Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   197 / 372
(#) csatti2 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Köszi
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia! Szép lett a végeredmény. Milyen szoftvereket használtál?
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 15, 2014 / 1

Designspark PCB a nyák és az áramkör tervezéshez
FlatCAM a G code előállításához
Autoleveller a letapogatóprogram elkészítéséhez és a többi g-code igazításához
Mach3 a CNC vezérléséhez

Az autoleveller-t picit módosítottam, hogy az én makróimat használja a gyári mach3-as letapogatás helyett, mert az nálam a mozgásvezérlőmön nem jól működik.
(#) sunraw hozzászólása Nov 19, 2014 /

és az első teszt:

VIDEO
(#) Pali79 válasza sunraw hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Nem rossz, de sok nem látszik belőle.
(#) Melphi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Nagyon jóóóóó, de a plexi az mi célt szolgál, talán a füstöt tereli el?, esetleg a munkadarabról is raknál fel képet?
(#) sunraw válasza Melphi hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Az egy mezei elszívó ernyő. Holnap folytatom, akkor igyekszek képeket is készíteni.
(#) sunraw hozzászólása Nov 21, 2014 /

tükörre, postscript (80mm/m, 100%)

tükör.jpg

(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Méretpontos ellenőrzés, hibákkal, 750mm/p-en:

teszt02.jpg

(#) kameleon2 válasza sunraw hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Szia! Én látom csak úgy, vagy függőleges irányban tojás a kör? Olyan mintha rosszul lenne bekonfigolva az egyik tengelyed. Mach3-nál a motortunningnál nekem is kellett kicsit játszani a mechanikai adottságaimmal, de nekem az X tengelyen áttétel van.
(#) sunraw válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Jól látod. A szíjhajtás néha megakad, valamiért. A hétvégén visszaokoskodom a régi TR10x2-es orsót és az Y tengelyre a 1:8-as hajtóművet.
(#) berez hozzászólása Nov 28, 2014 /

Üdv a Fórumozóknak!Kezdő szinten elkezdtem egy cnc építését.
Elektronika ügyben van némi hiány a tudásomban,ezért kérem a segítséget.
Vettem egy ilyent,
Bővebben: Link
még ebben az évben remélem megjön.Ez ugyebár a port leválasztó.Ahhoz hogy 3
motort vezéreljek még kell 3 db ebből is:
ezek is lesznek 2 héten belül
Táp van ,így ez az összeállítás elég egyelőre? Szoftver Kcam4
Motorok bipolárisak, kísérleti jelleggel nyomtatókból bontottam kis teljesítményűek.Köszi a segítséget és jó fórumozást!
Vagy az egészet lehet komplett ezzel kiváltani:
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) Pali79 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Szia!

Jól látod a dolgokat. Vagy a portleválasztó és tengelyenkénti külön meghajtás, vagy az utolsó linken lévő komplett vezérlő. Az elsőbe kicsit több a lehetőség, mert a leválasztó 5 tengelyt tud kezelni. Az A4988 egy viszonylag új dolog, nincs nagyon elterjedve, de ha igazak a paraméterei amit írnak az adatlapok akkor nagyon jó vétel, nagyjából annyit tud mint a tb6560-as bevált vezérlő, csak sokkal kisebb, akár még a motorra is ráapplikálható.
(#) kameleon2 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Nem tudom, mit tud ez a 4988, de elég gyanús. 1A van eleve ráírva, így 3-3,5A-es motorokat el is felejtheted. Másból meg nem tudsz kellő erőt kinyerni. Mit szeretnél voltaképpen építeni? Mert ez nagyon játékszernek tűnik - kivéve az utolsóként linkelt "piros" panelt a 3db 6560-al Az 3 tengelyt tud, az első linkeden szereplő 5 tengelyt tudna- de kell hozzá mindenképpen a step-dir motormeghajtó. Jó lenne látni, mire is szeretnéd használni, mert az nagyon sokat számít. Ha csak általános panel, műanyag, meg egy kis fa, esetleg vékonyabb alu, akkor a piros jó sokáig ki tud szolgálni. Ha lézer, akkor elég lehet a sokkal kisebb is, bár gyors motorok a legjobbak -ahhoz is jobb a piros, vagy az első 5 csatornás, de valami komolyabb step-dir meghajtókkal. Ez a 4988 elég komolytalan szerkezetnek tűnik, szerintem csak füstgenerátornak lesz jó.
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

A 4988-ast elsősorban 3D nyomtatók léptetőmotorjainak a meghajtásához tervezték. Kialakítása azért ilyen, hogy pl. a RAMPS shield-be kényelmesen beilleszthető legyen. Ugyanilyen kialakítású a 8825-ös is csak az nagyobb áramot is elvisel (2.2A hűtőbordákkal).
Természetesen használható általános célokra is. Hátránya, hogy nincs féláram üzemmódja, illetve viszonylag kevés mikrolépés módból választhatsz.
Külföldi CNC-s fórumokon joggal szidják ezeket a vezérlőket (nem megfelelő zajszűrés, emiatt lépéstévesztés, jó pár példány elfüstöl pár hónap után magától, stb.).
A nagyobb motorokat hagyjuk, csak azért mert nagyobb a névleges nyomatéka még nem biztos, hogy jobb. A feladathoz kell motort választani. A nagyobb nyomatékú motorok gyakran rosszabb paraméterekkel rendelkeznek nagy sebességeknél/gyorsulásokkor. Nagyon fontos ilyen szempontból a tekercsek impedanciája. A túl nagyra választott motorok emellett csak pazarolják az energiát (a fel nem "használt" áram hőként veszik el a tekercseken).

Tényleg tudni kellene mire is akarod használni a gépedet.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Piros vezérlőm van évek óta és nem füstöl. Jó táp és egy ventillátor. Ez a titka. Mellesleg éppen a motorok miatt érdeklődtem, hogy voltaképpen mi is a cél, hiszen optimális gépet érdemes építeni, azt meg nem a vezérlővel illik kezdeni.
(#) berez válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Köszönöm a gyors válaszokat,akkor próbaképp marad az 1. verzió.
A gép hobby célú fa ,műa. max néhány nyák készítésre van, vagy marással
vagy finom tintás rajzolással és utána maratással.A 4988 - hoz adnak hűtőbordát is,
de ha esetleg elfüstöl ,tegye 1-esével ne az egész panel ugorjon rögtön a kukába.
Szép estét!

Van akinek szerencséje van vele. Ennek ellenére én utána olvasnék. Sokan ráforrasztottak utólag kerámiakondikat (lépéshibák ritkábbak utána), illetve a DIP kapcsolókkal is gondok szoktak lenni egy idő után. Az elektrolit kondik is robbantak már másnál. Mindegy te dolgod, örülök neki, hogy nálad bevált. Persze lehet, hogy ez is közrejátszik, hogy nem vagy maradéktalanul elégedett a géped pontosságával.

A gépem pontosságával elégedett vagyok, ami az elektronikát illeti. A mechanikával kevésbé vagyok kibékülve. Ha a mechanikám csak fele olyan jó lenne, mint a piros vezérlő! Amióta hozzám került, azóta csapágyakat cseréltem, lineáris csapágyakat, megszüntettem amennyire lehet kis hézagolólemezkékkel a kotyogásokat, jobb és sokkal csendesebb megmunkálómotor került rá és gyakorlatilag az összes léptetőmotort újra cseréltem a bontott nyomtatómotorok helyett. Amióta a piros vezérlőt használom, végre szánthat 5-700-al munka közben és 1700-al üresen. Amikor megkaptam az eredeti vezérlővel és mechanikával- max 100-135-el ment, mert afölött egyfolytában lépést tévesztett és szorult az orsó. A trapézmenetes orsó helyett szívesen látnék rajta egy mérettel vastagabb golyósorsót, de talán ez a gép megmarad ilyennek.
(#) csatti2 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Ez esetben a 2A bőven elegendő lesz. Érdemes egyébként majd megkeresned azt a legkisebb áramot, amin még megfelelően dolgozik a gép (csinálj tesztmarásokat az általad kívánt legnagyobb terheléssel [mm/perc, illetve x mm mélység], marj például köröket a fába és nézd, meg hogy pontosan visszatérsz e a kiindulási pontodba, illetve szabályosak-e a körök), így nem kell aggódnod majd a driver-ek miatt sem.
Mint írtam korábban a drivereid hibája, hogy nincs féláram módjuk (ha nincs lépéskérés egy bizonyos ideig, a tartóáramot a felére veszi az elektronika), így ne hagyd majd feleslegesen bekapcsolva a CNC-d, mert folyamatosan fűteni fognak (ezért is hasznos lesz a kisebb áram).

Hát a trapézmenetes orsót mindenképp cseréld le. Az legfeljebb fához jó.
Direktbe hajtod az orsót a motorokkal vagy van köztük flexibilis tengelykapcsoló?

Az enyém 2700-al megy üresben, mehetne gyorsabban is de levettem picit a motoráramot és emiatt már gyanítom, hogy lépést tévesztene.

Mekkora az orsód menetemelkedése?

Tesztmarás tanács megfogadva,de egyelőre az odébb van ) jelenleg még az asztalt
próbálom síkba hozni mérőórával,vezérlő hiján kézzel forgatva a tengelyt... 0,1 mm-nél
tartok de még lehet finomítani ,bár a gép hobby célú ,és még sok hibája van de majd
lassan beáll.Ha majd dolgozik úgysem hagyom magára ,annyira nem automata a
végállás kapcsoló is én leszek...

Szia! Most megy és használom, nem szívesen bolygatom. Műanyag úgyis az amihez leginkább kell. Tengelykapcsoló helyett üzemanyagcső+ kötegelő van. Már beszereztem tengelykapcsolókat is - ez a következő lépés. Az X tengelyemen van egy áttétel - attól is szeretnék szabadulni, mert gyorsító áttétel és gyengíti a motort. Azonban ahhoz már tényleg cserélnem kell az orsót, mert rövid lenne a tengelyvégem a direkt hajtás felszereléséhez. Most csak tolómérővel mértem rá: 3mm/fordulat a menetemelkedés.

Ha nem sikerül tökéletesen beállítani az asztalt, az sem akkora baj. A munkadarab és az asztal közé úgyis érdemes (nagyon javasolt ) egy vékony falemezt helyezni, ha ezt szintre marod a géppel, mindjárt megvan a tökéletes felületed, amin már jól áll majd a munkadarabod.

Ez úgyis így van már most is a falemez egy darab régi laminált parketta amit könnyű cserélni
az asztal pedig madaras hipermarketban leócskázott de új lapos tv fali konzolja lett

Az aliexpressen gombokért kaphatsz normális tengelykapcsolókat, szerintem nem érdemes házibarkácsot használni helyettük, sokat számítanak.

Műanyagot milyen szerszámmal marod? Sokat szívtam velük, mielőtt ráálltam a V-kés majd végmaró kombóra.

Hűha, ez tényleg igazi barkács CNC-nek hangzik

Szia! Nagyjából én is ezeket használom. Gravírtűből a legstabilabb a 90 fokos 0.3mm-es valamint 2 és négyélű marók. Sokan az egyélűt ajánlották, de csak szívtam vele a sebesség miatt. Kínait használok, mert azt nem sajnálom - ha netán törik is. 10db-ot kapok annyiért mint itthon egyet. Legjobban a Sharptools 1,5mm-es kétélű "flute" marója jött be. Szinte mindennel elboldogul. Egyedül a gagyi hobbiüveggel szívtam, de amióta hűtöm az anyagot - nincs vele gond, ugyanúgy megmunkálja, mint a drágább plexit. Egyedül a nyákmarás miatt lenne jobb a precízebb mechanika, de mostanában nem nagyon marok nyákot, mert kétoldalas furatgalvánosokat kell csinálnom - így nem is görcsöltem vele.

Az anyagot mivel hűtöd? Nekem még nem volt ilyesmire szükségem de jól jöhet.
Én általában a nyákmarástól elkopott V-késeim használom (úgyis csak a hegye kopik), így többnyire 15-45 fokosak a kések amikkel dolgozom. Végmarónak nálam működik az egyélű is, mivel már csak a maradékot kell leszednie emiatt elég gyors a megmunkálás ahhoz, hogy ne olvadjon rá a szerszámra a műanyag. Van pár sok élű maróm is, megnézem majd, milyen ha direktben azokkal támadok.
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

A hűtést hirtelen találtam ki, mert a megmunkálóspray-m kifogyott, amit használni szoktam, így a WD 40 esett a kezem ügyébe. Nagyon picit tudok nyomni az anyagra - szinte észre sem venni - viszont kitűnően ellátta a feladatát. Kent és hűtött egyszerre. Kicsit büdi lett az anyag a WD-től, de kristálytiszta élei lettek. Kis mosás és teljesen hibátlan.
Következő: »»   197 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem