Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   206 / 372
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Ez sem teljesen úgy gondolkodik, ahogy én, de azért sikerült megoldani. Különben tetszik .

Befogo.jpg

(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Majd tegyél fel képet a kész alkatrészről is , a cnc munkáink című témába .
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) sunraw hozzászólása Jan 26, 2015 /

A felbontást sikerült elég jól beállítani, íme:

DSCF2472.JPG

(#) emmzolee válasza sunraw hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Szia. Megkérdezhetem, hogy neked milyen lézered van?

Szeretnék én is egy lézermodult a gépemre.
Megkérhetlek, hogy mesélj róla egy kicsit, hogy én is képbe kerüljek a dologgal kapcsolatban. A tiéd mit tud? Milyen sebesség, milyen mélyen milyen anyag, stb.
Ár is érdekel, ha nem titkos.
(#) Pali79 válasza sunraw hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Zsír! Megszabadultál már a régitől?
(#) Koncsar válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1

Szia Tamás! Mekkora területet tudsz vele megmunkálni? Miből van a gépezet? Szuper lett.
(#) mozsonics92 hozzászólása Jan 27, 2015 /

Heló mindenki!
Milyen ötletetek van, egy primitiv egyzserü cnc kis esztergához??? Két tengely, alapmozgások, egy sebességen, mozgási méretek kb: z tengelyen150 milli, y-non 50. Rajzolt méretarányos kép vmilyen kis mérnőki programmal.
Esetleg amit olvastam nyomtatóból kiszerelt alkatrészek, vagy egy hulye ütlet:komplett nyomtatot meghagyni annak a mozágait mechanikailag rákapcsolni, magyarul marad a zeig csak kihozom gépen kivul a mozgásokat.
köszi a választ!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) tomipap válasza mozsonics92 hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Mit szeretnél megmunkálni? Mert egy eszterga esetén a nyomtatóból kinyerhető alkatrészek tárháza szerintem eléggé szűkös.

Én is kezdő vagyok CNC és úgy alapvetően a forgácsolás és fémmegmunkálás terén de minden szempontból ajánlom neked, hogy olvasd végig előbb a topikot és látogassal el más fórumokra is. Akkor már sokkal jobban fogod érezni, hogy mit szeretnél vagy legalább jobban szavakba tudod önteni. Aztán meg a Mach3 magyar leírása is rengeteg infóval láthat el egy kezdőt még akkor is ha nem is szeretnéd használni a mach3-at. A kérdésedre csak ha részben is de magad fogod tudni a választ ha megfelelő menyiségűt nézelődsz a megfelelő helyeken. Nehéz így leírni a választ de biztos a srácok segítenek neked valami kis ötlettel. Egy CNC esztergához nagyjából adott, hogy mire van szükséged de szerintem ebből kevés lesz egy nyomtatóban.
(#) sunraw válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Jelenleg egy 445nm-es 2W-os kék. Mach3-ból könnyen kapcsolható, a Z tengely DIR jelével (5V)
48-eFt volt mindenestől, ha jól emlékszem. Szemüveg is van hozzá, de nem a fullos.
Vágás, 3mm-es nyír, 2-3 ütemben, 100mm/m.
Égetni álltalában 450-550mm/m-el szoktam.
(#) sunraw válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Megvan még.
(#) emmzolee válasza sunraw hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Kössz.
Tudsz mutatni róla kózelebbi fotókat? Hol lehet venni? Egyre inkább azon vagyok, hogy ki fogom ptóbálni.
(#) ktamas66 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Ez egy minimális befektetésű projekt, a klasszikus bútorlap - fióksín felépítés, egyéb használt és itthon fellelhető alkatrészekből összerakva (talán ha 10eFt-ot költöttem rá). Elvileg A4-es az munkalapja, de még csak tesztelgetem és a programozás útvesztőiben bukdácsolok . Első munka.
(#) pako válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 28, 2015 / 1

Ez a szép az egészben, amikor a CNC saját magához, vagy az utódjához gyártja az alkatrészeket!
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Csak jó lesz az aspire....
(#) mokka hozzászólása Jan 28, 2015 /

Üdv:aspire
nektek működik???
nálam amíg nem indítok újra addíg tökéletes utána runtime error
valami ötlet?
(#) abalazs válasza mokka hozzászólására (») Jan 28, 2015 /

Nekem 4.012 verzió win7 alatt tökéletes. (A legjobb)
(#) saltex hozzászólása Feb 3, 2015 /

T Forumtársak.
Most csatlakozom a jelenlegi topikhoz, mert nagy fába vágtam a fejszém.És pedig:
úgy döntöttem , hogy épiteni szeretnék egy CNC vezéret plazma vágó asztalt. Méreteiben1500*3000 mm vágására alkalmas munka asztallal. Most lényegében nem a plazma mint berendezést próbálom megépiteni , hanem a cnc asztalt.
Na most ennek az asztalnak a megépítésében szeretnék első körben segitséget kérni mindazoktól akik már hasonló dologba vágták a fejszéjüket.
Röviden leirom aggályaimat:
1. Pontosság megteremtése az ami nagyon fontos, főleg a mozgási pontossaág mint " x "mint " y" tengelyen, és itt fogadnék minden olyan ötletet ami hasznosítható. Lényegében az y tengelyen működő kocsi veszérlés milyen módon javasolt, fogasléc, trapézmenetes orsó.(3,5 m)
2. A hosszanti mozgás mivel 3,5 m a terv szerinti, milyen módon lenne a leg pontosabb, erre értem azt hogy a sulya miatt esetleg nem azon a ponton áll meg ahol kellene, ugyan ez vonatkozik az y tengelyre is.
3. Milyen modon lenne javasolt a mozgásokat biztositó görgök, csapágyak elhelyezése, felülről, alulról, vagy felülről és alulról vagy még oldalról is, azért hogy a párhuzamosság meg maradjon.és vágó fej esetleg ne kóvájogjon jobra balra a vágási vonalban

Első körben a segitséget köszönöm minden kedves forumtársamnak aki segiteni túd és akar.
(#) Koncsar válasza saltex hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Szia! Én bordásszijjal oldanám meg ilyen hosszú méretben, és esetleg a motor és a szíj közé egy lassító áttételt. 3.5 méter hosszan az orsók már nagyon behajlanak, a fogasléces megoldásnak is vannak hátrányai.
(#) kaqkk válasza saltex hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Ezt mézd meg Valami hasonlót tudnék elképzelni ilyen nagy méretekre
(#) saltex válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Megnéztem, valóban érdekes megoldás, hobby célra kiválló.
Holnapra talán kaok némi választ egy olyan cégtől akinek volnának vizszintes vezérlései, és utánna lessz a következő lépés. Valójában ez a tehnika 3,5 m-re talán kevés , főleg egy plazna vágógely és a hozzátartozó kábellel eggyüt. De kiindulsának szuper, meg is néztem hol szerezhetők be azek a profilok.
Van már elképzelés a jövendő gépről a mellékelt kép szerint és az ő profiljukkal aminek várom az árajánlatát.
Kösz a segitséget

cnc.jpg

(#) tomipap válasza saltex hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Holnap kuldok kepeket egy oreg ESAB plazmavagobmechanikarol. Erdekes megoldas de nagyon stabil. Szerintem kb 5mx2,5m a munkaterulete.
(#) saltex válasza tomipap hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Kszönöm , várom
(#) tomipap válasza saltex hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Sajnos eddig ennyit talaltam pedig tudom, hogy keszitettem sokkal jobb kepeket is a mechnaika egyes reszeirol. Delutan meg lesz idom kicsit keresgelni.

Jo oreg masina, de ket "apro" motor siman mozgatja.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
(#) SALáta válasza saltex hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

És ha a motor mozogna? Mert akkor meg lehetne oldani esetleg fogasléccel is. Azt toldani is lehet ha ügyes vagy. Persze illik jól felszerelni. Ha nem válna be a szíj...
(#) tomipap válasza SALáta hozzászólására (») Feb 4, 2015 /

Amirol a kepeket mutattam az is fogasleces szerkezet. Koszos egy gep es oreg is de nagyon finoman mozog.
(#) sunraw válasza tomipap hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Ez nagy méreteknél hasznos megoldás lehet.

Video

Én úgy raktam össze, hogy a 45x45-ös installációs profil nútjában volt a szíj, nameg a feszítő kerekek is. Így megakadályozta, hogy le tudjon futni.

Ami nálam hiba volt, hogy direktbe hajtottam. Áttételt vagy hajtóművet kellett volna beiktatnom.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015

belt.JPG

(#) Koncsar hozzászólása Feb 7, 2015 /

Sziasztok! Felkerült a Z tengely kocsija is, Egyre nehezebb az építés. Idáig gördülékenyen haladtam, de most lassulgatok az építéssel.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015

Névtelen.jpg

(#) guliver83 válasza sunraw hozzászólására (») Feb 7, 2015 /

Ha ilyen hajtást csinálsz érdemes a motor tengelyét megtámasztani, mert elgörbül!
(#) tomipap hozzászólása Feb 9, 2015 /

Alakul az én masinám is. Mint említettem a váz 90%-os készültségi állapotban került hozzám.
- 20mm köszörült acéltengelyek tengelyek Y
- 16mm köszörült acéltengelyek tengelyek X Z
- 12x3mm trapézmenetes orsó X Y Z
- Nema23 3A-es StepSyn motorok 1,65Nm nyomatékkal,
- SMS-303 vezérlő
- (még nem érkezett meg) v Kress 1050 FME-1 (5000-25000 fordulat)
- Mach3

Munkaterüle:
X ~215mm
Y ~365mm
Z ~90mm

A képeken a kicsi Proxxon csak azért volt rajta, hogy végre haljam, hogy zörög a masina Nem bírtam várni bár sok értelme nem volt mert a rögzítés miatt nem valami stabil a Proxxon. De nem is erre való.

Tegnap felraktam rá az energialáncokat meg elkezdtem bekábelezni és a végállás kapcsolóknak keresgéltem helyet. Apropó, ti tesztek végállást minden irány mindegyik végére? Amatőrként úgy érzem nem egy mellékes dolog.
(#) csatti2 válasza tomipap hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Az, hogy kell-e minden végre végálláskapcsoló több dologtól függ.
1, Elég erősek-e a motorok ahhoz, hogy kárt tegyenek a mechanikában ha kifut a gép a végére.
2, Gyorsan akarsz megmunkálni viszonylag nehezen munkálható anyagokat (történhet-e lépéstévesztés) és emellett igaz az egyes pont is.

Ha csak az első pont igaz akkor nem feltétlen szükséges (bár javasolt), mivel beállítható a legtöbb vezérlőprogramban (pl. Mach3) úgynevezett szoft végálláskapcsoló, ami ugyanúgy megfogja a gépet, mintha valódira futott volna. Ennek a használatához természetesen elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen referenciapont, amihez állítható a gép (legalább egy végálláskapcsoló vagy referenciaszenzor [pl. pontos közelítés kapcsoló] minden tengelyhez).

Ha egyik pont sem igaz, akkor is javasolt a fenti konfiguráció, mert figyelmeztet a program ha a lefuttatandó G-Code kifuthat a munkaterületről.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Következő: »»   206 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem