Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Idézet: „A nagy kritizálásban el is felejtettem megdícsérni” Á semmi gond, és köszönöm, inkább hálás vagyok nagyon, mert egy újabb vasalástól mentettél meg! Igazság szerint akkor, mikor a WPB első példánya megszületett, még nem volt közkézenforgó ICD2 és PICkit2, így nem volt evidens, hogy a kiosztásokat így használjam. Ha láttam volna példát így tettem volna én is. Most kicsit nyűgös a váltás, de váltani kell. Ezért az új céláramköreimen már így lesznek a lábkiosztások. Az átmeneti időszakra meg, készítek egy kis konverternyákot. Valószínű, hogy az oldalamon is majd fel kell hívjam a figyelmet erre. Kicsit az is zavar, hogy a klón panelen WPB-ICSP kiosztás van. Ha hamarabb gondolkodom, akkor oda is MChip-es kiosztást tettem volna, lehet, hogy a közölt nyákot már áttervezem, csak az enyém lesz a régi, ami nekem nem okoz gondot. A WPB-MChip ICSP konvertert meg együtt közlöm a klónnal, hogy aki WPB-t épített korábban, nehogy szívjon. Félek kicsit ettől a váltástól, remélem nem fognak szídni érte!
Elkészült az első prototípus. Lassan megszokom, hogy nem sikerülhet úgy, hogy rögtön tökéletes legyen, ezen is volt néhány hiba, amiket természetesen javítottam a közölni szánt nyákon.
Sajnos még nem ért ide a megrendelt alkatrészcsomag, ezért a FET-ek helyére belógattam két tranyót, és egyelőre a Vdd szabályzást nem tudtam kipróbálni. Remélem néhány nap alatt ideér és nem lesz ezzel a résszel se gond. Arra még nagyon rá kéne vennem magam, hogy új nyákot marassak, mert egész jól sikerült ez is, annak ellenére, hogy van néhány módosítás rajta. Megit úgy járok, hogy a saját példányom nem lesz tökéletesen szép! ![]() Akkor két kép, a félkész panelről, ami már így működik 5V-os PIC-ekkel.
Watt,
Jol nez ki! Meretben kb ugyanakkora mint az eredeti, igaz? Kivancsian varjuk az ujabb panelt a fetes alkatreszekkel.
Szia! Igazán jól néz ki, gratulálok!
Főleg azt csodálom, hogy képes voltál vasalni kétoldalast, minden tiszteletem a Tiéd! Közben bejött egy apró észrevétel, amit talán érdemes megszívlelni: az eredetiben is (ha jól emlékszem) aktív lehúzás van a Vdd-n, ezt spórolásból egy ellenállással helyettesítettem (Nálad is így van)? Állítólag a "Vpp first" PIC-eknél ez gondot jelenthet a programozáskor, hogy ha az áramkörben kicsit nagyobb puffer van, tehát lehet, hogy érdemes azt az egy FET-et beépíteni a lehúzó ellenállás helyére. Én mindenképpen megvizsgálom az enyémlén a lehetőséget, de hajlok rá, hogy el is végezzem ezt a módosítást. Esetleg fontold meg Te is (mintha lett volna valamelyik IRF-ben még egy szabad FET).
Köszönöm a dícséretet, de azt hiszem megcsinálom újra, mert nekem nem tetszik.
A mérete szerintem kisebb mint a gyári. Láttad a korábbi képen mekkora mellette egy pendrive? Ez is FET-es panel, csak még nem jött meg az alkatrész. Szerintem holnap itt lesz, csak be kell forrasztani, de előbb maratok egy újabb panelt.
Neked is köszönöm a gratot, remélem a következő szépségében is megszolgálja!
A Vdd lehúzást egy 1k simán megoldja, hiszen a gyárin ekkora van a FET-en. Fixen rajta lehet, nem fogyaszt szinte semmit. Megjegyzem, hogy ez a lehúzó jelenleg nincs rajta a panelen, de ráteszem, nehogy ezen múljon valami!
Sziasztok
ChipCad-tól rendelnék és sajna nincs nekik PIC18F2550. PIC18F2455 viszont van. Adatlapjuk Kérdezném hogy jó-e helyette? Köcce'
1000 bocsánat, de jó lenne ha holnapra megjönne és akkor még ma le kellene adnom hogy mit akarok
![]() Mit mondtok?
A 2455-nek kisebb a programmemóriája. 12K szó. Nem tudom hirtelen, beleférne e a PICkit2 Firmware-je, és a linker fájlt is bajos lenne ráhúzni.
Én nem vennék addig, amíg nem lesz. Egyébként én is most rendeltem, és nekem azt írták, hogy van, igaz SMD.
A 2455-nek kevesebb a memoriaja, azt, hogy mukodik-e nem tudom megmondani.
Ha ujra forditod a fw-t akkor lehet tobb eselyed van ra, csak emlekezz ra, hogy MPLAB is es PicKit2 szoftvere is automatan cserelgeti a fw-t, szoval Szilva fele file csere-berevel lehet atvrni ezt a firmware upgrade-elosdit es ha jol csinalod meg szerencsed is lehet vele... Ha kiprobaltad akkor oszd meg mindenkepp a tapasztalataiadat ![]()
Most neztem meg, az MPLAB8-ashoz adott PicKit2 fw az mad 60D1-ig tart... Meg ha meg is csinalnank, hogy ne 2000-es hanem 1000-es cimen kezdodjon a fw, akkor is tul logna. Regebbi fw talan nem, de hat elegge gazos ha nem fer bele az uj...
Megszületett! Tökéletesen működik(Vdd szabályzás is, és minden más.).
Feltettem rá még egy LED-et, el is rontottam. Kicsit a guta kerülgetett! ![]() ![]() Készül a publikálás is... Két kép előzetesben:
Nagyon szép, alig várjuk a cikket!
Gratulálok!
Nagyon igéretesnek tűnik.Gratulálok,a kivitelezéshet.Kivácsi vagyok a teljesen készre.Lehet beruházok egy ilyenre.
![]()
Köszönöm a gratokat!
Cikkre még várni kell, de az oldalamra már felkerült a publikáció. A cikk is hamarosan... Kicsit macerás áttenni, a sok átméretezés miatt, meg a fejezetek miatt, de rajta leszek, csak most egy kicsit szellőztetem a fejem, egy kis USB-vel szilva segítségével! ![]() Akit addig is érdekel, itt megtalálja: PICKit2_W_klón Sok sikert az utánépítéshez és legyen a hasznotokra!
Igazán jó lett ez a kis mütyür, meg az írás is, ami született róla!
Node: én ma vettem egy 2455-öt, direkt, hogy kipróbáljam, mit szól hozzá a PK2. Nem sok jót ![]() Először is a gyári firmware ugye az egész device tartalmát tartalmazza, és a programozó már itt beszólt, hogy hosszabb a file, mint az eszköz memóriája. Sebaj, toljad bele - mondtam neki, tudván, hogy 0x6000 felett nincs már programkód. Szóval belekerült a hex eleje a 2455-be, áttettem a PK2 klónomba, bedugtam. Az eszközt a win felismeri, viszont a piros LED villog, és a PICkit2 progi nem látja a programozót. A bootloader azt hiszi, nincs firmware a PIC-ben... Igen, mert a 2550 legeslegutolsó két programmemóriabyte-ján egy 0x5555 bejegyzés található, amit itt nem is tud olvasni, lévén nincs ott memória. Ezen még dolgozni kell, sajnos...
Próbaképpen beletettem a 2455 két legutolsó memóriahelyére a 0x5555 bejegyzést, hátha van olyan intelligens a bootloader, hogy oda is ránéz, de sajnos ez sem elég, újra kellene fordítani a bootloadert a 2455-höz...
Igen én is ezt gondolnám, hogy a bootloader okozza a legnagyobb gondot. De miért kéne a 2455-öt használni? Szerintem nem kell megvenni, meg kell várni, míg lesz 2550. Nem?
Csak felmerült egy ilyen kérdés nemrég, és engem is foglalkoztatott a dolog. Egyébként SO-ban van 2550 is, úgyhogy a Te változatod előtt nincs akadály
![]() Azt viszont eleve pazarlásnak tartom, hogy a bootloader 0x2000-ig tart, de csak papíron, már 0x1000 előtt jóval véget ér. Ha ennyivel lejjebb kerülne a firmware, akkor még az MPLAB8-cal küldött 2.2-es firmware is vígan beférne a PIC-be. A bootloader meg lehetne annyira intelligens, hogy kideríti, melyik címen van az adott PIC utolsó használható kódbyte-ja, és oda tehetné a markerét. Az a baj, hogy mindezt meg is lehetne csinálni, mert a bootloader és a firmware is itt van forrásban (a 2.1-es), ezeket az apróságokat bele lehetne tenni és újra lehetne fordítani. Ekkor viszont elveszítenénk a kompatibilitást az eredetivel, ha egy eredetit rá akarna tölteni valaki, máris gond lenne, mert a gyári természetesen 0x2000-tól kezdődik. Ez ellen is lehet védekezni, pl. a kódmemória írását védő config bitekkel, de szerintem ennyi macerát nem ér meg a dolog, tán nincs 100Ft sem az árkülönbség a két PIC között. Mondjuk én nem elsősorban erre a célra vettem a 2455-öt, de ha már itt volt a kezemben, kipróbáltam, hogy tisztában legyünk a dolgokkal.
A kompatibilitásról az jut eszembe, hogy ha valaki egyszer meg tudja csinálni az átalakításokat, akkor a következő verziókkal is meg tudja tenni. De szerintem nem ér meg ennyi melót. Én is azért választottam a legközelebbi klón verziót a gyárihoz, pedig át tudtam már variálni a FW-t, ahogy nekem jó lett volna, de ez nem helyes út, mert ebben a helyzetben nem csak magamra kell gondolnom, és azt felvállalni nem tudnám, hogy a verziókat nyomon követem.
A Pickit2 is kötözködik ha olyan konfigurációs biteket akarunk beégetni, amikben le van tiltva az MCLR (tehát az a láb is bemenetként működik), valamint a belső oszcillátor van kiválasztva? Az ICD2 ekkor egy kicsit kötözködik, de ettől függetlenül beégeti...
Nem vettem észre, pedig így használom a kürtöt is, és éppen tegnap égettem(2320).
Mármint nem az ICD2 kötözködik, hanem az MPLAB, amikor az ICD2-vel akarom beégetni a hexet
![]() MPLAB alól égetted, vagy a Pickit2 saját programjával?
Nem. Erre nem is gondoltam. Majd kipróbálom, de mintha már égettem volna MPLAB-al is és nem volt nyűgje, de megnézem, ha nem felejtem el!
![]()
Módosítottam kicsit a PICkit2 klónomat, belekerült a Vdd vonalba egy aktív lehúzást lehetővé tevő FET (Q2). A panelt is módosítottam a rajzzal szinkronban, írtam néhány gondolatot még a szöveghez (valamint megírtam a szöveget angolul is, mert kérték egy angol nyelvű levlistán).
Bővebben: Link
Mivel indoklod az aktív lehúzás szükségességét?
Igazából nem tudom.
Trudnai feltette egy angol nyelvű levlistára a klón oldalát, aztán jött egy-két megjegyzés. Az egyikben írta egy fickó, hogy ha nagyobb kondi van a külső áramkörben, akkor a 2k7 nagyon sok, "lassan" sül ki a kondi, és emiatt gondok adódhatnak a Vpp-first programozású PIC-ekkel. Ő 470 ohm-ot javasolt, hogy annyira csökkentsem a lehúzó ellenállást, de az meg szerintem teljesen feleslegesen fogyaszt állandóan. Mivel a firmware-ben az aktív lehúzás kapcsolgatása benne van, inkább betettem egy FET-et. Egyébként azt gondolom, hogy abból adódik a dolog, hogy a firmware a Vdd-t is össze-vissza kapcsolgatja a programozás megkezdésekor, mert előtte pl. detektál is.
Pont ugyanúgy kapcsolgat, mint a WPB. Nincs ezzel semmi gond ott sem. A gyáriban 1k van, azt meg szerintem felesleges kapcsolgatni. De akár a 470ohm is ott lóghat, össz vissz max 10mA!
Igen, nekem is pont ezek voltak a meglátásaim, viszont betettem a FET-et, most az 1k helyére lehet nagyságrenddel is kisebbet rakni, ha úgy adódik. A 470 ohm állandó 10mA-e nekem sok
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |