Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   86 / 256
(#) Kera_Will válasza Hetope hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Ha netán indikátor műszer hiányát érzed , nem biztos hogy olcsón beszerezhető manapság bármilyen deprez-műszer akkor lehetne ezt az akusztikust is építeni:

superregenerativ GDO

Javított verzió supreg GDOnak

Persze GDO-kra ezeken kívűl többféle verziót találhatsz , bőség zavara ... !
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Most nekiálltam építeni egy GDO-t. Halmájas konzervdobozba lesz beleépítve, árnyékolt doboz, méretre pont jó, se nem kicsi, se nem nagy. Fogásra is jó. Csak pont ez az, a műszer. Na az nem fér bele. Viszont ez az akusztikus tetszik, ezt fogom megcsinálni. Viszont ezzel át kéne menni az RF műszerek, mérések témába. Oda való.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Igen valóban átlehetne menni már oda ezzel ...

No még 1 apróság...
Ha a deprez műszer helyett nagy fényerejű ledet és megfelelő előtét ellenállást teszel akkor
lehetne éppen optikai indikációt is használni.
Igaz az optikai detektálás nincs olyan éles mint a füled, külső megvilágítás is zavarhat, azon kívül ide oda lesni , tekerni a vasat, lesni a "dipet" ... így 2 irányba is kényelmesebben lehet figyelni.
A linkelt GDO alsó frekije 5 MHz de ha kissé több menetet tekersz fel akkor lejjebb tudod vinni , ezen kívül a használt kondenzátor is befolyásolja az átfogást.
Akár 5 6 db tekercset is készíthetsz több sávos felosztással.
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Írtam oda, akadt egy kis probléma.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Na megint jól túl lett bonyolítva vagy magyarázva ez a preszelektor téma. Mivel már a vevőd elvileg a sávban megy mert ugye szólnak rajta az állomások. Így akár füllel hallani fogod ahogyan jel maximumra hangoltad a preszelektor tekercseit. Az L3 is lényeges mert valójában az is az üzemi frekvenciára hangolt párhuzamos rezgőkör csak itt a hangoló forgó kondenzátor az L3 tekercsről a testre kötött 20nF hidegítőn záródik nagyfrekisen a tekercs tetejéhez /meleg pontjához/.
Jó kísérletezést!
Üdv. Gábor
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Szia ,
Hogy haladsz a rádióval és a preszelektort kipróbálod-e?
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Bár a kérdés nem nekem szólt én 90 százalékra összeraktam ezt a vevőt. Van egy hiba eddig a nyákban... a többi jön.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Akkor születni fog még egy példány belőle
Meglepően jól szólt a maga egyszerűségével is amikor megépítettem.
Majd mutasd meg hogyan csináltad!

Üdv. Gábor HA8LKM
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Ugyan ott tartok ahol eddig. Hétfőn a GDO-val dolgoztam, azóta pedig nem volt időm bemenni a műhelybe. Kedden szakmai gyakorlat, délután más munka volt. Csütörtök 8 óra, sötét volt mire hazaértem. Ma 7 óra, ilyenkor már nincs kedvem semmihez. De hétvégén miután az utolsó kerti munkák el lesznek végezve folytatom.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Én a linkben található szuper elrendezésű adó-vevő vevő részére gondoltam. Remélem nem gond
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

kíváncsian várjuk a fejleményeket!
Addig is jó tanulást majd jó hétvégi barkácsolást!
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Persze, nem gond.
Ja! Te akkor azt a SA612-vel készített kis szuper készüléket építgeted amelyhez a fentiekben a nyákot is közzé tetted.
Akkor az is meg fog szólalni hétvégén.
(#) Medve741 válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Sziasztok! Bocsánat, hogy bele vau... Milyen rádióról van szó? Hol van a linkje?
A preszeletor kész, csak nincs hozzá forgóm. Ezért épül-szépül lassan a ketyere.
Holnap Puskás börze! Én ott leszek.
Üdv Medve741
HG5AAU
(#) szendi001 válasza Medve741 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Bővebben: Link A kvarc szűrőig kész van a vevő, holnap jön az első keverő.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Működik! Sávszűrő nélkül tettem rá DDS VFO-t. 3.5-ön távíró kiválóan jött. Holnap jön a sávszűrő, de kisérletezek preszelektorral is.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Csináltam rá egy 7 megás sávszűrőt. legalább 20 különböző állomást veszek távírón. Sajnos a HF része gerjedékeny. Mindenfelé tettem bele kondikat, de valami nem klappol. Fél hangerőig jól szól.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Bővebben: Link Karácsonyi projektnek javaslom a mellékelt QRP adó-vevőt. Érdekessége hogy van önhang, és hogy nagyon keskeny a vétel a bemenetén található kvarc miatt. Nem is drága szerintem, összeszedve is lenne ennyi.
(#) Medve741 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Szia!
Milyen frekvencián üzemel ez a rádió?
Üdv Medve741
HG5AAU
(#) szendi001 válasza Medve741 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

7.023 Mhz kvarc van benne. Amennyire nézem lehet nagyon keveset elhúzni, de felesleges, mert a bemenetén is van egy ilyen kvarc, ami meghatározza a keskeny sávú átvitelt. Igazi egy sávos QRP adó-vevő.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Két kvarcot és a kimeneti sávszűrő elemeit cserélve szerintem elmegy 3,5-ön és 14-en is.
(#) kendre256 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Az "egysávos" helyett inkább az "egyfrekvenciás" elnevezést használnám, szerintem az közelebb áll a valósághoz.
(#) Antennaman hozzászólása Nov 23, 2014 /

Sziasztok!
Tűrhető a terjedés 80m-en. A nálunk lévő zaj ellenére is nagyon dübörög a sáv elején a Jordán JY9FC.
Természetesen a kis szuper riggel veszem dipól antennával.
Üdv. 8LKM Gábor
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

40 méter kiváló volt, a verseny alatt végig ment hétvégén.
(#) szendi001 hozzászólása Nov 29, 2014 /

Sziasztok! Mitől függ, hogy az első keverő milyen felépítésű legyen RH-n? Most tervezgetek egy vevőt. Több dolgot kipróbálnék: Kétszeresen kiegyenlített diódás, DBM, FET es, üttetett tranzisztoros, dupla FET es. Tapasztalatok? Kristály szűrőre menne a jel.
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Keverőkkel kapcsolatban jó kiindulási pont az 1986-os RT évkönyv ha8et cikke. (79-91 oldal)
Érdemes lehet még rákeresni a "H-mode mixer" -kifejezésre is.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 30, 2014 /

Sziasztok.
RG-174-es 50ohm-os koaxiális kábelnek milyen a minősége? 100MHz-re 35,9dB/100m-t írnak rá. Műszerkábelnek kellene frekvenciamérőhöz (kb.1m-1,5m). Illetve majd rádióvevőkhöz antenna bevezető kábelnek. Az is lehet a gond hogy nem éppen illesztett az antennám. Először azt szeretném megoldani még a hó lehullása előtt. Ez kb. 10-20méter lesz.
(#) kendre256 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 / 1

Nem rossz kábel az, de mindkét általad felhasználandó célra inkább valamivel vastagabb kábelt ajánlanék. A frekvenciamérőhöz a vékonysága és a tömör belső ere miatt (kevésbé bírja a hajlítgatást, mint a sodrott belső erű).
Frekvenciamérőhöz RG-58 is jobb, mellesleg ugyanannyiba kerül, de kisebb a csillapítása (ami egy frekvenciamérőnél persze nem szempont).
Antennakábelnek meg minél vastagabbat... A kisebb csillapítás és a mechanikai stabilitás miatt. A kisebb csillapítás most még talán vevőhöz nem annyira hiányozna, de előbb-utóbb valószínűleg adni is szeretnél. Akkor viszont nem mindegy, hogy az összes antennanyereségedet "elnyeli" a kábel mind adás, mind vételi oldalon. (Arról már ne is beszéljünk, hogy ilyen vékony kábel elbírja-e egy gyári 100W-os készülék teljesítményét...)
Antennakábelnek legalább RG213-at, vagy hasonlót javasolnék. Igaz, hogy négyszer annyiba kerül, de a 36 dB csillapítással szemben csak 6,8 dB a csillapítása (100 MHz-en), kényelmesen kezelhető méretű.
Antennakábelnek is lehet éppen használni az RG-58-at (az RG-174-nél mindenképpen jobb, 16dB csillapítású , árban ugyanott van).
Az RG174-et műszerek, berendezések belsejében szokták használni, ahol max. néhány 10 cm-re, fixen bekötve kell a jeleket vinni.
Szerk: Itt vannak mindenféle kábelek, árakkal, adatokkal.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) elektroncso válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Köszönöm a választ. Akkor a műszerkábelnek rendelem RG-58-ast. Arra nem is gondoltam hogy emez tömör belső erű. Antennakábelnek viszont marad ez egyenlőre. A mostani darab drót helyett biztos jobb lesz. Nagyon olcsón sikerült találnom, az 58-as 0,40€ a 174-es meg 0,20€ méterje. Ha majd adóval fogok foglalkozni akkor lesz másik kábel. De az még több év is lehet.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Az RG58 általánosabban használt kábel, erre könnyebben kapsz csatlakozókat. És kisebb a csillapítása is, érdemesebb ezt használni általában. De jobb megoldás, ha már most beszerzel egy vastag kábelt (pl. RG214 típusút), és ezt építed be a lejövő antenna kábelnek, később sem lesz vele gond. Fali átvezetéshez, és a szobában, valamint mérőkábeleknek használhatsz RG58 -at. (ha lehet az RG58/C, /CU kábeleket preferálnám, azok hajlékonyabbak) Az RG213 kábelből készíthetsz "malacfarok" kábeleket, a könnyebb készülékek csatlakozásához.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Még csak annyit, hogy ha az RG58 kábelre FME csatlakozót krimpelsz, akkor a rövid kábeleidet FME végű adapterekkel gyorsan, egyszerűen átalakíthatod más típusú BNC, TNC, N, SMA, stb. csatlakozóra, és kisebb lukon könnyebb átdugni a falon, ajtó, ablakkereten.
Következő: »»   86 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem