Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 181
(#) titi válasza kiszebra hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
pufff
leesett, hát persze
1 szalaghajtás (főtengely, szalagcséve)
2 mechanika vezérlés, mozgatás
3 gyorstekerés
(nekem olyan kétmotorosom volt, amiben egy a gyorstekerés, egy a főtengely, szalagcséve, és volt még benne elektromágnes is )
(#) kcsaba78 hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy Techincs RS-TR474-es magnódeck-em, sokáig nem használtam, most elővettem. Próbáltam felvételt készíteni de jó minőségű kazettáról is csak nagyon halk és zörejek hallatszanak. A régebben rögzített számokat szépen lejátsza. Próbálkoztam tisztítással de nem használt. Ha valakinek van tapasztalata ilyesmiben, az kérem írjon. Előre is köszönöm.
(#) burgdavid válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Hi! Felvételi szintet jól beállítottad? Kb 0db es kivezérlést adj neki (piros mező, csík, led stb eleje)!
(#) Szami66 válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Az előmágnesezés hiánya produkálhat ilyen jelenséget.
(#) titi válasza Szami66 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Szerintem is!

KCsaba! Esetleg nézd meg, nincs e leszakadva vezeték a fejről.
(#) kcsaba78 válasza Szami66 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Az lehet, ugyanis a készüléken van automatikus felvételi kalibráció (ATC), ami előmágnesez, korrekció- beállításokat végez és a felvételi szint beállítása lenne, amit nem hajt végre. Ezeket a műveleteket egy gomb megnyomásával végzi a készülék de a harmadik művelet előtt megáll, visszacsévél és ami jelzi az ATC - művelet végzést (egy piros négyzet, benne egy "M" betű) folyamatosan villog. Próbálkoztam külső jelforrással (Cd lejátszóval) a felvételi szintet beállítottam 0dB de az eredmény ugyanaz volt. Van valami ötleted?
(#) kcsaba78 válasza Szami66 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Feljebb vettem felvételi szint erősségét (rec level), a műsorszám így hallatszik, igaz gyengébben, mint az eredeti és nagyon torz. Megnéztem a kábeleket is, nem láttam, hogy le lennének húzódva. De ha mégis, akkor lejátszani sem tudna, nincs igazam?
(#) titi válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Idézet:
„De ha mégis, akkor lejátszani sem tudna, nincs igazam?”


Attól, hogy az előmágnesező (törlő) fejről van leszakadva, még lejátszani tud.
Azt a fejet is megtisztítottad?
Etetleg nézd meg, kapcsolóknál nincs-e kontakthiba.
(Gondolok itt a REC/PLAY kapcsolóra.)
Esetleg kontaktsprét neki...
(#) Szami66 válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Azon a részen ahol a törlőfej vezetéke csatlakozik az alaplaphoz lennie kell egy oszcillátornak ami a törléshez és az előmágnesezéshez kell. Általában egyszerű egytranyós megoldás. Mindíg van mellette egy trimmerpoti amivel az előmágnesező áramot lehet beállítani. Ne tekerd el, csak küldj rá egy kis kontakt sprayt, előfordulhat, hogy nem érintkezik megfelelően. Ha a panelon vannak felíratok a \"BIAS\" jelű potit keresd.
(#) burgdavid válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Ha ennyire automatizált a törlő-előmágnesező rész, akkor lehet hogy a vezérlő ic hibája. De lehet akár egy kiszáradt elkó vagy kontakt is. Sima vagy 3 fejes?
(#) kcsaba78 válasza burgdavid hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Sima fejes. Megnéztem, nincs kábel leválva, más látható hibát sem találtam. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Úgy tűnik, nem marad más, mint a szervíz.
(#) perlaci válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Üdv
Ha Bp-esti vagy megtudom nézni neked ezzel foglalkozom.
Egy kérdés az urakhoz.
AIWA AD-R450 magnó szíjának améretét szeretném tudni. A gyári szervízkönyve csak rendelési számot ad meg. Hol lehet rákeresni a méretekre magnó típus alapján.
Hali Laci
(#) kcsaba78 válasza perlaci hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Köszi szépen, de sajnos kb.200km-re lakom Budapesttől.
(#) titi válasza kcsaba78 hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Melyik irányba? Én kb. 240-re.
(#) Szami66 válasza kcsaba78 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Azt még megnézheted egy régi kazettán ami már nem kell , hogy a törlés műkodik-e? Ha az sem megy, akkor biztos hogy leállt az oszci, ami nem egy bonyolult szerkezet.
(#) kcsaba78 válasza Szami66 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Törölni töröl, de sajnos az nekem nem mond semmit, hogy leállt az "oszci", sajnos. Egyébként Miskolctól 15 km-re lakom.
(#) Szami66 válasza kcsaba78 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Ezek szerint a törlőoszcillátor dolgozik rendesen. Az előmágnesezéshez szükséges jelet is innen szokás kicsatolni, de a leírtak alapján a Te esetedben már nem egyszerűen csak egy leosztott jelet kap a fej hanem valami szabályzó elektronika állítja be a megfelelő jelszintet. Nos ennek a hibának a megkeresése már igényelhet némi jártasságot.
(#) damien hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
A "fantomdeck"-et sikerült megcsinálni kompresszorcserével meg a tranzisztorok cseréjével az ugrálást. A lejátszáskor visszafelecsévélést megoldottam 1 szíjújrafűzéssel. Azt a deck-et még használom, de kaptam 1 Dual C804-es magnódeck-et aminek a következő bajai vannak:-torz a felvétel amit csinál (ahoz képest hogy nem mutatott a műszer teljesen torz értékeket -7, és +3dB közötti értékeket mutat és ráadásul alig kell feltekerni a felvételi kivezérlés szabályzót és máris az előbb leírtak között van felvételkor a kivezérlés)
Felvételkor a 2 műszer teljesen eltérő értékeket mutat ahoz képest hogy a 2 felvételi szintszabályzót ugyanaddig tekertem fel.
Lejátszásnál is szintúgy van vagyis amit felvettem kazettára és lejátszottam nem mutatta ugyanazokat az értékeket mint amit felvételkor. inkább gyengébbet mutatott vagyis -10 és 0 közötti értékeket
Kérem azt aki tudna segíteni vagy a Deck-et ismeri azt kérem hogy írjon
ja és még valami: A felvétel szintén torz volt amikor számítógépről kazettáról videóról lemezjátszóról CD lejátszóról rádióról veszek fel Ja és még valami nemcsak torz hanem még halk is
(#) titi válasza damien hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Kontakthibára gyanakodok...
Nézd át földelést is...úgy értem, a fejekről jövő földet.
De jó lett volna, ha a lejátszásról is írsz.
Amit nem ezzel rögzítel, az hogy szól?
(#) damien válasza titi hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Amit nem ezzel a magnódeck-el rögzítettem zenét az tisztán szól. A lejátszáskor ha Gyári kazetát használok akkor is megvan a 2 műszernek a kivezérlése közötti külömbség mert van úgy hogy az eggyik mutat +5dB Míg a másik -3dB-tEgyépként a hangminőséggel nincs probléma Sem ha gyári kazettát sem pedig ha külön 1 másik deck-el felvett zenét játszok le. A szedőfejtisztítást sajnos 1 héten legalább 3 szor kell végeznem a nyitott kazettafészek miatt. Ilyenkor mindkettő fejet megtisztítom de akkor is ugyanez van. Hát Sajnos nincs kontaktspray-m de megkérdezném hogy milyet ajánlotok. Visszatérve a lejátszáshoz amit 1 másik magnódeck-el rögzítettem és a másik magnódeck-en beállított azonos kivezérlés esetén is van eltérés a Dual C804-esen.
(#) Sebi válasza damien hozzászólására (») Feb 2, 2008 /
 
Az, hogy a lejátszásnál (idegen felvétellel) különböző szinteket mutat - nem nagy gond.
Felderíteni kissé körülményes, mert több oka is lehet és egy is elég a jelenséghez...

1. A játszott szalagon a kivezérlés különböző: ezt csak gyári mérő szalaggal (bezugsband), esetleg monó magnóval készült felvétellel lehet kizárni.

2. Feltéve, hogy az 1. eset kizárt, három alternatíva marad: a műszerek egyformán mérnek, de a lejátszóerősítő szintjei különböznek,
PB erősítők egyformák, de a műszerek mást mutatnak,
mindezek együtt.

5 évesnél öregebb gépeknél csatolókondik, trimmerpotik ellenőrzése/cseréje erősen ajánlott.

A jelszinteket beállítani már macerásabb: egy lehetséges mód, ha a két kivez.mérőt hitelesíted a saját potijaival (külső - akár 50Hz - jellel a bemenetén), aztán az erősítőt állítod be a műszerekkel (mérő szalaggal).
(#) titi válasza damien hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Azt írtad, hogy elég gyakran tisztítod a fejet.
Nem lehet, hogy esetleg egy fejbeállítás hiányzik már neki?
Vagy nincs agyonrahasználva/kopva a fej?
(#) damien hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Sajnos Demagnetizáló kazettám nincs. A fej nincs elkopva mivel üvegfejes és nincs rajta kopás mert ha lenne akkor már a lejátszás is torz lenne. Gyári mérőszalagot meg honnan szerezzek? A potikat meg a kondikat megnézem. Egyépként monó magnóval készített felvételeknél is van eltérés mert azzal is megnéztem, de ott kevesebb az eltérés. Ja és mégvalamit nem írtam: A Decknek a jobboldali bemenetére adok 1 jelet akkor a baloldali műszertér ki és fordítva is így van Vagyis ha a bal bemenetre adok jelet akkor a Jobboldali műszer tér ki ami azt jelenti hogy "Amelyikre adok jelet az a műszer nem tér ki" ha csak az eggyiket csatlakoztassuk ha mindkettőt akkor mindkettő kitér felvételkor. Mivel sajnos nincs meg a Magnódeck kapcsolási rajzaemiatt nem tudom megnézni csak amit látok csak arra hivatkozhatok. Egyépként a Deck magyarországon nem került forgalomba. A fejbeállítást hogy csináljam?
(#) Sebi válasza damien hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
A fejet egyelőre ne bántsd, ha a magas hangok szépen szólnak mindkét oldalon.

Gyanús a kivezérlés fordított megjelenése: talán már belenyúltak?

A monó szalagos tesztnél tapsztalható kis eltérés a hangerőben is észlelhető, vagy csak a kivez-jelzőn?

(azért nehéz a beállítás, mert: lehet 1-1 poti a felvételi jelszinthez, 1-1 a lejátszási jelszinthez, 1-1 pedig a kivez-mérő érzékenységének beállításához. Ezért kell valahogy szakaszolni, keresni egy (két) biztos pontot a méréshez. Szkóp sokat segítene...)
(#) damien válasza Sebi hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Hát akkor volt belenyúlás amikor javították a deck-et szalagbegyűrés miatt. A hangerőn nem érzékelhető. Csak A kivezérlésmérőn lehet látni a külömbséget de mást nem lehet érzékelni. Szkópom nincs sajna, a suliból meg azt a nagy félmillió forintos szkópot meg nem akarom elkérni mert nagy és ha valami történik akkor azt velem fizettettnék meg. Kisebb szkóp van a suliban de érintkezési hibája van meg a kijelző fölöttti lap amin a koordinátarendszer van az meg törött. de maga a display működik azon. A szkópos megoldásnak már csak 1 baja van Nemnagyon tudom használni a Szkópot.
(#) uli hozzászólása Máj 6, 2008 /
 
Sziasztok!!
Már egy ideje gondolkodom egy magnós deck vásárlásán.
De igazából nem tudok sokat az ilyenekről.
Kérdezném azoktól, akiknek volt/van ilyen, hogy mit tud egy ilyen gép?(?W, ?Ohmon?)
Tudok e rá mást is kötni? (pl PC, discman...)
Meg alapvetően jó cuccok ezek?
HA másnak nem legalább alkatrésznek biztos
Trafó ezekben kb mekkora?
gondoltam arra, beleépítek egy másik erősítőt, de ezt majd ha meglezs és nemteccik, meg ha sok pénzem lesz
Végülis használható a mai világban egy ilyen deck?
kösssz: Uli
(#) burgdavid válasza uli hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Hát kicsit fogalomzavarban vagy
A deck az csak egy végerősítő nélküli magnó. A legtöbb már normális minőségben felvesz lejátszik stb. Bármilyen hangforrást rá tudsz kötni és kazettára és/vagy szalagra felvenni vele. Erősítőn vagy PC-n vagy fülesen tudod hallgatni. Hát végülis mindenki maga dönti el hogy mennyire használható:mi pl a zenekari dolgainkat szoktuk egy 20éves JVC vel rögzíteni, aztán itthon egy CT506-os Pioneerrel digitalizálom ami jól sikerült. A kazetta kora már leáldozott bár én kimondottan imádom a szalagos hangrögzítőket 4-5E Huf környékén már jókis AKAI, JVC, Philips stb magnókat lehet venni a vaterán
(#) uli válasza burgdavid hozzászólására (») Máj 7, 2008 /
 
Na épp ezért kérdeztem, nem tudtam miaza deck, enni kell e vagy inni. Sajna nem abban a korszakban nőttem fel. Kösssz a felvilágosítást!!!
uli
(#) Malfox hozzászólása Máj 16, 2008 /
 
Aiwa AD-6900 II-hez és Marantz SD-6000-hez keresek kapcsolási rajzot..sajnos mindkét deck elég ritka és mindkettő szervo elektronika hibás.Segítségetek előre is köszönöm!ÜDV
(#) damien hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Most 1 igen érdekes dolgot figyeltem meg a DUAL C804-es deckemnél: Ha a kimenetre adjuk a jelet amit fel akarunk venni akkor is felvesz de akkor nem is akárhogyan a műszer szinkron ba van egymással, sőt ha feltekerem maxra a felvétel szabályzót igaz hogy gyakran mutat +5 +8 as értékeket, de visszahalgatva a felvétel nem torz. Sőt egészen tiszta a felvétel. viszont a deck-nek a bemenetét nemhasználhatom kimenetként. De fordítva működik.
Következő: »»   3 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem