Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 50
(#) steelbird válasza Sinike hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Előző hsz.
A proliét meg azért nem nyitja meg, mert ő biztosan a 9 -es verzióval Tinázik. Visszafelé nem kompatibilis a projekt fájl.
(#) Sinike válasza steelbird hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Nekem 13-as van... Ja, bocs, az a multi... Ebből 8-as.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015

Jesszus, akkor a 3 mp az fél óra???

Akkor a Multisimben működő kapcsolást megépíthetem, jó lesz? Tervezhetem a nyákot?
Ezzel csúsztam emiatt heteket...
(#) Sinike válasza Sinike hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Köszönöm, működik!!!
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Feb 23, 2015 / 1

Nem kötelező mindent leszimulálni. Több időt töltesz el vele, mint ha megépítenéd. De veszel egy dugipanelt, és öt perc alatt látni fogod hogy működik. És a valóságban..
(#) Sinike válasza proli007 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Köszi, megfogadom. Sajnos tervezési gyakorlatom szinte semmi, az elméletet is 20éve tanultam, ezért önbizalmam a minimumon, de mivel teljesen igazad van, belevágok...

Egy "szakmai" kérdésem még volna. Tinában hogy mondhatom meg, hogy egy IC-ben (pl 7400) van több kapu, ne 4 IC-t használjon?
(#) proli007 válasza Sinike hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Nekem a demóban semmilyen kapu nincs. De ha cseppet visszaolvasol, megfogod találni,mert számtalanszor volt róla szó.
(#) steelbird válasza Sinike hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Szimulációra inkább használd az "Analysis" menüben a tranziens analízist. Az jóval gyorsabb.
(#) pont válasza steelbird hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

A szimuláció ideje is állítható, alapból a magasabb frekvenciák megfigyelésére van állítva. A csatolt képen lévő beállításokkal kb. egyenlő a szimuláció és a valós idő...

Tr.JPG

(#) steelbird válasza pont hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ja, igen, de sok áramkör van, aminél nem elég az, ha 1 mp -enként látja az ember, hogy mi történt, köztes időszakról pedig nem lehet tudni, mi zajlott le.
Ebben az időzítéses esetben viszont gyorsabban ki lehetett volna deríteni, hogy működik-e egyáltalán, vagy sem, az is biztos.

Rendesek vagytok, hogy próbáltok segíteni, sokat segített, hogy rávilágítottak arra, hogy egyáltalán nem értek a programhoz. Tehát neki kell állnom jobban áttanulmányozni, megérteni, és felfogni azt, amit írtatok
De ez már az én "saram", tanulok, és csak azután, ha nem értem, akkor írok majd
Egyébként az áramkör így már működik!
Úgyhogy megy a nyákterv...
Köszönöm
(#) pont válasza Sinike hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

A szimuláció egyébként igazából, "csak villog vagy nem villog"-ra jó. Igazi adatokat, a tranziens analízis, transzfer characteristic ábráiból lehet szerezni...
(#) steelbird válasza pont hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Úgy bizony.
(#) Mircsof hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok!
CD4017 IC-t amit egy 555 hajt szerettem volna leszimulálni, de többek között a 4017 táplábait nem találom, és az 555 kimenetére sem sikerült az oszcilloszkópot rátenni. Még csak ismerkedek ezzel a programmal, tudnátok segíteni, mit rontottam el?
Előre is köszönöm!

555+4017.TSC

(#) pont válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A táplábakkal nem kell foglalkozni (beköti a Tina csak nem jelöli). Egy 555-ösnél nem oszcilloszkóppal mérnék, hanem tranziens analízissel, csak egy 1k ellenállás meg voltmérő legyen párhuzamosan a kimeneten. Az időt a várható periódushoz igazítani. Ha online szimuláció akkor azt tranziens módban (pl.: amiben kondenzátor van azt tranziens módban...)
(#) Mircsof válasza pont hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Ha kiveszem az 555-ös részt, és a 4017 14. lábára (Clock) lábra rakok egy kapcsolót, amit Vcc-re kötök, akkor ha kapcsolgatom a kapcsolót akkor is kéne váltson az IC igaz?

A 4017-es magas szintről alacsonyra váltáskor kapcsol. Ha egy nyomógombbal adjuk a tápfeszt akkor egy 10K ellenállással a GND-re kell kötni a clock bemenetet. Ha megnyomjuk a gombot tápfeszt kap ha elengedjük az ellenállás lehúzza GND-re és kapcsol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015

4017.JPG

Igen ezt már sikerült kisakkoznom, annyival csináltam másképp, hogy a szimulációban egy kétállású kapcsolót raktam aminek a közepét rákötöttem az IC 14. lábára. A másik két végét a tápra, és a GND re kötöttem, ami így működött is!
Csak mikor hozzákötöttem az 555 IC-t astabil módban akkor a kimenet magasra váltott, és ott is maradt, analysis /transiesn megadtam egy olyan idöt, amit a gép 15 percig számolt.... és végig magas volt a kimenet. Pedig a idő így lett megadva:
T1: 74.9133 ms
T2: 71.6562 ms
Kitöltés: 51%
Frekvencia: 6.8085 Hz
(#) pont hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Póbáld ki ezt: A szimuláció options 1 , 1, 1 zero kezdeti érték és tranziens módban

555-4017.TSC

Így már megy tranziens módban! Köszönöm!
Interaktív/start módban ne is álmodjak rolla, hogy majd a 4017 ledjei villogni fognak?

teszt.jpg

Villognak azok, ha a frekvencia látható.

Akkor megpróbálok a tiédből kiindulni, mert az én tervem csak errort ad...
Köszönöm a segítséget, majd ha nagyon nem megy írok még

Ha 7-8-9 verziósnak elmented és felteszed megnézzük mi a hiba.

Na én most feladtam, a tranzienst analízis végigmegy. Viszont interaktív/start akkor ezt a hibát jelzi, próbáltam a kapcsolót változtatni, de semmi.

teszt....jpg

Mint ahogy fentebb írtam, interaktívat így kell beállítani:

int.JPG

(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Hello! "A 4017-es magas szintről alacsonyra váltáskor kapcsol."
Ez nem egészen így van. A 14-es láb, alacsonyról magas szintre váltáskor kapcsol, míg a 13-as láb, a magasról alacsony szintre váltáskor. (Azért írtam lábszámot, mert a katalógus és a szimulátor eltérő jelölést használ. De itt is látható a CP1-nél a felülvonás aminek jelentése, hogy alacsony szintre aktív.)
(#) tibistor hozzászólása Máj 1, 2015 /

Sziasztok! Tina-TI-t használok. Segítséget szeretnék kérni. Egy áramkör kimenő feszültségét szeretném vizsgálni az áramkörben levő potenciométer állásától függően.
Hogyan kell a szimulációt beállítani, hogy diagramban kapjam meg a potméter-állás, kimenőfeszültség összefüggést? Tehát a szimuláció beállításának mikéntjéről lenne szó.
Előre is köszönöm.
(#) pont válasza tibistor hozzászólására (») Máj 1, 2015 /

Üdv !

névtelen.JPG

(#) tibistor válasza pont hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Kösz!
[/off](Erre rá kellet volna jönnöm! Rengeteget próbálkoztam, mielőtt segíséget kértem. Röstellem magamat.[off]
Üdv!
(#) tibistor hozzászólása Máj 10, 2015 /

Egyébként a hőmérséklet analízist sem értem.
Az alkarészek adatlapján is be tudok állítani konkrét hőfokot, de be tudok állítani kezdő és végső hőfokot a Mode - Temperature stepping menüpontban. és a DC analisis - Temperature analisis menüpontban is.
Ezeknek mi az értelme, illetve melyiket, mikor kell beállítani?
És egyáltalán, hogyan tudom a hőfokhatárt csak egy konkrét alkatrészhez (hőérzékelőhöz) rendelni? (az egész áramkör nem melegszik,csak az érzékelő!)
Ezekben kérnék segítséget. Kösz.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Következő: »»   38 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem