Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   199 / 372
(#) kameleon2 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Én simán meg tudtam nyitni.
(#) deexteer válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A vaterán, van még belőle nyolc darab, 32eft postával.
(#) Pali79 válasza deexteer hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A szervó szerintem nem marómotornak való. A fordulat is elég alacsony, vezérlése is elég macerás, ráadásul drága is. Az olyan lineárokkal mint ami a videón van biztos nem lesz bajod.
(#) deexteer hozzászólása Dec 14, 2014 /

Egy ismerős csinál hozzá tartót, úgy terveztem hogy a két alsó tartó csapágy tengelyével egy vonalban legyen a marómotor tengelye, láttam már olyan megoldást ahol jelentősen túllóg a marómotor, így valamekkorát kottyanhat. A piros vonalra kerülne a szerkezet.:
Bővebben: Link
(#) deexteer válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

10-ért tudok vezérlővel együtt ami nem túl drága, de ha kevés a 3000-es fordulat akkor hagyom és nézek mást.

Az orsók hajtásához jobb a szervó ha már elérhető, ahhoz még sok is a 3000, csak kérdés, hogy mekkora a teljesítmény hozzá?

Ha nem lógatod le akkor, hogy akarsz vékony anyagot megmunkálni? Vagy én értettem valamit félre...

A szervó három fázisú és 200v ac (200w), a vezérlő betáp sima 220v, de gondolom az ac szervó nem egyenlő a léptetőmotorral, tehát két centis menetemelkedés mellet nem fogok tudni tized millimétert léptetni vele, vagy nem jól gondolom?
(#) deexteer válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Úgy értettem, ha leengedem teljesen a munkaasztalig a marófejet, akkor pont a két csapágy közé fog esni, a képen a kék szaggatott függőleges vonal jelzi a marómotor tengelyét.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014

Nem jól gondolod! Nem egyenlő a léptetőmotorral, annál sokkal jobb! Sokkal erősebb, gyorsabb. A gyári cnc gépekben is inkább szervók vannak éppen az előzők miatt. Bár nem ismerem teljesen a lelki világukat, mert nekem felesleges és drága is, ezért nem mentem bele mélyebben, de "sárga" fórumon jobban ismerik.
Idézet:
„Úgy értettem, ha leengedem teljesen a munkaasztalig a marófejet, akkor pont a két csapágy közé fog esni, a képen a kék szaggatott függőleges vonal jelzi a marómotor tengelyét.”

Akkor amikor felemeled a marót (vastagabb anyagot munkálsz meg) ugyan az lesz a helyzet. Ha jó a lineár és jó vastag akkor 130 mm-nél nem lehet gond.

Ha jól számoltam akkor két centi menetemelkedésű orsóval 200 lépés kellene a tized milliméteres lépésekhez, ezt is tudná a szervó? Ha igen akkor lehet hogy ennél maradnék mert olcsóbban kijön mint egy normális erős léptetőmotor, lehet veszek egyet és kipróbálom.

Hát ezt nem tudom biztonsággal állítani. Érdeklődj a sárga fórumon, ott kicsit jobban benne vannak.
(#) deexteer hozzászólása Dec 15, 2014 /

Ok, köszönöm, ennek utánajárok.
(#) hotib válasza deexteer hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

A szervó annyit fog "tudni" felbontásban, amennyit az enkódere meghatároz. Természetesen bele szól az esetleges áttételezés, vezérlő szoftver (és számítógép) kapacitása, stb.
A Makita felsőmaró sokkal jobb választás főorsónak, mint a szervó. Ide AC szervót nem gondolnám, hogy célszerű használni, ezeket hajtáshoz tervezték. Ettől persze lehetséges, mindenki maga dönti el, miből főz, viszont sebesség szervó főorsónak viszonylag költséges megoldás. Pozíció szervó meg miért is kellene oda?
Főorsót is úgy célszerű választani, hogy ismered a célt, amire használni szeretnéd. Műanyaghoz, fémekhez kevésbé lesz jó a Makita, a magas fordulata miatt (a 10 ezer is kicsit sok ezekhez) ellenben nyákot fúrni kiváló a 30 ezer.
(#) colosseum hozzászólása Dec 15, 2014 /

Sziasztok!

Egy gyorsan eldöntendő kérdést tennék fel nektek akik már sokat megéltetek cnc építés közben.

Nekem egy viszonlyag kicsi cnc kellene max 16*16cm de a 10*10 es is elég lenne elősre.
Viszont a pontossága sajnos elég nagy kellene hogy legyen, kb( tudom h nincsen kb de kicsit rugalmas vagyok.) 0.25mm max 0.3mm. függőleges pontosság szinte semmi nem lenne inkább gravírozó mint maró lenne.

Ezen paraméterek tudatában , kérdezem , hogy menetes szár az elég lenne vagy minden képpen golyós orsó kellene hozzá. Illetve ha van valami tanács mellég akkor persze elfogadok mindent.
Terveim szerint az asztal fix maradna rajta a maró fej mozogna.

Köszönettel Balázs
(#) mex válasza colosseum hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Ezt a pontosságot még menetes szállal is lehet biztosítani. Saválló anyagból készültet kell beszerezned, azoknak jobb a felületi minősége is.
A helyedben én biztosan a trapézorsós kivitelt preferálnám.
(#) colosseum válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Köszönöm a gyors választ megfogom nézni, hogy miképpen tudnám beleilleszteni az elképzelésbe.
(#) Pali79 válasza colosseum hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

(#) deexteer hozzászólása Dec 20, 2014 /

Köszönöm a tanácsokat.
Előhalásztam egy régebben csinált golyósorsó helyettesítőm, hátha segít valakin, itt is volt róla szó hogy nehéz beállítani, nem tudom hogy mi a pontos neve, a képen láthatóból három darab kell 120 fokban elhelyezve egy menetes száron, sima csapágy helyett nyomó csapágyat kapott 14 mm felfekvő felülettel, nem kellenek kontra anyák, magától beáll, teljesen kotyogásmentes és könnyen fut, a külső részén itt még menet van mert mintadarab volt anno. Kép
(#) berez hozzászólása Dec 23, 2014 /

Először is Boldog Karácsonyt kívánok minden fórumtagnak!
Másodszor némi segítségért folyamodnék cnc elektronika ügyben.
Vettem 6 db Vexta motort .Ezeket:

Az lenne a kérdésem ha valaki már használt ilyent mi a tapasztalata,pl hány V-t
adjak neki?Más:be azonosítottan a 2 pár vezetéket tekercsenként.Mi történik ha
fordítva kötöm be,az egyik v. mindkettőt ,mert azt nem tudom melyik fele a tekercs
melyik fele?Mi lesz ha rosszul kötöm ,pl a motor csak búg,vagy nem csinál semmit,
vagy károsodik is?
Még egy utolsó kérdés:kaptam egy vezérlő elektronikát hozzájuk:

Ez a vezérlője L297 - L298 páros + 74HCT244N
Semmi panelszám vagy rajzot nem találtam a neten.
Valószínű panelként volt szerelve,ezért van 21 db pin a képen alul.
A 21 csatlakozót kimértem megvan a motor 4db,+5V,+24V,GND.
Ezeken kívül van még 5 db,hátha valaki ismeri mi legyen velük:

1.74HCT 2.láb input de melyik?
2.74HCT 4.láb -"-
3.74HCT 6.láb -"-
4.74HCT 15.láb -"-
5.74HCT 19.láb -"-
Ha ezekre ráteszek 5V-ot kéne valaminek lennie,de nincs semmi.
Ja a panelon az egyik piros led világít.
Köszönöm a segítséget és további szép napot!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
(#) Melphi válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Szia neked is kellemes ünnepeket!
Ez egy nagyon jó kis moci, ez egy 0,9' 1,17Nm motor, adok egy adatlapot itt le van írva milyen színt hogyan köss, és minden más adat, tanulmányozd!
Adatlap
A vezérlőt sem olyan nehéz bekötni, keress egy olyan áramkört ami ilyen ic-vel készült és nézd meg mi hova megy, hozzátenném én ezt az áramkört messze eldobnám, hangosan megy a moci tőle, és nem biztos hogy a motorból kihozza a legjobbat, ha nagyon nem akarsz költeni a vezérlőre akkor vegyél egy ilyent, és egy ilyent.
Ha nem e-Bay ezel akkor a Vaterán is szoktak ilyent árulni.

Hol vetted a motort?
(#) kameleon2 válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Idézet:
„Más:be azonosítottan a 2 pár vezetéket tekercsenként.Mi történik ha
fordítva kötöm be,az egyik v. mindkettőt ,mert azt nem tudom melyik fele a tekercs
melyik fele?Mi lesz ha rosszul kötöm ,pl a motor csak búg,vagy nem csinál semmit,
vagy károsodik is?”
Nos: Ha 2 szálat összesodorsz és pusztán csak kézzel tekered - észrevehető, ha párra akadtál, mert érezhetően nehezebb tekerni a rövidrezárt tekercs mellett. A párokat így kiválogathatod. HA a párok megvannak - kösd be bátran Az A+ A- és B+ B- ágakaz bármilyen polaritással - maximum ellenkező irányba ked forogni. Akkor elég megcserélni a páron belül a polaritást és hurrá.
(#) berez válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Köszi a gyors választ.A portleválasztót kb 1 hónapja megvettem,csak Kína messze van...
A driver is (pololu )jön már valahol,csak addig gondoltam megnézem ezzel jó -e
egyáltalán a motor.
Vaterán vettem a motorokat 6 db volt 3 ezer Ft.Valószínűleg ,mivel az egyiken
filccel az van írva "auchan" az árúrakodó futószalagot hajtotta.
Na még egy kicsit próbálkozom akkor ezzel az áramkörrel jobb híján...

Akkor jól belenyúltál, nagyon jó üzletet csináltál, ennyit röhögve megértek, főleg hogy 8 Vezetékesek, meg hát a VEXTRA az egy komoly márka.

Légyszíves mérd már meg a tengely vastagságot.
(#) berez válasza Melphi hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Sublerral mérve 6,5 mm
(#) berez válasza berez hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Katalógusban 6,35
(#) berez hozzászólása Dec 25, 2014 /

Még mindig Boldog karácsonyt kívánok,de ha valaki unalmában nézi a fórumot
lenne egy kérdésem még mindig a kedden feltett témával kapcsolatbaní:
megtaláltam a kapcs rajzot,ez az:
http://kepfeltoltes.hu/141225/cronyvezerlo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Összeraktam de ha valaki ismerné,hogy a 7.pinen levő "abil"feliratnak és lábnak mit
kéne csinálni megköszönném.Ui.ha ráadom a fesz-t., a motor nem csinál semmit,
de ha hozzáérintem az ujjam ehhez a lábhoz egy helyben elkezd remegni mint a nyárfalevél.
Ha elveszem abbahagyja.Azt nem értem ,hogy miért van az összes az RN1-en keresztül
állandóan az 5V-on?További szép napot!
(#) mps válasza berez hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Szia! Hirtelen arra tudok válaszolni, hogy miért vannak 5V-on. A bemeneteket nem szabad a levegőben lógva hagyni. Erre való az rn1 ellenállás háló, stabil magas szinten tartja a bemeneteket, akkor lesz aktív ha gnd-re húzod a bemenetet. (Az rn1-ben 8 db ellenállás van, egyik végük összekötve.)
Neked is boldog karácsonyt
Következő: »»   199 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem