Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon
 
Témaindító: Pere, idő: Jan 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 34
(#) Tompkins válasza mps hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szia! Köszönöm a választ!
Az 1-2-re kötve a zöld-kéket mindent hallok (ha felcserélem őket, akkor is), azonban nyitni nem tudok. Van esetleg még valami ötleted, hogy mi lehet még a gond? Köszi!
(#) mps válasza Tompkins hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Nézd meg, hogy ha a két vezetéket rövidre zárod (ami most van bekötve), akkor nyit nyitja e a kaput. Persze ehhez lent is nyomni kell a gombot. Ha igen akkor meg kell keresni a készüléken a gomb végét és oda bekötni. (Én a bekötés alapján a 6-9 párosra gondolok).
(#) Tompkins válasza mps hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szia! Igen, megtaláltam. Ha az 1-es és 6-osba kötöm, valamint az egyiket a 9-essel is összekötöm, akkor mindent hallok és a nyitás is működik. Már csak a felcsengetést nem hallom, az valamiért nem megy még. Ha van még ötleted, szívesen fogadom, de nagyon köszönöm az eddigi segítséget is!
(#) sanyo77 hozzászólása Jan 28, 2015 /
 
Sziasztok! Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra, ugyanis tönkrement a kaputelefonunk és persze sehol senki aki megjavítsa. Így nem marad más hátra, mint magamnak megtenni, de nem tudom milyen típus és persze rajzom sincs hozzá. Nem tudom segít-e, de remélem az elinduláshoz igen a kültési egység képe (társasházi). Ha szükséges, vagy kéritek, akkor készítek a belső egységéről is képet. Segítségeteket előre is megköszönve, Sanyo

DSC00283.JPG
    
(#) yoss válasza sanyo77 hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Valami 1+N diódásnak látszik, talám valami ELVOX klón? Csak nálatok a lakásban nem jó a telefon, vagy az egész társasházban?
(#) mps válasza yoss hozzászólására (») Jan 28, 2015 /
 
Esetleg fermax. Arra nagyon hasonlít, de jó lenne ha tenne fel egy lkról képet.
(#) sanyo77 hozzászólása Jan 28, 2015 /
 
Köszönöm a villámgyors segítségeket! 8 lakásból mára mindössze egyben működik. Készítek képet a belső egységről is és hamarosan felteszem azt is.
(#) sanyo77 válasza sanyo77 hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Köszönöm a türelmet, íme a belső egység képe, melyből kiderül, hogy ez egy "Selti" készülék, ha ez valakinek segít... Minden sgítséget előre is köszönök!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015

DSC04099.JPG
    
(#) yoss válasza sanyo77 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Az orvostudomány mai állása szerint itt már csak a piócás ember, vagy egy kaputelefonszerelő segíthet. Szerintem.
(#) nemo99 hozzászólása Jan 30, 2015 /
 
Sziasztok!
Csak tegnap csöppentem a témába teljesen analfabétaként. Egy kaputelefon szétszerelés után döbbentem rá, hogy ennyi különböző rendszer és probléma létezik miután végigolvastam a fórumot és még sok más hasonló oldalt.

Kérdésem az lenne, hogy ki tudom-e cserélni az új (csak nekem, egyébként 50-60-as évek beli) lakásomban a nagyon régi kaputelefont egy "újra", amit egy korábbi felújításból örököltem.

A régi: a neten látott képek alapján bolgár típusú lehet.
Az új: Codefon, digitális, jumperes, de jelenleg egy db jumper van az 1-esen, 1-es lakashoz tartozott
A központ Codefon, csatolom a képet, bár ez talán nem sokat mond, mert ha jól értem "belül" többféle lehet

A falból 3 vezeték jön, pontosabban a falon kívül van egy 3 eres vezeték (kék,fekete,fehér, gondolom nem mond semmit) ezek voltak bekötve a régibe, sajnos eszetlenül kikötöttem, csak arra emlékszem hogy a fekete az egyesbe volt kötve.
Az újabb Codefon készülékben 2 vezeték van bekötve +/- -ba ezeket probaltam összekötni a 3 vezetékből kettővel Annyit sikerült elérnem, hogy ha kint beütöm a kódot akkor nyíilik az ajtó, de nem lenne baj, ha esetleg kicsörögne és az ajtónyitó gomb is működne

Az olvasottak alapján az új digitális codefon csak digitalis codefon központtal működik, viszont nekem gyanús hogy a régi bolgár típusú ment volna ilyen központtal tehát jó eséllyel valami mkt-s codesoft központunk van? (Mondjuk azt nem is tudom hogy a bolgár működött-e rendesen, csak a kóddal való ajtónyitást használtam)
Vagy téves a következtetés és érdemes kipróbálnom a helyes jumper beállítást, lehet hogy mégis menne?
Szerintetek?
Hogyan tudnám legegszerűbben kideríteni hogy digitális vagy mkt-s a rendszer?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) mps válasza sanyo77 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Szia! Na, ez az! (Erre gondoltam, nem tudom miért kevertem össze a fermaxxal ) Ez egy diódás kütyü, ahogy yoss is írja. Holnap fel tudok tenni egy bekötési rajzot, itthon nincs scanner-em. Bár sokra nem mész vele.
A nyomógombok sajna gyenge pontjai, van benne egy kis lemezke ami teljesen el tud kopni, ezt nyomja a gomb. Ha szétkapod akkor a gombokat egyben ki tudod szedni, és az átlátszó műanyag keretből a kis fekete kockákat kipattinthatod. Vigyázz ne pergesd szét az előlapon a fém nyomókákat. Ha a gombok a bajai kis barkácsolással talán még életet lehet lehelni be
le. Azért azt próbáld ki, hogy ha csak felveszed a lakásokban a kagylót akkor tudsz a beszélgetni, ill. kaput nyitni. Ezeknek akkor is kell működni ha nem nyomják a gombot odalent.
De inkább az egészet cserélni kellene, elég régi darab már szegényke.
(#) mps válasza nemo99 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Működhet a Bolgár a codefonnal, van neki egy illesztő egysége. Mármint a codefonnak. Viszont akkor nagy valószínűséggel a digitális érpár nincs felvíve a lakásokhoz, így a digitális készüléked nem fog működni. Erről szerintem konzultálj a ház szerelőjével. Ő tudja miként alakította ki a rendszert, lehet már máshol cserélt lk-t, és felvitte a gerincet.
(#) mps válasza sanyo77 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
Az ígért rajz.
(#) mps válasza Tompkins hozzászólására (») Jan 31, 2015 /
 
Bocsi, valahogy nem vettelek észre! Ez alapján kellene bekötni a lakáskészüléket.
(#) sanyo77 válasza mps hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Kedves Peti (mps)! Köszönöm a segítséget, hamarosan nekidurálom magam, remélem így már sikerrel járok (szerencsére nem tűnik valami bonyolult szerkezetnek). Üdv, sanyo
(#) mraulajos hozzászólása Feb 14, 2015 /
 
Hali!
Hozzám került egy HD324H tip. kaputelefon, a belsejéről kép mellékelve.
A probléma az vele, hogy a hangszóróból állandóan jön egy halk sistergő hang, ami éjjel igen zavaró. A hangerő potméterre nem reagál ez a hang erősség. Van egy hang kikapcsoló kapcsoló, ha azt kikapcsolom akkor elhallgat. Semmi szemmel látható elváltozást nem látok. Várom a segítséget.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015

100_3984.JPG
    
(#) Guci01 hozzászólása Ápr 11, 2015 /
 
Sziasztok!
A következő problémára keresek megoldást:
Pécsen vettem lakást egy tízemeletes panelban. A kaputelefon a képen látható beltéri egységgel szerelt Codefon rendszer. Ezt a beltérit szeretném lecserélni egy egyedi gyártású készülékre, ami nem vezetékes kagylós, csak egy olyan egység, amin van két gomb (telefon és kapunyitó), egy mikrofon és egy hangszóró. Tehát hívás esetén az egyik nyomógomb lenyomása után kihangosított telefonként üzemel olyan hangerővel, hogy ne kelljen közel hajolni, a másik gombbal nyitom a kaput.
Kerestem hasonlót a neten gyáriban, de nem találtam. Ha esetleg tudna valaki egy kapcsolási rajzot küldeni, akkor megpróbálnám beépíteni egy egyedi favázba.
Előre is köszönöm. Üdv: Guci01
(#) mps válasza Guci01 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Szia! Itt egy vázlatos rajz, szénmikrofonnal: Bővebben: Link . Ha elektret mikit akarsz használni (gondolom igen ) akkor nézz egy rajzot a barátunkkal, van kismillió. Csak be kell helyettesíteni.
Viszont nem tudom a feljövő hangerő mennyire lesz elég, valamint az egész összeállításra oda kell figyelni mert könnyen begerjed. Itt első sorban a mechanikai kialakításra gondolok.
Találtam rajzot a mikrofonhoz, nem is messze: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
(#) Guci01 válasza mps hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ! Ez alapján megpróbálok valamit összebűvölni. A különbség még annyi, hogy a rendszer két vezetékes (nincs ajtócsengő) és nem kell folyamatosan nyomni a beszédhez. De gondolom az elv akkor is ugyan az.
Hülye kérdés lesz, de azt meg tudom mérni valahogy, hogy mekkora a feljövő hangerő, illetve mekkora hangszórót kell használjak?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) mps válasza Guci01 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
A hangszórón tudsz mérni feszültséget. Igaz a hangnyomást is megmérheted, létezik olyan műszer Különben lehet akkor jársz a legjobban, ha ennek a panelját használod.
(#) steelbird válasza Guci01 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Szia!
Néhány észrevétel:
- a bejövő hangerő kevés, kell majd plusz elektronika, hogy felhangosítsd.
- mikrofonnak semmiképpen ne szénmikrofont használj, zajosak
- ha nem kézibeszélő lesz, nagy mikrofonerősítés kell
- előzőből következik, hogy a lentről feltelefonáló nagyon hangosan vissza fogja saját magát hallani (gerjedés veszély).
Egyébként amit szeretnél megvalósítani, az ugyanaz, mint ami lent van a lépcsőház ajtónál. Ott sincs kézibeszélő. De azoknál is sok készüléknél teljesen közel kell általában hajolni, mert kis hangerőre vannak beállítva, nehogy gerjedjenek. Ha a fent a lakásban a "gyári" kézibeszélőjével használják, kevés a gerjedés lehetősége, mert a hangszórót letakarja az ember füle, így nagyon kevés hang jut vissza ki a saját mikrofonjába.
Más a helyzet, ha a lakásban is ki van hangosítva a hang.
Az már gerjedhet, sajáthang elnyomást kell alkalmazni a lakás oldali egységnél, a mikrofon áramkörben el kell nyomni a lentről érkező hang jelét.
Még egy probléma: bejövő híváskor a kapunál lévő egység egy hangos, nagy jelű sípoló jelet küld fel a kézibeszélőre. Ennek a kezelését is meg kell oldani. Van olyan kaputelefon, amelyik ezt a sípoló jelet küldi fel, van olyan, amelyik nagyobb feszültséget és a lakásban lévő készülék ezt érzékelve sípol. Ez változó, nem tudom, a tiedben pont melyik megoldás van alkalmazva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) steelbird válasza Guci01 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Nem olyan egyszerű a helyzet, mert úgy néz ki, hogy digitális a rendszer.
Van topicja, itt egy leírás a működéséről.
(#) mps válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Ez a készülék nem a digitális, hanem a sima analóg.
(#) steelbird válasza mps hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /
 
Igaz, nincs benne PIC, megnéztem a fotót. Akkor hajrá...
(#) tatou hozzászólása Máj 26, 2015 /
 
Sziasztok!
A következő kérdésben kérném segítségetek:
"kétvezetékes", diódás rendszerű kaputelefonhoz szeretném automatizálni a kapunyitást: pl. 5mp csengetés után egy relével behúzom a lakáskészülék zárnyitó gombját (gyakorlatban a közös és egyéni vezetéket zárja rövidre.) A csengetés detektálásához egy olyan optocsatolt bemeneti modulom van, mely a bemenetére kötött 3-30V DC feszültségre ad jelet.
Maga a csengetés azonban egy negatív 12V körüli, modulált 1KHz-es négyszög-impulzussorozattal történik a központból. Diódás rendszer lévén, nyugalmi állapotban is van feszültség a közös és egyéni vezetékek között.
Milyen kapcsolással érhetném el, hogy csak a csengetéskor detektáljak egy konstans feszültséget a bemeneti modulon?
Köszönöm
(#) mps válasza tatou hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Indulj ki ebből.: Bővebben: Link
Picit olvasgasd is vissza felé.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) vadadya hozzászólása Jún 10, 2015 /
 
Kedves Mindenki!
RL 3207 aa Kaputelefon kapcsolási rajzát keresem.
Kérem ha valaki tud segíteni tegye meg.
címem: vadadya@gmail.com
Köszönettel
Vadady Attila
(#) phr3ak hozzászólása Júl 12, 2015 /
 
Sziasztok!

Régi panellakásban a kaputelefon mitől búg azaz mi generálja a csengetést? A kaputelefonban van valami vagy eleve lentről jön a modulált jel? Illetve mekkora feszültség jön fel, 12V? Már régen szedtem szét de úgy emlékszem összesen két drót jön be. Az is érdekes, hogy valahogy az ajtócsengő is ezen a két dróton futhat be. Az mitől lehet, hogy jópár éve az a jelenség, hogy az ajtócsengetésre már nem azt a hangot adja mint amikor lentről csengetnek, hanem egy jóval magasabb hangot ami kevésbé hallható.
(#) Papika hozzászólása Aug 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy villámcsapás miatt "félig" működő 1 lakásos kaputelefonom. Ezt szeretném helyre hozni.
Ami nem működik:
- csengetés /dallam volt/
- bentről nem lehet ki beszélni.
Kintről lehet bele beszélni és az elektromos zárt is lehet nyitni.
A főpanel egy RL-3207AAM típus.

Egy kis segítséget kérek, hogy ilyen esetben elsősorban mi romlik el benne?
Az üvegbiztosíték nem ment ki!
(#) hantosf hozzászólása Aug 23, 2015 /
 
DP 1010 Synertech egylakásos kaputelefont szereltem fel. Provizorikusan minden működött, majd a kültéri egységet felszerelve, újra próbálva először a kültéri süket volt teljesen, aztán a csengő gombját többször megnyomva a beltéri hang jól hallatszott, de a külsőről semmi hang nem ment be, ill. csak iszonyú halkan. A kültéri mikrofonjára gyanakszom, mert a felszereléskor a mikrofon rögzítése (ragasztás) megmozdult. Milyen miki van ebben a típusban? Laptopból kiszerelt mikrofon jó ide? Mi lehet a baja? A nyomógomb kontaktusai rosszak? Kapcsolási rajza van valakinek ehhez? Köszönettel előre is: hf
Következő: »»   17 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem