Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion Orister 1015
 
Témaindító: Resident, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 13
(#) tuskabalazs hozzászólása Júl 4, 2013 /
 
Hali! Hestorba lehet kapni orister 1015-be való potikat ? mind a 4-et cserélném.
(#) simi21 hozzászólása Aug 30, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.Találtam egy trafót ami nemtudom hogy jólenne -e az oristerhez. 34,4V és 13,3V-ot tud váltóba.Az erősítőben 67V-osak a kondik eredetileg is.Jó lenne bele ez?
(#) Ge Lee válasza simi21 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Ha hozzáférsz a végéhez próbálj meg letekerni belőle. Elvileg a 40 helyett az 50V-ot el kellene még neki bírni. A féltápfesz illetve a nyugalmi áram ellenőrzésére, beállítására viszont szükség lehet (1M és 1k trimmer).
(#) simi21 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Letekerni sajna nemtudok belőle de ha kell akkor kikellene valamivel egészíteni de elkell hogy bírja mert a puffer kondi 63V-os illetve a diódahíd után levő kondik is.A nyugalmi áramot hogytudom ellenőrizni?Ha kell akkor tudok mutatni kapcsolási rajzot.
(#) Ge Lee válasza simi21 hozzászólására (») Szept 1, 2013 /
 
Pl. úgy, hogy feszültséget mérsz a 0,33ohm-os emitter ellenálláson. De hogy mennyi volt eredetileg azt én sem tudom. A trimmerekkel vigyázz mert nem a legjobb minőségűek és már öregek is, egy kontakthiba gyorsan végez a végtranyókkal. Célszerű az ilyesmit áramkorlátos tápról elvégezni.
(#) simi21 hozzászólása Szept 9, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.Összeraktam az orionom a Longa György-től kapott trafóval és jó is de két probléma van.Az egyik hogy torzít,elég torz a hangja.A másik meg az hogy nincs is rajta hangfal és valami szól az erősítőben,hallom a zenét. ez hogy lehet?
(#) Ge Lee válasza simi21 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Meg kell nézni a beállításokat amiket írtam. Cincogni pedig a végében lévő ellenállások cincognak. A kimenet ellenállásokkal le van zárva, illetve a 2W-os ellenállások huzalból vannak, azoknak is egész jó hangjuk van.
(#) simi21 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Már sikerült.kicsit megkellett mozgatni a dugót a kimenetbe.mostmár jól szól.
(#) codcka hozzászólása Ápr 5, 2014 /
 
Szervusztok!
Ismerősömtől kaptam egy rosszalkodó Orister 1015-öt, szétbontottam, és a következő látvány fogadott: Az R236-os ellenállás mindkét oldalon elszíneződött és a kapcsolásban megadott BD245A helyett az egyik tranzisztor BD249D a másik TIP33A, ahogyan a mellékelt képen is bejelöltem. A hibajelenség a következő: bekapcsolás után az erősítő erősen torzít, de ez a torzítás kis használat után megszűnik. Nem szeretném úgy kicserélni az ellenállást, hogy nem tudom mi miatt színeződhetett el, és a torzítás okát is jó lenne megtudni.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) elektrorudi válasza codcka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 / 1
 
Szia,
Nem javítottam még Oristert, de úgy általában...:
- az, hogy a BD245 helyett nagyobb tranyó van benne (BD249), önmagában még nem tragikus. A TIP33 kb. megfelel a BD245-nek... elmegy.
- a torzítást valószínűleg a kis nyugalmi áram okozza, a mi traanyók összeválogatatlansága miatt van. Feljebb kellene tolni a nyugalmi áramot. DE...
- abból, hogy a melegedés hatására a torzítás "elmúlik", arra lehet következtetni, hogy a nyugalmi áram beállító tranzisztor (T101) nincs jó termikus kontaktusban a hűtőbordával. Tehát mielőtt tekergetnéd a nyugalmi áram beállító potit (P206) ellenőrizd, hogy megfelelő-e a hőátadás (szilikonzsír+jól odaszorítva a T101). Ha ezt elmúlasztod, a tranyók megfutnak és tönkremennek.
Az R236 ellenállás, úgy nézem, a Zobel tag eleme. Három dolog lehetséges:
- az erősítő nagyfrekin gerjed, és a 220nF kondenzátor túl nagy teljesítményt enged rá.
- a 220nF kondenzátor zárlatos (kicsi az esélye, mert 100V-os)
- a hangszín szabályzót nagyon feltolták tüc-tüc zene hallgatás alkalmával, ezért kapott túl sokat az ellenállás.
- az ellenállást gyárilag "aláméretezték". Ez a legvalószínűbb, mert látjuk, hogy eredetileg is 0,5W-os. Tegyél bele 1W-t, az semmiképp nem árthat. (Bár szerintem 150-200mW-nál nem disszipálódhat rajta több).
(#) kristikoma válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Ez így mind logikus, és jól átgondolt módosítás. Nálam van 2db(!) végfokpanel, de az egyikben 2N3055 van. Felélesztem őket, de egy másik panellel, mert az eredetit nem tartom jónak.
(#) codcka válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Köszönöm a gyors válasz.
a T101-es tranzisztor nem volt rajta a hűtőbordán, és ahogy nézem eredetileg sem volt, legalábbis nem találtam erre utaló nyomokat, és más képeken sincs rajta. A trimmert nem szívesen tekeregtem, mert elég öregnek látszik és félő, hogy kontaktos. Szerintem mivel a tranzisztorok kivételével filléres alkatrészekből épül fel ezért az összeset kicserélem valami modernebb darabra. A tranzisztorokat se lenne rossz lecserélni, de például sehol nem találok BC238B-t és társait. Érdekelne milyen tranzisztorokra lehetne cserélni, valamint ha már úgyis forrasztgatom akkor megcsinálnám a bemenetet normálisan. Ebben is szükségem lenne egy kis segítségre, mivel az előerősítőt, ha lehetséges teljesen szeretném hagyni, és csak egy pár RCA csatit, potit és kondit használnék. A forrás számítógép illetve később DAC lenne, de ezeknek nagyjából egyezik a kimenetük.
(#) kristikoma válasza codcka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Igen, csak a végtranyók vannak azon az U alakú hűtőfelületen. Egyébként trimmer csere, visszaolvasol, beállítod műszerekkel, ha ez megy. A tranyók is filléresek. BC 238B egy viszonylag elterjedt tranyó, de ha nincs, megfelel BC 548B is. Elvben nem kell előfok, vonalszintű jellel meg lehet táplálni. Előfok akkor kell, ha lemezjátszót használsz(RIAA korrektor).
(#) elektrorudi válasza codcka hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Senki sem mondhatja, hogy nem szóltam, nem tettem meg mindent a sikered érdekében...
(#) GaryNomy hozzászólása Ápr 18, 2014 /
 
Üdv!
Nekem is van egy Orister erősítőm, meg hozzá egy Tesla NC 420-as lemezjátszó.
Jó pár évvel ezelőtt a VM 2102-es hangszedővel remekül működött, de mivel eltört a tű, ki lett cserélve egy AT 91 (AT 2005)-esre. Sokáig Grundig erősítővel ment a lemezjátszó, de már ott is felütötte magát az a jelenség, hogy nagyon halkan szól a lemezjátszó (így még elviselhető volt, a Grundignak nagyobb az erősítése). Most télen elromlott az egyik Orion hangfal, ezért vettünk egy új hi-fi-t, én meg megkaptam a régi rendszert. A hangfalat megjavítottam, elővettem az Oristert, és így van a számítógépre kötve, itt tökéletesen is működik.
Viszont a lemezjátszó az Oristerrel is halk. A jelkábel (DIN) az jól van bekötve, a hangszedőnél is megfelelően vannak csatlakoztatva a vezetékek (azzal próbálkoztam, hogy a jobb és a bal földet összekötöttem, de semmi változás). Vagy egész egyszerűen ilyen kicsi lenne az Audio Technica hangszedőnek a jelszintje?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) ronin75 válasza GaryNomy hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
Szia,

phono erösitő témakörben kéne körülnézned. A hangszedőről jövő jeled ugyanis kevés az erősítő meghajtásához.

Ugyanis maga a bakelit lemezjátszó csak a motort tartalmazza, nincs benne a hangszedő tűn kívül semmi audio elektronika. Persze olcsóbb lemezjátszókban ez is benne van, de a jobbak nem tartalmaznak ilyet. Mivel nincs benne jelerősítő, így a tű által összeszedett jel változtatás nélkül megy a kimenetre, emiatt ha a bakelit lejátszót sima 775mV-os bemenetre kötöd (pl. aux), akkor az nagyon halk lesz, és csak cincogás lesz benne. Emiatt az erősítőkbe külön phono bemenetet tesznek, ami mögött egy RIAA korrektort használnak előerősítőként. Ennek a RIAA korrektornak két fő tulajdonsága az, hogy ez erősíti fel a bemeneti jelet a szabvány 775mV-ra, a másik, meg hogy erősítéskor közel lineárisan rajzolódó hangszín-szabályzást végeznek, ahol az alacsony frekvenciás mély hangokat erősen kiemelik, míg a magas tartományú cincogásokat majdnem teljesen vágják.
(#) Pioneer válasza GaryNomy hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /
 
A oristernek van phono bemenete. Hátul a három tuchel csatlakozó közül a legalsó, elöl a bemeneti választókapcsolót pedig a legutolsó (negyedik) állásba kell kapcsolni.
(#) GaryNomy hozzászólása Ápr 21, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat! Igen itt érdekes a dolog, hiszen az Oristerben van RIAA korrektor, tehát a jelet elvileg erősíti a végfok számára, de nem hiszem hogy az romlott el (vagy nem tudom, lehet elviszem suliba kimérni), majd csak lesz valami... (bár nem hinném hogy mindkét erősítőben tönkrement volna egyszerre) A bemenet választással tisztában vagyok, valamint azzal, hogy a bemenetválasztó forgókapcsolót a negyedik (mozgómágneses/tekercses) állásba kell kapcsolni.
(#) RastaPeti hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Sziasztok!

Remélem tudna valaki segíteni. Van egy orister 1015-ösöm, és szeretnék rákötni egy új erősítős bakelit lejátszót plusz a számítógépet.
Van egy nagy problémám vele. Ha a számítógépet dugom rá torzít mint a franc ha felhangosítom, halkan nagyon szépen szól, csak úgy értelme nincs. A bakelit lejátszóban van egy beépített rádió. Ez szól elég hangosan ha kell, de ez folyamatosan torzít, viszont sokkal kevésbé mint a gép. A bakelit játszó ugyanaz mint a számítógép.
A számítógéphez készítettem egy jack - Din csatlakozót, ha az a ludas, valaki lerajzolná pontosan hogyan kössem be? A jack 4 érből áll.(piros-szintelen, fehér -szintelen.) Vagy mi egyéb oka lehet? a számítógép a o-o magnó jelbe van kötve. A másik problémám vele, hogy a hangszóró kimenetnél balról jobbra a második kimenet kétszer olyan hangos mint a többi, ezt mi okozhatja? Ez a szerkezet elég sokat állt.. Volt korábban egy 90W feliratos oristerem is, az hiba nélkül vett minden akadályt, ez a 15w-os felirattal bír. Remélem érthető voltam, és tud valaki segíteni.
(#) scooby_ válasza RastaPeti hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Szia!
Itt egy ábra a DIN lehetséges bekötéséről...Bővebben: Link
(#) RastaPeti válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Üdv!

Elég sokat forrasztgattam délután, és minden variációt kipróbáltam de csak az alábbi
variációban szól a cucc, viszont a torzulás továbbra is megmaradt. Próbáltam minden helyre bedugni és újra forrasztani. Hogy lehetne jack-esre, vagy legalább rca-ra alakítani a din aljzatot? Hátha könnyebb volna megoldani...
(#) csibai hozzászólása Máj 19, 2014 /
 
Tisztelt fórumozó Társaim!

Régóta van egy ilyen erősítőm nekem is, és szeretném kicsit "időszerűbbé" tenni. A potméterek recsegnek, azokat szeretném első körben kicserélni forgó potikra. Ha jól látom az elmosódott rajzon akkor 3 db. 100 kilós sztereo potira és egy 10 kiloohmos mono potira lesz szükségem.
Javítsatok ki ha tévedek! Valamint csak egy bementre lenne szükségem. Mit javasoltok?
(Tulajdonképp egy kis gitárcombót szeretnék készíteni belőle ajándékba a gyermekemnek.)
Vegyétek figyelembe, hogy nem vagyok túl járatos ezekben, ezért ha kérhetlek így segítsetek.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Tisztelettel: csibai
(#) Ge Lee válasza csibai hozzászólására (») Máj 19, 2014 /
 
Ennyire azért nem egyszerű a dolog mert ebben fiziológiai hangerő szabályozás van, vagyis ha sima sztereó potira cseréled akkor alacsony hangerőn kevesebb mélyed lesz (mint bármelyik másik erősítő esetén amiben ilyen nincs, lásd emberi hallás, fletcher munson görbék).
Annak idején én egy olyan verziót csináltam magamnak, hogy az egész bemenő fokozat el lett hagyva és a hangszínszabályozó emitterkövetője előtt egy két potiból álló passzív keverő volt, valamint volt rajta egy 2x5 ledes kijelző, aminek az utolsó ledje (ami már piros volt) a max kivezérléshez lett igazítva.
(#) scooby_ válasza RastaPeti hozzászólására (») Máj 19, 2014 /
 
Szia!
Bocsánat a késői válaszért! Akkor Nálad nem a DIN aljzattal van a gond, hanem az előerősítő fokozattal. Mérj feszültséget, utána meglátjuk a továbbiakat. Nem drága a tranzisztor, akár az összeset kicserélheted az előerősítő paneljén, ha nincs kedved méregetni. Ha jól emlékszem 4 vagy 6db volt rajta összesen?
(#) csibai válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Kedves Ge Lee!

Először is köszönöm a gyors választ!
Gondoltam, hogy nem ilyen egyszerű ezért kértem segítséget. Járatlan vagyok az erősítők szerelésében, bár hobbi szinten szeretek "bütykölni". Kapcs. rajzon eligazodok, alkatrészeket ismerem, van műszerem, pákám, csak épp a rutin hiányzik.
Arra sajna nincs pénzem, hogy "rendes" erősítőt vegyek ezért ebből az őskövületből szeretném kihozni amit lehet. Szeretném megkérni T. társakat segítsenek ebben.
A cél: mivel gyakorló erősítőnek szánom gyermekemnek, nem kell csak egy bemenet, és két régi 10 wattos hangszóró lenne rákapcsolva. Potmétereket mindenféleképp szeretnék forgókra cserélni mert a mostaniak recsegnek-ropognak. Valamint valamelyik előző hozzászólásban olvastam kiegészítő áramkörről, lehet ezt is elkövetném.
Ez az általad említett átalakítás is érdekelne mit kell csinálni.
Nem tudom miket érdemes újra cserélni.
(Nyáklemezt már elég sokat csináltam.) Hangfal csatlakozókat kicserélni, és ha már ilyen lendületben vagyok lehet kapna egy esztétikusabb dobozt is.
Kérem segítsetek nekem ebben. Tanácsaitokat köszönöm.
További szép napot mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) scooby_ válasza csibai hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Szia!
Szerintem jó ötlet ez az átdobozolás is, meg hogy csak egy bemenetet akarsz hasznosítani. Az orister egyik alapvető zajforrása a bemenetválasztó kapcsoló, ami lényegében nem csak a bemenetet kapcsolta át, hanem az előerősítő bemenőfokozatának visszacsatolását is hol RIAA fokozatba, hol pedig mint szintemelő / szintillesztő erősítőt. Nos, ezt a zajt szerintem biztosan ki is lehet ezzel a módosítással küszöbölni.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) Ge Lee válasza csibai hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
A teljes átalakításnak nem nagyon látom értelmét, az már akkor egy másik erősítő lesz. De végül is némi módosítással a végfok is átépíthető egy HTA30-á mert elég hasonló a két kapcsolás.
A bemenetet a hangszínszabályozó emitterkövetője elé kötném közvetlenül, a hangerőszabályozó potit pedig a végfok és az előfok közé. Így az előfok (hangszínszabályozó) zaját nem erősítené a végfok lejjebb tekert hangerő esetén, tehát sokkal kevesebb hallható zaj lenne.
A fiziológiai hangerőszabályozással meg ebben a formában nem nagyon lehet mit csinálni, tehát maradna a mezei logaritmikus sztereó poti a tolópotik helyett, legfeljebb a mélyet majd feljebb kell tekerni szobahangerőn.
(#) csibai válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 20, 2014 /
 
Köszönöm építő jellegű tanácsaitokat!

Teljesen nem is akarom átépíteni, hiszen nincs is hozzá tudásom. Csak a legszükségesebbeket alakítgatni annyira, hogy egy kis gyakorló erősítővé váljon.
Ezért szeretnék csak egy bemenetet, és forgó potikat.
Ge Lee javasolta, hogy ne sztereó potikat tegyek bele, az rendben is lenne, csak azt nem tudom mit hogyan. Ha ezekben segítenétek nagyon hálás lennék.
Kérlek írjátok meg, szerintetek mit vegyek és hová kössem.

Köszönettel: csibai
(#) Glitter hozzászólása Dec 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Orister 1015-ös javítani, meg kértek rá, örömmel elvállaltam persze hobbiból.
Annak idején nem jelentett komolyabb problémát, de most feladta a leckét ez a készülék.
A bemeneti választó yaxley négy fokozatú kapcsoló nem jön ki a helyéről. mert a forgatógomb
2 db ászok csavarral van rögzítve a yaxley tengelyére az előlapon kívül.
Az ászokcsavar teteje félig le van törve, az előlaptól komolyabban hozzáférni nem lehet,
pontosabban csak annyit hogy egy spéci csavarhúzóval ki lehetne csavarni a két
ászokcsavart ha épek lennének.
Így az előlapot leszereli lehetetlen, csak mozog-lötyög a kapcsoló tengelye körül és így nem lehet
egységeire bontani a készüléket.
Igazából nem szeretnék komoly roncsolást okozni a készüléken mivel már matuzsálem darab
és sajnálom. Várom a válaszokat aki ismeri ezt a készüléket mit lehetne tenni?
Üdv.: Glitter
(#) Pioneer válasza Glitter hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Szia!
Az előlap alja U alakban ki van vágva. Ott egy csavarhúzóval ki tudod csavarni a két ászok csavart.
A két csavar úgy van elhelyezve, hogy a két végállásban pont hozzá lehet férni.
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem