Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
250mm 2méteres cső tekercselése 0,5mm huzallal 2500 menet. Egy kicsit barkácsolni kellett a dologhoz.
Videó
Fúrógéppel meghajtott eszterga, lábtekerésű variac... beteg
Ja a fúrógépre azért van szükség, mert az eszterga még a legkisebb fordulaton is túl gyors, és nagyot ránt kezdéskor és nincs frekiváltóm. Erre jó a 2000 forintos fúrógép, igaz a végén már 90 fokos volt a külseje, külön kompresszorral kellett hűteni időközönként
Sejtettem, hogy az eszterga nem tekercselőgép (apám esztergályos volt, de teslatekercset soha nem csinált, véletlenül se
), de az összhatás, ahogy csinálod... Nem is tudtam, hogy ilyen kreatív vagy, de le a kalappal Amúgy apám nem csinált ilyet, de meózott vonatfűtőtesteket, amiket te is ismerhetsz a vonatülés alól: ezek a spirállemez bordás fűtőcsövek. Na, azok esztergán készültek (valami vidéki mgtsz melléküzemágában, ahogy divat volt anno). Valahogy megoldották a lassú fordulatot (talán még transzmisszióval?), hiszen a lemezborda élével hajlott rá a csőre, egy befogó-adagoló szerkezet volt rászerelve a lakatszekrényre, vezérorsó tolással, egy hegesztő meg néha megpöttyentette a tövét, hogy a helyén maradjon.
Elég "szokatlan" a geometria, mihez készül a tekercs?
Ha le pillanat ragasztozom az egész rézzel megtekert tekercset nem lesz baja?
A 7.5 cm átméröjü csö vagy az 5 cm átmeröjü csö melyik a jobb A Skori féle miniteslához? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Ehhez nem kellett túl sok kreativitás, csak meg kellett keresnem a rég elfeledett alkatrészeket a nagy kuplerájban
![]() Esztergán mindent meg lehet csinálni, ha pedig valamilyen sorozatgyártásra van szükség, akkor át lehet alakítani a célra, hogy csak az adott elemet lehessen vele a legrövidebb idő alatt elkészíteni. Nincs tiltott gyümölcs itt
A videón még nem volt kész, csak a folyamatot videóztam le. Egyébként ikrek. Már nem a csillagjegyem, hanem a tekercsek
![]() Most poliuretánnal vannak lekenve, ezután jön 2 réteg epoxygyanta. Úgyhogy még lesz vele munka. Maga a tekercs igen speciális lesz, egy tápvonalas (magnifier) duál ʎ/2 DRSSTC. Ehhez hasonló csak 1 van a világon ahogy láttam, de az is szikraközös. Azért van erre szükség, mert egy megrendelőnek megy, akikre nem bíznék olyat, hogy "na akkor most csinálj egy alacsony impedanciás RF földpontot" , hanem földfüggetlennek kell lennie. Érintésvédelmileg persze ott lesz a PE vezető, de a nagyfesz oldalra ilyen kialakítás mellett nem lesz szükség rá (igyekszem legalábbis).
Helló, Skory 24-os mini teslájába a 2200µF-es elkók helyett ha beteszek egy 10000µF-eset nem fog tönkremenni az elkó? mármint nem kell e növelni a 6,8µF-os MKS kondit is?
Még 24v-ról nem működtettem, de olvastam Itt hogy 24v-nál a Fetek könnyen tönkremehetnek és kicserélték az IRF3205-öket IRF540-esekre igaz hogy ezek 100v-is bírnak de csak 28 amperesek ami elég karcsú a 110 amperhez képest, Skory azt írja hogy kisebb áramú nem jó. Most akkor adhatok neki 24v-ot? vagy tényleg tönkremehetnek. Köszi a válaszokat.
Sziasztok, megépítettem Skori 12V-os tesla tekercs meghajtóját (3.) és az lenne a kérdésem, hogy mit ronthattam el, ha nem működik?
6,8µF helyett egyenlőre csak 4,7µF-om van , tetőkapacitás egy darab szög, és 16V-os tápfeszről megy. Próbáltam már felcserélni is a 2 tekercset, az sem használt. Ötlet hogy mi lehet a hiba? Köszönöm !
Szóppal nézd meg ,hogy Oszcillál-e az IC illetve nézd végig a diódákat megfelelő-e a bekötés.És a jel eljut-e a FET-ekig?
Szerbusz.
Én 6,8µF helyett 3µF impulzustörő kondit használok. Ennek az a lényege hogy az elkókat védje. Nekem ilyen alacsony értékkel is tökéletesen működik. Főleg a diódákat nézd meg hogy azok helyes irányba vannak e bekötve. Üdv.
Köszönöm nektek!
Kedden végignézem szkóppal, és mindjárt megnézem a diódákat, lehet hogy a zenert elkötöttem, mert az szokott zavarba hozni, abból adódóan hogy nem szoktam használni
Sziasztok!
Egy ideje nezegetem a topikot, tervezve egy Tesla tekercs epiteset. Nemreg volt publikalva ez a projekt Nutkin altal, egyszerusege miatt meg is tetszett a vezerles. A megepitessel kapcsolatban felmerult bennem egy-ket kerdes, amit fel szeretnek tenni. 1)Az antenna vezetekeit a NYAK-ba forrasztva tervezzem, illetve ha bedobozolom tehetem a dobozba is az antennat? Gondolom hatassal van ra a tekercs altal keltett magneses mezo. 2)A szekunder atmeroje mekkora legyen, milyen vastagsagu legyen a drot (0.5-os korulire gondoltam), hany menet, illetve hova kell kotni a primer also kivezeteset? 3)C1, es L1 erteket hogyan samitom ki? Koszonom a segitseget elore is! A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Helló Csongi!
1. Az úgy tökéletes megoldás hogy a nyákba forrasztod az antennát ha dobozba rakod akkor ki kell hogy lógjon a dobozból az antenna mert az képezi a visszacsatolást. Az antennára rátekert másik vezeték ami az oszcillációt indítja el (555 kimenetéről)az 10 cm hosszon legyen rátekerve az antennára. 2. Én a szekunderhez 5cm átmérőjű pvc-t használtam a huzal átmérője 0.127 mm volt és 25 cm volt a megtekercselt rész hossza.a primer alját nem szekunderre gondoltál mert a primer egyik fele a fet drain-re a másik kivezetése a tápra megy.A szekunder alját pedig a földre kell kötni mondjuk egy radiátoron keresztül. 3.A primer nálam 7 menet volt 8 cm átmérőn és a primer alja 1.5-2 centiméterrel legyen magasabban a szekunder aljánál.Ezután pedig kísérletileg lehet meghatározni a a C1-et. Minimális értéke olyan 1 nF nekem 5nF van benne. A C1 minimum 1000 voltos legyen.
Koszonom! Majd ha valami nem tiszta rakerdek.
Helló, Skory mini teslájának a földelését ráköthetem a konnektorban lévő földelésre? Úgy értem nem tesz tönkre semmit a lakásban?
Sziasztok!
Szerintetek az mitől lehet, hogy ha földelt fémdarabbal közelítek a szikrákhoz, akkor a védőszikraköz átüt? Egy GU81-es dupla MOT-os tekercsről van szó, és ha egészen közel kerül a földelt fémdarab a védő szikraközben folyamatos ív jelenik meg. Ha terhelem a szekunder kört, ennyire megugorhat a feszültség a primer körben? (Nagyjából fél centis a szikraközben a távolság a tompa csavarvégek között.) Valamint ha nagyobb kapacitású testet teszek a tekercs tetejére, akkor a bekapcsolásnál átüt a védő szikraköz, utána se kép se hang. (Viszont a visszacsatolásban lévő izzók teljes fényerővel világítanak.) Előre is köszi!
Ha csak közelítesz, akkor elhangolod a szekundert, így a beletömött energia visszamegy a primerre. Úgy tűnik, a két rendszer nincs rendesen összehangolva. A csatolás mértéke is játszik a működésben, ha az túl sok, akkor könnyebben előáll ez.
Ha meg teljesen elhangolod, akkor meg leállhat az egész, illetve csak annyira rezeg, hogy rácsáram folyjon, de rendesen lezárni ütemesen a csövet nem tudja. Szkóppal kéne méregetni, úgy, hogy a szondáját csak közelteszed a szekunderhez (csak ne üssön rá át!). A Tesla-tekercs hangolt, rezonáns rendszer, méretezni, hangolni kell, különben nem működik rendesen. Nem elég csak összerakni, nem ledes villogó ez
Elég jól össze van hangolva a primer és a szekunder kör, és szerintem a csatolás se túl sok (a szekunder 63-as csövön van míg a primer 160-ason).
Közben felmerült még egy probléma: a staccato ami a föld és a katód közé van berakva kb pár másodperc alatt küldi a temetőbe a FETeket és a Triakokat. Nem lehetne ezt valahogy kiküszöbölni? Köszi a segítséget!
Sziasztok! Amatőr kísérletező vagyok. Az a tervem, hogy elemből 555-sel csinálok váltóáramot, amit feszültség-sokszorozóval feltornázok kb. 12 V-ra, egyenirányítom és ezt kötöm rá a Tesla kapcsolásra. Aztán a kimenő áramot még a primer tekercs előtt újra feszültség-sokszorozom, hogy még nagyobb feszültséget kapjak. Cél: minél nagyobb szikra, lehetőleg a szekunderből.
Kérdés, hogy ez így fog-e működni? Ha nem, akkor, hogy igen?
Nem jó. A sokszorozgatásnak nagyon rossz a hatásfoka, nagy ide a belső ellenállása is.
Idézet: „kb. 12 V-ra, egyenirányítom és ezt kötöm rá a Tesla kapcsolásra. Aztán a kimenő áramot még a primer tekercs előtt újra feszültség-sokszorozom” Ennek semmi értelme. Mit is szerettél volna? A "Tesla kapcsolás" hajtja a tekercset, kettő közé semmit se kell tenni, a kettő összefüggő egység. A Tesla-tekercs amúgy is feszültségsokszorozó, minek ez a bonyolítás? Elem? Ez karcsú lesz... Ha nagy szikrát szeretnél, oda több kraft (áram - teljesítmény) kell. Innen nézve egy gyenge áramforrás további manipulálása csak ront a helyzeten. Idézet: „Cél: minél nagyobb szikra, lehetőleg a szekunderből.” Hm, az a lehetőleg mindenképpen túlszárnyalandó, hidd el, hogy csak a szekunder tetején jövő szikrának fogsz örülni (Na, ha szikraköz a kapcsoló, akkor oda is kell, hogy teljes legyen az öröm.)A "hogy igen" célzásra javaslom kicsit (többet) olvasgatni a topicot, Skori minitesláját javaslom. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Ezek nagyon bonyolult kapcsolási rajzok, az én telsa-tekercsem két diódával, két ellenállással és egy tesla-tranzisztorral működik, 12V-os tápegységből 1-2 cm-es szikrákat csinál. Ráadásul semmiféle szikraköz nincsen benne. Akkor mit tanácsoltok, ezt hogyan tudnám átalakítani, hogy nagyobb szikra legyen?
Kondikat vagy/és szikraközt használjak? ÉS akkor most nem csak a nagy bemeneti fesz. számít, hanem az áramerősség is? Az jó, ha minél nagyobb, vagy ha eltalálok egy rezonancia-értéket? Aksival/Teleppel nem érdemes működtetni? Köszönöm a válaszotokat!
Nem minden tesla tekercs ami szikrázik. Ha egy 9V-os elemre ráraksz egy nagy tekercset, és hirtelen lerántod róla, az is produkál ekkora szikrát.
Arra a "minél nagyobb szikra"-ra adhatnál egy támpontot, mert azért nem mindegy, hogy 2 méter, vagy 20 centi.
Idézet: „egy tesla-tranzisztorral működik” Tyű, Tesla-tekercshez Tesla-tranzisztor ![]() Autentikus ![]() A szikrák nagyságát a bemenő teljesítmény is meghatározza, ami az áram és a feszültség szorzata. Nem elfeledkezve a rezonanciáról, ettől Tesla a tekercs... (Amúgy, ha válaszolsz valakinek, akkor a "Válasz" linkre kattints, így tudjuk, hogy kinek beszélsz... Látom, új versenyző vagy, a fórum útmutatóját olvasd el, hasznos.)
Méteres szikrákat akarok elérni. Minél kevesebb teljesítményből. Nekem azt mondták, hogy ez tesla-tekercs, akiktől vettem, én meg elhittem. De a lényeg a méteres szikra lenne. Ha beiktatok szikraközt vagy/és kodenzátort, akkor nagyobb szikrát kapok (kevesebb időközönként)? Hogy kell ezt számolni és mire ügyeljek? A skin hatás nem érdekel, majd vigyázok.
Köszönöm a válaszotokat!
Méteres szikrához ez a konstrukció rossz. 2 felé lehet osztani a teslákat az egyik kategória a szikraközös, a másik a nem szikraközös (vákumcső illetve félvezetős). A szikraközöshöz nem komplikált a kapcsolási rajz, de ettől még egyáltalán nem lesz egyszerű. 2 mikrohullámú sütő trafóval elérhető 1 méter, de ahhoz minden alkatrésznek jól kell lennie megépítve és egész biztosan sokkal drágább lesz, mint amennyiért te azt a valamit vetted.
"A skin hatás nem érdekel, majd vigyázok. "
facepalm Javaslom előbb olvasgatni (sokat) a témában (itt a fórumon is) és az elektrotechnikában (rezgőkörök pl.). Meg egyáltalán: hogy és mi meg merre az a Tesla-tekercs, mitől lesz jó és mitől nem. Hidd el, megéri. Én négy hónapot töltöttem kotorászással-olvasással (pedig elektronikai technikus a végzettségem) meg alkatrész-gyűjtéssel, mire megépítettem az első GU81M-mel hajtott VTTC-met. És volt füst-láng-robbanás is... De működött végül ![]() Ha ekkora szikrát akarsz, oda kilowattok is kellhetnek akár - főleg, ha nem jól méretezed... Te valami elemet emlegettél... így nem fog menni. Van valahol Amerikában egy verseny, ahol a megadott input teljesítmény (neontrafóval) mellett kell a legnagyobb szikrát előállítani. Olyasmi, mint a rádióamatőröknél a dx-verseny korlátozott adóteljesítménnyel - az antenna sokat számít ![]() Na, az a kifinomult móka... Tesla-tekercsnél L/C-viszony, táp belső ellenállás, csatolási tényező... ezekkel jó megismerkedni - többek között. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Sziasztok
A 24V-os mini Tesla kapcsolási rajzát és nyákját nézegettem és az R3 a nyákon a +Ut-re van kötve a kapcsolási rajzon pedig nem. Vagy lehet, hogy valamit elnéztem?? Előre is köszönöm ha valaki ránézne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |