Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 606,707, és 909-es erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   7 / 10
(#) Ge Lee válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Nem engem kérdeztél, de ez is végfok, ugyanúgy élesztendő mint bármelyik másik. Ha van erre a célra való szimmetrikus áramkorlátos tápod akkor néhány másodperc a művelet, a tápon látod a felvett áramot és izzókkal sem kell görcsölni.

Ha én szeretném használatba venni ezt a nyákot, akkor ennek a pasztázásnak adnék egy újra táblát. Rengeteg a paszta a tranyók alatt, ami a hiedelmekkel ellentétben nem segíti hanem rontja a hővezetést. Lehelet vékonyan kell csak megkenni a bordát és a tranyót is, amikor már kipréselődik alóla a csavar meghúzásakor az a biztos jele annak hogy sok van alatta. De távol álljon tőlem hogy beleszóljak.
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Ezen a képen látod én mit használtam. 24V/10W-os szofita égőkből van 3 db sorba kötve, és ezekből a sorokból is van 4 db. Minden pont ki van vezetve, szabadon lehet variálni vele.
A QUAD-nál 1 sort használtam csak (3db soros izzót jelent), amit az ajánlás szerinti tápegység váltakozó feszültség körébe tettem sorosan (ez a kb. AC85V). Így nagyjából 400 mA-re korlátozza az áramot.
Induláskor a pufferek legyenek kisütve. Bekapcsoláskor felvillan, aztán szépen elhalványodik kb. 2 sec. alatt. Ha megérinted a bemenetet akkor ismét felvillan (persze ehhez hangszóró is kell). Ebben a formában remekül lehet méregetni, de nyugodtan lehet hanggal is vezérelni, de ne tekerj neki oda, mert akkor az égők vilgáítanak, ami azt jelenti hogy erősen csökken a végfok feszültsége.

Milyen konstrukciót gondoltál ki a hűtésre? Ezek a felhajtott fülek eltérnek az én gondolatomtól.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Itt a "szimetrikus" táplálás valójában nem az (virtuális GND-nek nevezném ha nekem kellene elkeresztelni). Éppen ez a "csoda" benne. A trafó oldalról csak egyetlen tekercs van, így elvileg nem alakul ki a földhurok. Gyárilag mindkét csatornának külön tekercse van (biztos ami biztos), de nálam a pórbák során ment közös tápról is a két oldal (ráadásul csak félpuffer mérettel), és így is kifogástalan volt, sem zaj, sem búgés, sem gerjedés, szóval semmi zavaró hatás.
Tehát ha labortáp, akkor egyetlen kb. 120 V küröli feszütlséggel kell próbálkozni. Azért javasoltam az izzót, mert így a tápot is lehet teszetelni, és jobban szimulálható a valós környezet.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Ugyna az építés egy lépést sem haladt tovább, de már van némi tapasztalatom a viszonyokról. A működés stabil, nem volt vele gondom.
A műhelyteszt specialitása, hogy egyik hangdobozom 8, a másik meg 4 ohmos (az egyik Orion, a másik meg ősrégi Vedeoton). Ezzel próbálgatva, tegnap zajos munka mellett rendesen felhangosítva működött több órát. A 4 ohmos oldal határozottan jobban melegszik. Ez kb. 50°-os borádt jelent, és a 8 ohmos oldal pedig kb. 40°-os lehetett. A tranzisztorok is teljesen hasonló hőmérsékletűek, tapintással nem érzékelem a különbséget. A tapogatással óvatosak legyünk, mert a borda és a tokozás közötti feszültség kellemetlen ha pl. egy kis sérülés van a kezünkön -nekem volt, el is kaptam a kezem-.
A képen lévő bordák, oldalanként 27 cm hosszúak, és függőleges elhelyezkedésük illetve a belső "gyorsító-rés" miatt ideális a természetes légáramlás.
Azért említem mindezt, mert határozott elképzelésem volt az alul elhelyezkedő, és felfelé irányba fújó ventilátor beépítése is, aminek szükségességében már nem vagyok annyira biztos. Persze nem árt, hiszen csak akkor indul el, ha kell, de nélküle is nagyon rendben a melegedés.
Aggódtam az 560R-ok miatt is, de a kiemelés és a túlméretezés miatt ezekkel sincs baj. Melegek, de még a tapintható határon belül vannak kb. 65-70°C
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Idézet:
„Tehát ha labortáp, akkor egyetlen kb. 120 V küröli feszütlséggel kell próbálkozni. Azért javasoltam az izzót, mert így a tápot is lehet teszetelni, és jobban szimulálható a valós környezet.”

Na igen ilyen labortáp nincs minden amatőr polcán , ezért is javallott a saját táp használata.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 14, 2015 /
 
A hűtést úgy tervezem, hogy jobbról balról egy -egy 60x40 es 4mm es U profil lenne csavarozva. Ez kb mindkét oldalon 35 cm. Ez hűtene egy végfokot, ez adná a doboz két oldalát. Majd csavarozva lenne az alsó és felső fedél aluhoz, 2mm es. Külön dobozban kölön trafó táp elképzelésem van. De ez még csak terv. Ha valamilyen formában összeállítom küldök egy képet róla.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 19, 2015 /
 
Hát valami ilyesmit szeretnék. Nézegettem sok fényképet a 606 os házáról szerintem tömeghűtése van. Nem az a pici bordák amik az oldalán vannak. Ott is aiíg van valami nyílás ahol áramlik a levegő.
Szívesen várom a tanácsokat ( ja és persze a kritikákat is - abból tanul az ember )
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 19, 2015 /
 
Még ez is hozzá tartozik. Ha végül is össze van csavarozva egy tömb lesz belőle. Még mindig van egy esély felülre valami hűtést kitalálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 19, 2015 /
 
Az én szememnek szokatlan ez a megoldás. Talán csak azért, mert megszoktam a sajátom látványát. Akadályozva látom itt a természetes áramlást, de attól még működhet. Rakd össze, és próbáld ki.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 21, 2015 /
 
Tetszik ez A virtuális GND, sok előnye lehet más végfokoknál is? Mi a véleményetek megoldható lenne egy sima Quad 405 öt esetében is? A meglévő táprészét nem sokból állna átépíteni. Szerintem megérne egy gondolatot. ( bár tudom hogy ez a fórum a 606-909 es története ) De azért a jó öregtől indult el minden !
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 21, 2015 /
 
Szia! Az erősítőim zömét virtuális földdel építem topológiától függetlenül. Arra kell ügyelni ne kössön az ember valamilyen kiszolgáló áramkört test és táp közé.
(#) Ge Lee válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Tavaly láttam egy román srácnál kétféle nyák kialakítást, az egyik hosszú volt és minden tranyó egy sorban volt rajta, a másik hasonló ehhez, de nem a nyák mellett voltak a tranyók (műanyag tokosak, MJL-ek) hanem alatta, tehát közvetlenül egyetlen összefüggő hűtőfelületre szerelhetően, minden idom vagy fül közbeiktatása nélkül. Nem volt nálam még a telefonom sem hogy lefényképezzem, meg annyira nem is érdekelt. Ha esetleg érdekel csinálok róla egy skiccet hogy hogy nézett ki.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 22, 2015 /
 
Szia Relop ! Kösz a hozzászólást, de nekem nincs ebben nagy gyakorlatom. Tudnál küldeni valami rajzos instrukciót - segítséget? Kellenek hozzá a ZTX tranyók ? de gondolom azonos ellenállás értékekkel, nem eltolt feszültséghez. Segítségedet előre is köszönöm nem csak én, hanem más nevében is.
Még eszembe jutott ha van kiszolgáló áramkör annak a testpontját közösíthetem- e a virtuális GND vel ?
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Szia! A független tápos segédáramkör természetesen hozzáköthető a virtuális földhöz, hiszen a jelforrást is így csatlakoztatjuk.
A két tranzisztorral azért kell támogatni a virtuális föld valós tápközépre állását, mert tartalmaz a végerősítő csak az egyik tápoldalt terhelő elemet, valamint a kimeneti DC hiba keltette hangszóróáram is ezen az úton folyik el. Ha a kimenet véletlenül kifekszik az egyik tápra, akkor az adott tápszimmetrizáló tranzisztor kollektorellenállása határozza meg a maximális áramot. Ezért nem tartalmaz ez a Quad család kimeneti DC védelmet.
Egy kis ízelítő a saját termésből: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) Ge Lee válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Ez azért így nem teljesen igaz, mert DC hiba esetén a pufferben tárolt töltés ki fog onnan jönni, és nem a tranyó kollektorán keresztül.
Mondjuk azt sem nagyon értem hogy a 2db tranyó - 4db ellenállás komplexumtól miben rosszabb simán 2db ellenállás.
(#) reloop válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Számolj utána egy átlag (üzemi, beleértve az ingadozást is) DC hiba 4-8 ohm-on hány mA. Ebből belátható miért kevés az ellenállásosztó és miért elég egy 100mA-es tranzisztor.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget Relop és Ge Lee ! Látom a mellékleten, hogy 16-56V váltóig jó ez a táp. Ezekkel az ellenállás értékekkel. Akkor ez érvényes a a + - 50V hoz is ? Bocs a sok kérdezésért de az én szakmám villanyszerelő, hobbim a hangtechnika.
Szeretek bütykölni erősítőt - hangfalat de akár aksitöltőt, de a tervezés nem az én műfajom. Legyártok én rajz alapján mindent ( amiben mozog az elektron )
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Ez a Quad 606 témája. Ha egy másik erősítőre szeretnéd átültetni ezt a táplálási módot, akkor annak a témájában beszéljünk róla.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1
 
Ezen felbátorodva, a "lapos tranyós" változatot átalakítottam egy kicsit. Ezzel is megoldható a sík felületre szerelhetőség. Abban látok egy kis kihívást, hogy a végtranyókat hogyan lehet kellő pontossággal pozícióba forrasztani, de egyébként életképes a dolog.
Sőt tovább is gondoltam egy kicsit, és ha a panelt nagyobbra hagyjuk, kiengedjük a tokozás széléig, akkor azon is kifúrhatjuk a szükséges rögzítő lyukakat, és ezen keresztül is lefogathatjuk a hűtendő félvezetőket. Ezek a lyukak egyből pozíciót is adnak, sőt még egy köztes szigetelő lapot is használva, egyfajta bilincsként is felfoghatóak. Ezt már nem rajzoltam le, de elsőre jó ötletnek tűnik. Az egyetlen TO220-as tokozású tranzisztorban van egy kis csavar, mert annak magassága eltérő, de ez is megoldható egy alakos betéttel.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Amit láttam az ugyanígy nézett ki csak fordítva, tehát a tranyók lába nem befele hanem kifele állt. Annak is van hátránya mert a nyák közepére lyukakat kell fúrni hogy odaférjen a csavarhúzó a csavarok fejéhez, és azokra a részekre nem lehet alkatrészt tenni.
Ennek viszont az a baja, hogy előbb kell felcsavarozni a tranyókat és utána forrasztani a lábukat, különben nem lesznek egy síkban és nem fognak tökéletesen felfeküdni a bordára. Ez viszont nem fog menni, mert a forrszemekhez nem férni hozzá a pákával. Ha viszont a forrszemek a nyák szélén vannak, akkor a rögzítés után is forrasztható marad.
A másik megoldás amit én is alkalmaztam IGBT vezérlésnél, hogy "tönkre kell tenni" emiatt egy kétoldalas nyákot, és a tranyók lábát nem alul hanem felül kell beforrasztani.
(#) CIROKL válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
A cso szegecset mar regen feltalaltak .
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 / 4
 
Töprengtem a félvezetők tájolásán és a kényelmes beforrasztáson. Kigondoltam egy praktikus, ötletes megoldást. Itt a panel maga képes tájolni a furatokat, egyszerűvé téve ezzel a teljesítmény tranzisztorok beforrasztását.
A rögzítés stabilabbá tétele, és a hőelvonás fokozása érdekében, a félvezetők homlokára is oldalanként 1-1 db, 3 mm vastag alumínium lapot javaslok, és hogy ez ne okozzon a panel rézoldalán zárlatot, a panel és az alumíniumlap közé terveztem tenni 1 mm vastag szigetelő lemezt (pl. üvegszálas anyagból, és persze lehet 1,5 mm-is).
Ez a megoldás a 6 db TO247-es tokozású félvezetőt egzaktul tájolja, és stabilan leszorítja a bordához. A 2 db TO220-as tokozású alkatrész magassága eltérő, és ráadásul még változó is a magassági mérete, de mindig kisebb mint a végtranyóké. Ezért ide a panelba is, és a röbzítő szerelvényekbe is egy nagyobb (D10-es) lyukat javaslok tenni, amin kényelmesen befér a rögzítő csavar, illetve a meghúzásához szükséges szerszám is.

Ha valaki idegenkedik a TO3 tokos tranzisztoroktól, illetve az ezekhez szükséges egyedi idomoktól, akkor ezt a megoldást javaslom. Első körben nem látok olyan nyitott problémát, amit ne orvosolna.
Próbáltam beszédes nézeteket találni, amik szemléltetni tudják a mechanikai felépítést. Remélem sikerült. Nem próbáltam ki, de terv szinte ígéretesnek érzem.

A mellékletek kapcsán az értő szemek vegyék észre a panel feliratát. Mivel ez egy általános rajzoló programmal készült, így a felirat puszta ténye is rendkívüli teljesítmény. A felirati rétegből még nem vontam ki a furatokat, ezért azok "ráérnek" a furatokra, amit egyenlőre kérek elnézni.
Még nem próbáltam ki, de szinte biztos vagyok abban, hogy a rézoldal is létrehozható hasonló módon.
(#) orizon válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Mi lenne ha a felsőrétegen alakítanál ki sávokat a lábbekötéshez.Tehát kétoldalas lenne a nyák.
(#) Alkotó válasza orizon hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
A kétoldalas panel egy egészen más történet. Azt már inkább gyártatni kell, viszont 1-2 db viszonylatában az előkészítés fix költsége szélsőségesen megemeli az árat.
A mostani gondolatom szerinti mechanika, nem igényli a kétoldalas panelt, korrektül be lehet a félvezetőket forrasztani, és a kész egységet csak bordára kell csavarozni.
Nekem nagyon tetszik, nem látok benne semmilyen hátrányt vagy egyéb negatívumot.
(#) orizon válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Nekem is tetszik a nyákod nagyon. Esetleg csak vízió szinten valami réz lappal összekombinálni az átkötéseket.
(#) Alkotó válasza orizon hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Az átkötés remek dolog. Stabil, sose romlik el, nem kell helyette mást keresni.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 3, 2015 /
 
Itt szeretném megköszönni Alkotó munkáját és segítségét mind a panelterv - beültetés és az élesztés segítségében.Elkészült a 606 os ( pöcc- röffre indult mindegyik, bár még zenét nem hallgattam de nagyon bízom a hangjában. Most jön a dobozolás a kicsit fúrcsa L idomos megoldással.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015

DSC_0042.jpg
    
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Gratulálok, ügyes vagy. A gondos kivitelezés és a jó tervezés együttese sikert szokott teremni.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Feb 21, 2015 / 3
 
Ma megtörtént a ( NAGY MEGHALGATTATÁS! ) Döbbenet!!!! Előtte egy órán át a klasszikus 405 öt halgattuk. Ugyan azokat a zenéket. Valami durva, hogy a mély hangok tartományában mekkora erőtartalékokkal rendelkezik. A hangfalaim is észrevették valami új vendég érkezett. A keverő kijelzőjét is addig gerjesztettem mint előtte, a baloldali falban az MNC magas sugárzó ki is kérte magának és örök némaságot fogadott. Valóban a bemeneti érzékenység elég kicsi, úgy hogy valószínű, hogy potmétert fogok beépíteni remélem nem fogom elcseszni azt a csendet amit a 606 produkál. És ahogy Alkotó írta csak szól és szól öröm hallgatni. De azért az öreg 405 is megmarad mert itt kezdődött a hangzás. Még egy kis karosszéria kell, és elnyeri végleges formáját. Au a hőelvezetés mivel nekem a két oldal külön bordán van az A osztályt észrevenni. A jobb oldal egy gondolatnyival melegebb. A kb 35-45W os terhelésnél a melegebbik oldal kb 45 C- fok, nem lesz ezzel az U profillal semmi baj.

DSC_0050.jpg
    
(#) Travolta válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Ezt a megoldás alkalmaztam én is egy régebbi projectnél.
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem