Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 75
(#) Buvarruha válasza pittti hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Azt megjegyezném, hogy attól, hogy az 5V-on dobta el a vasat a dióda, még a 12V-on is lehetnek problémák.
(#) pittti válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Idézet:
„...Mindenképpen ajánlatos lenne átmérni az egész elektronikát...”
(#) amacuse hozzászólása Nov 16, 2014 /

Sajnos ilyen felszereltségem nincs. Ha tudtok ajánlani egy szakembert aki megnézi azt megköszönöm, ha nem a segítségért akkor is nagyon hálás vagyok.
(#) pittti válasza amacuse hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Gondosan elhallgatod, hogy mi célja lenne az egésznek. Csak a winyót akarnád tovább használni, vagy a rajta lévő adatok kellenének. Ugyanis egy ilyen javítás költségei általában meghaladják a winyó forgalmi értékét, és akkor még mindig csak egy javított, nem 100%-os merevlemezed van (ha a panelt ki kell cserélni akkor ugye a másik feláldozott winyó ára, + az esetleges hozzáigazítás költségei).

És hát sajnos még fennáll az a lehetőség is, hogy a feszültségcsúcs átment az elektronikán és a készüléken belül okozott kárt (bent a fejszerelvényen is van, méghozzá igen kényes elektronika). Ezért nem tartom túl egészséges ötletnek a védődiódák nélküli indítgatást - egyáltalán nem véletlenül rakta azt oda a gyártó. A fejszerelvény komplett cseréjéről pedig inkább ne is beszéljünk...
(#) Ge Lee válasza amacuse hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Pesten van egy srác aki megoldja a problémádat (prohardveren megtalálod), de ez olyan 60000Ft-os projekt. A rossz vinyót viszont senki nem javítja meg, hanem az adatokat szedik le róla egy másikra.
(#) pittti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Idézet:
„...A rossz vinyót viszont senki nem javítja meg”

Ezt hol olvastad? Két kezem ujjain sem tudnám megszámolni, hogy csak itt a fórumon hány embernek javítottam meg a winyóját. Egy elektronika javítása pedig messze nem kerül, nem kerülhet 60.000 Ft-ba (ahol ennyit kérnek érte, azt a helyet nagy ívben kell elkerülni).

A mechanikai hiba az teljesen más - viszont nem jön ki 60.000-ből - mondjuk egy fejszerelvény cseréje ennek minimum a háromszorosa, és akkor még nem is mondtam sokat.
(#) amacuse hozzászólása Nov 20, 2014 /

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, de azt hiszem ez a dolog ennyi vesződséget nem ér meg.A rajta lévő adatokat nagyon sajnálom mert több tízéves gyűjtő munka eredménye vész el, de hát ez van.
Nekem elég lett volna ha addig elindul, hogy az adatokat le tudjam menteni róla.
Még egyszer mindenkinek köszönök minden segítséget.
(#) istike1000 hozzászólása Nov 22, 2014 /

Üdv mindenkinek pttti kollegátol kérdeznék: tudnál e foglalkozni egy 1Tb és egy 1,5Tb merevlemezzel mindkettő samsung és 3,5"-os.A hibajelensék az volt hogy egy áramszünet után többet nem indult el egyik sem.Dokkolóba téve egyik sem forog.Válaszod válaszitokat előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza pittti hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Idézet:
„Egy elektronika javítása pedig messze nem kerül, nem kerülhet 60.000 Ft-ba”
Ez így van. Csak attól nem javul meg a vinyó. Ezek már nem az a kategória hogy teszek rá egy másik elektronikát egy ugyanolyan típusú vinyóról és működik. Mert nem fog.
A 60ezret meg nem nagyon tudja elkerülni az akinek mindenképpen szüksége van a rajta lévő adatokra. Gondolod bárki kifizetné érte ha valaki megcsinálná olcsóbban?
(#) pittti válasza istike1000 hozzászólására (») Nov 22, 2014 / 1

Idézet:
„...Dokkolóba téve egyik sem forog”

Csak tippet tudok adni: első nekifutásra én le szoktam szerelni az elektronikát a mechanikáról, tápfeszültséget adok rá egy áramkorlátozós tápegységről (mindkét oldal határolását 0,3 A-re korlátozom) és a kapcsolás alapján végigmérem az egészet. Amelyikhez van kapcsolási rajzom ott a gyári mérőpontokon megadott feszültségeket ellenőrzöm. Amelyikhez nincsen, ott nem marad más mint keríteni egy ugyanolyan hibátlan winyót, a kettőt egymás mellé tenni és összehasonlító méréseket végezni azonos pontokon.

Megfelelő műszerezettség (legjobb egy csővoltmérő és egy oszcilloszkóp) melegen ajánlott.

Esetedben sanszos a motorvezérlő IC (SH6125B), vagy a powermosfet (STJ009) hibája - de bármi másnak is lehet baja, ezért kell átmérni.

Persze a javítás (vagy az esetleges csere) csak akkor lehet eredményes, ha maga a mechanika ép, nem károsodott az is - már nem is mondom, hogy azt is illik kimérni.
(#) pittti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2014 / 1

Gondolom amacuse kolléga winyójára céloztál...
Én viszont látod egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla hogy mechanikai hibás, illetve ennyiből nem lehet eldönteni. Azzal hogy leforrasztotta a meghibásodott szupresszort, csak a zárlatot szüntette meg, nem megjavította. Az a szupresszor pedig védett valamit (nem jótékonyságból teszi oda a gyártó, hiszen ez neki plusz költség), ami tönkrement.

Fentebb már leírtam, hogy mi minden okozhat ilyen hibát, és megismétlem, az elektronika teljes kimérése nélkül csak találgatunk, a levegőbe beszélünk. Ha az elektronika hibája ki van javítva (és leellenőrizve, lepróbálva hogy jó) - vagy egy másik identikus, hibátlan elektronikával is ugyanazt produkálja - nos akkor igen, az már tényleg más kategória.
(#) istike1000 hozzászólása Nov 23, 2014 /

Üdv köszönöm a válaszokat amit tudtam mérni az egyiken az egyik zener oda vissza vezet.Ettöl lehetséges hogy nem forog?
(#) pittti válasza istike1000 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Zener egyáltalán nincsen azon a panelon. Amit esetleg mérsz (az a fekete kocka) az egy szupresszor. Ha ott zárlat van, és nem állítja le a tápot akkor sajnos átjutott a feszültség a panelre, és valamelyik alkatrész megszakadt (mivel a bemeneti védelem már nem működött).

Értem köszönöm akkor még annyi segitséget kérnék hogy hogyan lehet a motort tesztelni.Ha azok jók megpróbálok panelt szerezni.Annyit ki tudtam mérni hogy szakadás nincs benne.
(#) pittti válasza istike1000 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Mivel ezek háromfázisú lapmotorok, ráadásul nem is szabványos frekvencián működnek, elég nehéz lenne korrekt tesztáramkört építeni hozzá (nekem sincs, és idáig szükségem sem volt rá).

Legyen elég annyi, hogy ezek a motorok szinte sohasem mennek tönkre, a csapágykopás - beállás nagyságrendileg gyakoribb hiba. (szakadást, vagy zárlatot pedig nagyon egyszerűen ki lehet mérni) Panelcserénél pedig egészen biztosan nem ez lesz a fő gond, sokkal nagyobb probléma a Firmware egyezősége - mivel ezeknél a „korszerűbb” paneleknél már nincsen külön Eeprom chip (a Marvell main chip tartalmazza a Firmware indító részét) ezért csak a tökéletesen egyező elektronikával fog működni. A tökéletes egyezőség tehát elektronikailag fontos, nem pedig a mechanikai azonosságot kell érteni.

Nekem ezért inkább az a filozófiám, hogy bármi áron, akár egy másik panel feláldozása árán is az eredeti elektronikát próbálom megjavítani - hiszen a gyártó azzal szállította, tehát biztosan működik vele.

Köszönöm de pont ezt kérdeztem tőled hogy megnéznéd-e?
(#) istike1000 hozzászólása Nov 25, 2014 /

Üdv végül arra jutottam hogy az 1500gb-os hdd lévő zárlatos biztonsági elemet kicseréltem az1000gb -ról igy az most müködik hál istennek 100/100-as 43 nappal.Valószinü a másik motorvezérlő hibás miután addig a feszültség eljut de tovább már nem.Megpróbálok szerezni hozzá egy panelt.Köszönöm a segitséget.Sziasztok.
(#) pittti válasza istike1000 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Akkor viszont az azért nem pörgött fel, mert a zárlat leállította a dokkoló tápját (kicsit félrevezető volt a leírásod).

A másiknál ki kellene cserélni az IC-t (beszerezhető akár újonnan, akár egy másik hibás panelről), forrólevegős állomással meg lehet csinálni - bár egy kis odafigyelést igényel. Vagy marad egy másik, identikus panel beszerzése.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) istike1000 hozzászólása Nov 26, 2014 /

Üdv nem tennéd meg hogy képpel illusztrálod a számomra?Van itt több darab rossz HDD smiről le tudnám venni.Gépem van használni is tudom csak elektronikailag még nagyon "zöld2 vagyok.Előre is köszönöm.A levett alkatrészt egy másikról potoltam.
(#) atika 568 hozzászólása Nov 26, 2014 /

Sziasztok!
Nekem lenne egy seagate barracuda 80 gigás hdd-m amit már évek óta nem használtam le akartam róla menteni az adatokat de el sem indul, sőt zárlat lehet mert nem indul a gép,ha lehúzom a tápot róla akkor bekapcsol a gép hogy tudnám lementeni az adatokat róla,a panelen nem látni semmi égési nyomot. adatai:
barracuda 7200.7
modell:st380011a
s/n:5jvkvqvv
p/n:9w2003-373
hda p/n:100359132
config:d11x-01
firmware:8.01

Sziasztok!
Pár hozzászólást olvasva,levettem az elektronikát és úgy dugtam rá a tápra így sem kapcsol be a gép talán ez a hiba? ha szerzek egy másik elektronikát és átforrasztom a rom chipet akkor elindul a hdd?
(#) pittti válasza atika 568 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Én azért legelőször is átmérném az elektronikát, mi okozza a zárlatot. Leggyakrabban a feszültségbemenetekkel párhuzamosan kötött szupresszorok közöl megy át zárlatba valamelyik. Akár egy másik, rossz panelről levett alkatrésszel is helyettesíthető.
(Elvileg megy nélküle is, de én ennek nem vagyok nagy híve - ugyanis az 5V-os szupresszor védi a main chipet, és a fejszerelvényt. Ha ezek közül valamelyik elszáll...)
Mindegy, a sajátjával mindenki azt csinál, amit akar - legfeljebb még jobban tönkreteszi.

Tehát védelem nélkül maximum a mentés idejére szabad elindítani, lehetőleg kipróbált, „atombiztos” tápegységről. (ami stabilan tartja is a kimeneti feszültségeket ami rá van írva)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014

Rendben milyen szint kell keresnem digitális multiméterem van szakadást keressek?
(#) pittti válasza atika 568 hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Hát, egy olcsó multiméterrel maximum zárlatot, vagy szakadást tudsz mérni.

(kisfeszültségű, alacsony impedanciás áramkörben mérsz, amelyik műszer beterhel, az nem ad pontos eredményt. Ennek főleg a kapcsolási rajzon megadott feszültségek ellenőrzésénél van jelentősége. Csővoltmérő, vagy fetes bemenetű műszer az igazi, dehát azt kell használni ami van)

Mindegy, a durva hibákat azzal is ki tudod szűrni.

Végigmértem a szakadást 3db barna diódán nem történt semmi.

Van még egy barracuda 160-as om holnap végigmérem azt is hátha okosabb leszek.köszönöm az eddigi válaszokat.
(#) atika 568 hozzászólása Nov 27, 2014 /

Hát nem lettem okosabb,nem találtam semmi szakadást,talán egy panel cserével le tudnám menteni az adatokat.Ha a hdd modell és firmware verzió egyezik akkor működhet e vele a hddm?
(#) Lali24 hozzászólása Dec 3, 2014 /

Sziasztok!
Tudna valaki olyan programot, amivel lehet javitani a BAD sectorokot?
(#) Buvarruha válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Felejtsd el. Ha kevés van, ne foglalkozz velük, ha sok van, akkor lesz még több is, vagyis csderélni érdemes a meghajtót.
(#) Lali24 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Szia.
Jó hát de ha még is egy próbát megér vagy nem?
Következő: »»   40 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem