Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ!
Megnéztem,olvastam. Este ha hazaértem elkezdem kiforrasztgatni a panelból a végtranyókat. Akkor újra mérés,mert így panelon mérve,szerintem mindegyik rendbe van. Írok a fejleménykéről. Üdv!
Na kivettem az összes végtranyót. Mindegyikre 520-540 értéket jelezz a műszer.Szakadás- zárlat nincs,mind a két oldalon megvan ez az érték. Miket mérjek akkor? A 3 db meghajtót ami csatlakozik a hütőbordára?
Üdv:Attila
Így, hogy nincs szakadt, vagy zárlatos végtranzisztor össze lehet rakni az erősítőt és hangszóró nélkül megmérni a kimeneti egyenfeszültséget testhez képest.
Tegyél fel róla képet, hátha szemet szúr valami.
Hello Reloop!
Köszönöm,hogy segítesz! Annyi hozzá tartozik a történethez,hogy miután nem ment a jobb oldal,ki- be lett kapcsoolgatva.és utána nem kapocsolt be az erősítő sehogy. Ezután pihent vagy fél évet a sarokba,és most neki estem,hogy életre keltsem. Amit látok hogy a táp részénél van egy tranzisztor,ami szemre is megvan égve. Mérve pedig zárlatos az egyik oldala,szóval az biztos cserés. Az mitől mehetet ki? Ez amit írsz,hogy csináljam? A sárga ės zöld vezetéket mérjem ki? Ahova a hangszorót kell dugni? Mellékelem a képeket.
A védelem remélem nem engedi az egyenfeszültséget a kimenetre, bár ha zárlatos tranzisztor is van benne még ez is elképzelhető. Minden esetre a negatív mérőcsúcs menjen a pufferkondik közös sinére, ami biztos testpont, a másik mérőcsúccsal pedig a végfok közepén lévő tekercset mérd!
Rendbe!
Holnap megmérem. De ha be sem tudom kapcsolni,úgy nehezn tudok mérni. ![]() Üdv
Hol kéne égett tranzisztort látnom?
A trafó sem kap áramot?
Utolsó kép. Egy hütőbordán van. A másik oldalt van megégve. Plussz zárlatos,tuti cserés.
Az a lágyindító lesz.
A további kísérletekhez feltétlen iktass be egy 60-100W-os izzót a hálózati feszültség egyik ágába, túláram esetén az világítson, ne a félvezetőid pusztuljanak!
Na sikerûlt bekapcsolnom. A 2 ready led világít. Néztem feszkót ahol mondtad. A test a közös sínen, a piros pedig a tekercsen. Eredmény sehol semmi érték. Megnéztem a másik oldalt,ott se jelezz ki semmit. Mi legyen a következő lépés?
Update: Találtam másik test pontot a biztosítéknál,ahol a fekete kábel megy a panelra. Ott 112-t tudok mérni mind a kettő oldalon. Ha pedig a sárga vezetéket mérem a tekercs alatt ott 55.5 érték. Ha a tekercsen mérek semmi. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
A végfok nagy valószínűséggel hibátlan. Továbbra sem ad ki hangot?
Nem mertem még rádugni,ne hogy kiküldje a hangszorókat. A fedzültségek szerinted rendbe vannak akkor?
Köss a hangszóróval sorba 50-100 ohm ellenállást, akkor nem károsodhat.
Ha haza értem,megnézem. Bár ahogy mondtam pár sorral feljebb,én arra emlékszem,hogy csak búgott a jobb oldal,majd piros led,és csend lett.
Este írok.
Megvolt a teszt. A bal oldal hibátlan. A jobb oldali süket,semmi hang nem jön ki belőle. Mit kell megnéznem? Cserélni? Mit mérjek?
Mérd meg a jobb csatorna tápfeszültségét, átjut-e a biztosítékon?
Igen! 114.5v mérek. Kiment talán az ic?
Ha egy végerősítő megkapja a tápfeszültséget és a kimenete 0V-on van, nagy valószínűséggel működő képes.
Például IC hiba esetén a kimenet kidől a tápfeszültségre. Két hiba lehet, vagy nem jut el a jel a bemenetre (a Castone poti nem az örökkévalóságnak készült), vagy a kimenet és a hangszórócsatlakozó között nem jön lére kapcsolat mikor meghúz a relé. Kiismered magad annyira az erősítőben, hogy ezeket keresztcserével ellenőrizd?
Holnap átrakom az ic-t a másik mûködő oldalról. Ha ez a baj,mi ennek az ic-nek a pontos típusa? Nem látszik egyiken se.
Félreértettél, az IC rendben van, hiszen helyes a kimeneti egyenfeszültség. A bemenetet valamint a kimenetet kéne keresztbecserélni.
Na siker!
Megcseréltem a két oldalt,azaz a bal oldali in bemenet a jobb oldali panelről ment. Ami így már szólt. Átdugtam a jobb oldalra ami ugyebár a bal oldali panel,és süket ugyanúgy,mint a csere előtt. Akkor mit kell cserélni? Pot,étert,és a hátsó csatlakozót? Kapok még ilyet valahol? A potméterből milyen kell bele? Üdv!
Update: szerkeszteni már nem tudok.
Megnéztem most a csatlakozót,az ok. Potit is kimértem az is jó. Hol lesz akkor a hiba? 3. Panelon,ha összerakom már a képet. Kép a cseréről.
Mérd meg ohm-mérő segítségével a jelet vivő vezetéket, hátha abban van zárlat/szakadás. A korábban jelentkező búgás is visszavezethető ilyen jellegű hibára.
A fejlemények:
Mértem a feszültségeket. Ami a panelre megy : 116v Ami a kimenő oldal: 58v Mind a kettő oldalt. Mértem a kimenő csatlakozónál. Ott is megvan az 58 az egyiknél. A másik csatinál csak a zöldben van feszültség a sárgában nem. Szóval oda nem jut szufla. Elakad ott a lágyindítós részen. Nem lehet,hogy a relé nem engedi át? Csak egyet kattan. Nem tudom mennyit kéne.
Lehet hiba a relénél. Kövesd le a sárga vezeték útját! Ha a paneltől a reléig és a relétől a kimeneti csatlakozóig nincs szakadás akkor a relé lesz a hibás.
Ennek ellentmond, hogy tegnap a bemenetek felcserélésekor megszólalt a másik csatorna.
Este megnézem. Bár tegnap kérdeztem édesapámat és ő azt mondta,hogy lehet tényleg a relé halt meg. Mert a hiba úgy keletkezett, hogy a hangszoró egy átalakítóval volt bedugva. Kicsi -> nagy jack ezután ment el az az oldal. Ilyen relét hol kapok? Van rá bolt? Vagy mi a típusa? Nem nagyon találok,vagy helyettesítő?
Fejből nem tudod relé típust, biztos helyettesíthető.
Kiszedtem a relét. Mellékelem a fotót is. Pontosan melyik jó nekem innen HEstore-ból?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
A képen lévő relét így azonosítottam be.
Helyettesítőnek ezt néztem. A linken vannak még alternatív típusok. A hozzájuk tartozó adatlapok segítségével ellenőrizd a lábtávolságok egyezőségét, valamint a kapcsolók járását! |
Bejelentkezés
Hirdetés |