Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok hozzájutottam egy Castone 1200- végfokhoz ami táphibával került hozzám. A lágyindító részében egy ellenállás volt a rossz ezt kicseréltem és be is kapcsolt viszont az egyik oldala is hibás világit a clip led valószínű végfok hibás hol kezdjem a hiba keresését?
A kimeneten, a végtranzisztor emitter-ellenállásoknál mérj egyenfeszültéget!
Szia a pozitív és a negatív tápágban van egy-egy 10/A olvadó biztosíték a pozitívban lévő ki van égve ahogy kicserélem azonnal újra kiég így nem tudok feszültséget mérni.
Keress C-E zárlatos végtranzisztorokat és forraszd ki őket
![]() Ha először van Castone a kezedben fogadd őszinte részvétnyilvánításomat.
A rossz oldalon a meghajtó tranyók (bd139 140 etc..) a végtranyók és a meghajtók meghajtóit is cserélni kell, ez a castonokban rendszerint elszáll
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Akkor gyakorlatilag minden félvezetőt cserélhetek a 4db kimeneti ellenállás 27ohmos 5w. ezeknek a mért értéke mindössze 1-2 ohm.
Hát legutóbb volt egy cpa 500B nálam annak ugyanígy elszállt az egyik fele,ott gyakorlatilag teljes volt a pusztulás, néhány kisebb alkatrészt kivéve.
Honnan érdemes beszerezni a végfok tranzisztorokat?
Szia köszönöm a segítséget végfok javítva mindössze 5 db tranzisztor ment teljesen zárlatba és a négy db 27 ohm/5w ellenállások . Az lenne még a kérdésem hogy ehhez a véghez milyen teljesítményű hangfalat érdemes venni? Konkrét márkára gondolok még egyszer köszönöm a segítséget.
Huhh igazából konkrétum nagyon sok lenne, de például egy r 150, vagy r300 pár, esetleg reloop rsp 30 pár, vagy rsp 15 pár is megfelelő.
Szia valami komolyabbra gondolok azért köszönöm. Azt vettem ma észre hogy torzít a javított oldal szerinted mi okozhatja a jelenséget? Mint már írtam is csak a végtranzisztorok és a négy db ellenállás lett cserélve.
A kimeneti 2,2 ohmos ellenállást nézd meg (Nagy tekercs mellettit),ha jól tudom pár millihenris szűrés is van ott a közelben azt is... Meghajtó tranyókat kivetted kimérni? elég a B lábat kiemelni. Kimeneti ellenállást is nézd meg nem szakadt e!!! Ja és a ZPD12 őt is mert szivatós!
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Meghajtó tranyókat mindet kivettem és mindegyik jó volt a többi alkatrészt még megnézem és cserélem is köszi jelentkezem még az eredménnyel. Üdv
Még annyit hogy ezek a toppok mennyire jók? Bővebben: Link
Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene! Zenekarom egy ventilátoros castone cpa 500- as végfokot használ már évek óta. Egy 600 w- os Garry sub ládát hajtunk vele hídba kötve, cross overrel vezérelve. Néhány hónapja a következőt produkálja: buli közepén (nem feltétlenül a legnagyobb hangerőnél) egy- két alkalommal spontán megáll, majd 15- 50 mp múlva elindul. Legutóbb már több alkalommal is csinálta, de érdekes, hogy magától visszajön és a buli végén az intenzív AC/DC- ket és állatságokat meg bírja. Van- e valakinek ilyen tapasztalata, vagy valami ötlete? A ventilátor egyébként működik. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Szia! Az erősítő érdekes módon félhangerőnél melegszik a legjobban, a magyarázatát szívesen leírom, de ebben a témában kicsit OFF lenne és nem is ez a lényeg.
A CPA 500 elvileg figyeli a borda hőmérsékletét és bontja a hangszóró relét túlmelegedés hatására. Egy alapos portalanítással kezdeném ![]()
Köszönöm a gyors választ reloop!
Esetleg nem tudod, hogy milyen szenzor figyeli a hőfokot? Lehet, hogy azt sem ártana cserélni!?
Úgy emlékszem mezei BD139-es, és egy marék ellenállással van finomítva mikor küldjön jelet a védelemnek. Ez a része szerintem bírja a strapát.
A hűtőborda lamellái közé kukkants be. Ha tele van szösszel és kitakarítod teljes értékű lesz az erősítő.
Sziasztok!
Nekem van egy CPA 800B végfokom. Hangerő szabályzó potit szeretnék benne cserélni, mert kontaktos. A jelenleg benne lévőre annyi van ráírva, hogy "10k B". A "B" jelzés elvileg a lineáris jelölése lenne. Pedig mindenhol azt olvastam, hogy ezekbe logaritmikus kell. Kiforrasztottam a potmétert és méregettem a lábai közt. Az ellenállás értékek változása nem egyenletes. Középre tekert állásban sem közel egyforma a szélső-középső lábak ellenállása. Akkor pedig logaritmikus a poti, vagy nem jól gondolom?
Szia! Valóban logaritmikus poti kell bele. Különböző szabványok különböző betű jelöléseket használnak, helyesen jártál el a méréssel.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy a castone erősítőmet át lehetne alakítani rendes illesztésre? Mármint hogy normális hangfalat is elvigyen. Adatok itt:
Névleges terhelőimpedancia 50 Ohm Névleges kimenő szint 100 V Névleges kimenő teljesítmény 200 W Frekvenciamenet (-3dB töréspont) 65 Hz - 32 kHz Torzítási tényező 0,04 % Jel/zaj viszony min. 102 dB Bemenet szimmetrikus Bemeneti érzékenység 0 dBm (775 mV) Bemeneti impedancia 10 kOhm
100V-os illesztőtrafó. Van egy fotód?
Potom összegekért dobálják ezeket a gyári kimenőket. No és, itt jön a cuki kérdésem, éshogy most mihez illesztünk? Hangdobozhoz, vagy az erősítőhöz? ![]() Nem hozzád. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
Hangdobozhoz kell az illesztés.
![]()
Szia! Készíts pár jó minőségű fotót az erősítő belsejéről és mérd meg a végfok tápfeszültségét!
Egy óra mulva jelentkezek az adatokkal.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |