tekercseit. Az L3 is lényeges mert valójában az is az üzemi frekvenciára hangolt párhuzamos rezgőkör csak itt a hangoló forgó kondenzátor az L3 tekercsről a testre kötött 20nF hidegítőn záródik nagyfrekisen a tekercs tetejéhez /meleg pontjához/.
Jó kísérletezést! Üdv. Gábor
Szia ,
Hogy haladsz a rádióval és a preszelektort kipróbálod-e?
Bár a kérdés nem nekem szólt én 90 százalékra összeraktam ezt a vevőt. Van egy hiba eddig a nyákban... a többi jön.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Akkor születni fog még egy példány belőle
![]() Meglepően jól szólt a maga egyszerűségével is amikor megépítettem. Majd mutasd meg hogyan csináltad! Üdv. Gábor HA8LKM
Ugyan ott tartok ahol eddig. Hétfőn a GDO-val dolgoztam, azóta pedig nem volt időm bemenni a műhelybe. Kedden szakmai gyakorlat, délután más munka volt. Csütörtök 8 óra, sötét volt mire hazaértem. Ma 7 óra, ilyenkor már nincs kedvem semmihez. De hétvégén miután az utolsó kerti munkák el lesznek végezve folytatom.
Én a linkben található szuper elrendezésű adó-vevő vevő részére gondoltam. Remélem nem gond
![]()
kíváncsian várjuk a fejleményeket!
Addig is jó tanulást majd jó hétvégi barkácsolást!
Persze, nem gond.
Ja! Te akkor azt a SA612-vel készített kis szuper készüléket építgeted amelyhez a fentiekben a nyákot is közzé tetted. Akkor az is meg fog szólalni hétvégén.
Sziasztok! Bocsánat, hogy bele vau... Milyen rádióról van szó? Hol van a linkje?
A preszeletor kész, csak nincs hozzá forgóm. Ezért épül-szépül lassan a ketyere. Holnap Puskás börze! Én ott leszek. Üdv Medve741 HG5AAU
Bővebben: Link A kvarc szűrőig kész van a vevő, holnap jön az első keverő.
Működik! Sávszűrő nélkül tettem rá DDS VFO-t. 3.5-ön távíró kiválóan jött. Holnap jön a sávszűrő, de kisérletezek preszelektorral is.
Csináltam rá egy 7 megás sávszűrőt. legalább 20 különböző állomást veszek távírón. Sajnos a HF része gerjedékeny. Mindenfelé tettem bele kondikat, de valami nem klappol. Fél hangerőig jól szól.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Bővebben: Link Karácsonyi projektnek javaslom a mellékelt QRP adó-vevőt. Érdekessége hogy van önhang, és hogy nagyon keskeny a vétel a bemenetén található kvarc miatt. Nem is drága szerintem, összeszedve is lenne ennyi.
Szia!
Milyen frekvencián üzemel ez a rádió? Üdv Medve741 HG5AAU
7.023 Mhz kvarc van benne. Amennyire nézem lehet nagyon keveset elhúzni, de felesleges, mert a bemenetén is van egy ilyen kvarc, ami meghatározza a keskeny sávú átvitelt. Igazi egy sávos QRP adó-vevő.
Két kvarcot és a kimeneti sávszűrő elemeit cserélve szerintem elmegy 3,5-ön és 14-en is.
Az "egysávos" helyett inkább az "egyfrekvenciás" elnevezést használnám, szerintem az közelebb áll a valósághoz.
Sziasztok!
Tűrhető a terjedés 80m-en. A nálunk lévő zaj ellenére is nagyon dübörög a sáv elején a Jordán JY9FC. Természetesen a kis szuper riggel veszem dipól antennával. Üdv. 8LKM Gábor
40 méter kiváló volt, a verseny alatt végig ment hétvégén.
Sziasztok! Mitől függ, hogy az első keverő milyen felépítésű legyen RH-n? Most tervezgetek egy vevőt. Több dolgot kipróbálnék: Kétszeresen kiegyenlített diódás, DBM, FET es, üttetett tranzisztoros, dupla FET es. Tapasztalatok? Kristály szűrőre menne a jel.
Keverőkkel kapcsolatban jó kiindulási pont az 1986-os RT évkönyv ha8et cikke. (79-91 oldal)
Érdemes lehet még rákeresni a "H-mode mixer" -kifejezésre is.
Sziasztok.
RG-174-es 50ohm-os koaxiális kábelnek milyen a minősége? 100MHz-re 35,9dB/100m-t írnak rá. Műszerkábelnek kellene frekvenciamérőhöz (kb.1m-1,5m). Illetve majd rádióvevőkhöz antenna bevezető kábelnek. Az is lehet a gond hogy nem éppen illesztett az antennám. Először azt szeretném megoldani még a hó lehullása előtt. Ez kb. 10-20méter lesz.
Nem rossz kábel az, de mindkét általad felhasználandó célra inkább valamivel vastagabb kábelt ajánlanék. A frekvenciamérőhöz a vékonysága és a tömör belső ere miatt (kevésbé bírja a hajlítgatást, mint a sodrott belső erű).
Frekvenciamérőhöz RG-58 is jobb, mellesleg ugyanannyiba kerül, de kisebb a csillapítása (ami egy frekvenciamérőnél persze nem szempont). Antennakábelnek meg minél vastagabbat... A kisebb csillapítás és a mechanikai stabilitás miatt. A kisebb csillapítás most még talán vevőhöz nem annyira hiányozna, de előbb-utóbb valószínűleg adni is szeretnél. Akkor viszont nem mindegy, hogy az összes antennanyereségedet "elnyeli" a kábel mind adás, mind vételi oldalon. (Arról már ne is beszéljünk, hogy ilyen vékony kábel elbírja-e egy gyári 100W-os készülék teljesítményét...) Antennakábelnek legalább RG213-at, vagy hasonlót javasolnék. Igaz, hogy négyszer annyiba kerül, de a 36 dB csillapítással szemben csak 6,8 dB a csillapítása (100 MHz-en), kényelmesen kezelhető méretű. Antennakábelnek is lehet éppen használni az RG-58-at (az RG-174-nél mindenképpen jobb, 16dB csillapítású , árban ugyanott van). Az RG174-et műszerek, berendezések belsejében szokták használni, ahol max. néhány 10 cm-re, fixen bekötve kell a jeleket vinni. Szerk: Itt vannak mindenféle kábelek, árakkal, adatokkal. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Köszönöm a választ. Akkor a műszerkábelnek rendelem RG-58-ast. Arra nem is gondoltam hogy emez tömör belső erű. Antennakábelnek viszont marad ez egyenlőre. A mostani darab drót helyett biztos jobb lesz. Nagyon olcsón sikerült találnom, az 58-as 0,40€ a 174-es meg 0,20€ méterje. Ha majd adóval fogok foglalkozni akkor lesz másik kábel. De az még több év is lehet.
Az RG58 általánosabban használt kábel, erre könnyebben kapsz csatlakozókat. És kisebb a csillapítása is, érdemesebb ezt használni általában. De jobb megoldás, ha már most beszerzel egy vastag kábelt (pl. RG214 típusút), és ezt építed be a lejövő antenna kábelnek, később sem lesz vele gond. Fali átvezetéshez, és a szobában, valamint mérőkábeleknek használhatsz RG58 -at. (ha lehet az RG58/C, /CU kábeleket preferálnám, azok hajlékonyabbak) Az RG213 kábelből készíthetsz "malacfarok" kábeleket, a könnyebb készülékek csatlakozásához.
Még csak annyit, hogy ha az RG58 kábelre FME csatlakozót krimpelsz, akkor a rövid kábeleidet FME végű adapterekkel gyorsan, egyszerűen átalakíthatod más típusú BNC, TNC, N, SMA, stb. csatlakozóra, és kisebb lukon könnyebb átdugni a falon, ajtó, ablakkereten.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |