Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 606,707, és 909-es erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   6 / 10
(#) qtrica válasza qtrica hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Aki szeretné a tekercseket reprodukálni porvasmagon annak ez egy lehetőség.
Nagy nehezen sikerült elérni egy embert, aki pormagot tud adni. Ha valakinek kell, most jelezze mert akkor beszerzem. Két méret jöhet számitásba, d=4mm és d=6mm. Hosszuk 25, 30mm. Ezt könnyen méretre lehet szabni utólag.
Nem nagy összegről beszélek, párszáz forintos tétel.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2013
(#) qtrica hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Sziasztok,

Folyik az információ gyüjtése, alkatrészek beszerzése.
Elkészült az induktivitás mérőm, tudok tekercset mérni.
Mig a szorgos tengerészek átszállitják a Nagy Vizen a PCB-ket, kicsit foglalkoztam a mechanikus megoldásokkal. Most éppen a hűtésen dolgozom. Elképzelésem nagyon hasonlit (mert onnan vettem a mintát) keleti kollégák megoldására, ami nagyon megtetszett.
Teszek be két képet, kinek hogy tetszik.
(#) Alkotó válasza qtrica hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Lenyűgöző!
Az eredeti elgondolás nem ilyen, de ez nem von le semmit ennek az értékéből.
Ha már nem az eredeti szerinti "hajlított lemezes megoldás", akkor az alsó s felső részen lévő vékony sávocskának mi értelme?
Nagyon bízol a megfelelő működésben és a jó hangminőségben, ha ilyen rengeteg előkészítő munkát fektetsz bele.
(#) qtrica válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Szia,

Az elgondolásom a következő:
Mivel a fúrást otthon végzem, ezért igy láttam biztositva a 31 (ha jól számoltam) lyuk pozicióba fúrását. Optikailag, meg mérve is párhuzamos lesz a PCB széle az idommal. Ha két darabból lenne, elképzelhető némi ferdeség, illetve mondjuk ki, már nem olyan jó a szemem mint anno.
Apropo, Te milyen szigetelést tettél az átmenő csavarokra amik a tranzisztorokat rögzitik?

Persze bizom benne, de mi értelme lenne összecsapni. Lehet hogy a ráforditott idő később megtérül.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) Alkotó válasza qtrica hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
KB. 5,0 mm külső átmérőjő, és kb. 0,8 mm-es falvastagságú műanyag csövet. A külső méret nehezen mérhető, de 5,5-ös furatba frankón belemegy. Mezőgazdasági boltban vettem, 200Ft/m körüli áron.
(#) qtrica válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Én erre a célra teflon csövet terveztem be. Külső méret 4mm, belső 3mm és valami hasonló az ára mint amit vettél.
(#) qtrica hozzászólása Dec 12, 2013 /
 
Ma megkaptam a PCB-ket, holnap talán kezdődik az épités is.
(#) qtrica hozzászólása Dec 22, 2013 / 1
 
Halad az épités. Alkatrészek beültetve, még egy kevés nyákmosás ami hátravan. (eddig mint a mesében 3X lett lemosva, de még nem az igazi)
Épitési tapasztalatok:
Az ''eredeti'' rajzok nehezen olvashatók. Ezért Alkotó rajzát használtam (1.2 ver.) ami jól olvasható, informativ. Köszönet Neki a munkáért.
(#) orizon válasza qtrica hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
A huzal ellenállások ha jól látom akkor Vitrohm (CR?) elleállások.Honnan és mennyiért szerezted be őket? Az 560 ohm az mi lenne? Nem bírom beazonosítani.


A quad 606-hoz van publikált hangszóróvédő kapcsolás?
(#) reloop válasza orizon hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Szia! Ha a hangszóróra jutó egyenfeszültség elleni védelemre gondolsz, akkor megnyugtathatlak, nem szükséges. Ennél a mesterségesen kialakított testponttal rendelkező tápegységnél a hangszóróra jutó legnagyobb egyenáramot az R38, R39 ellenállások (2k2) szabják meg.
Könnyen beszélek, pont így szoktam erősítőt építeni Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) qtrica válasza orizon hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Ellenállások amiket kérdezel kicsit kalandosak voltak. url=http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=402109]560ohm[/url] és 0,12ohm
Valami elképesztő rossz ügyintézés. 0,1ohm végső megoldásként innen.
Nem tudok róla, hogy lenne hangszóróvédelem hozzá, én maradok az RT.-ben leközölt Sanyo védelemnél.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) qtrica válasza qtrica hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Javitom 560ohm
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 14, 2014 /
 
Érdeklődni szeretnék! Ha van egy 600W-os toroidom és pont tud 83V ot egy tekercsel, és megépítem mindegyik táprészt végfokonként. Külön diódahíd pufferrel. Fog-e működni mindkettő végfok és nem-e rángatják egymást. Előre is kösz a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Kizárt, hogy a komoly hatással legyenek egymásra.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget reloop ebben bíztam. De lenne még egy kérdésem? A lengőföldeket nem köthetem össze, külön elválasztva oldalanként kell végig vinni, a bemeneteket.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
A földhurkot akkor tudod a legnagyobb ívben kikerülni, sőt merem állítani kizárni, ha a látszólagos földpontok csak a bemeneti csatlakozónál találkoznak. Ott sem kényszer az összekötésük, ezt a szabályt egy hangerőszabályzó potenciométer írja csak felül.
Tekinthetsz úgy is a két csatornára, mint két független erősítőre.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget. elektrik
(#) Dr Endugu hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Ennek a végfoknak is van olyan jó hangja, mint a Quad 405-nek? Mi a tapasztalat?
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
A két csatorna test pontjának azért ad némi tájolási pontot, hogy mindkettő 10 ohm + 4n7 taggal csatlakozik a készülék házhoz.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Nov 11, 2014 /
 
Izgatja a fantáziámat a 606 os! Két külön dobozban szeretném megépíteni. Van kettő toroidom 300W , de jó lenne valami védelmet építeni hozzá! Így a trafókra valami külön tekercset kellene még feltekerni, a vég tápfeszültségre nem akarok semmit ráültetni. Van valakinek valami jó védelme a 606 hoz ?Megköszönném az ötleteket tanácsokat, és persze valami rajzos segítséget. Segítséget előre is köszönöm.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 2, 2014 / 4
 
Egy ismerősöm meg akarta hallgatni (összehasonlítva a 405-el), ezért viszonylag gyorsan kellett hallgatható és szállítható formába hoznom. Nem volt semmilyen bordám, és megfelelő trafóm sem, ezért rögtönözni kényszerültem (igyekszem az ilyesmit elkerülni ha lehet).
3mm-es lemezekből csináltam egy "H" szerű csövet, és egy régi Quad 405-höz készült trafót használtam, de a középleágazást nem kötöttem be. Ráadásul a két csatorna közös tápról megy egyenlőre (pedig ott van a panelon a másik tápegység is).

Az eredmény kielégítően stabil lett mechanikailag, és számomra nagyon vonzó az új dizájn, ami végre szakít a megszokott dobozokkal. Szobában elviselhető hangerőn nem melegszik a jelenlegi bordátlan formában sem.
A megszólalás megdöbbentő. Semmi zaj, és még ezzel a viszonylag kis trafóval is (talán 250W), és a közös táp ellenére (ez kevés puffert jelent -2x6.800µF/100V-) lehengerlő a dinamika. Végre egy olyan kapcsolás, ahol nem kell külön előfokozat, mert önmagában is elég érzékeny.

Közel 1,5 éve pihen a fiókomban a panel, de ha visszakapom mostantól szólni fog.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Dec 3, 2014 /
 
Hát eddig meditáltam de ez feltette az Í -re a pontot ! Hétvégén ráhangolódom a PCB -re. Rögtönzött hűtés de nagyon ötletes. Nekem is van elképzelésem a hűtésről , de ha odaérek megmutatom. Az elképzelés két oldalról U profil, ami átvezeti a hőt az alsó lapra és a fedélre. Egy végfokot 8 cm magasságban meglehetne építeni. Ez szép alkotás az Alkotótól !!! További ilyen szép munkákat! elektrik
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
A trafó és a borda is meg fogja találni az erősítőt, mert megvettem őket (1.-2. kép). Ezek már kiszolgálják a szélsőséges viszonyok közti működést is. A borda mérete nem tökéletes, de kis ügyeskedéssel jól felhasználható lesz (és nem mellékesen ez volt az elérhető legjobb választás a kínálatban -profilszám a 3. képen-).
Nincs még minden részlet kitalálva, de maradok a "torony"-szerű elrendezésnél. A forma szokatlan, de számomra érdekes és vonzó a benne rejlő lehetőség. A pillanatnyi elképzelésem már rajzon is látható (4. kép).
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Nekem már jó ideje szimpatikusabbak a kisebb, könnyebb megoldások. Ha van egy kisebb de jóval hatékonyabb borda megtámogatva egy alacsonyabb feszültségen hajtott ventivel, az nem csak jobb de jóval olcsóbb is.
Szemléltetésül itt van egy közepes méretű cooler (PC bontóban 400Ft) és egy borda, ami kétszer akkora méretben, a cooler mégis közel másfélszer akkora felületű. Ha még a venti is forog akkor meg össze sem hasonlítható a kettő által elszállított hő.
Vannak ennél jóval nagyobb cooler-ek is 8cm-es ventivel, azokat egy ezres körül láttam használtan.
Kell most csinálnom egy labortápot egy ismerősnek, az is így lesz megoldva.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Az elvi alapkérdésben nem tudok állást foglalni, mert a jó, jobb és hasonló kijelentések nem definiáltak kellőképpen.
1. Az Én elképzelésemben is van ventilátor, aminek a fordulata a hőmérséklettel arányos. A képen is ott van alul a két kisebb panel, egyik a lágyindító, másik az NTC FAN6. Nem látszik túl jól, de a bordák közé alulról felfelé fúj egy ventilátor.
2. Ez az erősítő speciális a hűtési igénye szempontjából. Egymástól távol helyezkednek el a hűtendő "tönkök", amiket termikusan is célszerű egybe kapcsolni. Tehát kényszerből kell egy viszonylag nagy hátlapú borda. Itt még csak 3mm-es lemezt használok a próbához.A gyári erősítőben is speciális (brutális méretű) öntvény biztosítja a hőelvonást.
3. A QUAD606 már egy elég jó hangú kapcsolás. Ebben a kategóriában már ritkaság a hangosításhoz készült erősítőknél megszokott kényszerkeringés használata. Egy esetleges elmélyült zenehallgatást megzavar egy oda nem illő hangocska, legyen akár egészen apró is. Én is arra számítok, hogy normál körülmények között sosem fog beindulni a ventilátor, ezért talán be se fogom építeni. A csőszerű, zárt elhelyezésből adódik egy "kémény hatás", ami önmagában is jelentős áramlás lehet.
4. Ennek az erősítőnek csillagászati az anyagigénye. Itt már szinte semmit sem számít pár ezer forint bordára fordított többlet.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szeretném ha megnéznétek ezt is, és elmondanátok a véleményeteket.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
Lassú léptekben készül a véglegesnek szánt torony forma. Már a végleges bordával és hozzá gyártatott trafóval.
A képen még fekszik az ideiglenesen összeállítás, de elforgatással szimuláltam a felállított állapotot. A torony forma nagyon jó, szinte ideális az elhelyezés, nincs semmilyen kompromisszum. A helyfoglalás is optimális, és a hűtés is nagyon hatékony.
Már gondolkoztam rajta, ugyan miért lapos téglatestek a gyári erősítők, és nem találtam meg magamban a tuti választ. Talán a régi HI-FI tornyok miatt alakult ki, vagy a profi hangosítástechnikát próbálják utánozni, ahol a halmozhatóság miatt kell ez a forma. Viszont itt egyik kötöttségről sincs szó, tehát szabadon szárnyalhat a formára vonatkozó képzeletem. Mechanikailag és technológiailagbiztos vagyok a megfelelőségben, és remélem sikerül látványában is vonzóra formálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 2
 
Most már szól is. Ugyan még a külsejéből semmi sincs meg, de már szinte minden a helyén van. Csak az a baj, ilyenkor néha leáll a folyamat, és csak szól... szól... és szól..., néha évekig.
Egyre jobban teszik nekem a "toronyság". Eddig még csak az előnyeivel szembesültem.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Lassan elkészülnek a 606 os végfok paneljaim, és Alkotó-tól szeretnék tanácsot-kat kérni, az élesztéshez.
Milyen feszültségű és teljesítményű szofita izzókat használtál, mire figyeljek különösen oda? A táprész még nincs teljesen kész de az is épül. Ilyenre sikeredet.

DSC_0026.jpg
    
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Még egy fénykép ez lemaradt. A hővezető pasztától még maszatos de rendbeteszem.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015

DSC_0027.jpg
    
Következő: »»   6 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem