Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   350 / 583
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Gratulálok a megszokott kiváló munka! Gratulálok hozzá. Boldog új évet!
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Üdv Mindenkinek!
Sikerült életet lehelni az első csőbe is,sajnos a tekercsek tönkre mentek,így ideiglenesen egy új tekercset építettem be. Az eredeti kapcsolásban a rádió visszacsatolás nélküli egyenes vevőnek volt összeállítva. Azt szeretném kérdezni hogy ha visszacsatolt audionnak építem át az nagyon elveszi az eredetiségét? Mer visszacsatolással egy 2 méteres antenna elég hozzá. A hangereje is egészen jó.
Üdvözlettel Madzagos BUÉK
(#) 954karpitos hozzászólása Dec 31, 2014 / 3

2015 a Rádiózás 90 éves.Mindenkinek szabadidőben gazdag Új Évet.
űdv:954 kárpitos
(#) color válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Nagyon tetszik én is elfogadnám ezt a rádiót.
BUÉK
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Nagyon szép lett! Gratula!
Mindenkinek BÚÉK!
(#) szepi003 hozzászólása Jan 4, 2015 /

Üdvözlök mindenkit A múlt héten hozzáfogtam a orion 511 es rádió restaurálásához.Közben kiderült,hogy szinte az összes vezetékről mállik a szövet bevonat.Azokat nagy részét ki kellene cserélni.Lehet valahonnét ilyen vezetéket beszerezni?köszönöm
(#) Janó bácsi válasza szepi003 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A szövet nem málik, csak a benne levő gumi szigetelés. Ezért nem kell kicserélni, a vezetékeket, csak el kell rendezni a textilt a végén, és egy kb 1 cm-es zsugorcsövet rámelegíteni mindkét végére. Örökös lesz.
(#) frecsko hozzászólása Jan 5, 2015 /

Urak!
PP415-ös csőhöz tudna nekem valaki kimenőt tekerni?
Csévetestet adok. A vasmag paramétereit is megadom. Sajnos az eredeti tekercselés annyira össze volt rohadva, hogy mikor le akartam tekerni a drótot, hogy megszámoljam a menetet cafatokban jött le. Szívtam a fogamat rendesen miatta.
Nem kérem ingyen.
Segítséget köszönöm!
Üdv: Krisztián
(#) gkari válasza frecsko hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Talán némi segítség: ez a cső 250V anódfeszen 6kohm-ra illesztendő, ebből számítható a primer menetszám, a hangszóró nyilván ismert(sec.).
(#) frecsko válasza gkari hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Szia!
Köszönöm! Eddig megvagyok.
Nekem olyan valaki kellene akinek van anyaga és gépe megtekerni a trafót.
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 2

Nekem az a véleményem, (tudom megköveznek érte) hogy keress egy BÁRMILYEN bontott csöves kitrafót és nyugodtan építsd be, semmilyen füllel hallható különbség nem lesz a tekercselt, vagy a bontott trafó között. Az a végcső már óvatosan számolva is elmúlt 80 éves, és ha még működik is egyáltalán, a mai paraméterei már nem is hasonlítanak az egykori gyári megadott értékekhez, akár 50-70% eltérés is lehet a gyakorlatban. Akkor meg mindegy mit raksz utána, csak szóljon. Mivel a cső újkorában sem tudott többet 3 W-nál legegyszerűbb egy "néprádió" trafót keresni hozzá. Egy trafó újratekercselése, a mai zománc-huzal árak mellett munkadíjjal meg kétszeri postával együtt még baráti alapon is többre jön ki, mint egy bontásra vett komplett rádió a vakerán. És abban a kitrafón kívül még egy csomó más alkatrész is felhasználható, vagy újra értékesíthető.
(#) Popow hozzászólása Jan 6, 2015 /

Régi cseh gyármányú Omega II. méröhidhoz keresek kapcsolási rajzot, vagy javításra vállalkozó mestert. Van tippetek?
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Ha másnak csinálnám, zokszó nélkül ezt tenném.
De mivel magamnak csinálom a megszállottságom nem enged ilyen fajta elhajlást.
Inkább várok és költök rá.
Ha lenne hozzá drótom és tekerőgépem megcsinálnám magamnak. Sajnos egyikkel sem rendelkezem. Így vadászok tekercselő emberekre.
Te elvállalnád?
(#) OFK hozzászólása Jan 8, 2015 /

Kollegák!
Tudna valaki segíteni egy Orion 222 hátlappal és az oldalán lévő nagy gombbal, az állomáskeresővel? Természetesen megvásárolni szeretném.
Egy nagyon szép kis készülék került hozzám, és ez a két hibája van. (Egyenlőre)
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Sajnos elfogyott a vékony huzalom 0.15 alatt nem tudok tekerni semmit, újat meg csak nagy tételben lehet kapni úgy hogy egyenlőre nem tudnám vállalni.
(#) Janó bácsi válasza OFK hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Vasárnap 11-én Puskás börze lesz, ott kapsz mindent.
(#) OFK válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Köszönöm!
Ott leszek.
(#) Janó bácsi válasza OFK hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Bocs, de félre tájékoztattalak. Febr. 21-én lesz "nosztalgia" börze ott inkább vannak ilyen cuccok. Üdv.
(#) OFK válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Köszönöm
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Rendben. Köszönöm, hogy megnézted.
2+1-es Orion 222-höz komplett belső sasszét keresek. Tudnál segíteni ebben?
Ha kompletten nem is, de bármilyen alkatrészt elfogadok.
(#) 954karpitos hozzászólása Jan 14, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Orion 221-es rádióhoz keresek rácsozatot.Kérdésem az lenne milyen volt a színe.
(sárga, fekete,dió színű?)
(#) Janó bácsi válasza 954karpitos hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Barna préselt bakelit
http://patina.uw.hu/radios/ori221/orion221.htm
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) 954karpitos hozzászólása Jan 14, 2015 / 2

Igen ilyet is keresek(sajnos az enyémet le festették fehérre)
De ezt keresem igazán.
(#) ronin75 hozzászólása Jan 20, 2015 /

Újabb menekültek érkeztek, hát befogadtam öket
(#) madzagos válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Gratulálok hozzájuk!
(#) ronin75 válasza madzagos hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Köszönöm. Sajnos a Tertáról hiányzik egy két dolog, de ettől szép ez a műfaj...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) Szikravadasz válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

A Diadal ritka szép állapotban van
(#) ronin75 válasza Szikravadasz hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Igen, a Diadal szerintem marad is így, csak egy takarítást kap. Az Orion 332 van a legrosszabb állapotban, belseje kicsit hiányos, külsőleg is levettet mindent, amit rákentek a századok .
(#) Janó bácsi válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Szerintem pedig a 332-est kellene szépre megcsinálni, az ér legtöbbet (retró szempontból) a három közül. Többet újítottam már fel ebből a típusból, szívesen segítek ha mégis megcsinálnád, és elakadsz valahol. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
(#) Janó bácsi hozzászólása Jan 22, 2015 / 2

Üdv mindenkinek. Ismét van egy szép feladatom, ezt a Telefunken 3T66V tip. készüléket kell rendbe hoznom a közeljövőben. A rádió tipikus háborús termék, jól látszik rajta, hogy éppen olyan alkatrészekből épült, ami aznap hozzáférhető volt. A kapcsolását sem lehet egyetlen korabeli leírással beazonosítani, a Kádár könyvből legalább 3 rajzot kell majd használni hozzá, hogy javítható legyen. Külön öröm, hogy az alkatrészeket nem forrasztással, hanem ponthegesztéssel kapcsolták egymáshoz, vagyis nagyon nehéz alkatrészt cserélni, mert a hegesztés helyén, az összeégetett oxidált fémet alig lehet forrasztani. A panel sem a szokásos fém, hanem bakelit lemez, ami miatt több árnyékolás van benne a megszokottnál. Legtöbb bajom a dobozzal lesz, több része meg van vetemedve, meg a tetején össze van repedezve a furnír. Érdekesség még, hogy egy talán Simonyi nevű műszerész 1970-ben és 79-ben is javította a készüléket, amit szépen dokumentált is a hangszórón. És a skáladobban is van egy 1965-ös dátum, szintén egy javításról.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Következő: »»   350 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem