Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobabicikli elektronika
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Mosomassa hozzászólása Júl 9, 2011 /
 
Szobabiciklinknek elpusztul a vezerloje, miutan sikerult 6V helyett 12V-ot kapnia A csere sajnos nem mukodik, viszont mar amugy is regota terveztem, hogy jo lenne, ha nem ott ken potyogni, hanem lehetne vezerelni mondjuk telefonrol vagy PC-rol. A sw reszehez jobban ertek, viszont az elektronikaihoz nagyon keveset. Szetszedve a vezerlot talaltam olyan kimeneteket, hogy M+ es M-. Lehet, hogy igy megy a vezerles? Van valakinek ezzel tapasztalata?

En ugy gondolnam, hogy ez egy altalanos vezerlo, de egyebkent XFact E40 a pontos típus.

Koszi a segitseget!
(#) zsoltee0001 válasza Mosomassa hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Szia

Ezek szerint 4 db ceruza elem van benne, megnézném hátha van valami zeneres védelem a táp bemeneten ami zárlatba vágta magát, lehet ezt kéne csak cserélni, bár nem valószínű, hogy a sárga ilynekkel foglalkozott volna, nem erről híres.
Ha a vezérlő ic elszállt (valószínű) akkor nem hiszem, hogy esélyes életet lehelni belé.
Ezt a mobilos dolgot nem értem, trendi manapság mindent mobillal irányítgatni, de ezt aki megcsinálja annek én előrre köszönök
Üdv
(#) bbalazs_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Az ember rajta ul a biciklin. A kezelogombok karnyujtasnyi tavolsagban. Nagyjabol felorankent egyszer allitod. Ezt valoban ERDEMES telefonrol kezelni...szerintem netrol meg trendibb lenne

De hogy konstruktiv is legyek:
Valami van, ami a terhelest vezerli. Ez lehet pl egy elektromagnes vagy egy pici motor, ami a nagy permanens magnest kozeliti-tavolitja az orvenyaram tanyerjatol. Ha ezt megtalalod, akkor onnantol kezdve mar suti az egesz. Szoval szet kellene szedni az elso kerek boritasat es megnezni, hogy mi vezerli a terhelest. Ez az egyetlen szabalyozas, meg gondolom egy fordulatszammero valahol erzekel. Talan van rajta pulzusmero vagy EKG (ha van ket fem a fogantyuknal).
Egy PIC, egy fet meg kis programozas. Aztan szamolgatas a tobbi.

A PC kapcsolatot ugy tudom elkepzelni esetleg, hogy a gep neked vetit egy tajat, melle letarolod a domborzatot es ehhez igazitja a terhelest. Sima soros vonalon elkuldi.

Persze, sokkal trendibb lenne a blutooth vagy Wifi.
(#) Mosomassa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Igazából tápról megy és sajnos rossz tápegység lett hozzá csatlakoztatva. Szerintem majdnem biztos, hogy a vezérlő szát el, ami egyetlen "fekete massza" a nyák közepén. Nem is hiszem, hogy ezt hoznám vissa. De mintha úgy működne ez a dolog, hogy van egy vezérlő a kormányon és van egy másik egység valahol a belsejében, amit a vezérlő vezérel. Ugyan csak remélem, de remélem ez a második egység nem szállt el. Ez állítja a nehézséget. (mágnesfékes)

Ha meg tudná valaki mondani, hogy hogyan lehet állítani a mágnesféket, akkor a bemenetek köré szeresztenék valami egyszerűbb bluetooth interfészt és akkor mehetne a programozása kívülről is. A digitális technika egy kicsit jobban megy, a sw fejlesztésben meg otthon volnék.
(#) zsoltee0001 válasza Mosomassa hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Én azzal kezdeném, hogy szétszedném a mágnesfék részt, mert a tiednél nem mechanikusan engedi rá az állandó mágnest a lendkerékre, hanem valószínőleg van 1 tekercs, illetve 2, az egyik szolgáltatja az áramot (nyilván nem a ceruzaelem fékezi) a másik örvényáramokat kelt a lendkerékbe.
Nem bonyolítanám túl, csinálnék egy pic-es áramkört ami indítja és méri az időt kiírja egy LCD-re + 2 gombal állítható a terhelés, a kalória számláló meg a pulzusmérő amúgy is parasztvakítás, legalábbis szoba biciklin.
üdv
(#) proba válasza Mosomassa hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Ha tápegységes ,akkor szerintem kellene lenni benne egy 78xxx tip háromlábú valaminek.Esetleg ennek a cseréje segíthet.
(#) erbe hozzászólása Feb 12, 2014 /
 
Hoztak javításra egy Kettler Ergometer EX1-et. Nem a most fellelhető változatot, hanem ~10 évvel idősebbet. Ez ~20 éves lehet. Nem megy a kijelzője. Pittyen, váltogatja a programokat, a fékmechanika szorgalmasan dünnyög. A vezérlőpanelen HD61602 vezérelné a külön LCD panelt. Feszültségek rendben vannak, szkóppal látni az LCD felé menő jeleket. Van 4 COM láb és a sok szegmens. Gyanítom, reménytelen egy ilyen LCD panel beszerzése, de hátha akad valakinél bontott. ?
(#) zolika60 válasza erbe hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Tegyél fel az LCD panelről képet, hátha valaki ráismer.
(#) erbe válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Az nincs, már visszavittem a gazdájának. A programok mennek, csak nem tudja, most éppen melyik üzemel.
Aki ismeri, tudja. ~5 cm széles, ~15 cm magas. Csupasz LCD, a meghajtó a panelon van.
(#) lehello10 hozzászólása Ápr 7, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Reebok B3.1 tipusu ergonomikus szoba biciklim aminek a kijelzoje nem mukszik megfeleloen. A tunet: bekapcsolaskor elindul a kepernyo, minden betu es szam kitunoen latszik, majd egy par masodperc utan elhalvanyul a kijelzo. A gep mukodik, gombnyomasra csipog csak epp nem latszik semmi a kepernyon. A taplalas egy 9V 700 mA es adapterrol van. (trafos) Kerlek benneteket amennyiben talalkoztatok ilyen tipusu hibaval vagy esetleg a fent leirtak alapjan van egy otletetek a hiba okara, akkor egy par sorban tudassatok. Elore is koszonom!
(#) tominia hozzászólása Ápr 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, hátha tud valaki segíteni! Most vettünk egy használt szobakerékpárt, és volna egy olyan gond, hogy amikor felülök rá tekerni, akkor nagyon jól működik, pörög a pedál, majd 10-15 perc múlva olyan nehéz lesz, hogy szinte nem lehet tekerni vele! Ez miért lehet? Köszönöm a választ, előre is!

Üdvözlettel:
Tamás
(#) antikzsolt válasza tominia hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Esetleg egy típust kaphatunk. nem vagyunk távolbalátó Jánosok.
(#) Ludas Matyi hozzászólása Aug 27, 2014 /
 
Sziasztok .

Volna egy olyan gondom , hogy vettem egy Remond RB-TS 3008S típusú szobakerékpárt , minden frankón működik , az - az mégse mert a kijelző mutat mindent amire épp állítom / Time - Cal - Speed . . . / de a kijelző bal alsó sarkában a STOP felirat folyamatosan látható , és hiába tekerem a kijelző megy de semmilyen adatot nem számol . A vezetéket ki cseréltem és a Reed relét is . Mégsem történt változás .
Valakinek van valami ötlete .
Előre is köszönöm .
(#) p100 hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Sziasztok! Vásároltam egy használt cikkeket áruló boltban egy CardioBike TC2980E típusú mágnesfékes szobabiciklit, aminek a kormányon lévő egységére "triCiel Europa" típusjelzés van írva (csatoltam képeket). A bringa - két funkció kivételével - teljesen jól működik, 16 program van benne, amelyek alapján az éppen kiválasztott program szerint automatikusan váltogatja a nehézségi fokokat.

A két nem működő funkció közül az egyik, hogy nem méri a megtett távolságot, illetve az aktuális sebességet (elvileg tudja ezeket a funkciókat, de a számlálók 0-án állnak folyamatosan), a másik hibája, hogy bármelyik programot indítom, pontosan 4 perc után leállítja a programot, de a kijelző nem kapcsol ki, csak kiírja, hogy "Program STOP".

Leírást sehol nem találtam ehhez a típushoz, ezért kérem a segítségeteket, hol keressem a hibák okait?
(#) bbalazs_ válasza p100 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Szerintem a forgasjelzo nem megy belul, aminek a legvaloszinubb oka a kontakthiba, pontosabban vezetekszakadas. Azt a vezeteket nezd at elejetol a vegeig, ami az elektronikaba belemegy (gondolom, az elem a dobozon belul van).

A masikra nincs otletem, kinai fantazianevnek hangzik, szerintem a kep alapjan talalsz ugyanolyant, amit mashogy hivnak, annak az utasitas-leirasat talan sikerul megtalalnod.
(#) p100 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Köszi a tippet, mindenképpen megnézem a vezetékeket. Elem nincs a kijelzőben, egy 12V-os hálózati adapterről megy az egész bringa (bár a boltban sem voltak benne biztosak, hogy 12V-os vagy 9V-os kell hozzá).

Sajnos nem találtam a neten sehol ilyen típust, így valahogyan nekem kellene rájönnöm, hogy miért áll le pontban a 4. perc elérésekor. Még a km számláló nélkül el is lennék, de ezzel a hibával nem lehet használni a biciklit (hacsak nem indítgatom újra a programot minden 4. pec után).
(#) Tomi111 válasza p100 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Üdv!
Szerintem bbalazs írja jól, valami forgásérzékelő lehet a keréknél. Talán reed cső+mágnes vagy Hall-jeladó? Innen nem mehet jel az elektronikához. Gondolom a kikapcsolás is ezzel függ össze, hisz bekapcsolod a programot, de úgy érzékeli, hogy nem tekered. Így egy idő után (itt 4 perc) lekapcsol. Valami jeladót keress hátul esetleg a pedálnál, ill egy 2-3 erű vezetéket fel a panelig.
(#) p100 hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
Szétszedtem a masinát és a következőket tapasztaltam. A kijelzőt állítom, hogy én szedtem szét először, még a csavar feje le volt festve, így nem gondolom, hogy ott ment volna tönkre valami. A bicikli szétszedésekor is látszólag minden rendben volt, átmértem a vezetékeket, nem találtam szakadást, a csatlakozókat is befújtam kontakt spray-vel.

A forgásérzékelőt (csatolt képek) nem tudtam nagyon mérni, mert nincs szabadon lévő érintkezője. Esetleg ez lehet a rossz? Hol tudok ilyet beszerezni?
(#) bbalazs_ válasza p100 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Ez elegge egyszeru reed reles valtozat.
dugj a csatiba egy-egy erintkezot valahonnan, multimeter Ohmmero allasban, aztan kozelits egy magnessel a fekete rud fele. Forgasd es tekerd a magnest, amig nem sipol vagy jelez 0 koruli ellenallast a multimeter.
Ha semiikeppen nem sikerul rovidzarra birnod, akkor ez a hibas.

De azert lehetne probalkozni azzal a masik oldallal, probald meg 3 percnel az ellenoldali darabon levo ket erintkezot joparszor osszezarni. ha megno az ido, akkor a forgast nem erzekelte a reed, akkor azt kell cserelni vagy javitani. Ha viszont igy sem csinal semmit, akkor jobban bele kell kukkantani a lelkivilagaba...

Ja, a kijelzoben levo dolgok esetleges tonkremenetele nem fugg attol, hogy ki nyitotta ki eloszor.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) p100 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
És ha mégis ez a reed relé a hibás, akkor ilyet hol tudok beszerzni? Még egy típusjelzés sincs rajta.

A másik oldal:
Na igen, egyáltalán nem sikerült megtalálni, hogy konkrétan mi adja a jelet a reed relének. A pedáltengelyen van egy nagy, tömör tárcsa (ami nyilván forog a pedáltengellyel együtt), s ezen egy ékszíj. A tömör tárcsán pedig 4 db, egymáshoz képest 90 fokra lévő kb. 10 mm átmérőjű lyuk. Ezen a tárcsán semmilyen érintkező, vagy vezeték nincs nem megy sehová.
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Akár itt is. Egy mágnest keress a tárcsán.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) p100 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Ez még véletlenül sem olyan, mint amilyen az enyémben van. Ennek a két végén van a kivezetése, így nem tudom ugyanoda rögzíteni.
(#) bbalazs_ válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Pont ugyanilyet nem fogsz talalni. Barkacsolni kell. Azert irtal ide, nem? Egyebkent a gyariban vissza van hajtva az egyik lab, igy lehet olyan alakja.

Keress a tarcsan esetleg egy ragasztasi helyet, hatha csak egyszeruen leesett a magnes.
Ha nem volt rajta, akkor valamilyen trukkos modon magat a keletkezo orvenyaram altal keltett magneses teret tudtak erzekelni, de ezt nem hiszem.
A furatokban nem lehettek magnesek?

Ja, hol volt az eredeti fekete erzekelo? Annak a kornyeken keresgelj.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) p100 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Igen, barkácsolok, sőt bármit megtennék, csak működjön, mert így használhatatlan a bringa.
Lefotóztam beszerelt állapotban az érzékelőt. A tárcsán látni egy fekete valamit, az lenne a mágnes?

"dugj a csatiba egy-egy erintkezot valahonnan, multimeter Ωmero allasban, aztan kozelits egy magnessel a fekete rud fele. Forgasd es tekerd a magnest, amig nem sipol vagy jelez 0 koruli ellenallast a multimeter.
"
Ez nem igazán tiszta nekem, hogy érted, hogy forgasd és tekerd a mágnest? Úgy mint pl. a tárcsán? Azaz körönként egyszer haladjon el a rúd előtt a mágnes?
(#) p100 hozzászólása Márc 24, 2015 /
 
Annak van jelentősége, hogy az érzékelő milyen közel vagy távol van a tárcsához? (ahogy a képeken is látható állítható a távolság).
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
De valószínűleg olyan, csak nincs rajta a műanyag tok. Egyébként egy mágnes segítségével ellenőrizheted, hogy egyáltalán rossz-e az eredeti.
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Igen. Tedd a lehető legközelebb.
(#) p100 hozzászólása Márc 24, 2015 /
 
Eszembe jutott még valami: ha pl. üzemelés közben az érzékelőhöz menő két vezetéket pl. 5-ször összezárom, akkor azt a kijelő úgy érzékelné, mintha 5-ször fordult volna a pedáltárcsa és a kijelző a megtett távolságot (5-ször a tárcsa kerülete) kiírná?
(#) p100 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Hogy tudom mágnessel ellenőrizni?
(#) zolika60 válasza p100 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
A két vezetékére rákapcsolod a multimétert ellenállásmérésben és elhúzol mellette egy mágnest látnod kell, ha kapcsol. Ez tulajdonképpen egy kapcsoló, ami mágnesestérre kapcsol.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem