Fórum témák
» Több friss téma |
Csak lassan, semmi kapkodás, menet közben is ellenőrizni.
Üdv, 5 voltra kellene egy 10 méteres körzetre valami mono fm adó ami olyan primitív mint egy faék.
Valaki segítene? FET ne legyen benne, mert itthon csak tranzisztor, opa ellenállás és kondenzátor van.
Távolságon belül legalább tiszta jelet hallok? meg 3szögelés várható-e?
igen én megépítettem és egy 15 pF-es kondival 95,2 MHz-n tisztán szól de a felharmonikusok miatt egy olyan +/- 15 MHz környékén is lehet fogni
Ilyet még játékból se lenne szabad. Azt mérik be általában, ami zavart okoz. Ez a kapcsolás meg bőven termel. Olyan meg nem létezik, hogy csak 5, meg 10 méterre ad. Azt hogy kit zavar, hol, az pedig antenna, vevőérzékenység kérdése.
Oly sok ennél sokkal korrektebb kapcsolás van, FM transzmitter néven, építs egy olyat. Az sem igazán legális, de ha nem teszel rá jó, nagynyereségű antennát, a lebukás is elkerülhető.
Bővebben: Link ezen gondolkoztam még, de pár mili watt az engedett tudtommal 1-3mW-ot tudok
Nagybetű, mondatvégi írásjel, és a link gomb használata nem luxus! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Ez már sokkal jobban néz ki. Egyébként 50 nW az engedélyezett kisugárzott teljesítmény, de a hangsúly a kisugárzott -on van. Egy egyszerű oszcillátorról is le lehet venni párszor 10 mW teljesítményt, de az engedélyezett beépített (beépíthető) antenna hatásfoka olyan rossz, hogy kisugározva kb. éppen hogy meg lesz az az 50 nW. Mivel ilyen kis kisugárzott teljesítményről beszélünk, (ez is elég néhányszor 10 m -re egy jó érzékenységű pl. autórádióhoz) nem kell különösebb kimeneti szűrőket alkalmazni. Ez azért olyan, amilyen. Ha megváltoztatod, akár a teljesítményt, akár az antennát, már meglehet, hogy problémák lesznek.
Üdv!
Megépitettem én is ezt a kapcsolást. És nekem nem akar müködni.
Mindenkinek jobb ez így...
Ez a kapcsolás olyan, mintha valaki légvédelmi szirénát használna csengőnek. Keress egy másik két-három tranzisztoros kapcsolást.
Sziasztok!
keresek egy fm adót (88-108 Mhz) ami tud kimeneten min 1 max 2W-ot. Lapozgattam sokat az oldalon ,de nem sikerült eligazodni a dolgok között, sok félbe hagyott nem működő volt és olyat ami kiforrott ismert ,olyat nem igen találtam. Tudnátok valamit ajánlani?
A helyzet az, hogy RF áramkörök kapcsolási rajzai csak tájékoztató jellegűek, gyakorlatilag mind egyformán néz ki. Szaktudás, de legfőképp műszerek nélkül az élesztés szerencse dolga. Van akinek sikerül, de leginkább sikertelenség a vége.
Az általad megcélzott 1 - 2 W már nagyon sok, a mellékhullámú termékek is jelentős teljesítményűek, amik zavarokat okoznak. Megfelelő műszerezettség nélkül (min spektrum analizátor, RF teljesítmény mérő) ilyen teljesítményű adót építeni nem lehet.
Akkor fordítok a dolgon.
Mit tudnál ajánlani amivel lefedhetek 700m-1 km-es területet?
A lefedettség nagysága sokmindentől függ. úgy 100 - 200 mW adóteljesítmény elegendő lehet, egy tisztességes antennával, nagyjából sík terepen, egy átlagos érzékenységű vevő számára.
De a nemkívánatos mellékhullámú sugárzásokra (harmonikus, és intermodulációs) figyelni kell. Ezt elérheted pl. egy ebben a cikkben említett kapcsolás, egy kisteljesítményű RF végfokozattal (BFW16A) kiegészítve. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
A terep nem igazán sík, falu közepén lakom , vannak azért házak.Antennából minél kisebb lenne jó,
azaz nem egy tetőantennára gondolok ,hanem egy kertben kihúzható antennára vagy egy kis botantennára tranzisztornak találtam: BFR 90-et ,2N2222A-t, KT913A-Ez elég nagy ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
Padláson egy 100 MHz -re méretezett GP antenna. Az antennát pontosan sávközépre kell hangolni, a kihúzható antenna több okból nem jó. (nincs biztosítva az illesztés, a kihúzható részek között kontakthibás lesz előbb utóbb)
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
Ma reggel pakolászás közben rájöttem ,hogy van nekem megépítve egy BA1404-es Fm adó( Ami itt is van a cikkek között),Nem lehetne ezzel kezdeni valami?Ennek a kimenetére egy kis RF erősítőt illeszteni?
Annó felénk a srácok 3 tranyás drótnélküli mikivel az egész várost beszórták ...
![]() kb.: 50mW max jó hát széllel esetleg80-100mW jött ki ... ![]()
Sziasztok,
úgy látom kicsit hanyagolva van ez a rovat, így töltök fel pár képet a hétvégi munka eredményéről. PLL vezérelt FM mikrofon. Egy QFN tokos FM adó/vevő IC-vel építettem meg, ami mellé csak egy mikrokontroller és egy 32.768 kHz-es kvarc kellett, és természetesen egy mikrofon előerősítő. Az IC-t nagyon egyszerű szoftveresen kezelni, néhány konfig paraméter után csak ki kell neki küldeni a kívánt frekvenciát. Az előre felprogramozott 5 frekvencia közül a nyomógombbal lehet váltani. Szerintem ennél egyszerűbb már nehezen lehetne az áramkör ![]() Remélem sikerült meghoznom a kedvet újabb építgetésekhez ![]()
Szeretnék csinálni egy kis teljesítményü csöves FM. adót ecc 85csővel.
Ha valakinek lenne kapcsolási rajza megköszönném. És IGEN tranyós nem érdekel ![]()
Előbb google! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Szia.Amit a linken találtam ecc85-el az vevő volt.ECL86, vagy más trióda-pentódával talán?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Vevőcsövekből nem nagyon tudsz 100 MHz -re adót építeni. Amit megtehetsz, az annyi, hogy építesz egy oszcillátor fokozatot az URH vevő ECC85 keverő oszcillátorának mintájára, és a másik felével egy hangolt erősítőt. Ilyen kapcsolást nemigen fogsz találni, mert nem szokásos, ezért magadnak kell kiizadni.
Normális esetben adócsövet kell használni végfokként, pl. QQE02/5, (ebből ugyan 2 W -is kivehető, de nem fontos teljesen kihajtani) a cső geometriai felépítése miatt. A szimmetrikus ellenütemű, földeltrácsos üzem miatt a kivezetések (lábak) elhelyezése is kritikus. Ilyen kapcsolásokkal már találkozhatsz. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Sziasztok! Új vagyok az oldalon és azért regisztráltam, mert tagja vagyok egy autós klubnak és évek óta küzdünk hangosítási "gondokkal" Amire jött az 5let, hogy autóval vagyunk mindenkinél van rádió hát akkor ne hangfalazzunk, mindenki hallgassa hangosítsa kedve szerint! Tudom túl nagy sugárban nem lehet adni mert ahhoz már engedélyek... kellenek. Olyan megoldás kéne amit ami kb2-300m körül tud adni és olyan frekvencián amit a kereskedelemben kapható autórádiók fogni tudnak. Előtte nyilván laptop és keverő pút állna! Ha valaki tud ilyet csinálni, esetleg van hozzá rajza... *
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Próbálkozz a kereskedelemben kapható FM transmitterrel. Ha jobb antennát teszel rá, megfelelő lehet.
Sziasztok van egy 7.W-os FM adóm idáig szépen ment,ma viszont elment a teljesítménye 100.M belül lehet fogni,ki nincs égve semmi ránézésre nem látom,szerelő nem vállalja mert nincs kapcsi rajz.Tudom marhaság a kérés de hol keresgessek leírom mire gondolok.
Kettes alkatrészt kiszedtem,bemérték de nem mondták 100% hogy jó.Ezek a jóféle kínai motyók csak ott kapni ![]() 1. 2 A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Csak elszállt a végfok. Vidd szakemberhez, mert csere után hangolni kell, műszerek nélkül nem megy. Szakembernek nem fog kelleni kapcsolási rajz, aki kéri, ahhoz ne vidd.
Nagyon köszönöm a gyors választ,melyik az konkrétan,mert itthol nem lehet kapni szinte semmit alkatrészt ami ebben van,megrendelem akkor és úgy viszem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |